Jak dát jasně, ale slušně najevo, že je zvaný na obřad a oběd, ale ne odpolední oslavu?

Jde o mého dědu, kterého nikdo moc nemá rád (co já ho znám, tak se vždycky choval hnusně k mojí babičce, je sobeckej, nemyslí na druhý, je nerudnej, nevychází s lidma, není ochotnej připustit jinej názor na věc než je ten jeho a spoustu dalšího). Tak pořád přemýšlím, jestli ho vůbec na svoji svatbu pozvat. On sám o mě zájem nejeví, nikdy sám od sebe nezavolá nebo se nějak nezajímá, jak se mám. Když za ním já zajdu, tak mluví jen o tom, co měl k obědu nebo drbe sousedy. S ostatními příbuznými vycházím já i můj přítel hodně dobře. Jen dědu prostě na svatbě vyloženě nepotřebujeme. Ale asi by mi bylo blbý ho nepozvat vůbec. I přesto, že vztah dobrý nemáme, myslím si, že by mě nepozvání časem mrzelo. Chci ho ale pozvat jen na obřad a na oběd, kde bude jen rodina a svědci. Po obědě se s kamarády i částí rodiny přesuneme na chatu, kde bude "svatební zábava". Dědu tam ale nechci. Jak byste mu to řekli? Napadlo mě, že mu řeknu, že na zábavu jsou zvaní jen kamarádi. Ale to není pravda - bude tam i můj táta, sourozenci, ... A vyloženě lhát se mi nechce. Když mu řeknu, že nechci, aby šel na zábavu, tak se urazí. A pro ty, které se budou ptát, jestli bych to nepřekousla, mít ho na zábavě - tak opravdu ne. Jen by všem kazil zábavu svýma řečma, kritikou atd. A o to nestojím. Navíc se vážně nenajde nikdo, kdo by ho tam viděl vyloženě rád. Předem díky za rady. A prosím, pokud nesouhlasíte s tím, abych ho tam nezvala, nepište mi to. Svůj názor nezměním, jen mě zajímají rady, jak mu to říct, aby se neurazil. Díky za pochopení. :)
Odpovědět
Ahoj, já bych mu řekla, že po obědě ho někdo odveze domů. Jestli na chatě budete mít něco jako párty, tak by ho to nemuselo bavit. takže tak bych mu to vysvětlila..
Odpovědět
Tak asi bych vysvětlila, že večer to bude spíše pro "mladší" a kamarád, už v takovém uvolněném duchu a že tam nikdo starší ani nebude. Popsala bych, jak to bude probíhat-hudba, zábava a doufala bych, že se toho účastnit ani nebude. Pokud je nerudnej jak píšeš, tak tam dobrovolně nepůjde. Jiná věc je, pokud ho tam budou chtít rodiče a přemluví ho. Asi bych neříkala, že to tam nechci, ale tak nějak bych veškerou pozornost směřovala na obřad a oběd.
Odpovědět
@lalkavonteschen Já bych takhle na přímo určitě neřekla, že ho tam nechci. Jen jsem to chtěla naznačit tady v diskuzi. :) Já teda pevně doufám, že o to ani zájem mít nebude. Z rodičů mám už jen taťku a ten s ním taky nemá dobrý vztah, ten by mě určitě nepřemlouval. Ale je fakt, že když se před ním budu zmiňovat jen o obřadu a obědu, měl by to pochopit. :) Jen si říkám, že když pak ostatní odjedou na chatu a on ne, tak co si o tom bude myslet. Dojde mu to, když najednou nezbyde nikdo, kdo by ho odvezl domů...
Odpovědět
@juanitka tak mu domluv někoho, kdo ho odveze a pak se za vámi vrátí...
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám podobnou situaci s babičkou. Je to neuvěřitelně nevděčná ženská, nedá se to ani popsat. Hned na začátku jsem řekla, že ji na svatbě vůbec nechci. Naši to pochopili, ani se mi nedivili, spíš se jim trochu ulevilo. Jen sestra udělala trochu virvál, protože ona je hrozně založená na rodinu bez ohledu na to, jaký jsou tam vztahy. Ale má půl roku na to, aby to vstřebala :-) Jinak dědovi klidně řekni něco v tom smyslu, že bys byla ráda, kdyby se přišel podívat alespoň na obřad a přišel si s vámi pokecat na oběd, že je ti jasný, že večer už bude unavený, že na zábavu ho tahat nebudeš, ale že by bylo fajn, aby přišel alespoň na začátek. Pokud mu doteď nedošlo, že se s nim nikdo moc nemusí, tak ti pak může být i jedno, pokud bude mít narážky, že večer nikam nepůjde, protože by si stejně našel něco jinýho někde jinde. Tyhle lidi budou už jenom věčně nespokojený a zapšklý a neni nic, co by s nimi hnulo.
