Blízká rodina aneb nejraději by organizovali vše oni

Profilova fotka
Je mi jasné, že takovýchto diskuzí tady bude spousta, a že určitě nejsem jediná, kdo takovou situaci řeší, přesto bych potřebovala radu. S budoucím manželem jsme se nejprve nemohli dohodnout, tak jsme zvolili kompromis. On chtěl velkou tradiční svatbu a já chtěla svatbu u moře. Vyšla z toho svatba o 30 lidech v prostorách pivovaru s rautem a večerní zábavou v hotelu (jeden komplex). Vše organizujeme sami, respektive domlouváme, přijde nám to nejlepší a ve 2 se nejlépe shodneme, nebo máme alespoň šanci. Tudíž místo, datum, pohoštění, raut, ubytování, fotografa, kytky, vše jsme si domluvili sami, aby to vyhovovalo nám. A teď přichází problém... Přítelovo dědeček dříve natáčel svatby (cca 15 let zpět) a počítal s tím, že natočí i tu naši. S tím jsme nesouhlasili za 1) všichni víme, jak postoupila technika, a že video ze svatby vypadalo jinak před 15 lety a jinak vypadá dnes a za 2) jsme dědečkovi řekli, že chceme aby stál při obřadu vedle babičky, kde má a aby byl na fotkách, které nám nafotí profi fotograf. Máme už každý pouze 1 dědu, tak bychom byli rádi, aby si obřad užili a byli vidět. Všichni ostatní členové s námi souhlasí, že je blbost, aby nám to točil dědeček budoucího manžela, a také se jim to snažili říci. Aby jsme nevyvolávali zbytečné rozbroje, tak jsme nakonec zařídili i profi video na celý den, i když jsme to původně nechtěli. To bohužel také nepomohlo. V minulých dnech jsme se dozvěděli, že dědeček požádal svého kamaráda (kolegu z práce), aby NAŠI svatbu přijel natočit (dědečkovo kamerou). Takže úplně cizí člověk, kterého neznám ani já ani manžel, by měl přijel na naši svatbu (i s manželkou, tu dědeček taky zná) a měl by nám ji točit, i přesto, že tam budeme mít svého zaplaceného člověk s kamerou a fotografa). Dědeček také počítá s tím, že bychom jeho známým zaplatili ubytování, jídlo, pití ... protože se to tak dělá, že jo :D Není to, ale pouze jediná věc. Dědeček plánuje celý den, jak unese nevěstu na pár hodin, prý se to dřív dělalo. U nás v rodině tedy ne! A kdyby mi někdo z pár hodiné svatby unesl, tak bych byla tedy pěkně nasraná.....:DTaké jak mi zuje botu a bude vybírat, nějaké drobné. Což jsme mu také zakázali, protože jsme řekli, že místo svatebních darů chceme peníze. Připadá nám ujeté ještě od někoho žebrat pár drobných.... To dědeček, ale také nechápe.... A je toho ještě mnohem víc.... Prostě to je tak, že chce celou svatbu organizovat on a nerespektuje to, že je pozván jako HOST!!! Dědu máme všichni rádi, ale todle začíná být dobrý psycho.... Včera jsem to s budoucím manželem nevydržela a u piva jsme mu řekli, že pokud nás nebude respektovat, a bude si dělat co chce on.... tak, že mu předložíme účet za všechny svatební výdaje, aby nám to proplatil, svatbu "anulujeme" (dá se to 24 hodin) a pojedeme se vzít někam k moři, jak jsem původně chtěla já...... Děda pokýval hlavou a pokračoval dál, ve svých plánech....:D a organizaci Nemáte někdo radu, názor, co dělat? Nebo nedej bože jste ve stejné situaci ?
