Uzavíráte smlouvy se svatebními fotografy?

Profilova fotka
Našla jsem si super fotografku - paní Podžornou. Přemluvila jsem přítele, že si jí dopřejeme a zaplatíme jí práci. Přítel by byl rád, abysme s ní měli nějakou smlouvu, pro jistotu. Není to o tom, že bychom jí nevěřili, spíš jsem měla pocit, že je běžné takové smlouvy uzavírat - v dnešní době. Paní mi napsala, že smlouvu nikdy neuzavírala a asi není moc ochotná ji se mnou uzavírat, možná ani neví jak... jak to je? Uzavíráte smlouvy se svými fotografy? Obávám se, že přítel mi to bez smlouvy "nepovolí" :-D Díky za odpovědi :-)
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Já myslím, že by to měla být samozřejmost. Hodně fotografů si to ale jen možná poznačí do kalendáře. Každopádně pokud na tom trváte, tak by vám měla nějaký papír dát ať jste v klidu. ;-)
Odpovědět
Mno, trochu obecně (paní Podžornou neznám!!) fotograf nebo jakýkoliv jiný umělec, který odmítá uzavřít smlouvu o díle to podle mě dělá kvůli tomu, že z toho nechce platit daně, případně vůbec nevlastní povolení k provozování dané činnosti.
Odpovědět
omca: to může být jedna varianta a drřuhá, že paní opravdu neví, jak na to... na to bych doporučila zkusit tu smlouvu někde sehnat (obecnou), aby stačilo, aby si ji paní fotografka jen přečetla, popřípadě jste se domluvili na detailech a podepsala, klidně jí řekni, že je to přítelova podmínka (tedy asi raději, pokud s ní budeš jednat sama) a pokud ani tak nebude chtít, tak to smrdí... ;-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Je to na každém jestli to risknou ;-) Já s fotografem měla,ale třeba s hudbou jsem to řešila jen po mejlu ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych asi na PC připravila nějaký papír kde bude napsaný počet fotek, cena za ně, cestovné, datum a čas focení. A nechala bych jí to podepsat. Je možné že je paní ze staré školy a vše řeší jen ústně.
Odpovědět
Profilova fotka
holky, a pokud někdo takovou smlouvu máte, nebyly byste ochotné mi ji některá - samozřejmě po vymazání citlivých údajů - poslat? :-N =-) Případně si ji ale zkusím napsat sama.... je fakt, že je to jen pro klid přítele, já mám strach, že bez smlouvy mi fotografku zatrhne :-| Holky tu jsou a byly s paní Podžornou velmi spokojené, takže já vážně nemám strach, že mě nějak ošulí, spíš přítel - je starší a prostě si na tyhle věci nějak víc dává bacha (holt obchodník....)
Odpovědět
Profilova fotka
na internetu má paní normálně ičo, takže si říkám, že by to neměl být problém, aby mi to podepsala... asi to fakt dřív nebylo zvykem, ale mně přijde, že dnes mi každý pořád podstrkuje nějaké smlouvy a připadá mi to samozřejmé.... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
takže něco takového? ---------------------------------------------------------------------------------------------- Objednávka a specifikace fotografických služeb Objednatel: .........(jméno)................. .........(adresa)................. .......(rodné číslo)............. Fotograf: ...........(jméno) IČ / rodné číslo: ………………………………………. místo podnikání / bydliště: …………………………… Datum obřadu: Čas obřadu: Místo obřadu: Časový rozsah práce: (od kdy do kdy, hodinově) Počet zhotovených fotografií: Formát fotografií: Termín zhotovení fotografií: Forma zhotovení: CD Plná kvalita na CD bez vodoznaku: ano Datum objednávky: Podpis objednavatele: Podpis fotografa: ------------------------------------------------------------------------------------------------ bum tečka hotovo :-)
Odpovědět
laala: no vidíš, myslím, že to bohatě stačí (ale jsem laik) podstatný je, abys to měla písemně :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Takhle je to ideální. My máme foto i kameru také písemě a nemuseli jsme si o to říkat. U obou to bylo automatické. Možná na vás bude paní koukat trochu divně jestli nikdy nic podobného nepodepisovala, ale nic špatného na tom přece není. Určitě to pochopí. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Právě -já si taky říkám, že na tom nic špatného není. Vysvětlím to přítelem - a uvidíme.
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Článek se načítá
Profilova fotka
Ahoj holky. Tak já co jsem zjistila při plánování naší svatby, tak opravdu moc lidí smlouvu nedá. Od paní fotografky máme jen doklad o zaplacení zálohy, to samé u výzdoby a co se týká kapely tak jim stačilo moje e-maili, ale já chtěla pro klid duše aspoň někde jejich podpis, tak jsem jim poslala takový krátký dopis a pan "kapelník" mi ho poslal poštou podepsaný, ani nechtěl zhálohu. Prý nám věří a na jejich stránkách mají kde a kdy hrají a mají teda nabito, tak myslím, že se nemusíme bát ani my.
