Vidi fotograf nedokonalosti a umi jim predejit?

Profilova fotka
Zdravim vsechny, zacinam se poohlizet po svatebnim fotografovi a kdyz koukam do alb nevest vidim plno nedokonalosti, kterym se dalo predejit. Mam na mysli napriklad zkrabacenou kuzi na krku pri otoceni hlavy, dvojtou bradu u stihle slecny, 'spicek' pretekajici pred okraj satu pri zakloneni nevesty apod. Je mi jasne, ze fotograf z nevesty modelku neudela, ale preci jen se da spravny postavenim, ci naklolenin obliceje mnoho zmenit. Zameruje se na to fotograf? Nevesty stalo se Vam to? Upozornoval Vas na to fotograf behem foceni? A nasly jste nejakou takovou fotku ve svem albu? Bohuzel/bohudik svatba je jen jednou a neda se opakovat, proto si myslim, ze vybert fotografa je jednim z nejdulezitejsich.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
My jsme měli fotografa,poměrně začátečníka,takže rovnou řekl,ať vězněm svědkyni, že ženská vidí detaily. Fotky jsou pěkně, ale můj ksichtik nezachránilo občas nic. :)
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrej fotograf,kterej vi co dela ti rekne, nebo te vyfoti z trochu jinyho uhlu a je to. Ja muzu porovnat fotky od profika, kde se mi libi tak 99 % fotek ( foceno asi ve 40 stupnich). Pak fotky,ktery jsme si nechali nafotit jen jako zasnubni za par kacek a tam mam na kazdy druhy faldy jeste vetsi nez v realu, oblicej ve 30 stupnich jak prasatko :-D Jinak teda osobne nevim, jak bys chtela predejit zkrabately kuzi na krku. To snad ani nejde, pokud otocis hlavu. To uz jsou hodne velky detaily co resis podle me a kdyby mel fotograf resit veci jako kuze na krku tak asi nedela nic jinyho. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@pypika to je dobre reseni, preci jen svedkyne te zna a dokaze to rict na rovinu ;-) @lucineni No s tou kuzi, aby treba rekl, postavte se takhle a takhle a pak to nebude videt. Ano, resim detaily, na nic vetsiho nez jsou fotky snad nejsem perfekcionista, a preci jen je to fotografova prace, za to si ho preci budu platit, za to abych mela pekne fotky. ;-) A jestli to dobre chapu, proto dela tech fotek 2000, aby alespon 300 bylo "dokonalych". Jak jsem psala, je mi jasne, ze fotograf z obycejne holky andilka Victorias Secret neudela😉😉
Odpovědět
Profilova fotka
@dominika1989 Náš fotograf nám odevzdal fotky, na nichž vypadáme vážně dobře, žádné zmíněné nedokonalosti. A ano - během focení mírně korigoval, právě ve stylu "naklonit hlavu". Myslím si, že tohle je opravdu na fotografovi, aby si s tím poradil, a pak snímky taky správně vybral. Přeji šťastnou ruku při volbě fotografa a krásné celé přípravy :)
Odpovědět
Profilova fotka
já fotím a ono se to da popripade vyretusovat v programu ale chce to vic prace, necemu fakt predejit nejde, ja treba fotila svatbu kde se manzel porad tvaril blbe, ja mu rekla at se usmiva a on delal hrozny ksichty, pak ty fotky byly silene, ale tomu predejit nejde, u dvojte brady pomaha hlavu trochu povystrcit dopredu... :)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak zalezi jestli myslite spolecne fotografie nebo celkove fotky, treba momentky ze svatby. Ale photoshop spravi plno veci, kterych si clovek pri foceni nevsimne. Takze spis vybrat fotografa, kde se jeho práce bude nejvíce líbit. A vsechno je na domluve. nekomu to vadi, druhym zase ne, kazdej ma priority jinde
Odpovědět