Odpovědět
Ten odvoz mu raději zařiď. Řekni mu, že na oslavě bude hoodně hlasitá hudba a divoká zábava, tak nevíš, jestli by to vydržel a že se tedy nebudeš zlobit, když bude chtít raději domů. :-) :-p
Odpovědět
@armassy No to je právě problém - on si asi ani neuvědomuje, že ho nemáme rádi. Občas si postěžuje, že je hodně sám (babička už umřela), ale sám od sebe nic neudělá proto, aby sám nebyl. A když jsme mu kdysi třeba vyčítali, že se nechová k babičce hezky, tak se urazil a říkal, že to přece není pravda a že jsme zlí...btw. babička byla na smrtelné posteli a on celý dny brousil kameny (jeho koníček). Prej aby se odreagoval !! Ty brďo, já si snad ještě rozmyslím i ten obřad.
Odpovědět
Profilova fotka
@juanitka Děvče, hlavně se nestresuj... babička si taky neuvědomuje, že se chová příšerně a vysvětlovat jim to nemá smysl, protože oni si myslej, že jsou v právu a že ostatní přeháněj nebo jsou hloupí na to, aby to pochopili. Jestli ho tam zveš jenom ze slušnosti, tak je to jen na tobě. Já mám za to, že na svatbě by měli být přítomni lidi tobě blízcí, aby ses tam cítila v pohodě. Já jsem to s babkou řešila taky chvíli, než jsem si řekla, že kašlu na to, co si o mně kdo bude myslet, je to moje svatba, vztah k ní nemám, tak ji nezvu. Jinak obřad je podle mě důležitější než hostina, tzn. pokud ho budeš někde chtít mít, dej si ho jen na obřad, bo jestli nebude tam, nemá cenu ho zvát ani k hostině. Držim palce, vim, že tohle neni lehký rozhodnutí.
Odpovědět
Vlastně se to teď ve mně trošku pere. Na jedné straně: Ano, je to rodina a věčně by se mě někdo ptal, proč jsem nepozvala dědu (rodina od přítele, už takhle si o mně občas myslí, že jsem moc panovačná) a když jim řeknu, že jsem ho nepozvala, protože ho nemám ráda, asi by to jejich názor moc nezměnilo. I přesto, že je děda člověk sobecký, zlý, ne přátelský, tak já taková snad nejsem a říkám si, že z toho bude mít radost, když půjde vnučce na svatbu. Na druhé straně: Nemám ho ráda. Nikdo ho nemá rád. Někdo ho toleruje. Velká část svatebčanů ho vůbec nezná. Nebude pro mě morální podpora ani žádná jiná. Nebudu se s nim na svatbě bavit (myšleno, že s ním nebude zábava a ne že spolu nepromluvíme). Říkám si, že svatba je moje a měla bych tam pozvat jen sobě BLÍZKÉ lidi a to on není a neměla bych se řídit názory jiných příbuzných. Takže tak. :) Ale pořád platí - pokud se rozhodnu pro možnost č.1, jak mu dát najevo, že na oslavu né. Ale asi jak říká @radkaja - říct, že tam bude moderní hudba, kamarádi, nic pro něj. :)
Odpovědět
Ahoj, chápu že se to v tobě pere. Ale možná by tě to opravdu za pár let mrzelo, že jsi ho nepozvala. Popravdě moje babička je to samý, mou mamku nemůže vystát, nikdy nás nepřijela navštívit, nikdy nic. Je stará a zapšklá, ale i tak na obřad a oběd bych ji pozvala (teď už jí vídám 2x ročně..) Dědečkovi bych ale určitě zařídila odvoz- řekla bych mu to prostě dopředu, že s ním počítáš na obřad a oběd a pak že ho někdo odveze domů. To mi příjde taková nenásilná forma.
