Jak někoho nepozvat?

Ahoj holky, máme v rodině několik konfliktů. S přítelem jsme se dohodli, že prostě některé lidi z rodiny nepozveme. Uvažovali jsme, že bychom osekali počet svatebních hostů (jakože se například nezúčastní žádní bratranci a sestřenice), ale bylo nám líto, že bychom tím přišli o lidi, o které pro změnu opravdu stojíme. Takže nyní stojíme před problémem, jak nepozvat třeba přítelovu babičku, když druhou pozvat chceme apod. :-S Jak to říct, aby se nikdo pokud možno neurazil, ale zároveň pochopil, že opravdu jezdit nemá? =-) Já jsem s rozumem v koncích. :-D
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Jsme na tom podobne a pozvu proste jen ty, ktere tam chci, se kteryma jsme v kontaktu. At uz tedy nejakou sestrenici vyberu a nekterou ne... je to nase volba. Nejak zvlast me to netrapi, jelikoz ty pribuzne, ktere nepozvu stejne dalsich x let neuvidim, jako to bylo doposud...
Odpovědět
@gabibelgie A jak jim to teda řekneš? Určitě budou chtít nějaké vysvětlení a říct jim to popravdě - například, že nám vadí, že madam musí mít všude hlavní slovo, deriguje a neslyšíme nic než hulákání - to je blbý :-D obzvlášť u starší osoby..
Odpovědět
My jsme taky nezvali spoustu příbuzných, ale popravdě se nás nikdo neptal, jestli ho zveme, případně proč ne. Lidem, které jsme zvali, jsme poslali oznámení s pozvánkou, a těm, které jsme nezvali, jsme poslali oznámení po.
Odpovědět
@stastnevdana no, to je taky varianta, poslat oznámení až po - možná to u pár příbuzných využijeme.. ale zase u té babičky se to určitě bude vědět předem a 100% se nás zeptá :-(
Odpovědět
To, aby se nikdo neurazil zaručit nelze... Ba naopak bych řekla, že když člověk část (blízké) rodiny nezve, tak se téměř jistě někdo z nich urazí. Pokud je ale vaše přání to udělat tak jak píšeš, tak si stůjte za svým i s tímhle rizikem. Taky bych to řešila až oznámením "po," případně lze třeba tady tyhle lidi pozvat na obřad, ale už ne na zbytek dne. Já teda svatbu mám už za sebou a musím říct, že u nás se všichni chovali nanejvýš slušně a ukázněně, až mě to překvapilo, jak kvůli nám šli ten jeden den do sebe. Dobře bych to zvážila, ať z toho není zbytečné napětí pro celou rodinu, ony ty babičky a spol. často celkem brzy jdou domů a třeba to pro ně bude poslední svatba vnoučat co zažijou a pak by vás to mohlo mrzet... Ale to samozřejmě vy víte nejlépe, jak to mezi sebou máte. Každopádně hodně štěstí, to je vždycky velmi nelehká situace. :-S
Odpovědět
@shigella Děkuju. :-) Je jasné, že asi úplně v pohodě to neprojde, ale přesto, je to svatba, chceme to s co nejmenším možným odporem :-( Co se týče pozvání jen na obřad, tak to u nás zrealizovat nelze - obřad bude ve stejném místě, kde zbytek svatby. Jinak by to bylo nejelegantnější :-|
Odpovědět
Profilova fotka
Nezlob se na mě, ale nechápu, jak chceš docílit toho, aby se nepozvaní neurazili. Urazí se určitě, mě by nepozvání na svatbu mých blízkých mrzelo velice a uražená bych pravděpodobně byla hodně dlouhou dobu. Pokud nechcete, aby vám do toho přítelova babička kecala, tak ji pozvěte až třeba 14 dní před svatbou, kdy už bude všechno zařízené a nebude mít tedy možnost cokoli organizovat. A vysvětlila bych jí, že na svatbě se o průběh svatby starají družičky/svědci/koordinátorky. Já si tedy opravdu nedovedu představit, že bych svoje babičky nepozvala, přestože to s nimi je občas dost náročné. Tohle bych jim udělat nemohla. Myslím, že si akorát zaděláváte na to, aby bylo zle v rodině.
