Co s některými tetami a strejdy - pozvat/nepozvat?

Profilova fotka
Táta je ze dvou sorozenců - oba (teta i strejda) budou zvaní na svatbu. Vídáme se rádi - se strejdou velmi často a teta je moje kmotra. Máma j z 5! Nevídám se tak často ani s jedním, ale ráda bych pozvala jediného strejdu (z mamčiné strany), pak také nemám nic proti další tetě (také jsem byla jako malá na svatbě), ale zbývající 2 tety jsem přemýšlela, že bych ani zvát nemusela. Vysvětlím: jedna z tet mi pije krev svým chováním. Neumí se chovat, je sprostá, že jsme její rodina si vzpomene jen v létě, kdy je krásně a máme napuštěný bazén, jinak ani mamce nezavolá. Navíc zatěžuje moji mámu spoustou nesmyslných problémů a je na ni i hnusná. Podotýkám, že moje máme je velká citlivka, ale moc hodný člověk a neumí říct ne nebo někoho odpálkovat. Dvakrát jsem s touto tetou měla velký výstp na dané téma a řekla jsem, ať mámu nechá na pokoji, tak se to zatím uklidnilo. No a druhá teta s manželem tak trochu pijí a popravdě do tohoto taky zatahovala i moji mámu (to už se sice vyřešilo, ale i tak je to věc, která se mi nelíbí). S nimi je to trochu složitější.. špatné vztahy jako nemáme, ale nelíbí se mi prostě jak víc pijí a přiznám se také jak vypadají. Bohužel je to tak, asi to zní hnusně, ale tím, že pijí, tak je to na nich docela znát. Nastávající ani jednu z těchto tet nemusí a na svatbě by je moc nechtěl, ale rozhodnutí nechává na mě. Mám strach, aby nebyla nějaká ostuda, abych se pak nemusela cítit trapně, co to mám za rodinu. Pozvat ty dvě tety nebo nepozvat? Přijde mi blbé, že dva sourozenci od mámy ano, dva ne. Přijde mi to trapné, nemístné a také nehezké vůči mojí mámě. Ona mi stejně neřekne, že jí to vadí (to ona neumí), takže nemá smysl se jí ptát. Jiná teta mi poradila, ať to udělám tak, abych se sama srovnala se svým svědomím, a tak se přikláním k tomu, pozvat prostě všechny. Přesto by mě zajímal váš názor. Díky
Odpovědět
1
2
Udělej to tak, aby Tě to následně nemrzelo. Je to jen Tvé rozhodnutí, popř. Tvého nastávajícího. Moje máma je ze 3 dětí. Tetu ani strejdu nezvu, protože se s nimi nestýkáme, došlo tam k určité rozepři, za kterou já jsem osobně ráda. Taky nezvu svého nevlastního bratra, oznámení viděl u našich, ale protože se sním nestýkám, také tu potřebu nevidím. Prostě jaký si to uděláš, takový to máš. Nemáš se co komu zpovídat.
Odpovědět
Profilova fotka
Rada od tety "srovnat se se svym svedomim" neni vubec spatna, rozhodni se tak, aby jsi s tim byla spokojena hlavne ty (a tvuj nastavajici).. neohlizej se na to co si o vasem pozvani/nepozvani budou myslet ostatni, kdo vas bude chtit pomluvit, tak vas pomluvi at ho pozvete nebo nepozvete :-/ ja osobne bych si na svatbu nepozvala nikoho koho bych tam opravdu nechtela.. zvali jsem jen lidi se kterymi jsme chteli ten nas vyznamny den oslavit a radi jsme je tam videli, nejake pozvani ze slusnosti nebo kvuli zachovani rodinnych vztahu, tak to jsme dali uplne stranou a takove lidi tam nezvali (s manzelem mame celkem 5 teticek/strejdu a na svatbe byli jen dva)
Odpovědět
Já bych na svatbu zvala lidi, které tam chci mít - tedy ty, které mám ráda, ty, se kterými si rozumím a ne ty, kteří by měli být pozvaní, aby to nevypadalo blbě. Myslím, že je navíc ostuda těch ostatních, že se nechovají tak, abys měla důvod je pozvat. A ti s tím alkoholem - úplně ti rozumím, máme to v rodině a jsem nakonec ráda, že na svatbu nepůjdou, akorát by vznikaly zbytečné problémy.
