Jak na lidi, co se sami zvou na vaši svatbu?:)

Ahoj holky, zacinam bejt zoufala, cim vic se blizi svatba, tim vic mam pocit, ze lidi kolem me ztratili soudnost. Pozvanky davno rozdany a najednou se zacinaj obevovat lide, kteri se me sami zvou na svatbu a ja nemam to srdce jim rict ne, jsem moc mekka..:/ Pritel uz se nastval a hodla dat pred dvere do restaurace rautu nakou ostrahu se seznamem hostu..:) Bohuzel uz to zacina myslet pomalu vazne kdyz me vidi, jak vsem poctive kyvu. MAte nekdo podobny problem? Proc lidi nemaj soudnost? Ja vim, ze obrad je verejnej, ale me by fakt nenapadlo kdyz bych nedostala pozvanku, jit sama za nevestou a ptat se kdy a kde to bude a ze se prijde podivat..: :-.
Odpovědět
@zuuzaa86 Jestli se zvou na hostinu, tak jsou drzí a odkázala bych je do patřičných mezí, jiná rada na to není, buď to nebo je tam holt budete krmit :-D ...ale osobně nevidím problém v tom, pokud by se někdo chtěl jen podívat na obřad... =-)
Odpovědět
@zuuzaa86 Ahoj, s tímhle Ti bohužel neporadím. Nám se taky pozvali lidi sami na svatbu hned jak zjistili, že nějaká bude. Byli to ale všechno kamarádi, kterým jsme také byli na svatbě. Ale my jsme plánovali jen malou svatbu a tyhle bychom třeba ani nepozvali. Ale pak jsme to taky začali řešit, že jim jsme byli a nepozvat je by bylo hloupý, zvláště když se tedy sami hlásí, že chtějí dorazit. Časem se nám pak začali pozývat i lidé, se kterými se téměř nevídáme. Byla jsem z toho dost překvapená, protožě mě samotnou by to nenapadlo se někomu sama vecpat. Tak jsme taky zvědaví, jestli přijde někdo bez pozvánky :). Měli jsme z toho finálního počtu lidí hrůzu, ale ve finále jsme našli restauraci, kde nám daly parádní cenu na raut, takže to z nás všechno spadlo a doufám, že si to užijeme. A jestli přijde pár lidí navíc, to už nehraje takovou roli.
Odpovědět
falingstars: jojo jenze vezmi si situaci, pozvala jsem z prace lidi co mi jsou nejblizsi a ty zvu i na raut...no a pak se tam dneska pozvala i jedna kolegyne...jakoze na obrad asi hlavne, ale co kdyz automaticky s nima pujde na raut? a takovejch pripadu mam vic..:/ a ja proste neumim ji rict, tak teda na obrad muzes, ale pak alou domu:( nebo co mam delat?:) a i na ten obrad no...je tam omezena kapacita a s touhle bych tam za chvili mela 100 lidi co by na me koukali a to fakt nechci,.takze i na tom obradu bych rada mela prehled, kolik lidi tam bude vis
Odpovědět
marlen009: jasne no, ja ty lidi taky nechapu..samotnou by me hamba fackovala..:)) jakoze ono si reknes par lidi nevadi, jenze se to porad nejak nascitava...a bohuzel jen z me strany, pac pritel umi rict NE, nejsi zvanej... :-( nebo ne tak ostre, ale nedela mu to problem. Ja jsem desne mekka... :-|
Odpovědět
Profilova fotka
Hele já tohle budu řešit tak, že budu posílat ještě e-mailem svatební oznámení, jen pozvánku na obřad a napíšu tam něco ve smyslu, ať se na nás přijdou podívat na radnici a popřát nám do společného života. A komu to nedojde, má smůlu.