Odpovědět
@gabous91 Asi máš pravdu no :-| Já si říkala, jestli náhodou někdo neví nějakou třeba dobrou frázi, nebo způsob, jak to vysvětlit, aniž bychom museli zcela upřímně říct, že tam s ní být nechceme. Nejde o to, že by mě měla řídit průběh svatby. Do toho si mluvit nenechám. Problém je její chování obecně. My se s ní vidíme spíš ze zdvořilosti jednou za půl roku až za rok. Neskutečně se předvádí, nenechá nikoho domluvit, a tak. A věř mi, že koordinátorka by neměla šanci :-x A mít tohĺe na svatbě je za trest.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme dělali malou svatbu a třeba babičky jsme nezvali ani jednu, máme jich dohromady 5 a z toho 4 by bylo potřeba dopravit nějak tam a zpátky, obě moje babičky bydlí více než 200 km od nás... jiné příbuzné jsme neřešili, jen ty babičky, takže jsme je objeli, řekli jsme, že se budeme brát (měli radost), ale že to bude mini svatba, protože šetříme (měli jsme před stavbou domu) a 4 to vzaly velice rozumně a ještě nás chválili, že je dobře, že neutracime za velkou veselku. Ta poslední sice říkala, že to chápe, ale asi byla trochu naštvaná... jenže pozvat jen jednu, to jsme nechtěli , pozváním všech 5 babiček by z toho byla svatba mnohem větší (na každou babičku by se vazali ještě další lidi) a už by musela být jiná restaurace a jiné místo oslavy... nakonec to zkousla i ta pátá babička... ale neumím si představit pozvat dvě a tři ne... třeba u sestrenic je to jiné, pokud se s nimi nestykas, nevidím důvod zvát, stejně tak tety, strýce... ve vašem případě bych tedy nepozvala ani jedbu babičku nebo bych tuhle jednu prostě zkousla a držela si ji dal od těla a zařídila ji třeba brzký odvoz
Odpovědět
@nuderose Můj subjektivní názor - z povinnosti děláme v životě tolik věcí, že snad aspoň tu svatbu můžeme mít podle svého :) Pokud jsi ochotná přijmout, že se dotyčný třeba urazí (a nebude s vámi mluvit), neviděla bych v tom problém a nedělala si násilí. Člověk, kterého na svatbě vyloženě nechceš, tj. nemáš ho ráda, Ti jen otráví dojem z tak výjimečného dne. A u takového člověka Tě asi nebude mrzet, když s Tebou nebude posléze mluvit :-D Něco jiného je, pokud je ten člověk důležitý pro Tvého partnera, nebo je Ti jen lhostejný. Já osobně např. považuji za nevhodné zvát hosty bez partnerů nebo striktně zakazovat děti na oslavě, ale i tak beru, že snoubenci mají právo mít svatbu podle svého. Nepozvaní zase mají právo se "urazit", naopak pozvaní hosté se mohou slušně omluvit, pokud jsou podmínky na svatbě pro ně neakceptovatelné (a snoubenci by se ideálně neměli urazit na ně, když to řeknou slušně). Zařiď se tak, aby bylo dobře především Tobě a ženichovi. Protože ten den je o vás dvou :)
Odpovědět
@sar87 Děkuju. Máš úplnou pravdu, taky si myslím, že ta svatba je především o nás a jak to chceme my :-) Takže ty bys oznámení třeba přivezla a vysvětlila u toho, jak to chceme, nechala je, ať se urazí a hotovo?