Odpovědět
Pozvi všechny a tajně doufej, že třeba odmítnou. Měli jsme to podobné, teda nikdo nepije a s nikým nemáme špatné vztahy. Ale z mé strany se vídáme relativně často a věkově jsou všichni poodbně, ze strany ženicha jsou velké věkové rozdíly, takže některé příbuzné viděl naposledy před lety =-) Taky jsme uvažovali jestli zvát nebo ne, pak jsme se rozhodli pozvat, že by bylo nevhodné je vynechta a oni s díky odmítli (některým se nehodil termín, jiní jsou dost staří a nemocní, že by to pro ně bylo moc).
Odpovědět
Ahoj, řeším něco podobného, navíc rozšířené o sestřenice/bratrance (+jejich partneři) z daných rodin. Je to rozdíl asi 15 lidí pozvat nebo nepozvat. Nejde o to, že bych dotyčné neměla ráda - i když některé taky uplně nemusím (párkrát vyvolali trapné manželské scény na oslavách) - ale spíš že se málo známe (žijeme hodně daleko od sebe). Tzn. s některýma sestřenicema a bratrancema jsem de facto za celý život pořádně nemluvila (věkový rozdíl+málo příležitostí se potkat). Přesto jsme zatím rozhodnutí pozvat všechny sourozence rodičů i s rodinami, svatbu vnímáme právě jako tu správnou příležitost potkat se se všemi a třeba ty vztahy i do budoucna podpořit (pak už se potkáváme jenom na pohřbech...). Takže ano, volíme tak trochu varinatu "pozvání ze slušnosti" a "zachování rodinných vztahů" - ale přesně o to nám taky jde. Jinak bych se rozhodovala, mít hodně napjatý rozpočet - ale to bych pak nedělala svatbu i se sourozenci rodičů. A co se týká těch "rizikových" osob - věřím, že se to ve větším počtu hostů spíš ztratí, a taky plánuji někoho z obou rodin poprosit, aby případně zasáhl a dotyčné vyvedl (a když bude nejhůř - aspoň bude na co vzpomínat :) - neočekávám žádné scény proti ženichovi a nevěstě, maximálně nějaké jejich osobní).
Odpovědět
Je to opravdu složité - na druhou stranu - možná je příležitost právě na svatbě poznat i ty bratrance a sestřenice, se kterými se neznám - kde jinde se rodina sejde, než tam? Pokud bych někoho "nemusela" - jednoduše se napíše :"tak ho nezvi", ale potom záleží i na tom, jak to bere máma, jestli by jí to netrápilo, případně jí sestra nedělala nějaký výstup nebo nevyrypovala... My jsme na svatbě měli tchýninu sestru s rodinou, tchán se svými bratry nemluví, takže je odmítl pozvat...
Odpovědět
Já bych je rozhodně pozvala... v každé rodině je někdo, koho by člověk nejraději nepozval, ale myslím si, že svatba není jenom váš velký den, je to i rodinná sešlost, a někoho nepozvat ty vztahy jenom zhorší.. rodinu si člověk nevybere, ale pokud zvete jiné tetičky a strejdy, tak bych pozvala i tyhle dvě. Pokud se tam budou chovat blbě, je to jejich ostuda, ale je také možné, že vás to nějakým způsobem stmelí.. za mě nepozvat je znamená snížit se na jejich úroveň chování. A vy tady máte možnost být ti lepší.
Odpovědět
@karlajasmine Tak podle téhle teorie bych měla pozvat i strýčka, kterého nikdo nemá rád, je konfliktní a zkazí každou akci, kde se objeví. Já tam takového člověka nechci, i když podle některých by tam asi být měl. Chci mít pohodovou svatbu.
