Hosté zdaleka-nechce se jim přijet...

Svatba se koná v mé rodné kotlině, místo jsme vybrali se snoubencem oba-jednak se nám tam líbí a jednak si neumíme představit svatbu jinde. Není to z důvodu, že jsem pohodlná a veškeré příbuzenstvo to bude mít na obřad 10 minut. Mám rodinu až skoro na jihu Slovenska a přijedou, těší se, stejně jako my jsme byli u nich a bylo to moc fajn. Velká část přítelovy rodiny však přijet asi nechce (bydlí na opačném konci republiky)...spíše padají otázky, proč jsme to neudělali jim blíže, což je 400 km a chápu, že by jim to vyhovovalo. Na druhou stranu nám není jedno, kde ta svatba bude, přikládáme místům velký význam a nechceme zamluvit kdejakou restauraci jen proto, že je to "na půli cesty". A tak se remcá, že je to hrooozně daleko a kde se bude spát a kdo to zaplatí a že to bude nepohodlný, takže raději nepřijedou...hrozně moc mě to mrzí. Ubytování by měli zaplaceno, bylo by o ně postaráno. Na svatby se přece nejezdí pětkrát do měsíce, ale je to výjimečná událost...Mám zkušenosti, že lidi se sjíždějí i z jiných zemí a jde to, jsou rádi, že se vidí. A v naší české kotlině je to prostě problém...
Odpovědět
1
2
Ti kteří Vás mají upřímně rádi za Vámi pŕijedou i když to mají daleko, ti kteří s tím dělají cavyky, tak o Vás tolik nestojí a je to jejich ostuda, že dělají takové problémy i když budou mít vše zajištěné,zaplacené. Pochopila bych, pokud jsou to starší lidi, ale ti ostatní nemohoucí nejsou. ]-( Přinejhorším tam alespoň budete mít ty, kteří to s vámi upřímně, radostně prožijí. :-)
Odpovědět
nelam si s tím hlavu :) dobře pro vás že tam budou jen lidi, kteří o to opravdu stojí ;)
Odpovědět
Ahoj, nic si z toho nedělej, mě třeba nepřijede příbuzenstvo, který to má max. 30min. autem. A nepřijedou proto, že mám jenom oběd s nejbližší rodinou a pak konec. Tak proč by jezdili na obřad..
Odpovědět
Tohle je asi jedna z těch spornějších otázek typu "je to naše svatba" vers. "potřeby a pohodlí hostů". Řešením je většinou nějaký ten kompromis. Nepíšeš, jaké je věkové složení manželových příbuzných - u starších lidí a lidí s malými dětmi celkem rozumím tomu, že cestovat 400 km opravdu MŮŽE být problém. Přiznám se, že my jsme to při výběru místa naopak zohledňovali.
Odpovědět
@strelenka Věkové rozložení-jsou to rodiče, ale ti to berou celkem v pohodě a pak lidé do 40 let, kteří mají děti. Děti jsou zvány taky, nicméně je to blízká rodina a jedna babička by mohla děti pohlídat, zatímco oni by jeli na svatbu. Druhá babička přijede, tak to neřeší. U nemocných a starších bych to chápala, ale tady jde o produktivní věk...I moje rodina na svatbu bude muset dojet a nebude to nejblíže a je to samozřejmost. Nevdávám se někde na pustém ostrově, kde jede jeden autobus za týden. Pamatuji si, že jako malá jsem jezdila s rodiči i na to Slovensko na svatby a cesta trvala opravdu dlouho a vždycky to byl zážitek a zpestření-poznali jsme nová místa a naši to brali jako takovou dovolenou. Holt nemůže být pohodlí za každou cenu...
Odpovědět
@lalkavonteschen To neni nic o ceske kotline, proboha. Proste ti vasi konkretni hoste jsou neochotni a lini. Nam taky jela pulka hostu pres celou republiku. Myslim, ze je fajn, ze jim zajistite a zaplatite ubytovani, jeste bych jim nabidla neco den predem pro ty, co se boji dlouhe cesty v den svatby, zbytek nech na nich. Kdyz neprijdou, jejich smula. Ono to bohuzel nejde vyhovet vsem.
Odpovědět
@zorro4 Jasně, nocleh den před svatbou a den po je zajištěný... s tím českem je to rýpnutí, že ačkoliv jsme relativně malá země, tak vzdálenost 4 hodiny je někdy nepřekonatelný problém a v jiných zemí není problém letět/ jet na svatbu mnohem dál a déle. Není to pravidlem, samozřejmě...
Odpovědět
@lalkavonteschen To s těmi malými dětmi mě napadlo v souvislosti s mojí jedenáctiměsíční dcerou, která dostává po hodině v autosedačce hysterák a zároveň ještě není tak velká, abych ji mohla nechat na pár dní u babičky.. Pokud je to tak jak píšeš, brala bych to asi tak, že kdo bude chtít, ten přijede a kdo ne, ten za to nestojí....