Odpovědět
koada: jasne no...takhle to teda probehlo u tech lidi, co jsou pozvany, naky taky jen na obrad, naky na oboje....ale tyhle lidi se me tam zvou bez pozvanky, jen tak,..ze se zeptaj kde to je a ze se prijdou podivat...pak jich bude dalsich 20 a ja se zblaznim..:) nejlepsi by bylo jim to na ferovku rict, jasne prijd se podivat na obrad ale pak uz je to soukrome..ale ja to moc neumim no:)
Odpovědět
@zuuzaa86 Když se budou ptát kdy to je , že se přijdou kouknout, tak řekni tuhle větu. "Jeee to jsem ráda, že se chceš přijít podívat, ale bohužel je to tam malé , je mi to líto, ale už to mám zaplněné příbuznými. " Tato věta není vůbec neslušná a neměla by nikoho urazit. Vůbec jim neřekni kde a v kolik to máte. To samé můžeš říkat i co se týće hostiny a rautu.
Odpovědět
radkaja: saakrys, to je chytre, sakra mela jsem tuhle diskuzi udelat uz tak pred mesicem:)
Odpovědět
Určitě velmi slušně oznámit, že máte jen 60 míst nebo kolik jich bude a musíte pozvat příbuzné. Prostě více stolů se do místnosti nevejde. Řešíme obdobný problém, mám určitý počet míst a nechá ušetřit ještě na dětských místech. Musela jsem oznámit, že dítě pouze na klín k mamince. Přednost má v každém případě rodina a pokud by byl někdo velmi neodbytný tak bych s krásným úsměvem oznámila výborně, to budu ráda, že se zúčastníš a prosím Tě, poslední svateb ní dar, který je volný je sada hrnců za 5 tis, nebo myčka nebo něco obdobného drahého a za dva dny bude telefon, že mají určitě na tento termín neplánovanou dovolenou nebo mimořádnou směnu v práci. Držím se hesla na hrubý pytel hrubá záplata. Pevné nervy a nepovolte.
Odpovědět
alena: jasne to mas pravdu...:)) tady je akorat problem, ze tobyla kolegyne z prace, se kterou se tolik nevidam jako s jinymi kolegy, kteri jsou mi vice blizci....takze jakoby ona je ze stejneho prostredi jako oni a asi ji vubec nedoslo, ze by nemusela bejt zvana....jinejm to doslo...nebo se neptali, pripadne jen poprali hodne stesti a ze se tesej v zari na fotky (jsem ucitelka) darmo mluvit no :-) my teda seznam daru nemame, chceme jen penize, takze je to na nich, co kdo da..tim je to horsi..:D jdine ji rict, jooo klidne prijd, kdyz prispejes tak 2000, klidne doraz :-D ne sranda samozrejme, jde i o to, ze chci mit na svatbe fakt jen ty nejblizsi...stejne uz jich bude koelm 60, 70, ale jsou to fakt ti se kteryma se vidame
Odpovědět
@zuuzaa86 Stejně si myslím, že i když se vetřou na obřad, tak snad budou mít tolik rozumu , že nepolezou na hostinu. Myslím, že jim to je snad jasné , když nedostali pozvány a prohlásili, že se přijdou jen kouknout, že nejsou zvaní na hostinu. :-|
Odpovědět
radkaja: no to doufam..:)) tak uvidime...ono je blby, ze kyz jsou ty lidi ze stejneho prostredi, ze se znaj navzajem, tak to pochopi automaticky treba i bez pozvanky, ze pokracuji dal:)
Odpovědět
Článek se načítá
@zuuzaa86 Možná tedy někoho zaůkoluj , aby těm nezvaným , v případě že se budou tlačit na hostinu slušně řekli ,že na hostinu jdou jen ti s pozvánkami. Nebo by to někdo takto hlasitě přede všemi mohl říci už po obřadu , než se začne odjíždět na hostinu, jakože v rámci ohlášení dalšího programu. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zuuzaa86 jo, to znám ;-) oběd jsme měli jen s rodiči, svědky a dětma a odpoledne byl raut pro širší rodinu a kamarády. Můj brácha nedošel na obřad, protože přeci nebyl pozvaný :-( a jeho brácha se zase po obřadu divil, že nedostane oběd... a ve finále kamarádka volala pár dnů před svatbou, že pro nás mají svatební dar. A až jsem s ní domluvila, tak mi došlo, že vlastně počítá s tím, že je zvaná na raut. No jiný pár onemocněl a jídla bylo i tak dost, takže nám to ani nevadilo. Prostě dát všem jasné instrukce!!!