Odpovědět
@kacenkakaca - no, ono je to případ od případu - ty znáš rodinu nejlíp a víš, kdo to na sto procent pose.. Ale zase se kolikrát zpráskají lidi, co normálně nepijí a udělají ostudu.. Rozhodovat se musí každý sám - jestli je menší zlo nepozvat strejdu a mít klid na svatbě, nebo mít naštvanou půlku rodiny, že strejda tam nebyl, ach jaká škoda...
Odpovědět
@kacenkakaca Tak já samozřejmě vaše rodinné vztahy neznám, ale já jsem měla také konfliktního strýčka, se kterým jsem se před několika lety pohádala, a řešila jsem, jestli ho mám pozvat.. a rozhodovala jsem se podle toho, jestli by to mrzelo babičku, tátu, atd., kdyby tam nebyl. A vzhledem k tomu, že by to mrzelo babičku a že mám babičku ráda, jsem se rozhodla strýčka pozvat. Nakonec to vyřešil osud za mě - strýček umřel. Já bych se v této situaci prostě rozhodovala podle toho, jestli tím, že ho nepozvete, postavíte jiné příbuzné do trapné situace. Kdyby se ze mě jednou stala třeba alkoholička, a moje neteř pozvala na svatbu všechny moje sourozence a mě ne, bylo by mi to hrozně líto a rozhodně by mi to nepomohlo k tomu, abych přestala pít.. Takže pokud to není opravdu nějaký psychopat, tak bych ho pozvala, ale promluvila bych si s ním dopředu o stylu svatby (nebo mu to přes někoho vzkázala), že svatba bude elegantní, klidná, a že není namístě např. pít víc než 2 panáky tvrdého.. atd. Ale je to samozřejmě vaše věc, do rodinných vztahů vám nevidím a pokud ho nezvete, tak k tomu máte určitě nějaký důvod :-)
Odpovědět
Ahoj :-) já to mám jednoduché.. rozhoduji se na základě vlastního přání a nějak neřeším, co si pomyslí ostatní. :-) já obecně se snažim být taková, abych neměla potřebu se ostatním zavděčovat a dělat věci jen pro to, aby mě buď měli rádi, nebo minimálně nepomlouvali.. Takže z tátové větve zvu tetu se strejdou a bratrance s rodinama (protože se často vídáme a jsme si blízcí) a z mamčiné strany , jelikož se nestýkáme, tak jen babičku s dědou. Mamčiné sestry zvát nebudu a nikomu to nevadí :-) viděla jsem se s nimi naposledy na jedné rodinné akci před 10 lety . Nemám s nimi špatný vztah, ani dobrý. Prostě nulový :-) Takže já osobně bych poradila neřešit, co si pomyslí ostatní a zeptat se sama sebe, jak to cítíš :-) Já osobně moc nefandim tomu zvyku trpět někoho jen proto, že je z rodiny, i když toho člověka nesnášim
Odpovědět
@karlajasmine Tak vzhledem k tomu, že ho nemáme rádi ani my se snoubencem, je to alkoholik, konfliktní osoba a nemá ho rád ani nikdo ze svatebčanů, tak vážně nevím, proč by tam měl být a kazit nám svatbu. A mně by bohatě stačilo, že ho nemáme rádi my dva. Ať si ostatní myslí, co chtějí, i když v tomto případě se není čeho bát. Kdybych měla řešit, koho tam určití hosté chtějí a koho ne, nakonec bych tam měla polovinu lidí a chyběli by ti, které mám ráda. V mém druhém případě alkoholiků to bylo jinak - s obavami jsme je pozvali, ale vymluvili se a dali přednost láhvi. To mluví za sebe. Ale myslím, že pozvání nebo účast na naší svatbě jim s pitím taky nepomůže. Alkoholikům je potřeba pomoci, ne se tvářit, že je to v pořádku a že jsme i tak všichni happy.