Řekla bych jak který fotograf...já si připadám líp na amatérských fotkách od kamarádů než na těch profi...neoplývám zrovna malým nosem a pan fotograf to vždy skvěle vystihl tak, aby tato moje "přednost" ještě jaksepatří vynikla :-). Pro obveselení - jednu takovou fotku, kde jsme s manželem z profilu a já obzvláš´t ala Cyrano, si tchýňka nechala zvětšit a vyvěsila ji na stěnu v obýváku...:-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jak říká @trebaradim, záleží, jestli jde o portréty nebo momentky - u portrétů by to "korigování" měla být podle mě samozřejmost, případně často fotím jen jako "pozorovatel" (jdeme s párem na procházku, u toho fotím jen tak mimochodem) a tam samozřejmě občas nedokonalost vidím, ale stačí fotit dál a fotku s nedokonalostí prostě nevybrat :) to stejné u trochu zpocené tváře, jako fotograf prostě namířím se skupinkou nebo párem do stínu a je to vyřešené :)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrnoxnovak tak tak, mam to podobny
Odpovědět
Nechápem prečo tu má každý predstavu, že fotograf musí manželov korigovať, už vôbec nechápem ako môže fotograf povedať, že by to mala byť samozrejmosť. Ja chcem fotografa, ktorý zachytí momentky a nebude príliš zasahovať ani pri portrétkach. Peniaze nemienim dávať človeku, ktorý mi bude hovoriť ako sa mám postaviť, ale človeku, ktorý mi zachytí svadbu tak, ako sa odohrala. Od fotografa teda očakávam diametrálne odlišné výsledky ako je predstava Dominiky.
Odpovědět
Profilova fotka
Tou samozřejmostí jsem myslel, že by fotograf měl mít zkušenosti s korigováním (pózy u portrétů, kam složit ruce, která lokace by vypadala dobře a kam by bylo hezké se postavit například - a to stejně jenom v případě, kdyby chtěl pár poradit, nebo si nebyl jistý), ale vždycky je lepší to nechat přirozeně, o tom žádná :)
Odpovědět
@verca_86 Přesně tak! My jsme chtěli fotografa, který umí zachytit atmosféru, jehož fotky jsou prostě momentky a reportáž celého dne (a myslím, že se nám ho povedlo najít :-) ). Nechci fotografa, který vyfotí 2000 fotek a pak mi jich 300 vybere. Chci takového, který přemýšlí, než tu fotku udělá a vyfotí jich míň, ale skvělých :-) Myslím, že dobrý fotograf nemusí říkat, jak si má člověk stoupnout. On si sám stoupne tak, aby to dobře vyfotil a prostě zachycuje tu lásku a radost svatebního dne. Takového jsme chtěli a takového snad máme :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@dominika1989 Je potřeba pečlivě vybírat, ne každý pozicování a práci se světlem umí. V tomto směru se často platí za zkušenosti. Na trhu je i hodně fotografů, které podobné věci neřeší, protože je velká poptávka i po méně pozicovaných fotkách, viz příspěvky od nevěst nahoře. Samozřejmě ani jeden názor není špatně, každý by měl vybírat podle toho, co se mu líbí, ale určitě není od věci, to probrat předem s fotografem. Pokud chcete opravdu profíka, který má pozicování v malíku, doporučujeme hledat rychle. Máte příští rok velice populární datum a většina lidí už ho bude mít obsazený.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý fotograf řekne sám co a jak, zvlášť u portrétovek. Momentky jsou momentky - tam se "jen" zachycuje okamžik a nepózuje
Odpovědět
Profilova fotka
@verca_86 ja chci take momentky, ale i fotky treba s rodinou a se zenichem zvlast, nevidim na tom nic divneho. A vysledek chceme snad vsechyn stejny, pekne fotky, ktere si clovek bude rad prohlizet. @ttm tak ja jsem zmatena, kazdy fotograf ma na svych strankach kolik fotek vyfoti a kolik pak poskytne novomanzelum, ani jsem nepremyslela, ze to nekdo ma jinak. A abyste mne nepochopily spatne, ja take chci momentky, zachyceni toho stesti a lasky kolem, ale pak chci treba pet fotografii, na kterych budeme jen my dva a priroda okolo a budeme vypadat dobre. To snad neni az takovy nepochopitelny pozadavek. @photo_nejedli dekuji za upozorneni, bohuzel se nebudeme chtit s nikym pretahovat a preplacet, takže na nas asi zbyde mene kvalitni fotograf.