Odpovědět
já taky myslím, že by nikdo nebyl tak neomalený, aby šel bez pozvánky na hostinu, kdyžtak to jistí zasedací pořádek umístěný venku před sálem (nebo čímkoliv jiným, kde se hostina koná) a jmenovky na stolech, a pokud by tam náhodou začal pobíhat někdo nezvaný, nechala bych ho, ať se s tím nějak popasuje a v klidu zasedla a papala polívčičku, když nemá pozvánku, nemá tam lézt
Odpovědět
@zuuzaa86 Já myslím, že řešíš věci, které nenastanou ;-) Byla už jsem na hodně svatbách, asi na všech bylo na obřadě často o dost více lidí než bylo zvaných na hostinu a ještě na žádné jsem si nevšimla nějakého faux-pas před hostinou ;-) A i kdyby k němu došlo, tak bych řekla, že jaký si to uděláš, takový to máš - chápu, že třeba někdo nemá žaludek někomu říct "nejsi tu vítaný", ale tak bych dopředu určila třeba svědkyni nebo jiného člověka, o kterém víš, že má "prořízlou pusu", aby toto příp. řešil, aniž Ty by sis s tím musela dělat starosti... ;-) Ale věřím, že k tomu nedojde ;-) Anebo bych ještě v těch určitých kruzích zdůraznila něco jako organizační info ve smyslu "kdo jde na obřad, tak je tam a v tolik..." a "kdo je zvaný na hostinu, tak na tu se pak přejíždí tam a v tolik...". A bude jasno ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zuuzaa86 Podobná diskuze už tady je (http://www.beremese.cz/diskuse/hoste-...). Jinak se mi líbí věta od @radkaja. Nepochopila jsem, jestli máte po obřadu hostinu pro příbuzné a pak raut i pro kamarády, nebo hned raut místo klasického oběda. Pokud to máte rozdělené na dvě části, výslovně bych všechny hosty, kteří jsou zvaní na hostinu, instruovala, aby si vzali s sebou pozvánky, a postavila ke dveřím svědka nebo někoho, kdo ti ten den bude pomáhat s koordinací (ze zkušenosti rozhodně doporučuju někoho takového mít!), se jmenným seznamem a instrukcemi, že nikoho, kdo není na seznamu, nesmí pustit. To platí i pro raut místo oběda. Pokud máte raut až po obědě, tam už se samozvaným hostům asi jen tak zabránit nedá, protože už je to všechno volnější, lidi můžou přicházet a odcházet v průběhu celého večera a je nesmysl mít tam nějakého drába. Pokud by se tam takto vetřela tato kolegyně, jeden člověk vás nezabije, to se ztratí, ale chápu, jak to myslíš. Když se ženil brácha, taky pozval na odpolední raut některé kamarády, jenže jak jsou větší parta, tak tam automaticky dorazili i někteří, které nezval. Domů je samozřejmě neposlal, ale vím, že se nad tím před námi hodně pozastavoval.
Odpovědět
holky diky, daly jste me dobre tipy...!!!;)
Odpovědět
makovapanenka: ten odkaz bohuzel nefunguje, ale nevadi, myslim, ze si nejai poradime. Mame to tak, ze je nejdriv hostina pro pribuzne, kamaradi se nekde zabavi a pak teprv raut pro kamarady, kteri se budou sjizdet do te same hospody, co bude hostina. Jojo jeden clovek navic to nevadi, to je jasny, ale celkem uz je jich takovy asi 5 a bojim se ze dalsi pribydou vis:) Na hostinu se nebojim, tam je zvana jen rodina, co bude i na obradu, takze tam neni, co resit, spis se nam rozrostl uz predem napocitanej pocet hostu na ten raut, kterej vlastne stoji nejvic penez.