Odpovědět
@nuderose Tak záleží na okolnostech, resp. jak moc se vídáte. Já se třeba s většinou širší rodiny moc nevídám, tak těm nevezu nic, neříkám nic, neřeším to. Že se vdávám vědí přes babičku, ale jinak ani nejsme v kontaktu (krom babičky narozenin jednou ročně), takže jsem nikomu nemusela říkat "tebe nezvu". Nikdo z nich se mi ani neozval, nejsme na sebe zvědaví asi navzájem :D No a té zmíněné tetě jsme řekli, že zveme jen nejužší rodinu (jen jeden strejda jede jako doprovod babičce, je hodně stará a potřebuje pomáhat), jasně že jí neřeknu, že jí nezvu, protože je její manžel kr...n 8-) Tak bych asi zkusila použít nějaký racionální argument, i když zástupný,prostě takovou tu společenskou lež O:) Jinak když někoho z rodiny vyloženě nechci na svatbě, tak předpokládám, že se moc nestýkáme, tak tam asi není nutno speciálně říkat, že je nezvu. Stačí poslat oznámení PO svatbě ;) Držím palce!
Odpovědět
Článek se načítá
@gabous91 Je otázka, zda rodina znamená automaticky blízké lidi... Ne vždy tomu tak bohužel je. Někdy jsou vztahy špatné do té míry, že je opravdu lepší některé členy rodiny vynechat. Například, když zabráníme uraženosti jedné babičky/tetičky/kohokoliv a jeho přítomnost otráví svatbu deseti dalším lidem, nebo zapříčiní přímo hádku či velkou ostudu - to není dobrá výměna :) Radši urazím jednoho člověka a nechámm 20 dalších, aby si užili pěknou svatbu :)
Odpovědět
Profilova fotka
@nuderose ja je tedy obchazet s vysvetlenim nebudu :-) bezne se nevidime a jsou to lidi, se kteryma nediskutuju o pripravach svatby atd... Nekdo proste dostane pozvanku ( ti uz o tom davno stejne vedi a se vsim mi pomahaji) a nekdo nedostane... Jestli me potom pomluvi nebo ne, to mi je docela jedno. A treba moje sestrenka sla jen na urad, kde se vzali jen se svedkama... a nikdy by me nenapadlo ji vycitat, ze jsem tam nebyla. Bylo to jeji rozhodnuti. Stejne jako je moje rozhodnuti usporadat svatbu a pozvat tam lidi, se kteryma jsem v kontaktu a chci je tam mit.
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že neexistuje způsob, jak říct babičce, že ji nechcete na svatbě, aby se neurazila. Připadá mi 100% jisté, že se urazí, navíc i dost pravděpodobné, že ji to zraní a bude kvůli tomu hodně smutná. Obávám se, že to navíc může urazit a zranit i další členy rodiny tvého partnera. Vy dva musíte vědět, co je pro vás důležitější a co víc zhorší celkovou náladu daného dne. Je to vaše svatba a máte právo být do značné míry sobečtí, abyste si ten den užili. Podle mého názoru ale svatba není jen věcí snoubenců, protože i pro jejich rodiče a možná i prarodiče je to jeden z nejvýznamnějších dnů v životě. Pokud se opravdu rozhodnete babičku nepozvat, myslím, že byste měli počítat s tím, že se urazí, a dost možná i tvoje tchyně nebo tchán, prostě potomek té babičky.
Odpovědět
@rebe Dělá to na mě trochu dojem, že babička je pro Tebe automaticky milá stařenka, v nejhorším lehce výstřední. Jenže, některé "babičky" jsou i protivné, zlé ženské, které se nesnesou ani s vlastními dětmi, natož vnoučaty. Myslím, že to nejde zobecňovat, jen snoubenci sami vědí, jak to u nich v rodině je a koho je opravdu lepší vynechat, nejen pro jejich pohodu, ale pro klid na celé akci. Nedávala bych tak rychlé soudy jen proto, že babičky máme už od dob Boženy Němcové sklon vidět idealisticky.
