Zaplatit fotografa 6 měsíců dopředu, je to normální?

Profilova fotka
Nase svatba je v zari a nas fotograf chce celou castku zaplatit ted. Je to normalni? Co kdyz se mu neco stane nebo zkrachuje co mi pak nadelame. Poradte mi co mam delat, protoze je to kvalitni fotograf a jineho se mi moc vybirat nechce. Jen nevim jak o tom s nim promluvit jelikoz ho nechci nejak nastvat. Predem diky za napady ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak nevím,ale s tím jsem se ještě nesetkal. :-| Maximálně by si měl fotograf vyžádat zálohu,ale celou výši?! Klidně si s ním o tom promluvte nevím,proč by se měl naštvat.Pokud budou mezi váma nějaké pochybnosti, nebude to dělat dobrotu. Ale zaplatit by jste měla až za odvedené dílo a předané fotografie.Záloha se vybírá jako blokace termínu svatby. Přeji hodně štěstí. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@nelka333 tak já zrovna včera platila fotografovi celou částku, svatbu máme v srpnu. Mohli jsme poslat jen zálohu, ale nabízí slevu 10%, když se zaplatí celá částka předem. Osobně si nepřipouštím žádný komplikace, který by mohly nastat :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@nelka333 Zdravím Vás. Osobně jako fotograf vybírám rezervační poplatek pro pevné zabookování svatebního termínu i skoro rok předem. Ale to je jen záloha, nikoli celá částka. Přemýšlím, zda znám někoho z mých kolegů, kteří vybírají celou částku předem a nikdo mě právě nenapadá (leč věřím, že je takových dost). Nevím, zda jste o tom s ním již hovořila, ale dle mého je základ v tom, abyste to, co jste položila zde v otázce, řekla i jemu a podle toho jste to řešili. Pokud mu předáte peníze předem, musí být tato částka ošetřena smluvně, či v podobě stvrzenky apod. Důležité je tedy ptát se jeho a jemu též sdělit, že se Vám toto moc nezamlouvá a proč.. PS: Blíží se daňové přiznání, třeba kolega potřebuje mít hotovost pro úhradu daní. :) PPS: Nemohl bych vybírat celou částku předem, protože na mě by to mělo velmi demotivující účinek, že peníze již mám, tak už o nic vlastně nejde :) (trochu žertuji a trochu to myslím i vážně :) ).
Odpovědět
@nelka333 Jaký je to fotograf? To trochu nechápu jak může chtít platit za práci,kterou ještě neodvedl?? Dokud nemáte po focení, tak neplatit. Něco jiného je záloha, my máme našeho zazálohovaného třičtvrtě roku předem,ale záloha je asi desetina z konečné částky potom. A u žádného z fotografů, které jsme měli v konečném výběru (a že to byli ti opravdu lepší) jsem se nesetkala s tím, že by chtěl kvůli rezervaci platit plnou cenu.
Odpovědět
Profilova fotka
Platit celou částku půl roku dopředu, je poněkud podezřelé, zkuste vyjednat zálohu v běžné výši, což dle mé zkušenosti bývá 10 - 30 %.
Odpovědět
Profilova fotka
Také nechápu. Souhlasím s Honzou a já osobně také vybírám jen zálohu na rezervaci termínu, která je uvedena i ve smlouvě.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den. Je to poměrně neobvyklé. Osobně vybírám zálohu cca 30% při podpisu smlouvy a zbytek chci až při předání fotografií. Několikrát se mi stalo, že mi nabízeli doplatek už v den obřadu, ale vždy jsem odmítl. Člověk pak nemá motivaci.
Odpovědět
Profilova fotka
Běžné je vybírat zálohu do 30%. Ale jestli to ten fotograf dělá tak jak píšete, tak to nemusí nic špatného znamenat. Je to i pro něj jistota, že nedostane zálohu 1000,- a pak mu to někdo odřekne. Nevidím v tom nic divného.
Odpovědět
Profilova fotka
mě to přijde podezřelé. Tento týden jsem obepsala několik fotografů a u jednoho se mi taky stalo, že chtěl zálohu 1000,- aby byl termín rezervová a při dotazu co smlouva? Mi bylo řečeno, že zatím neměl potřebu smlouvu sepisovat, ale pokud budu chtít tak není proti. To mi přijde taky zvláštní dát někomu jen tak předem peníze bez papíru a pak doufat, že se nahodou něco nepo....
Odpovědět
Profilova fotka
U nás fotograf chtěla zálohu 50% z ceny a 50% po předání fotek. Je to výhodné pro obě strany, on ví, že svatbu skutečně nafotí a my víme, že se tím už nemusíme zabývat a že druhou část zaplatíme po svatbě např. z darů nebo všeobecně až po vysokém finančním výdeji a nemusíme se tím teď finančně zatěžovat. Je to taktéž profesionál. Váš fotograf by třeba mohl přistoupit na kompromis. Míša
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, neznám okolnosti, ale souhlasím s tím, že záloha by měla být v přiměřené výši a pokud se nebudete schopna dohodnout, já bych do toho nešel. Pravda je, že pokud je velmi exponovaný, tak případné zrušení termínu mu může generovat ztrátu, ale ani tak není v pořádku účtovat předem 100%. A nestyďte se s ním vést dialog, Váš dotaz je zcela na místě. Hezký den. miloš
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych teda celou částku předem nezaplatila a když už jak píše Honza, se smlouvou! Jako v dnešní době podvodů bych si tohle nelajzla.. Zálohu ano. Já neplatím předem nic, až po jeho focení :)
Odpovědět
Článek se načítá
určitě celou částku bych předem nezaplatila nikdy, ten člověk pak nebude motivovaný k nějákému výkonu :-) my zaplatili tisícovku zálohu (blokaci termínu) a zbytek po svatbě
Odpovědět
Profilova fotka
@nelka333 dle mého je normální platit zálohu my dávali 1/3 ceny....s tím,že když bychom odřekli propadne fotografům pokud by se stalo něco z jejich strany vrátí ji....
Odpovědět
Profilova fotka
Bereme rovnez zalohu ale celou platbu to je spis individualni pristup ale ne bezny ....
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasím, celá platba předem je holý nesmysl. Nevidím jediný důvod, proč by tomu tak mělo být. V našem případě je to tak, že je nutné složit rezervační poplatek, který je ve výši 30% ceny balíčku a zbytek je splatný až po uskutečnění zakázky. A navíc až ve chvíli, kdy jsou fotografie upraveny v postprodukci, vytrušovány a když klient vidí finální podobu naší práce. Doporučoval bych Vám se s fotografem domluvit. Celou platbu předem bych neakceptoval. Není důvod.
Odpovědět
Profilova fotka
rozhodně nebrat, vypadá to hodně podezřele. Zaplatit maximálně rezervaci. zbytek až poté, co fotky uvidíte. To vám řekne každý profesionální dobrý fotograf.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak ja mam opacny "problem", ze po nas fotografka nechce predem nic, vsechno se bude platit az po svatbe.
Odpovědět
Profilova fotka
Záloha je běžná, ale platit celou částku není obvyklé. Já osobně bych celou částku nikdy nechtěl, protože peníze se utratí a pak bych byl naštvaný, že jsem nafotil svatbu a nic nedostal. :-(
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?