Odpovědět
Profilova fotka
@zuuzaa86 No jo, máš pravdu, spojila jsem je dohromady, zkus to znovu: http://www.beremese.cz/diskuse/hoste-..., http://www.beremese.cz/diskuse/jine-s.... Ještě mě napadá obeslat všechny včetně samozvaných hostů e-mailem ve smyslu, že se vyskytly organizační zmatky, a proto pro jistotu ještě jednou všem zasíláš seznamy hostů rozdělené podle toho, kdo je zvaný na obřad, na hostinu a raut a že to určitě všichni vědí, že je to jen pro klid tvé duše nebo něco takového. Tak se vyhneš přímé konfrontaci (taky nerada říkám nepříjemné věci, i když někdy prostě není vyhnutí...).
Odpovědět
makovapanenka: hele to je dobrej napad, to by mohlo lecos vyresit, dekuju:)
Odpovědět
Já myslím že na obřad jde spousta ldí a pak na hostinu v autech jen ti co mají pozvánky ke stolu. Pokud se zvou sami a ty kýveš, že jo, tak to asi není správné. Prostě řekni na jednoduchou otázku zda můžou přijít na svatbu: Ano budeme rádi, když se na nás přijdete na radnci nebo na obřad podívat. A když se nějaká vtěrka zeptá zda jde i na hostinu, tak řekni, že to máte jen kruho rodiny 8-) Byla jsem na několika svatbách a nikdo se bez pozvánky nkam necpal. Je snad jasné, že pro ně nebudeš mít ani objednané jídlo ani místo. Musíš umět říct NE :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, tak přesně stejný problém mám i já. V životě by mě nenapadlo, že jsou lidé kolem mě takhle drzí a nesoudní, ale bohužel... JSOU. Už v době, kdy jsem ještě ani nebyla požádána o ruku, se mě někteří ptali, kdy bude přesný termín, aby si na něj hned mohli zamluvit dovolenou (půl roku předem a fakt ještě neproběhly ani zásnuby, jen si rodiče pouštěli pusu na špacír). Takže bylo jasné, že tito lidé počítají s tím, že je pozveme, a jinak to prostě nejde. Druhá várka samozvaných přišla při rozdávání oznamek. Lidé jedna holka si o tu pozvánku výslovně řekla (bylo to u mě na návštěvě a že si počká, až tu pozvánku pro ni vyrobím). Další nám vzkázala po kamarádech, že ji mrzí, že jsme ji nepozvali. Na to konto jsme ji tedy pozvali a ona to pozvání nejspíše pochopila pro celou svoji rodinu (na pozvánce bylo výslovně její jméno, nicméně přijde i manžel a dvě děti). Další se zeptala "a to jsme jako všichni zvaní?" v okruhu přátel, ze kterých měli být pozvaní zrovna všichni kromě ní a jejího partnera. Takže holt dostali pozvánku taky. Kamarád mi tam protlačil jako svoji doprovod nějakou feťačku, se kterou vůbec nechodí, nikoho tam nezná a vzájemně se nemáme v lásce. A tak bych mohla pokračovat. Výsledkem je, že už se nevejdeme do místnosti, kterou jsme měli pro raut rezervovanou, budeme muset sedět ve dvou místnostech a veškerý program, co jsem měla připravený, tak půjde realizovat jen velmi obtížně. Dost mě to mrzí a jsem z toho rozladěná. Nebudu tam mít ani svoji sestřenku, protože jsme chtěli opravdu jen malou svatbu, a místo toho tam budu mít dvacet kamarádů kamarádů, které ani jeden s partnerem moc neznáme. Musela jsem stopnout online přihlašování na našich internetových stránkách a každému, kdo se ještě nestihl pozvat sám, už radši rovnou vykládám, jak se mi tam někteří lidé pozvali sami a díky tomu už jsme překročili kapacitu. Pokud se mi na ten raut ještě někdo procpe.... tak si prostě nesedne. Nejen, že tam nebude mít jmenovku, ale ono tam už vůbec není místo.