Odpovědět
Situaci nezávidím, co na to rodina? Že by trochu zapracovali oni? Případně být fakt důrazní - dědo, pokud tvůj kamarád přijede točit svatbu, tak ať, ale platit mu nic nebudeme, místo u stolu pro něj nebude, jelikož není pozván. Unést se nenechám, botu ti nedám. A tak dále... A btw svatba se anulovat fakt nedá, nejsme v americe :-D
Odpovědět
@lalkaamichal Predbehlas me, v CR neni anulace mozna, nevim, kde na to zakladatelka prisla 8-(
Odpovědět
Něco podobného jsme zažila se svou mamkou. :-( V mém životě mám letos druhou svatbu. Přítel taky, tak jsme se rozhodli to udělat prostě podle sebe a to jsme narazili :-(. Svatební oznámení vlastní výroby se nelíbilo, šaty nemám princeznovské a to jsem narazila, na obřad chceme aby fotil pouze profesionál a nezakopávalo o nás příbuzenstvo, oběd nemáme (pouze budem sami ve skalách nad piknikovým košem), pak odpoledne grilovačka a raut pro všechny.....No prostě je toho víc, co není jak říká moje mamka "NORMÁLNÍ" a to je problém. Začalo to tím, že se dohadovala za našimi zády ohledně oběda s jednou restaurací a docela jsme koukali, když nám volali, že je termín potvrzen, pak dohadovala návštěvu svatebního salonu,......Prostě se ještě spolčila s budoucí tchýní a bylo...Nakonec to dopadlo tak, že prostě jsme se s přítelem za nima rozjeli a nejdříve mile (nepomohlo) a pak teda hnusně, že si svatbu platíme sami, že si ten den chceme užít podle sebe a pokud se jim to nelíbí, mohou dorazit až na grilovačku. Po ostré výměně názorů pochopili a teď je klid...Prostě rázně říct, že si to nepřejete, že máte už své plány na ten den, že nevěsta se nenechá unést a absolutně si nepřejete vybírat do střevíčku... Byla jsem svědkem svatby, kde si to mladí nechali organizovat rodiči a prarodiči a nevěsta byla nešťastná...Je to Váš den! Nenechte si do toho mluvit :-)
Odpovědět
@zanett většina lidí si to myslí, protože v televizi to přece jde :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Vzhledem k tomu, že máme svatbu v sobotu, a zápis do úředních dokumentů proběhne 1. pracovní den, tak to možné je, slovo "anulace" jsem použila asi špatně.
Odpovědět
@klary93 ale sňatek je uzavřen souhlasným prohlášením. Tedy ve chvíli, kdy oba řeknete "ANO", je vymalováno, a je uplně jedno, kdy dojde k zápisu do úřední knihy.
Odpovědět
Profilova fotka
Nebudu se tady hádat :) o tom, jestli to jde, nebo ne. Kdybych to neměla zjištěné, tak se o tom nebavím.
Odpovědět
@klary93 :-D tak to hodně štěstí. A poděkujte svému zdroji za tuhle informaci, já tím asi půjdu pobavit kolegy.
Odpovědět
Ono by se asi hodilo ustanovit v zakone, ze kazdy, kdo zamysli vstoupit do manzelstvi, by mel projit nejakym pravnim rychlokurzem, aby tak nevznikaly takovy nesmyslny dezinformace, jak treba prave to anulovani. Mozna ten duvod, ze je dnes tolik rozvodu, je ten, ze snoubenci vstupuji do manzelstvi s tim, ze kdyz si to do 24 hod rozmyslim, tak to lze anulovat a pak se divi, kdyz zjisti, ze jediny zpusob zruseni manzelstvi je rozvod :-D
Odpovědět
Profilova fotka
:) Zdroj nás bude oddávat :) :D ale vyřídím díky a pozdrav
Odpovědět
@zanett já si taky říkám, jestli by určité právní jednání nemělo být podmíněno i testem ze znalosti onoho právního institutu. Mě spíš děsí, kde to paní vzala, protože pokud tohle vzešlo od nějaké matrikářky, nebo oddávajícího, tak by stálo za to prozkoumat, kolik se v daném obvodu pohybuje bigamistů :-D
Odpovědět
@klary93 Jo takhlee, takze to je takova levarna ve stylu; nebojte, kdyz si to rozmyslite, ja to v pondeli nikam nezapisu a je to zruseno. Jo tak ale tohle neni v souladu se zakonem, takze ten vas oddavajici si koleduje o problem, kdyby to takhle opravdu udelal.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@zanett Nepotřebuji si nic rozmýšlet :D Svého budoucího manžela si samozřejmě vzít chci v tom máme jasno oba a delší dobu.
