Zákaz focení na svatbě?

Zdravím, jsem naprosto nefotogenická a logicky nesnáším když mě někdo fotí. Sehnala jsem na focení svatby kamaráda, za což jsem moc ráda a hlavně vím, že ty fotky uvidím první a budu je moct "schválit"... Myslím že mi bude vadit pokud na obřadu i hostině bude fotit plno dalších lidí... Měli jste někdo na svatbě zákaz focení? Fungovalo to? Případně jak jste to hostům dali vědět? Nechci aby mě hosti měli za trapku, ale chci si svůj den užít a nebýt nervózní z toho že na mě každý bude cvakat foťákem nebo mobilem... Díky
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, požádejte hosty předem, třeba přiložte kartičku k oznámení nebo to napište do mailu. Přímo na svatbě je pak dobré to připomenout znovu, mít nějakou pěknou ceduli nachystanou třeba u vás doma ráno, nebo před obřadem. Zkuste vygůglit "unplugged wedding" a můžete mrknout, jak se to dá udělat;)
Odpovědět
Profilova fotka
Tohle plně chápu, nechci aby na obřadu fotil nikdo jiný než zaplacený fotograf, protože mi příjde že když fotí všichni okolo tak na fotkách od profesionála je vždy někdo s nastaveným foťákem a to se mi nelíbí.
Odpovědět
rmarcelilinka - to je hodně dobré zdůvodnění! Moje sestra to také tak chce mít. Samozřejmě, že na to má plné právo, ale problém je, že ho sice lidé budou respektovat (snad), ale bohužel mají potřebu řešit proč to tak je a domýšlet si různé věci což může být druhým nepříjemné. Setkala jsem se i s tím, že se pozvaní začali nad mojí sestru povyšovat a měli potřebu vyjadřovat se k sestřinému sebevědomí apod... Vaše zdůvodnění je super!
Odpovědět
Kamarádka to taky tak měla. Tedy kvůli toho, aby nelezli fotografovi do záběru. Napsala na jejich svatební stránky, že všechno zaznamená fotograf a že všechny prosí, aby nechali foťáky a mobily schované (to se týkalo obřadu a obědu) a aby to někdo ještě za tepla neměl potřebu sdílet na fb. A připojila tam odkaz na tento trefný článek :-) http://www.fotoradce.cz/manual-fotici... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ano, měli jsme něco podobného. Ale z trochu jiného důvodu, mě strašně vadí, když by mi lidi na naší svatbě během obřadu pobíhali s mobily a růžovými foťáky :-D. Prostě to dehonestuje tu chvíli, takže jsme měli 2 fotografy, jedna měla teleobjektiv, takže jsem ji viděla všehovšudy jednou u svatebního pochodu, což je asi ideál. Jinak jsme neměli focení přímo zakázané, ale moderátorka před zahájením obřadu oznámila, že si mají vypnout mobily, atd. a že pokud chtějí fotit, ať fotí pouze ze svého místa. Čehož nakonec využila jen švagrová a bylo to fajn. Jinak úplný zákaz focení (krom profi fotografa) jsem zažila na svatbě kamarádky, která tak zareagovala na svatbu jedné známé 4 měsíce před její svatbou, kdy přes množství fotografů nebyl vidět polibek :-D Z pohledu profi fotografa radím vždy klientům si množství fotografů pohlídat. Sice skoro vždy tvrdí, že u nich nikdo nefotí nebo že budou slušní, realita je ale většinou jinde :-). Jestli chcete mít dobré fotky, nejlepší je to napsat na kartičku k oznámení nebo mít třeba takovýhle obrázek na svatbě (nalezen na stránkách Kamila Kubjatka na fb) Pro mě jako pro toho, kdo zodpovídá za kvalitní fotky je někdy celkem náročné se mezi fotografy proplést, byť jsem drobná a propletu se kdekoliv, ale jsou prostě momenty, kdy nemůžu říct, promiňte, foťte prosím tak, ať vás nemám na záběru. Konkrétní momenty, které jsou pro fotografy nejvíce atraktivní jsou asi tyto: moment, kdy lidé poprvé vidí nevěstu, polibek, prstýnky, podpisy, špalír s házením rýže, gratulace, krmení polévkou. Z některých výše zmíněných momentů mám obzvlášť povedené fotky, že to vypadá spíš jak na tiskové konferenci než na svatbě. Pokud bude mít někdo zájem, klidně mu ty fotky pošlu :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud to tak chceš, dej to vědět kartičkou či to zdůrazni na svém svatebním webu a pak ještě před svatbou. Slušní to pochopí, ostatních si nevšímej. Zdůrazni proč to tak je a hlavně jim slib, že svoje fotky od fotografa všichni dostanou ! A dej instrukce fotografovi, aby věděl že se má zaměřit i na ostatní a aby každý opravdu svou fotku dostal !.To víš každý chce mít svou fotku a má strach že se později k fotkám nedostane (hlavně třeba vzdálenější rodina či kamarádi).. Věřím, že když to podáš v tomto duchu, většina lidí to pochopí (nedělám si iluze že všichni).