Odpovědět
@dominika1989 To není, jen si myslím, že dobrý fotograf tu fotku udělá dobrou i bez toho, aby vám říkal - zvedni hlavu nahoru, natoč ruku doleva, dej si nohu vpravo. Taky samozřejmě chceme fotky s rodinou a fotky sami někde uprostřed přírody - ale i uprostřed té přírody chceme, aby to bylo spíš jako taková naše procházka, kterou on fotí :-) A co se týče počtu fotek, nejsem fotograf, abych věděla, kolik jich reálně vyfotí a z kolika pak vybírá, ale ten náš nám říkal, že už když fotí, má v hlavě, co nám bude odevzdávat, prostě o těch fotkách přemýšlí a necvaká každou "blbost", když to tak řeknu. Přeju vám šťastnou volbu fotografa a hezké plánování! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě malé zapojení do diskuse. @dominika1989 Určitě neříkáme přeplácet nebo přetahovat, to si nikdo solidní ze strany fotografů nedovolí (snad:). Jen hledejte někoho, kdo se vám líbí, určitě najdete, jenom to může dát chvilku práci. @ttm @verca_86 Dovolíme si trochu nesouhlasit s tím, že nejlepší fotku dokáže fotograf zachytit i při nezasahování do póz. Samozřejmě nikdo nechce upravovat nevěstu a ženicha při obřadu, nicméně pokud si vyhradíte čas na společné focení nebo chcete pěknou fotku ráno, ještě než se všechno rozjede a máte chvilku, určitě oceníte člověka, který ví, co dělá. Ono to totiž není jen o těch pozicích, ale o kombinaci pozic a světla. Předpokládáme, že nejste profesionální modelky a nevíte, jak na vás nejlépe vypadá přímé světlo, jak se nastavit ve stínu, co dělat v protisvětle, na co si dát pozor s rucema a jak se naklánět tak, aby se s právě nasazeným objektivem dosáhlo nejlepších výsledků. Fotograf by opravdu měl být schopný vést lidi tak, aby vypadali na fotce co nejlépe. Že to dneska hodně lidí neumí a omlouvá to uměleckým záměrem, je bohužel špatně, staví se v podstatě do pozice kohokoliv na svatbě s lepší zrcadlovkou. Nicméně je samozřejmé, že pokud zákazník zasahování nechce, tak se fotograf buď přizpůsobí a bude fotit jen reportážně i ty portréty nebo zakázku odmítne. Tak by to mělo být fér k oběma stranám.
Odpovědět
Profilova fotka
@photo_nejedli takovy "tlak" jsme zazili jiz pri vyberu mista, bylo nam oznameno, ze na nase datum maji uz tri dalsi zajemce a kdo se driv rozhodne a zaplati zalohu, ten misto bude mit. Uprimne se mi tohle nelibi, protistranu chapu, ale ke to prostek tlak, ktery se mi nelibi podstupovat, staci nervy v praci. 😉 Ale s tim svetlem apod to jsem nejak mela na mysli.
Odpovědět
Profilova fotka
@dominika1989 Nebylo to myšleno jako nějaký tlak, spíš rada. Dobří fotografové jsou žádaní a z vlastní zkušenosti víme, že na oblíbené termíny nemůžeme třeba i rok dopředu často doporučit nikdo z okruhu profesionálů, se kterými jsme v kontaktu, protože už prostě mají plno. Např. 4.6.2016 máme obsazeno už skoro půl roku. Komu na fotkách moc nezáleží, tak najde vždycky, ale kdo je náročný a třeba má vytouženého konktrétního fotografa, tak se stává, že musí termín svatby posunout klidně i o rok. Každopádně nemá cenu se stresovat. Svatba má být věc, na kterou se těšíte a užijete si ji a to stejné platí o plánování, bohužel ne vždy to tak vypadá a je to škoda.