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, tak tohle řeším s dvěma hosty. Kamarádka ze střední a pak sestra - což nechápu..takže tam nebude...a když jsem jí napsala, že teda pozvu někoho jiného, tak řekla, no tos mi toho moc nenapsala. Zajímalo by mě, co by chtěla slyšet. Do zprávy mi od ní přišlo, že by mě fakt chtěla moc vidět ve svatební den, ale kvůli dálce a Týnce (budou jí skoro 2 roky) neodrazí. Upřímně přijede mi spoustu kamarádek s dětmi mnohem z větší dálky..
Odpovědět
@manelka88 Ahoj, nechci se sestry zastávat,ale malé dítko opravdu může být problém. My máme tedy mladší,ale jak jsem psala výše - ztěží dáváme cesty k babičce, což je něco přes 100 km. Je to kus od kusu - některé děti to zvládají úplně v pohodě, ale naše dítko poslední třetinu cesty pravidelně prokřičí, a to to není žádná dálka. 400 km vím, že bychom nedali. Navíc špatně snáší i i jakoukoliv změnu prostředí, takže kromě hororové cesty znamená každý pobyt mimo domov , že v noci naspí tak 3-4 hodiny (a já s ní)....
Odpovědět
Profilova fotka
@lalkavonteschen Mám to stejně a nesmutni z toho. Nějak jsem se dostala do bodu, že je mi to jedno. Prostě, kdo nás má rád a bude s námi tenhle moment chtít oslavit, tak přijede. Kdo ne, tak ne a tím mi i leccos vypoví o našem přátelství či příbuzenském vztahu. Nehodlám si tím už kazit náš den. Moje nejlepší kamarádka mni dělá ofuky a naschvály od té doby, co jsem oznámila, že nějaká veselka bude. Musela jsem jí i přemlouvat stylem prosííííím prosííím přijeď. A to ne jednou. Chápu, 415 km není hned za humny, ale Anglie to taky není. Ubytování mají zajištěné všichni, ti s dětmi a z daleka dokonce na dvě noci. Vše platíme my bez výjimky. Můj táta dělá ofuky, proč tak daleko (od chalupy 50km), proč jsme to neudělali někde v hotelu. Proč to musí být tak nóbl. Zajímalo by mě od kdy je statek/stodola nóbl věc. Proč si na celou svatební přípravu někoho nenajdu, aby mi ji zařídil na klíč. Přítelova sestra zas nemůže sdílet apartmá s její mamkou a sestrou neb prostě musí mít pokoj s manželem a dětma sami pro sebe... díky čemuž musím na 2 noci pronajmout pokoj pro mojí svědkyni 7km daleko. A tak bych mohla pokračovat dál... Peč na ně. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lalkavonteschen to neni Ceskem, to je lidmi. ;-) mne moje kamaradky prijely na svatbu, i kdyz to pro ne znamenalo 900 km autem a nekolik dnu dovolene (a moc si jich za to vazim). idem manzeluv stryc s tetou, maji pres 70, zdravotni problemy, spatne chodi atd., ale strasne jim zalezelo byt na nasi svatbe, tak priharcovali tech 900 km autem taky. na druhe strane manzelovi "kamaradi" ,kteri jsou na tom i financne dobre a nemeli tehdy ani deti, se vymluvili, jen aby nahodou nemuseli priletet (hodinka letu, nikoliv pres ocean). takze ono se ti lidi aspon tak trosku protridi, coz taky neni ke skode, ze.. :-p svatbu si uzijete s temi, kteri s vami opravdu byt chteji.
Odpovědět
Článek se načítá
@reys Tak to je krásný, kéž bych měla taky takové štěstí. Nicméně máš pravdu, ono se to profiltruje a ukáže se, komu za to stojíme a komu ne.
Odpovědět
Profilova fotka
@strelenka Jenže moje sestra normálně jezdí ke svojí matce (máme jinou mámu) a to je asi tak hodina cesty, k nám na svatbu je to 1,5. Nebo můžou nechat dítě pohlídat babičku a jet na svatbu - dítě jim hlídá pořád.... :-)
Odpovědět
@manelka88 Tak to chápu, že tě to mrzí... :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@strelenka Navíc skutečně mi přijede dalších 5x kamarádek se stejně starými dětmi, které to mají třeba i 4 h cesty a jedna má ty děti dvě...