Odpovědět
Profilova fotka
A tato diskuze má poměrně jiné téma než: Je možná anulace sňatku?... Takže bych spíš oceňovala kdyby někdo dal radu, co s dědečkem :)
Odpovědět
@klary93 ono je jedno, jaké je téma. Ve chvíli, kdy tvrdíte nesmysly, a veřejně tak mystifikujete lidi, se nesmíte divit, že se někdo ozve.
Odpovědět
Profilova fotka
asi bych chtěla kontakt na toho pána co má udajně točit vše dědovou kamerou a rekla jim to narovinu osobně, že si děda děla co chce a at ho neberou vázně, že už máte domluveného svého profesionála. nechala bych dědu "plánovat si co chce" a naplánovala bych si to po svém a všechny o tom informovala at nereagují na plány dědy. Bohužel jinak to asi nepujde.
Odpovědět
Profilova fotka
Upozorňuji, že teď budu mluvit naprosto obecně, protože tě neznám, takže pokud to není tvůj případ, tak se nezlob: Myslím, že za tyhle problémy v mnoha případech může to, že snoubenci mají pocit, že je to JEJICH svatba, do které jim nikdo nemá co mluvit, celá rodina je pozvána jako hosté a nepřísluší jim nic jiného, než být hosty. Jistě, ono to tak na jednu stranu je. Ale na tu druhou je dobré nezapomínat na to, že zejména pro maminky a parodiče, ale obecně pro celou úzkou rodinu je to také jeden z nejdůležitějších dnů v životě. nejdůležitější den za hodně dlouhou dobu. Je to den, kdy jejich děti či vnoučata vylétají z hnízda, je to vyvrcholení jejich výchovy a v jistém smyslu i odměna za vše, co pro vás udělali. Mnohdy to také vnímají jako jednu z posledních možností zapojit se do vašeho života, pomoci vám - protože pak už bude vaše rodina manžel či manželka. Neříkám, že si máte udělat svatbu podle jejich představ, to v žádném případě!!! Ale myslím, že je potřeba myslet na jejich city, ukázat, že vám na jejich názoru záleží, dát jim možnost cítit se potřební. Vážně dovedu pochopit, že pokud se děda živil jako svatební kameraman, chce natočit i tu vaši. A když mu to odpíráte, hledá další cesty, jak se prosadit. Na vašem místě bych možná zkusila si s ním znovu promluvit o tom videu, že máte svého kameramana, který bude točit svatbu, protože ho chcete mít na záběrech, ale nabídnout mu jinou možnost, ať vám natočí zásnubní video, krátký klip na svatbě, poděkování pro hosty, prostě cokoli, co nenaruší vaše plány ale jemu dá pocit, že je užitečný a důležitý člen vaší svatby, a ne "jen" host. Zkrátka a jednoduše, ustoupit v tom, na čem vám nezáleží, abyste si mohli trvat na svém v tom podstatném a přitom dědovi dopřáli pocit, že prosadit svou. Protože on opravdu není "jen host", je to váš dědeček. A dělá to z lásky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@rebe Děkuji moc za názor . On se tím dědeček právě ani neživil je malíř pokojů :D, natáčel to jako vedlejšák... navíc vyloženě pouze natáčel nic víc, kdybych dala kameru na stojen výsledek stejný :/, právě, že mi chceme aby na těch záběrech byl.... a ne tam běhal jako poplašňák a pletl se pod nohy opravdovým profesionálům :(...Jinak podle dědečka už je obřad v 10, a ozdobený auta, která budou stát na parkovišti 200m od resortu a každý přijede sám, moji rodiče, manželovo rodiče a my tam budeme již den předem. Význam to nemá žádný, ale být to musí. Tak si říkám, toto už je přes čáru.
