Zaplatit fotografovi oběd?

Ahoj, zajímalo by mě, jak jste to dělali - či dělat budete - s fotografem na obědě? Kamarádka pozvala fotografku i na oběd, že to je nejlepší a že se rovnou nají a přitom může fotit. No já nevím. Fotografa nikdo nezná, není to žádný příbuzný, a myslím si, že mu platíme dost peněz a trochu se mi nelíbí představa, že budeme platit ještě oběd? Přeci jen to není uplně levná záležitost, na oběd máme jen nejbližší rodinu a svědky (16 lidí i s námi). Navíc mi přijde, že by měl stále fotit a ne jíst??? Jak se to řeší??? Já chápu že tam bude třeba 8 hodin ale není to jeho věc? Neměl by si koupit bagetu a prostě to neřešit? Navíc teda já jsem si našla fotografa co má manželku vizážistku, takže ta mě i nalíčí. Takže ráno přijedou na místo přímo a budou fotit a malovat. A co pak? Nakonec se jich na to asi budu muset zeptat, ale bude to dost trapné. Nevím totiž jak to plánují, jestli ona odjede a jeho tam nechá (co vím mají 1 auto a mhd tam moc nejezdí). Nebo tam bude s ním tak pak nemůžu pozvat jenom jeho a jí nechat někde na baru.... fakt nevím, jak se tohle dělá? Je standard že fotograf je na hostině?
1
2
6
Profilova fotka
Zdravím, my platili, řekla bych, že je to slušnost.. Když zaplatím fotografovi oběd, tak už fáákt neschudnu.
stejné téma tu už je, tenkrát se všichni víceméně shodli, že jak by to vypadalo, když by na obědě vedle vás žvýkal bagetu. tak záleží jak dlouho vás bude fotit. nebo mu dáš pauzu na oběd? to asi taky ne, že?
Je to slušnost, pokud je s vámi celý den. Každý fotograf vám potvrdí, že mu to udělá radost, když dostane najíst a nezapomene se na něj. Často je s vámi od brzkého rána a odbýt ho bagetou mi přijde tedy krajně neslušné. A druhá věc je ta,že při jídle se hosté nefotí. Samozřejmě se vyfotí krmení se polévkou, ale ostatní hosté se při jídle s otevřenou pusou prostě nefotí...
@zoos určitě zaplatit.
Podle mě slušnost a normální věc. Vůbec nemusí sedět u hlavní tabule, může mít stolek někde stranou, kde se může potom najíst. Nemusí jíst současně s vámi - bude fotit, pokud se budete např. vzájemně krmit apod. Ale jinak na hostině asi moc k focení nic není, přeci nebude fotit, jak jíte. Takže se potom může v klidu najíst - třeba jen hlavní chod nebo úplně jiné jídlo, ale rozhodně bych mu ho zaplatila. Celodenní focení je náročné a určitě si to teplé jídlo zaslouží :-)
Profilova fotka
Pokud pracujeme i přes hostinu, z 99% jídlo dostaneme -> většinou někde stranou máme stoleček, společně třeba s kapelou či tak :-) Věřte, že tato práce je velmi náročná a člověk opravdu hlad má :-) a určitě je snazší odběhnout od talíře v sále k nějaké nečekané akci, než když ho vyšlete ven si sníst tu bagetu :-)
náš fotograf i DJ s námi byli od rána, tudíž jsme je hostili zcela stejně dostali oběd, mohli jíst cokoliv z rautu a pít cokoliv (nepili alkohol, protože oba řídili). náš fotograf měl ve smlouvě, že nemusíme zajistit jídlo, ale pak mu musíme dát časový prostor se najíst a napít. přesto by mi přišlo neslušné nechat je někde v koutě baštit vlastní stravu... seděli na konci stolu s hosty.
Profilova fotka
Jak už bylo psáno, toto téma se již řešilo. Za mě jako fotografku, nevadí mi, když nejsem zvaná na oběd, pokud ale v případě, že zvaná nejsem, chci pauzu na jídlo - nafotím přípitek, krmení polévkou a jdu se do nějaké vedlejší restaurace najíst. Ovšem - musím to vědět předem, aby se s tím počítalo. Jinak si ani tu bagetu nekoupím :-). Jinak, celkem mě rozesmála představa, fotografa jsme si zaplatili, tak ať celý den neustále fotí. Nejsme stroje :-). Jsou chvíle, kdy se až tak nic neděje a můžeme si odpočinout a dát si tu bagetu. Fotografování je fyzicky namáhavé (s těžší technikou tím spíš) a není možné 8 hodin stále fotit. Trochu s touto představou se setkávám často, že správný fotograf pořád fotí, já taková nejsem, spíše pozoruji a přemýšlím nad záběry, abych se vcítila do atmosféry (zvlášť ve chvíli, kdy tam čas navíc je) a občas jsem byla osočena, že prý málo fotím. :-) Druhá věc je slušnost. Jednou jsem nebyla zvaná na oběd, tak se hosté ptali, kam že jdu, tak jsem řekla, že na oběd s nimi nejsem, že jdu do vedlejší restaurace, tak nevěřícně kroutili hlavou a brblali. Nevím, jak Vašemu fotografovi, mě osobně to nevadí, ale někteří příbuzní o tom budou mluvit ještě léta. Moji by teda mluvili, jsem z Valašska, tam je pohostinnost samozřejmostí. :-) Apropo, poslední věc - fotograf nemusí dostat to, co ostatní, může mít jiné a levnější jídlo.