Odpovědět
Článek se načítá
@kacenkakaca - alkoholikům je třeba pomoci.... bohužel pomoct můžeš tam, kde je skutečný zájem... osobní zkušenost... :-|
Odpovědět
@kacenkakaca Však jasně, záleží na situaci :-) Mě prostě z popisu zakladatelky nepřišlo, že by to bylo tak hrozný.. Záleží samozřejmě i na vašem rozpočtu, na tom, koho dalšího zvete.. Třeba v mém případě to bylo tak, že jsem s dotyčným strejdou měla problém jen já (snoubenec ho neznal) a zbytek rodiny s ním v pohodě vycházel, a polovina ani o našem konfliktu nevěděla, tak bych tím, že bych ho nepozvala, akorát dělala v rodině rozruch.. nestálo by to za to. Nevím.. v tomhle je každej jinej.. já třeba pozvala i jednu kolegyni, se kterou se musím bavit 7 hodin z osmi v práci, a přitom kdybych teď dala výpověď, tak už ji klidně v životě neuvidím, ale vím, že kdybych ji nepozvala, tak by jí to mrzelo a akorát bych si tím udělala v práci peklo sama sobě, tak mi to za to nestojí.. to už radši toho člověka navíc na té svatbě strpím. Ale určitě by se mnou někdo jiný v tomhle nesouhlasil. Asi není žádné pravidlo.. tohle si musí každý rozhodnout sám podle svého svědomí, takže rada zakladatelčiny tety je v tomhle dobrá.
Odpovědět
@krobinka Jde o to, když tety nepozvete, jestli to udělá nebo neudělá zle v rodině , aby jste potom vy nebo chudák mamka, kvůli tomu neměli velké nepřijemnosti a na léta rozhádanou rodinu, to bych to radši na svatbě vydržela. Posuď to ze všech stran, co bude nejlepší.
Odpovědět
Profilova fotka
Holky moc vám děkuju. V podstatě tak nějak souhlasím se všema, což je ten hlavní problém, protože se neumím pak rozhodnout. Jednou mám náladu a kloním se k tomu, že si to chci udělat po svém, že máme mít hezkou svatbu a nebudu řešit okolí - tzn. nepozvat. A jednou si zase říkám, že je to přece má rodina, ať už je jaká je a chci je pozvat. Uričtě to není tak, že by jejich pozvání znamenalo 100% rozruch nebo průšvih (to bych asi volila jednoznačně). Vztahy nejsou ani nikterak vyhrocené. A pozvat jednoho sourozence od mámy a druhého ne, je z mého pohledu trapné (myslím ve svém vlastním případu). Na základě rady mojí tety, abych byla smířená se svým svědomím a dvoum hezkým komentářům tady (díky karlajasmine a portinari), už jsem se rozhodla :) Je to rodina a je to příležitost poskládat ji dohromady. Ano je jasné, že v pití jim to nepmůže, ale strom taky nevyroste z ničeho.. je potřeba drobné semínko a i když nevyklíčí, tak já budu vědět, že jsem udělala správnou věc. Člověk nikdy neví, co jeho samotného postrčí a nakopne v nějakém životním rozhodnutí.
Odpovědět
@krobinka mela jsem to stejne...pozvala jsem vsechny.....s tim piti.....taky mam jednu takovou tetu a poverila jsem cloveka (jeji dceru), ktery ji ze svatby v pravy cas taktne nenapadne vyprovodil.....jako ze zrovna prijelo auto a ze oni uz jedou tak jestli chce jet taky a chtela :-) No a tu druhou.....tatkovi sourozenci se mezi sebou porad dohaduji (samozrejmne o kravinach) a na svatbe byli vsichni jak beranci :-)
Odpovědět
Zveme jen ty, kteri jsou nam blizci a koho mame radi. Moc se nam po tomto rozhodnuti ulevilo a vime, ze s nami budou lide, ktere tam chceme a kteri si toho take vazi. Poradili jsme se s rodici z obou stran a dali nam za pravdu. Moje svedomi je naprosto ciste, nemusim se pretvarovat a zvat nekoho ze slusnosti :-)
Odpovědět
Hehe, tak můj budoucí tchán je ze 7 dětí :-D A každý jeho sourozenec má partnera a 2-3 děti, z nichž některé mají taky už 1-2 děti.Celkem to teď dává 39 lidí. Zveme všechny, protože ta rodina drží spolu a vídají se často. Kdybych tam ale byli nějací, které nevídají vůbec a jsou problematičtí, tak bych se na ně vybodla. Takže na Tvém místě bych zákeřnou tetku nezvala.