Odpovědět
Profilova fotka
@photo_nejedli Týjo, tak to tedy nemáme šanci, my se chceme vzít nejpozději do roka a do dne a kvůli fotografovi to určitě posouvat nebudeme a ruku na srdce, divím se, že někdo ano. ;) Ale to už je na jinou diskusi. :)
Odpovědět
Profilova fotka
Za mě musím říct, že vždy je třeba vybírat z řad profíků , vidím to podle toho jak mi po svatbě nevěsty posílají fotky a už i já jako laik poznám kdy je focena profi fotoaparátem a tím myslím ceně od 80 000 Kč a nebo fotila kamarádka protože je to její koníček. Spoustu nevěst tvrdí že krajka na šatech stejně na fotografii nevynikne a já musím říct, že to opravdu není pravda . Já osobně bych po zkušenosti /jelikož jsem nedávno vdávala dceru / určitě nešetřila na fotografovi a kameramamovi. Ale je to jen má zkušenost. A dobrý fotograf si umí pár ustavit aby bylo vše na 100%. Salon Vanessa
Odpovědět
Profilova fotka
to je zajimave tema k diskusi :-) samozrejme fotograf tyto veci muze videt, ale take nemusi. Bohuzel hezke fotky v portfoliu nejsou zarukou, ze to vidi. Doporucuji s nim udelat predsvatebni foceni a mozna vybirat fotografa, ktery je vam podobny, a tak vi spis, co se vam bude libit. Me se treba dobre foti mali hubeni lide, protoze jsem sama takova, a tak vim, co udelat, aby nevesta vypadala vyssi. Druhou otazkou je retus, co je vas fotograf ochoten retusovat a co ne. Nekdy je totiz clovek retusovany tak moc, ze uz to neni on. Ja mam treba pravidlo - retus koznich potizi, spoceneho cela ano, retus typu zestihleni obliceje nebo rozmazani obliceje - tzv. make-up - nedelam. Jelikoz je mou zasadou prave prirozenost. Jinak me jeste napada, ze obcas se clovek i pres nedokonalosti zatvaril zrovna v ten moment uzasne, proto takova fotka nakonec je ve sv. albu. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@huwik tak na rozmazavani make upu snad mame clonu na objektivu a ne photoshop :-) v nejhorsim soft filtr ale to uz by muselo bejt harte core :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@dabl19 vsak obcas taky tento harte core na netu clovek potka :-) . Dokonce se to uci na predmetu digitalni fotografie na osu, mozna to ma nekdo rad, ale ja moc ne. Me pripadaji hezke vrasky a pihy, nekdy i rozcuchany uces po hazeni ryze, techhle detailu je pri rozmazani proste skoda. Nevesta si musi urcit, co se ji libi a vybrat si fotografa, kteremu se treba takovy styl libi taky.
Odpovědět
Dobry fotograf dle meho nazoru prave umi zasahovat do fotek tak, aby byly co nejhezci. Samozrejme ze u ''momentek'' typu ''prvni polibek'' asi tezko bude neco korigovat, tam je to na fotografovi, aby to vyfotil z nejhezciho uhlu, ale co se tyce portretu je korigovani urcite na miste. Nasi fotografove me porad upozornovali, abych dala bradu dolu (jeste, ze to delali.. mam tendenci davat bradu nahoru a mit zbytecne dvojitou bradu), manzela taky na nektere veci upoznornovali, rikali nam, kam si stoupnout a jak dat ruce atd, a bylo to super.. diky tomu jsme na vsech fotkach krasne. Dvojitou bradu mam na nejakych ''momentkach'', ale mozna tak na 5ti fotkach z 300. Manzel to samy. Je blbost rict, ze fotograf nebude korigovat fotky a ze je to na nem, aby to ''nejak pekne vyfotil''.. prece kdyz uvidi, ze nevesta stoji tak, ze ma trojitou bradu, tak je na miste ji rict, jak si ma otocit hlavu.