Měl by tam být nějak od rána, pak oběd, po obědě focení novomanželů a pak bude mít ale volno. Záleží kdy skončíme tak bude mít volno podle mě nimálně hodinu, néli déle. A pak se uvidí, jestli to vůbec vyjde a bude tam ještě na krájení dortu a první tanec a šmitec. A nebo možná odejde rovnou po tom focení novomanželů. Nechápejte mě špatně, jen mě hrozně překvapilo, když to tak kamarádka měla, fakt mě to nikdy nenapadlo a upřímně kdyby to tak ona neměla, tak bych vůbec jídlo pro fotografa neřešila. Prostě by mě to nenapadlo. Stoleček stranou tam asi žádný nebude, nevím ještě to zkonzultuji přímo s restaurací, jak se to u nich dělá. A žádnou kapelu nebo něco takového také nemáme, aby se jako "najedli společně". No tak aspoň vím, každopádně, mu teda objedám jen to hlavní jídlo, uvidíme jestli to samé nebo jiné. Jako já vím, že to vyzní blbě, ale logika "na fotografovi neschudnu" mi nepřijde správná, snažím se ušetřit na všem co jde, aby to nebyla taková palba a prostě halíře dělají talíře. Takových maličkostí jsem už vyškrtala a olala najednou je to o 10 tisíc méně. Ale dobře, beru. Objednáme jídlo i pro fotografa, mě to jen fakt nenapadlo.
@huwik naprosto souhlasím, podle mě je pro fotografa ten den ještě náročnější než pro nevěstu :-)
Profilova fotka
Po pravdě - ani mě nenapadlo, že bychom se fotografovi nepostarali o jídlo, když jde o celodenní focení. Bývá běžné, že je pozván na oběd, i když většinou sedí někde sám a ne u hlavního stolu s ostatními svatebčany. (My jej tedy hodláme posadit k ostatním, i když na kraj, ale to není podstatné :-D ) Jak psaly holky, je to slušnost a ve většině případů asi ten oběd dostane. Je jasné, že jsou i lidé, kteří s ním prostě nepočítají ke svatební tabuli, ale v tom případě bych se asi dopředu s fotografem domluvila, abychom oba věděli, co a jak a předešli tak nedorozumění nebo případně trapné situaci.
Nas bude fotit kamarad, spoluzak ze zakladky, a samozrejme mu jidlo zajistime. Jen me tak napada - nemame obed, jen vecerni raut - mame tedy zajistit vse jakoby pro hosta navic a posadit ho ke stolu nebo nabidnout veceri na nas ucet ve stejnem hotelu primo v restauraci?
Článek se načítá
@kikwita to asi ne. navíc nevěsta to prožívá jednou (plus mínus) za život. A fotograf klidně každý týden, neli víc.
@zoos myslela jsem to fyzicky...Dvanáct hodin zvedat a držet několikakilový foťák s objektivem a bleskem, dřepat si, lozit všude možně, válet se po zemi kvůli dobrému záběru.... To člověka opravdu dost vyčerpá ;-) I když nějaký trénink asi pak má..
@kikwita jsou i náročnější povolání. My ho teda 12 hodin mít určitě nebudeme. A navíc jestli to má maximálně jednou dvakrát za týden? A zaplaceno za to dostane dost, takže si myslím, že to je docela prima práce.
tak jasně že jo .. fotografka se mě dokonce sama ptala jestli může počítat s jídlem, bude tam mít i asistenta a určitě počítáme s obědem a to tam bude jen do dortu .. takže cca 13h-18h počítám
Profilova fotka
@zoos prima práce :-) -> on fakt pomalu nikdo asi nevidí tu postprodukci :-)
@zoos netvrdím, že nejsou, to stoprocentně jsou. Ale je třeba si uvědomit, že práce fotografa nekončí odchodem ze svatby, tím to pro něj spíš začíná. Minimálně 70% práce odvede až potom, při práci s fotkama, úpravami a retušemi. Takže je potřeba do té ceny, kterou si řekne, připočítat ještě hodiny strávené u pc...Není to jen o napleskání stovek snímků. A ty objektivy a foťáky taky nejsou za pár korun... :-)
@zachovamezazitky slečna se tu bavila o FYZICKÉ NÁMAZE a vy pak řeknete postprodukce? Jako že sezení doma v křesle a retušování? Udržet v ruce myš je náročné, tj pravda.