Odpovědět
Když se mě někdo teď zeptá, co bylo nejtěžší na přípravách, říkám - seznam hostů. U nás šlo o tety, strejdy, sestřenice... Ty, se kterými se vídáme a máme je rádi, jsme pozvali, ti ostatní pozvaní nebyli a když se zeptali, s vysvětlením jsme nijak nemlžili - prostě, že máme svatbu v kroužku blízké rodiny a kamarádů a my, že si tak blízcí nejsme... A že se někdo urazí? Když se s ním nevídám, moc mě to v životě neovlivní :-D A byla z toho báječná svatba, kde opravdu nebyl nikdo, s kým bych se ten den ráda nepobavila :-) Jsem ráda, že jsme pozvánky nerozdávali jen proto, že je to příbuzný, protože někdy je voda bližší ;-)
Odpovědět
@sar87 No tahle babička rozhodně žádná roztomilá stařenka není :-D Do duše jí nevidím, takže nedokážu posoudit, jestli bude jen uražená, nebo i smutná. Každopádně vím, že budu smutná já, když mi bude s radostí v očích kazit každý moment :-S
Odpovědět
@nuderose my to vyřešili svatbou ve čtyřech... jen se svědky... a byl klid :-D :-D :-D tyhle situace jsou těžko řešitelné a těžko říci, jak to určitý jedinec vezme. Já jsem třeba čekala, že až to řekneme tchýni, zabije nás. Nezabila, rozdýchala to a stálo nás to jen pár výhružek a citového vydírání (čekali jsme to). Moje babička to naopak vzala skvěle, řekla, že kdyby se měla vdávat znovu, udělala by to stejně jako já. Měl by to být nejšťastnější den v životě, resp. jeden z nejšťastnějších a my se jen trápíme...
Odpovědět
@harley23 Nás nikdy reálně nenapadlo řešit to takhle. Čistě jen se svědky je to sice pohoda, ale já bych to takhle asi nechtěla. Ale možná, že počet hostů ještě více zredukujeme. Když už jsme takhle razantní, tak vlastně není žádný pořádný důvod zvát někoho jen proto, že se to očekává :-)
Odpovědět
@nuderose mame rozvedený rodiče oba, na svatbu zveme tedy jen kamarady a mou sestru a jeho bratra...nikdo jiny z rodiny nebude právě proto, ze bych čekala akorat ksichty a poznámky mezi rozvedenými rodici apod. A hned je nam lip :)) udělejte si to po svým, je to vas den... Tečka
Odpovědět
@nuderose je to na každém, pro nás byla svatba tak intimní, že jsme byli sobecký a nechtěli jsme tam řešit rodinné vztahy, které nejsou ideální... Opravdu jsme si to maximálně užili a den byl jen náš ;-) Mě třeba nikdy nemrzelo, neštvalo a nebyla jsem rozčilená z toho, že mě příbuzní nebo kamarádky nepozvaly na svatbu. Brala jsem to tak, že je to jejich svatba, jejich den, jejich rozhodnutí...
Odpovědět
Profilova fotka
@sar87 Moje babička byla sobecká, zlá čarodějnice, která všem okolo dělala naschvály. Což nic nemění na tom, že kdybych ji nepozvala na svatbu, urazilo by ji to, smrtelně by to urazilo mou tetu, její dceru, takže by nejspíš nepřišla celá její rodina včetně již dospělých bratranců s jejich rodinami, a mému tatínkovi by to bylo hrozně líto. Čtu svůj příspěvek znovu a znovu a necítím v něm ani stín nějakého soudu. Jen názor, že většina babiček se urazí, když je vnoučata nepozvou na svatbu. Možná jsou babičky, kterých se to nedotkne, ale moc tomu nevěřím. Pokud si je zakladatelka jistá, že by jí babička svatbu kazila, vůbec se jí nebudu divit, pokud ji nepozve. Ale přijde mi důležité počítat s tím, že ji to urazí.