Odpovědět
Profilova fotka
mám to úplně stejně..sestru mojí mamky(tetu) na svatbu zvu a jejího bratra(strýc) ne /přičemž je to zkomplikované o to, že syna mého strýce(bratránka) na svatbu zvu a jeho sestru(mojí sestřenku) ne/. Pozvala jsem prostě jen ty se kterými mám bližší kontakty.. Nechci zvát někoho jen ze slušnosti..nehledě na to, že když se sestřenka vdávala taky mě ani mojí mamku nezvali..
Odpovědět
Tuhle volbu ti nezávidím. Se sourozenci rodičů je kříž. U mě problém není, jsem z rozvedené a relativně malé rodiny, tudíž osekaný počet lidí. Přítel je z obrovské rodiny, pozvat všechny nemůže a jsou s tím hrozné problémy. Dilema má podobné jako ty a pocity rovněž tak: Když pozve celou stranu A, která je mu bližší a je menší, a ze strany B nikoho, max. jednoho sourozence, (B) se bude cítit ukřivděná, příjde jí to líto, popř. se právem naštve, že tam nejsou také všichni jako ze strany (A). Jsme si vědomi, že to zamrzí i samotného rodiče ze strany B, že část rodiny - a zrovna tu jeho, nepozval , takže přítel zvažuje, že se vzdá tetiček a strýců ze strany (A), pro klid v duši a budou tam jen rodiče, ale pak to bude mrzet i stranu A, i stranu B. Má právo veta, co se týče rodiny, takže mu do toho nemluvím. Jen mě mrzí, že má to rozhodování tak těžké a je mi jasné, že polovina se stejně naštve a druhou to bude mrzet, ať už se rozhodne jakkoliv. Podlě mě nemáš šanci to vyřešit ideálně k dokonalé spokojenosti obou stran. Pokud neřešíš peníze, tak je prostě pozvi a usaď někam, kde je nebudeš mít na očích, zároveň tak nikoho neurazíš "nepozváním". Navíc, jako nevěsta budeš plná dojmů, kolem tebe bude milion lidí, určitě s danými nemusíš promluvit za celý den víc, než prosté "děkuji" při gratulaci. Máme na svatbě taky tak jednu takovou -ne-úplně-fajn-ale-nešlo-ji-nepozvat-osobu. Věřím ovšem, že v den D mi bude naprosto volná. Také máme limitovaný rozpočet a sen o malé svatbě, takže pokud je to i tvůj případ, můžeš je nepozvat s omluvou, že děláš svatbu jen v menším kruhu rodinném. Další kompromis je pozvat tyto sourozence jen na obřad, ale myslím, že to se jejich náturám líbit nebude.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
Profilova fotka
Já bych je asi nezvala podle toho, co popisuješ. Přítel taky zve jen jednoho sourozence rodičů :-)
Odpovědět
Mohu tedy poprosit o radu?? Můj nastávající má v rodině rodinu ("strejda", jeho paní, dítě). Tento strejda je syn od sestry dědy mého přítele. No - docela daleký příbuzný, co se mě týče. Jsme spolu s přítelem přes tři roky, hodně jezdíme za babi-dědy a scházíme se se strejci a tetičkami. Ale tohoto "strejdu" a jeho rodinku jsem v životě neviděla ani oni mě. Můj nastávající je neviděl také mnoho let a moje tchýně s tchánem je nemají rádi. Neozvou se na Vánoce ani jiné svátky a narozeniny, proto nevidíme důvod s přítelem je zvát. Ale přítele děda s tím nesouhlasí. Mám v plánu si stát za svým, prtoože by to byli jediný lidé, které jsem v životě neviděla a neznám je, takže nechci při svém nejdůležitejším dni koukat na "cizí ksichty", když to napíšu narovinu. Myslíte, že je špatné si stát za svým???????????????