Odpovědět
Profilova fotka
Když se mi vdávala sestra, což už je nějaký pátek :-D bylo jasné, že kdo je nazdoben, bude i nakrmen - jednoduše řečeno. Prostě ti co vyráželi od nás, ozdobenými auty, byli svatebčané. Samozřejmě pak na grilování dorazilo ještě několik lidí. Už teď, když čtu tuto diskuzi, jsme zvědavá, co se bude dít, až rozešleme pozvánky my. Přítel má rodinu 100 km od našeho bydliště, takže dorazí pouze jeho rodina a nejlepší kamarádi s rodinami, takže tak to udělám i já z mé strany, nicméně moji příbuzní jsou proklatě blízko :-) každopádně máme v úmyslu k pozvánkách dávat kartičky s pozváním ke svatební hostině a ke svatebnímu veselí od dané hodiny. Tak snad ti co nedostanou kartičku žádnou, pochopí, že nejsou ke stolu zvaní. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mysicka_lb musím říct, že snad až takhle drzí naši příbuzní a kamarádi nebudou. I když je pravda, že jedna kamarádka - moje kadeřnice - se ihned, jakmile jsem jí řekla, aby si napsala termín na česání do kalendáře - říkala, že už se těší, až se nacpe. No nacpe, ale až večer, uvidíme, jestli to rozchodí. Každopádně jsme si s přítelem stanovili pravidlo, že jen nejlepší kamarádi přijdou na oběd, a samozřejmě pozvaní příbuzní, je to tam maličké a pokud budeme chtít tančit, což asi budeme, každý stůl navíc bude vadit, v pozdější hodinu, až bude prasátko a raut, už to řešit nebudu, ale do večeře bych chtěla mít celou akci nějak tak kulturní a přehlednou. Musím říct, že už jsem napnutá jako struna, až budeš psát, jak to všechno u vás nakonec dopadlo. Držím pěsti, aby vše proběhlo v klidu. :-)
Odpovědět
@stanicka007 No právě že pochopit to nemusí, kartičky je novodobý zvyk, ti kteří dlouho na žádné svatbě nebyli to nemusí znát a budou si myslet , že oznámení je i jako pozvání.
Odpovědět
Profilova fotka
@radkaja to je sice pravda, ale zase vím, že ti co jsou "ze staré školy" vědí, že pokud nejsou dekorováni, nejsou ani k tabuli zváni. Tedy, alespoň to tak bylo už před těmi 15-ti lety, co se vdávala sestra. A snad to, že na oznámení není napsáno místo hostiny, neznamená, že hladovci, kteří přihlíželi obřadu, budou sledovat celou svatební kolonu, nebo snad jo? To už by byl fakt úlet a asi bych to potom řešila svědkem u dveří, který by taktně nedekorované "vyhazoval". Nevím, jak to poberou moji rodiče, doufám, že snad jako jen oznámení, že mají být tam a tam, protože svatbu si s přítelem zařídíme sami, tudíž i pozvánky budou dány jen těm, kterých se týká buď rovnou hostina nebo svatební veselí, takže nebudou zvát své sourozence a další "oblíbené" rádoby hosty.
Odpovědět
@stanicka007 No stát se může všelicos, lidi jsou občas fakt natvrdlí. :-S
Odpovědět
Profilova fotka
@radkaja pravdu máš ...
Odpovědět
@zuuzaa86 Jak na takové lidi? Jednoduše, prostě říct ne! Každý komu dáváte oznámení - je jedno jestli je tam kartička nebo ne - většinou ti co se na svatbu zvou, tak se jim to osobně řekne. To, že řešení vidíte v tom, že dáte rozpis se jmény zvaných hostů před restauraci Vám nepomůže. Budete mít nakonec akorát ostudu. Protože ti lidé Vám celou dobu dávají najevo, že na svatbu jdou a Vy jim na to vůbec nic neřeknete...... Ono co také čekáš od lidí, když jim vše odkýveš a nic neřekneš. Prostě naučit se říkat ne a to ne říct.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?