Odpovědět
Profilova fotka
@zuuzzkkaaa Dooufám, že alespoň on to pochopí :) Jinak dobrý nápad
Odpovědět
@klary93 Jestli jsem to pochopila, tak jste původně svatební video nechtěli? V čem je tedy problém to profi zrušit a nechat dědečka, ať domluví natáčení svého videa...není to až zas tak hrozné. My neměli video vůbec-točil nám kamarád na naší obyč. kameru a já se se střihem prala ještě rok po svatbě. Možná by nebylo marné, mít tohle hotové a třeba budete překvapená...a když ne...tak co - video jste stejně nechtěli :-) Co se týče financí, řekla bych dědečkovi, že jste s kamerou nepočítali a nechtěli jste ji a že už ve vašem rozpočtu není místo. Tudíž, by to byl výdaj z jeho kapsy. No a nebo mě napadá, že by jste mu ukázali práci profi kameramana, kterého jste si sehnali a řekli jste dědečkovi, že jestli vám chce udělat radost a dát vám dárek, že by mohl na kameramana přispět. A nebo bych ho nechala, ať si vezme svou kameru a udělá také pár záběrů - jako vzpomínku na léta, kdy točil. Já ho nakonec chápu...má možnost na nějaké svatbě dělat to, co před 15ti lety...je to pro něj takový návrat, nostalgie...nebrala bych mu to. Chápu, že je to proti vašemu přesvědčení, ale zkuste nějakou vzájemnou dohodu a kompromis - nás bude točit profi kameraman, ale ano - vezmi si kameru svou a můžeš udělat pár záběrů - třeba z hostiny, z focení apod. Řekněte mu, že při důležitých momentech chcete, aby stál s rodinou, ale jestli si chce natočit zábavu, tak prosím...
Odpovědět
No a co se týče únosu nevěsty, vybírání do střevíčku apod.... Na svatbě kamarádky za mnou její kamarádi přišli, jelikož jsem byla těhotná a jediná nepijící a pojízdná, abych je i s nevěstou někam odvezla, jako únos. Odmítla jsem a hošánkům jsem vysvětlila, že únos si nevěsta opravdu nepřeje a jelikož byla na 4hodinovém focení, určitě nechce hned zase zmizet ze své svatby...Klucí ještě nějakou dobu prudili, ale nakonec si nechali vysvětlit, že to není dobrý nápad... Stejně bych postupovala i s dědečkem. Vysvětlovat, zrazovat ho od toho nápadu, zdůrazňovat, že si to nepřejete a někoho poprosit (rodiče, babičku, svědka, kamaráda), aby se postaral o to, že dědeček únos skutečně nezralizuje - tím myslím ho zabavit, tancovat s ním, povídat, dát si panáčka...a já osobně si myslím, že to do svatby dědečka přejde a nebude ani třeba :-) Se střevíčkem je to těžké - my jsme si o peníze jako dar neříkali, ale většina to tak pojala. Byla připravená tombola, takže tam se ještě nějaké peníze vybraly...no a zhruba o půlnoci dva mí kamarádi vzali můj střevíček (já už byla přezuta v balerínách) a když jsem zrovna byla s dalšími venku na zahradě, tak začali vybírat...já to zjistila, až po půl hodině, kdy mě volali, že mi chtějí něco předat.- Ve střevíčku už bylo jen něco málo drobných a kamarádi se ještě durdili, že jsou hosté bez peněz (samozřejmě v legraci). Bylo mi trapně, všem jsem řekla, že to byla neplánovaná akce, ale že těm dvěma nezbedníkům děkuji, že jim na mě tolik záleží a že děkuji i všem ostatním a vážím si toho, že přišli a jsou tady s námi... Myslím, že to pak už nikdo moc neřešil...kdo dát nechtěl nic, nedal nic...kdo chtěl, měl, tak dal :-) Je to svatba, byla tam rodina a kamarádi a nikdo, před kým bych se ještě dlouho cítila trapně :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?