Odpovědět
Profilova fotka
@dmaskova já bych si taky stála za svým.. Je to vaše svatba a tak si snad příbuzní nemají co diktovat, koho máte nebo nemáte pozvat
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme to udělali tak, že jsme pozvali opravdu jen lidi, se kterými ten den trávit skutečně chceme - na základě toho nám už jedna teta řekla, že když nezveme všech jejích 5 dětí s rodinami, tak ona taky nepřijde. Mrzí nás to, ale je to její volba. My zveme jen jednoho jejího syna (přítelova bratrance) s manželkou, s kterými se jedinými vídáme a s kterým si dříve přítel jediným rozuměl a trávil s ním volný čas a prázdniny. Když jsme si před pár měsíci sepsali všechny lidi z rodiny, které bychom teoreticky měli pozvat + přátele, které bychom chtěli pozvat, tak to dalo asi 160 lidí. Budeme ale mít svatbu se 40 hosty. Mohli jsme si dovolit velkou svatbu, ale nechtěli jsme ji. Teď jsem ráda o to víc, že jsme se tak rozhodli - budu cca v polovině těhotenství, takže ocením svatbu v poklidu :)
Odpovědět
@dmaskova - a kdo to platí? Pokud ty - resp. ty a budoucí muž, tak si stůj za svým. Pokud rodiče - tak bych přihlédla k jejich postoji - což je asi podle toho, že ony příbuzné nemají v lásce, jasné... Nevidím důvod, proč na svatbu zvát cizí lidi... Jediný vstřícný krok bych udělala ten, že bych jim poslala oznámení, podle uvážení třeba výslužku, ale na svatbu bych je nezvala.
Odpovědět
@sarkoc - ta teta musí být formát... :-D Všech 5 dětí s rodinami - to už je dalších dvacet lidí navíc. :-D Ještě jste měli pozvat jejich sousedy a přátele. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@elvira no, ona se nám pak omlouvala, že nevěděla, že si platíme svatbu sami a ne rodiče (jak kdyby to nebylo jedno, kdo to platí) a že si myslela, že to budeme mít stejně jako kdysi přítelova sestra, tudíž svépomocí jídlo a pití, že to vyjde levněji atd (prostě nepochopila, že nejde až tak o tu cenu no)... Ale ještě tam bylo vtipný to, že jsme zvali strejdu s rodinou (jejího bratra) a oni odmítli - u nich to bylo z finančních důvodů (nechtějí přijet s prázdnou, daleká cesta atd). Za týden mail od této tety, že volala tomu bratrovi a když zjistila proč nejdou, tak mu řekla, že jim zaplatí jak cestu, tak jim dá 200 eur na dárek pro nás (ona žije v cizině) a že jí řekli, že je to hloupé a že to takto nechtějí, nicméně ona stále trvala na svém a že prý s nimi máme počítat :D no comment prostě, nakonec teda nejdou, ale pobavila jsem se tehdy (nejdřív teda děsně vytočila :D)
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych je nezvala..Taky na svatbu nezvu mamky sestru a její rodinu (moc mě i mamce ublížili a to že se koukám na jejich falešné obličeje mi bohatě stačí jednou ročně). Pokud ti to vyloženě přijde blbé, pozvi je třeba jen na raut, jestli budete dělat. ;-)
Odpovědět
Jsem pro možnost nepozvat je. Svatba je drahá záležitost, takže je běžné, že se zvou jen příbuzní, se kterými se snoubenci rádi vídají.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?