Odpovědět
My hostum rekli, ze jsme najali fotografa a ze si maji jen uzivat a nestarat se o foceni, ze pak fotky dostanou. A nikdo, krom fotografa, nas nefotil.
Odpovědět
To je výbornej nápad, holky! Asi si ho taky půjčím.. :-) ;-)
Odpovědět
My meli zakaz foceni na obradu, pak uz nam to bylo jedno. A respektoval to kazdy, nikdo s tim nemel problem. Napsali jsme to na svatebni stranky a take do mailu s pokyny k prijezdu, organizaci atd. Klasicky jsme napsali, ze prosime o naprosty zakaz foceni behem obradu, ze tam budou pouze oficialni fotografove. Behem hostiny a party at foti kazdy dle sve chuti, ale ze prosime o nezverejnovani fotek, kde figuruje nevesta a zenich, na facebooku, google+ a dalsich socialnich mediich. Opravdu nikdo s tim nemel problem, nestalo se nam, ze by to nekdo porusil.
Odpovědět
Profilova fotka
Jedná má klientka měla na svých svatebních stránkách psaných pro rodiny a pozvané přátelé doporučení o dress codu, dále také že si nepřeje aby lidi fotili (pouze jakmile fotograf večer odjede domu) tzv večerní zábavu - hry atd...Zkuste tuto připomínku napsat všem mile dopředu a v daný den si můžete dát nějaký ten transparent ještě s upozorněním. Přeci jenom je to vaše svatba a lidé jsou pouze hosté. Jen bych upozornila na jednu (ačkoliv málo pravděpodobnou situaci).. Může se stát že kamarád /fotograf o fotografie přijde. Technika je technika a nikdo nikdy neví co se může stát a poté si představte že opravdu nebudete mít jinou fotku ze svatby :(
Odpovědět
U nás když se všichni shromáždili na místě obřadu, tak je svědek manžela přivítal a požádal, aby si všichni vypnuli mobily a nikdo během obřadu nefotil. Nikdo s tím neměl problém, po obřadu už mi to bylo jedno, ale nechtěla jsem, aby někdo lezl fotografovi do záběru.
Odpovědět
My jsme to měli napsané na svatebním webu. Taktéž jsme psali, že máme profesionální fotografku, od které budeme fotky mít a chceme, aby si tu slavnostní chvíli užili opravdu a ne přes hledáček foťáku. S tím, že fotografie po svatbě budou k dispozici. A pak byla informace, že naopak uvítáme, pokud budou fotit na večerní zábavě a následně se s námi o fotky podělí (na večer už jsme fotografku neměli)
Odpovědět
Článek se načítá
Půjčujeme svatební altány a musím uznat , že nejhorší při obřadu je skupina zuřivě fotografujících svatebčanů. Vše je nachystané, nevěsta prochází mezi sedícími svatebčany .... - a místo toho prochází mezi nekoordinovanými , fotografujícími hosty. Dokonce několikrát oddávající musel požádal fotografující aby se posadili. Celý obřad pak ztratí kouzlo jedinečnosti.
Odpovědět
Také jsem uvažovala nad tím, jak toto omezit, já se nejvíc obávám toho, aby někdo z kamarádů nedal například na svůj facebook svoje fotky ze svatby, aniž by to s kýmkoli konzultoval. Přeci jen bych ráda měla kontrolu nad tím, kdo a s kým sdílí fotky z mé svatby na facebooku.
Odpovědět
Profilova fotka
Dokonce profesionalove,aspon v zahranici doporucujou aby hoste nefotili. Dopada to tak,ze lidi behaj s telefonama,fotakam,iPadama a nevim cim, ztezuji praci fotografa, rusi nevestu a zenicha, krouzi kolem a nici zabery i okamziky. Takze u nas bude zakaz telefonu..
Odpovědět
Profilova fotka
zákaz focení na svatbě = dobrý nápad (a vůbec ne neobvyklí). Vůbec bych se toho nebál ;-)
Odpovědět
Kamarádi nám normálně oznámili, abychom nefotili např. při obřadu a nikdo s tím neměl problém :)
Odpovědět
Kamarádi taky měli zákaz focení, požádali oddávajícího aby to řekl před obřadem. Každej to respektoval :)
Odpovědět
Profilova fotka
Zažil jsem X svateb, kde měli hosté "zakázány" i mobily :) Vždycky vtipnou formou, takže to každý vzal s humorem. Někdy to oznámila svatební agentka, někdy svědci, někdy se rozdávaly kartičky, někdy to bylo už v pozvánce. Je to prima nápad a fajn změna v dnešní době selfíček a mobilů :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?