Odpovědět
Hele, holky, jak psete s temi detmi, to samozrejme vetsina z nas chape. Ale je rozdil, zda vam pozvani reknou "nezlob se, strasne rada bych prijela, ale s malym to nezvladneme", anebo to je "proc to musite delat tak daleko". Ale jak rikam, nema smysl ustupovat a naplnovat predstavy ostatnich, proste se vsem zavdecit nejde. Ja taky mela ze zacatku tendence vyhovovat, ale brzy se ukazalo, ze by z toho bylo neco zcela jineho, nez jsme si prali... @lalkavonteschen Chapu, jen proste nesouhlasim, ze to je nejakou ceskou naturou a nelibi se mi, kdyz neco vypovidajici o nature jednotlivce je pripisovano vsem.
Odpovědět
Ja te asi nepotesim, ale ja bych 400 km jela na svatbu pouze tem nejblizsim, nejblizsi rodine a nejblizsim pratelum. Takze zalezi, jak moc se stykate a jake mate vztahy. Pokud s nekym udrzuji spise zdvorilostni vztahy a vidim ho 2x v roce, nejak mi unika, proc mu jezsit na svatbu. Ja sama vnimam svatbu jako belmi osobni vec, takze bych se citila na takove svatbe nemistne. Takze podle me neni rozhodujici ani tak to, co vsechno jim platite, ale jake vztahy mezi vami panuji. Kdo bude chtit prijede, kdo chtit nebude, at nejezdi.
Odpovědět
@manelka88 No nikoho se nezastávám, vážně to je o lidech. Já bych asi taky hodně přemýšlela, jestli jet nebo ne. Dcera by cestu zvládla v pohodě, ale spíš bych se bála, že tam něco provede, je to pěkný lump a udržet jí chvíli v klidu, to je nadlidský výkon. Záleželo by hodně na podmínkách, pokud by to bylo u hodně dobrých známých, kteří to pochopí a bude to někde třeba venku,kde jí můžu vypustit, tak v pohodě. Ale pokud by to bylo v obřadní síni, v nóbl restauraci a s lidmi, který moc neznáme, tak bych asi taky nejela. @lalkavonteschen Pro vás jen dobře, pokud nechtějí, jejich problém, třeba toho budou litovat, ale to už bude pozdě. Sami se připravují o zábavu a o to poznat další příbuzenstvo a podpořit vás. Třeba můj táta, nešel ani na vítání občánků svojí vnučky. Má to 10 minut pěšky a vysvětlení - nechtělo se mu oblékat do obleku, tak mu říkám, že nemusí mít oblek a stejně nepřišel. No, co dodat...
Odpovědět
@kacenkakaca Je to velice blízká rodina, ne-li ta nejbližší, pokud nepočítám bratrance s jeho ženou a jejich dítě se kterými se nevídáme prakticky vůbec.
Odpovědět
Profilova fotka
@aarriel Právě, že tam bude dětský koutek a je to venku, kde děti budou lítat, navíc jich tam bude asi 10 ne-li víc, takže si můžou hrát spolu. Je to o tom, že kdyby kvůli dítěti nepřijel nikdo, tak to pochopím, ale když je jediná...hlavně moje sestra byla vždycky líná jak ten vepř, takže to je i trochu spojené s tímhle.. vždycky měla plnou pusu keců jak jsem její super ségra, ale když přišlo na lámání chleba... Neozve se co je rok dlouhej, pokud ji nezavolam ja...
Odpovědět
@manelka88 No, tak na takovou svatbu bych ráda přišla, určitě by tam Maruš nebyla sama lump a zabavila by se s ostatními dětmi a mohla by lítat po venku :-) A pokud je i nevěsta s ženichem v pohodě a pochopí to, tak není problém. Spíš mám na mysli, takové ty nevěsty, co nechtějí děti, nemají dětský koutek, není kde si odpočinout a tak. Že už tady taky takové byly :-D Jinak chápu, prď na ní, její problém. Myslím, že si to užijete i bez ní :-D
Odpovědět
@manelka88 Jasně, jak jsem psala, každé dítko to snáší jinak....ale sama jsi psala, že toto není ten případ.
Odpovědět
@aarriel Já možná budu jedna z nich :D Ale ne, děti mám ráda a v rodině máme moc hodné děti, žádné raubíře :-D za to spoustu puberťáků, kteří prosedí svatbu někde v koutě s mobilem, ale to nedá nic dělat, takový je jejich věk. Co se týče dětí, tak jsem se dlouho rozmýšlela a pořád si myslím, že svatba není dětská oslava. Je tam alkohol, je tam spousta dospělých, křik, hlasitá hudba a do dvou hodin to děti přestane bavit a budou zívat/ obtěžovat rodiče/ zlobit. Tenhle scénář se opakuje vždycky. Byla jsem na svatbě, kde měli přímo slečnu "k dětem", která si je vzala k sobě a měli takovou oslavu spíše pro sebe a bylo to super, všichni byli nadšení, děti měli program a nenudily se. Hosta s batoletem si taky neumím představit, pokud teda není oslava ve stejném domě jako ubytování. Ale obecně jsem spíše pro "ano dětem", i když záleží na individuálním přístupu a hlavně na rodičích. S miminkem bych na svatbu nešla.