Odpovědět
Vim, ze rikas, at nepiseme, at ho zves. To, co napisu, nepisu jako odsudek, ale jako zkusenst nekoho, kdo ma neco podobneho v rodine a kdo uz ma po svatbe... Mame s muzem 3 babicky, zadne dedy. Moje prvni babicka je uplne stejna jako tvuj deda, nebudu to tu nijak moc rozpitvavat. Jenze si rikam, ze za to nemuze, je to jina generace, studenej odchov... Moje druha babicka byla naopak celej zivot super, jako vnoucata nas brala na chatu, jezdila s nama v kanoii, no proste milionova babca. Ale dneska v 85 letech je zla atd. A ja si zase rikam, ze v zivote zazila tolik spatneho a je ji zdravotne tak tezko, ze se nedivim, ze je protivna. Jaka je manzelova babicka moc nevim, vim akorat, ze asi mesic pred svatbou dala svemu dalsimu vnukovi ultimatum, ze na nasi svatbu pojede bud ona nebo jeho partnerka, kterou ona nenavidi a odsuzuje, to se me hluboce dotklo. Pres to vsechno jsme je pozvali vsechny, neumim si predstavit, jak moc by se vztahy zhorsily, kdybych to neudelala. Nakonec prijela jen manzelova babicka. A co jsem ti chela rict hlavne, ja na ni byla fakt silene nastavna, tak moc, ze jsem s ni nedokazala ani mluvit. Ale i kdyz jsme meli malinkou svatbu, ten den ma takovy spad, ze i na male svatbe se krasne vyhnes tomu, komu se vyhnout chces... Takze v tve situaci bych dedu pozvala, na cely den. Ten vecer bych se mu snazila podat tak, aby sam nechtel (at pocita s tim, ze se bude pit a juchat, ze se mu nebude mit kdo venovat atd., ze ho nebudete moci odvezt, kdyz bude chtit), ale kdyby presto chtel jet, nerekla bych mu, ze ho tam nechcete. Prootze i kdyz tam bude, myslim, ze ti svatbu nijak nezkazi a v nejhorsim tam bude sedet nakvasenej nekde v koute. Porad lepsi, nez mit rozbite vztahy na roky. Drzim palce.
Odpovědět
@zorro4 Nevadí, právě naopak. Ráda jsem si přečetla tvůj názor. :-) Asi máš pravdu s tím, že když budu chtít, jeho přítomnosti se vyhnu. A je fakt, že ta oslava je docela dost z ruky od obřadu i hostiny a je tam špatná dostupnost, takže možná sám nebude chtít jet. Každopádně nesouhlasím s tím, že nemůže za to, jaký je. Je to sice jiná generace, ale mám v okolí i jiný, podobně starý lidi. Můj druhej děda byl ten nejskvělejší člověk na světě (po mým nastávajícím samozřejmě), pořád se o nás zajímal, bral nás na výlety, všichni ho milovali, no naprostý opak. Toho budu na svojí svatbě hodně postrádat..:/
Odpovědět
Článek se načítá
@juanitka To ja ho (potazmo svou babicku neomlouvam), proste to beru tak, ze to jinak neumi...
Odpovědět
@zorro4 Chápu :)
Odpovědět
A z té chaty bude někdo odjíždět v noci domů nebo tam už budou všichni spát? Pokud tam všichni zůstávají na noc, tak bych to dědovi nadhodila tak, že se s ním jdeš domluvit, jak to uděláte s odvozem. Že na obřad mu zařídíte dovoz (pokud je to potřeba), na oběd taky a samozřejmě po obědě ho taky někdo odveze. Pak je přesun na chatu (žádné ´my´ se přesunujeme, univerzálně - je přesun), na chatě všichni spí a všichni už budou pít, máš počítat s tím, že mu budeš v noci ;-) objednávat taxi nebo chce jet radši domů po obědě s výslužkou a na večírek / party (opět lépe tyto rádoby moderní slova, která naznačují, že to bude divoké ;-) už se nepřesunovat. Když se zeptá, kdo jede, tak bych odpověděla neutrálně, že tam to není na přesný počet a ne všichni ti to ještě potvrdili, ale že víš o ... a vyjmenovala samé mladé a o někom ze starší generace, co už teď víš, že na chatu nejedou, to zdůraznila. Tady ta teta ale jet nechce, že se na večírek na chatě už necítí. Nevěřím, že se přidá .... snad ;-)
Odpovědět
Ještě jedna možnost je. Bude ti možná připadat naprosto praštěná, ale fakt tato možnost existuje. Můžeš si na svatbu objednat falešného svatebního hosta, kterej se od dědu "postará". Falešnému hostovi se předá co nejvíc informací o dědovi, témata která nejraději drbe, na co nejčastěji nadává, na co si stěžuje, koho pomlouvá a falešný host se na to připraví. Většinou to bývají studenti herectví, či psychologie a věř, že svou - práci - fakt dost dobře umí. Cena je podle času od 300 - 1000,- Kč max ...Ale samozřejmě chápu, že to není pro každého :).