Profilova fotka
@zoos myslela jsem tu zmínku že tam nebude tolik hodin a dostane zaplaceno dost :-)
Profilova fotka
@zoos Souhlas, člověk přežije cca 40 dní bez jídla, takže nechápu, proč by měl fotograf i při celodenním focení něco jíst :-D

Profilova fotka
NE já nemuset se najíst... já fotit celý den... já být umělá inteligence...ja být FOTOTERMINÁTOR.....
Profilova fotka
Nechceme se vyjadřovat k jídlu, ani k podstatě práce fotografa (i když ten graf od Ryana, co tu uváděla @booly je všeříkající). Spíš nás docela překvapil ten začátek, kdy jsme měli pocit, že fotograf je úplně cizí člověk, na kterém vlastně nesejde. Je nám to docela líto a jenom nevíme, jestli víc z pohledu fotografa nebo z pohledu novomanželů. Přecejenom fotograf je s vámi prakticky celý den a osobně si nedokážeme představit, jak by se nám fotilo na svatbě, kde se před novomanžely cítíme pouze jako dodavatelé. Stejně tak z pohledu novomanželů, kdybychom se s naší fotografkou aspoň trochu neznali a nesedli si na začátku, tak si focení tak neužijeme.
Profilova fotka
Jsem moc rád, že nejste má klientka. Říkám to upřímně, otevřeně a možná trochu arogantně, ale jsem tomu skutečně rád. Neb určitá míra empatie pro člověka, který má něco aktivně tvořit, fungovat kreativně, být v pohybu, stále improvizovat a to vše s úsměvem na tváři, Vám chybí a je to dost smutné. Abych odpověděl na dotaz - ano, fotograf (pokud nefotí jen obřad či jen pár hodin) se dle základů slušného chování zve ke svatebnímu (či jinému) stolu a ano, tam dostane najíst a napít ZDARMA. Přeji příjemnou, ačkoli o tom celkem dost pochybuji, svatbu. honza
Profilova fotka
Pro mě je to samozřejmé, oběd dostane jak fotograf tak kameraman, jen ne u svatební tabule, stolek budou mít normálně v restauraci. Jinak bych neřekla jednotně že "fotograf je drahý" , já mám třeba za 8.tisíc za 6 hodin, ale beru v potaz to, že jeho práce je pro mě originální, stráví se mnou x hodin a pak další hodiny úpravami.. Ale když vidím na stránkách jiného fotografa, co chce 15 tisíc za 8 hodin a jeho práce mi nepřijde ničím zajímavá, tak řeknu - je drahý! Tákže suma sumárum, je slušnost fotografa pozvat na oběd, popř. DJ na raut...
Profilova fotka
@honzajezdik_photography Honzo :-D Dobře ty! :-D
Profilova fotka
tak to tu čtu a nevím zda se smát a nebo brečet 8-) asi si začnu nosit Májku a rohlík. Zatím jsem měla naštěstí vždycky štěstí, na ty co věděli, že je to práce náročná. Byli i oosvěžovači co dobrovolně nosili vodu při focení , aniž bych řekla. A u těch hodin u Pc (co oni nevidí) si pak zdábnem co chcem, aby nám u toho sezení za ty peníze pořádně vyrostla zadnice :D :-D @honzajezdik_photography podpis já jsem fakt rada, že na zádné svatbě nejsem cizí, v kamarádském vstahu se lépe pracuje a líp přemýšlí. A z těch fotek je pak citít ta pohoda kouzlo...
Profilova fotka
@honzajezdik_photography Chtěl jsem napsat něco podobného. Plně, ale opravdu plně souhlasím s kolegou Honzou. Je mi líto, že nevěsta @zoos vůbec takto uvažuje.
Profilova fotka
omg....das takovy love za svatbu na zamku na Cerveny lhote, krasny princeznovsky saty, dlouhy spanelsky zavoj a je ti lito blbych dvou stovek za jeden talir jidla navic pro fotografa?? To snad ne-e 8-( ke komentari "mel by stale fotit a ne jist"...ty normalne delas pres den v praci na 100% a zamestavatel ti neda prestavku za celych 8 hodin? A na konci smeny se citis porad fit a skvele a delas ve stejnym tempu jak na zacatku smeny? =-) Fotograf ( a jakykoli dalsi dodavatel sluzeb) je uplne normalni clovek, co se potrebuje napit, trochu najist a na chvili se jit protahnout a vypnout...btw. zrovna svatebcany ladujici se knedlikama fotit snad nemusi, to si preci do alba nedate ne? ;-) A jeste me dostalo to s tou postprodukci..jakoze drzet mys a sedet si v kresilku je pohodicka... :-D ze si to nevyretusujes sama, misto placeni fotografovi za flakani se doma u komplu :-D Za muj koment dostanu asi urcite ban, ale opravdu jsem to musela takhle napsat a odeslat, me by to nedalo spat :-x
1
2
6

Téma bylo zamčeno adminem. Nelze přidávat další odpovědi.


Nenašli jste co jste hledali?