Odpovědět
Profilova fotka
Resim neco podobneho. Mam dve tety, s obema vychazim dobre, s jednou mam sice uplne jiny vztah, ale to nic nemeni na tom ze obe dve chci pozvat. Problem je s jejich detmi. Prvni sestrenice je jako moje sestra a bez ni si to nedovedu ani predstavit, ale s temi druhymi sourozenci - sestrenice a bratranec - nemam absolutne zadny vztah vidime se akorat trikrat za rok u babicky na oslave (pokud se uraci dorazit). Nevidim jediny duvod, proc je pozvat a jestli se urazi nebo ne je mi srdecne jedno, ale mam strach, aby to nebylo lito tete, ze jeji deti nepozvu (bydli u ni, ale jsou uz oba dospeli), a pak je taky otazka, jak vubec pochopi pozvanku, pokud ji dostane teta s doprovodem a deti bydli u ni...
Odpovědět
Resila jsem stejnou vec a sestrenici, kterou jsem dva roky nevidela jsem pozvala. Hlavne kvuli rodine - mame obecne malo prilezitosti se videt moje babicka by to oplakala. Ona uz nejezdi ani za ni - vetsinou jezdi do prace a za babickou posila akorat manzela a deti. Snoubenec ji tam nechtel, ale ustoupil. Vsem jsem davala info o save date 6M dopredu a ona mi stejne k oficialni pozvance napsala, ze pujde do prace a i na tu nasi svatbu posle jenom manzela a deti. Snoubenec akorat pronesl ja ti to rikal. Svatba jeste nebyla, ale stejne lituju, ze jsem ji pozvala... Takze pokud citite, ze tam nekoho nechcete, tak ho nezvete.
Odpovědět
Ze zdvořilosti pozvat, protože to vám nikdy nebude vyčítáno. Nedělat zlo v rodině. Vždycky budou lidi, které vidět nemusíte, vždycky se najde někdo, komu se nebude to či ono líbit. Pokud ten dotyčný s vámi nemá dobré vztahy, udělá maximum, aby na svatbu nemusel jít a vy z toho vyjdete čisté jak lilie. Svatba je šťastná událost v rodině, která ji ztmeluje, jakkoli je rozhádaná. A potom je už nikdy vidět nemusíte.
Odpovědět
Kéž by byl způsob, jak to vyřešit tak, aby byli všichni spokojení :-( @provancegirl Vím, že když jí pozveme, přijde. To je jisté tak na 99%, že přijde - a bude si to náramně užívat. Takže vlastně stojím před volbou: pozvat rodinné příslušníky ze slušnosti a brát to jako den pro ně (s tím, že to přetrpím a užiju si až líbánky), nebo nepozvat babičku a pár dalších a užít si to jako svůj den. Ovšem s tím, že budou následky v podobě uražených jedinců |-| :-S Babo raď..
Odpovědět
@nuderose Ono další věc je, nakolik vás reálně její přítomnost bude negativně ovlivňovat. Beru to podle sebe - byla jsem utajená nevěsta, takže jsem se se všemi viděla až u obřadu, tam nikoho nevnímáš, pak skupinové focení, to je fofr, taky moc nevnímáš, pak tradice, oběd, tam jsem se bavila hlavně s manželem a rodiči co seděli nejblíž, pak párové focení a pak už se víceméně tančilo a byla volná zábava... Musím říct, že jsem si mé babičky (ač je mám ráda) na svatbě nestihla užít ani v tom dobrém (pak už večer kdy bylo volno šly spát) Takže zase to, že to budete muset přetrpět a užít si až líbánky mi přijde malinko nadsazené. ;-)
Odpovědět
@shigella obávám se, že pokud má dotyčná dáma ve zvyku tvrdě organizovat a hulákat, že ji na hostině tak snadno "nepřehlédne" ]-( @nuderose pokud ji fakt nesnášíte, tak si nenechte zkazit váš den. Pokud ji máte jen tak nějak neradi, zvažte pozvání. Zajímavá anketa by byla, zdá častěji litujeme, že jsme někoho pozvali, nebo že jsme naopak někoho vynechali... ;-)
Odpovědět
Babi stejne vi kdy a kde svatba bude takze vetsi hrůza by byla nepozvat ji i kdyz se tam sama stejne zjeví
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?