Odpovědět
@huwik ja treba retusuji vrasky i texturu pleti, pokud nevypada dobre. Ale to neznamena, ze bych vyhladila oblicej do jednolite plochy, vrasky nechavam, jen lehce zjemnuji. Chci rict, ze to nejde zavrhnout, spise pouzivat v malem mnozstvi a opatrne.
Odpovědět
Profilova fotka
@dominika1989 Osobně si myslím, ze pokud se někdo považuje za profi fotografa a má zkušenost, těchto detailů by si měl všímat, upozorňovat na ně a volit jiné polohy, pózy. Napr. kdyz zenichovi pada korsaz, neveste letaji vlasy, neni narovnana vlecka ... My meli fotografku, ktera dela svatby druhym rokem (specializací ma miminka), je místní (má zkušenost s focenim na našem svatebnim místě - pro mě důležitý faktor), byla levná. Vzhledem k tomu, ze já ani manžel nevypadame na každé fotce skvěle, byla jsem smirena s tím, ze když vyjde hezky aspoň 5 společných fotek, bude to úspěch. Nakonec vyšlo víc. Nějaké nedostatky tam na pár fotkach jsou, ale vzhledem k výše napsanemu, jsme byli hodne spokojeni. Určitě si nemyslím, ze čím dražší fotograf, tím lepší fotky. Určitě bych dala na doporučení a poté na vzájemných sympatiich při osobním setkání nebo focení před svatbou. Samozřejmě je důležité se shodnout na konceptu fotek, aby vaše představy byly podobné.
Odpovědět
Profilova fotka
@dominika1989 Fotograf tyhle nedokonalosti o kterých píšete určitě vidí. Od toho je to fotograf. Problém je pouze v tom, že dnes fotí každý kdo má ruce a spoustu nevěst osloví spíše nízká cena, než kvalita. Proto se nedivte některým fotkám tady v albech. Vy si všímáte detailů a určitě sama víte co chcete. To je dobré. Berte to jako výhodu při výběru toho pravého. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě k tomu, kdy by měl fotograf (nebo kameraman) zasahovat do pózování - nedávno mi kamarád-fotograf říkal, že byl na svatbě, kde byli zároveň dva kameramani a nutili svatebčany vyjít schody k zámečku (kde se fotilo a točilo) třeba pětkrát a přesně je ladili do nucených póz, co dělat a jak se tvářit. Naštvanej ženich, kvůli tomu naštvaná nevěsta - na fotce se to "schová" (když je třeba rozesměju nebo tak), ale co dělali s takovým videem je mi záhadou, protože tam jde vidět přece všechno :D video bude (asi) super, ale jako ženich bych si pak měl vzpomenout jen na to, jak jsem kvůli tomu pochodoval ve čtyřiceti stupních do schodů a nemohl jít za kamarádama? K nezaplacení :D
Odpovědět
Profilova fotka
@petrnoxnovak Proto má být fotograf/kameraman schopný zákazníka napozicovat pokud možno už na první pokus. Bohužel hodně lidí fotí a točí jako o závod, s klienty nepracují a doufají, že z toho něco klapne. Třeba když chce někdo udělat chodící fotku, tak bohužel hodně lidí to dělá způsobem - "pojďte směrem ke mně a smějte se", rychle cvakají a doufají, že to vyjde. Ono to ale většinou nevyjde, tak to zkouší podruhé a potřetí. Není lepší spíš klientům říct, co přesně chcete, jak jít rychle, kterou nohou začít, jak držet ruce, kam se dívat, kdo na koho se naklonit, což jim vysvětlíte asi tak v 10 vteřinách, pak uděláte tři fotky a jdete dál s tím, že víte, že to tam je? Nám se nedávno stalo, že jsme museli jednu chodící fotku opakovat a připadali jsme si absolutně neschopně:/
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?