Odpovědět
Profilova fotka
@zorro4 Co když se někdo vymlouvá na děti a těm je přitom 9 a 5? :-D Děti nemám, nemůžu posoudit, ale opravdu by v tomto věku děti nepřežili cesto přes 400km?
Odpovědět
@lalkavonteschen Jako nic proti nikomu. Před 2 lety bych byla asi to samé :-D To jsem ještě netušila,co malý lump všechno dokáže :-D Ale jelikož svoji dceru na svatbě chci, tak to musím taky tomu uspůsobit, takže to bude i o dětech, však ona taky může slavit, že se jí rodiče konečně budou jmenovat stejně :-D Možná ty puberťáci jsou horší, ten unuděný pohled je horší než na bandu hrajících si dětí :-) Ale to už je trochu mimo tvoje téma :-) Já si spíš myslím,že se jim nechce, a to si pak najdou hromadu výmluv proč nejít :-) Takže i kdybyste to přizpůsobili místem, tak bude jíný důvod proč nejít. Takže si s tím nelamte hlavu, aspoň tam budete mít lidi, který tam budou chtít být :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme meli svatbu v Praze - já pocházím z Olomouce a muž z Chomutova...lidi přijeli z Chomutova, Hradce Králové, Rakovníka, Plzně a Olmiku...plus pár kamarádů bylo z Prahy...nikdo to neřešil, nikomu to nevadilo a všem jsme samozřejmě platili ubytko...akorát nepřijela kamarádku kvůli rizikovýmu těhotenství a moje babička, která už by to zdravotně nezvládla a již ani není mezi námi...upřímně to moc nechápu: mě teda svatby docela baví a jsem moc ráda, když jsem pozvaná...taky jsme jeli kamarádce na svatbu až do Náchoda :-) lidi jsou různí a příbuzný si nevybereš....aspon vis ze ti co prijedou, jsou opravdoví přátelé/rodina :-) (samozřejmě vyjímám zdravotní obtize)
Odpovědět
@lalkavonteschen Já se tě taky zastanu. Pokud je to místo rpo vás zvláštní, tak je to opravdu vaše věc, že si tam svatbu chcete udělat. Pokud hosté tak daleko jet nechtějí, je to taky jejich plné právo, ale obě strany to mají vyjádřit slušně. Oni nemají co držkovat, proč to jako neuděláte blíž a ty prostě slušně a vlídně reaguj a prostě jim napiš, zatelefonuj, že vás samozřejmě mrzí, že na svatbě nebudou a pokud je pro ně cestování problém, že se nedá nic dělat. Bohužel nepocházíte ze sousedních dědin a vždy bude muset jedna část rodiny někam dál cestovat. Jinak k dětem - není to často o dětech, ale o rodičích. Tím se tady opravdu nechci nikoho dotknout. Já mám dva normální zdravé živé kluky, blízko od sebe a od narození jsem s nima podnikala všechno co jsme chtěli. Vždy se kluci museli přizůsobit nám, ne my jim (není to myšleno doslova, proboha). Takže jezdíme autem přes celou republiku, vlakem, na dovolené, výlety, výšlapy, pod stan, sama jsem s nimi několikrát letěla letadlem ... on se jenom člověk nesmí z těch dětí tak připosr... (omlouvám se :-)) jak to kolem sebe víc než často vidím ;-) Samozřejmě je rozdíl, pokud je to hodně malé miminko, nemocné dítě apod. A jinak, já bych kamarádce jela 400km se i jen podívat na obřad a pak zase zpátky, kdyby na to přišlo :-)
Odpovědět
@sierral No moje teta mi tvrdila, že se jim nezdá vhodné na svatbu cestovat s 8letým bratrancem, a to se jednalo o 45 minut autem. Na obřadu pak skutečně nebyl, jen na hostině, kam to měli 20 minut, tak to už dali :-D Jsem odchovaná na manželově rodině, kde se jezdí sem tam batole nebatole (lyžování v Rakousku s 3 měsíčním miminem apod. :-) ), takže jsem se trochu podivila, ale co. Jak říká @aarriel, o dětech to není.
Odpovědět
Profilova fotka
@izzybickerstaff Pfff, tak to koukám svojí kamarádku možná i psychicky terorizuju a týrám zároveň :-D Z mojí strany třeba přijede sestřenka s 8 měs. miminkem (50km) a sestra od přítele s 2měs. miminkem (150km). Obě mají můj hluboký obdiv. Naštestí je spaní na stejném místě jako oslava, takže chůvičky budou v akci po celý večer ;-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?