Odpovědět
@andynova75 :-D Takze krome protivneho dedy tam bude mit jeste ciziho herce :-D
Odpovědět
@zorro4 Psala jsem to spíš jako zajímavost ...
Odpovědět
@andynova75 jo, vsak me to pobavilo...
Odpovědět
řekla bych mu, že po obědě se odjíždí celkem daleko na chatu, že tam bude zábava, hrát moderní hudba atp. a nabídla bych mu po obědě odjezd, nevím jak u vás, ale u nás je normálně zvykem zařizovat hostům rozvoz....
Odpovědět
@andynova75 To je vtipná varianta :-) Ale dělat to určitě nebudeme. @clear301 Obřad a oběd je ve stejném městě, ve kterém většina hostů bydlí, takže těm mladým bych určitě odvoz domů nezařizovala. Dědovi samozřejmě ano. A těm, kteří budou daleko na chatě, zajistíme buď odvoz nebo přespání, to je jasné. :) Díky holky, všem. Asi bude vážně ideální mu naznačit, že tam bude hudba a zábava především pro mladé, a daleko. :) Včera jsme si o tom ještě povídali s přítelem a jsem rozhodnutá, že na tom obřadu a obědě bude na 100%.
Odpovědět
Profilova fotka
Holky možná trochu mimo téma, ale mě třeba zbyl jedinej děda, ale celá naše svatba je 150km a nikdo se s ním nechce mordovat při dovážení na svatbu a zpět. Děda je asi něco jako tady zakladatelky dědeček, ale na druhou stranu je mi líto, že je tak daleko a na svatbě nebude, asi proto, že mi zbyl jediný. Jenže děda asi ani neví, že se budu vdávat. Je to sobec a zajímá se jen o sebe. A pozor, pokud má někdo fakt hroznýho prarodiče, tak nikdo nemá tak jako já, protože mýho dědu vyhodili z důchoďáku :-D to je story, to nevymyslíte :-D .
Odpovědět
@manelka88 Vyhodili?? Povídej :-) No dědova reakce na moje zasnoubení byla dle očekávání - "hm". Ano, jsme spolu dlouho, ale stejně mě reakce na to, že jsme se zasnoubili zamrzela. A to nejen od něj. No tohle téma taky patří jinam. :)
Odpovědět
Ahoj a nešlo by, aby ho přesvědčil spíš někdo jiný? Manželův děda je úplně to samé, ale v rámci zachování dobrých vztahů v rodině jsme si nedovolili ho nepozvat na vše. Naštěstí to dopadlo tak, že babička a manželova matka mu něco napovídali (ve smyslu "je to moc daleko", "z hudby tě bude bolet hlava" atd.), a tak radši zůstal doma a nepřišel vůbec. Nešlo by to tedy udělat tímto způsobem, aby byli spokojení všichni a abyste nebyli vy ti, co jsou zlí a neslušní? Protože náš děda, pokud bychom mu řekli to, co ty píšeš, tak se vsadím, že přijde jen natruc, aby nás naštval, ačkoli on sám by přijít vlastně nechtěl. Tak to zvažte.
Odpovědět
@simone5 Ahoj, díky za názor :-) Ale vím, že můj děda je zrovna spíš natolik línej, že tohle by natruc nedělal. Zkusím ještě navrhnout taťkovi, ať před ním zmíní to, co jsi psala - hudba nahlas apod. To je dobrý, díky.
Odpovědět
Profilova fotka
@juanitka Tak u nás teda jako reakce od tchýně s tchánem byla podobná, ale děda to asi neví. jo normálně byl vyloučen. Bych řekla že to byl první důchodce v dějinách Česka :-D
Odpovědět
@juanitka Držím palce! :-) Tak pokud není trucovitý, tak je to jen plus pro vás. To nějak vyjde, neboj. ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?