Odpovědět
Profilova fotka
My měli doklad o zaplacení zálohy a na něm byl napsaný datum, počet fotek a cena. Nám to stačilo. ;-)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Náš fotograf nechtěl sepisovat smlouvu ani nechtěl zálohu. Skoro jsem je musela několikrát přemlouvat, aby mi alespoň mailem napsali, že fakt toho dne tam přijedou a budou fotit, abych měla alespoň něco, i když i to by asi bylo k ničemu, ale aspoň jsem pak byla klidnější. ;-)
Odpovědět
mochomurka • Včera v 19:20 | Ahoj, uzavíráte s fotografem nějakou smlouvu nebo stačí že se dohodnete a on si vás zapíše do diáře? kamikadze • Včera v 19:39 Nam nabidl fotograf smlouvu, a myslim, ze je to fer, chce 6,5 tis, takze zaruku ma on, ze to tyden predem nezrusime a my taky, ze se na nas nevykasle... A taky mu budeme urcite davat i zalohu. Jeste nevim kolik, ale rikali jsme si pritelem, ze mu dame max.pulku. luciasek07 • Včera ve 20:04 no my to máme zamluvené zatím jen slovně,ale až se sejdeme osobně tak určo dáme zálohu a budeme požadovat smlouvu..i když je to nějaký známý přítelovi mámy,tak snad by necouvnul johankak • Včera ve 21:37 My jsme měli smlouvu na foto i video. Já myslím že by to nemělo být jen nějaké dobré gasto, ale samozřejmost. Je to služba jako každá jiná a na nějaké poznačení do diáře bych moc nespoléhala. Pro obě strany je lepší mít něco v ruce. laala • Včera ve 22:32 já smlouvu nemám. Na paní máme samé dobré reference, žádná špatná zkušenost, smlouvu nám nenabídla a napsala mi, že to standartně nedělá. Tak snad to nebude průšvih kackak. • Včera ve 22:35 ahoj, my smlouvu neměli, zálohu jsme předem neplatili..ale smlouva je určitě jistota a je lepší ji mít, i třeba pro případ, že by pak fotograf chtěl jednostranně změnit třeba dobu fotografování na svatbě nebo cenu mihule. • Dnes v 01:26 Smlouvu jsme měli, při podpisu jsem mu zaplatila zálohu... Je to pro vás jistota, kdyby se něco pokazilo. A znáš to: Co se může pokazit, to se pokazí... pepik.24 • Dnes v 07:31 my nemáme a zálohu taky nechtěli.věříme jim
Odpovědět
Zdravím všechny, jsem tu uplný nováček a ráda bych vedela, jestli mi může nekdo dat kontakt na oveřeného fotografa, z okolí Kutné Hory.Svatbu mame na Zámku Kačina. Děkuju moc Katka
Odpovědět
Profilova fotka
No tak já bych smlouvu nebo aspon doklad o zaplacení zálohy nebo potvrzení objednávky určitě vyžadovala. Je to služba jako každá jiná, navíc u profesionálních fotografů né zrovna levná, takže určitě smlouvu ANO. :-)
Odpovědět
Ahoj holky, taky už mám fotografa zamluveného a upřímně mě nenapadlo s ním uzavřít nějakou smlouvu. Teď mě hlodá červík v hlavě, protože při představě, že mu zaplatím zálohu, kterou chce měsíc dopředu a potom v den D nepřijede.... ]-( tak to by mě asi ranila mrtvice. Každopádně je to dobrá úvaha. Oni asi ti fotografové, byť porofesionálové nemají nějaký papírování, dělají to na svoji živnost atd. a žádný smlouvy nesepisují, ale pro můj vnitřní klid ji teda asi budu požadovat. Ale na druhou stranu, budu mít smlouvu, nepřijede a co......To je ošemetný. To bych potom mohla chtít smlouvu s kameramanem, s kapelou, s restaurací.... Takže buď věřit a nebo všechno sepisovat "na koleně" což asi taky není nejjistější. Ale holky nechci strašit, určitě to všechno dobře dopadne!!! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
No jestli mu budeš platit nějakou zálohu, tak Ti určitě dá nějaký papír kolik jsi mu dala a na co. Písemná smlouva je v dnešní době dobrá asi na všechno.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 letech
Profilova fotka
Ahoj, oteviram znovu toto vlakno. Zajimaly by me aktualnejsi prispevky, nez z roku 2009 :) Mam zamluveneho fotografa, zaplacenou zalohu, ale smlouvu uzavrenou nemame. Tak doufam, ze fotograf dojede a nebude muset fotit nejaky strejda s kompaktem. Jak je to u vas?
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem zvyklá z práce mít vše ověřené podpisem... Dnešní doba je zlá a i když mě na osobní schůzce přišla fotografka tuze milá, požádala jsem ji o smlouvu, i když zálohu nevyžadovala. Neměla s tím sebemenší problém. Co je černé ne bílém, nelze zpochybnit. ;-) Je tam pěkně vše zanesené a tím mám o stres ze svatby méně :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mejzy85 viz. výše ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lendulos smlouvu také klientům poskytuji, ale zarazilo mě že si vaše fotografka nebere zálohu.
Odpovědět
Profilova fotka
@zankova_photo Ve smlouvě je jasně dané, kolik a do kdy se má částka za focení zaplatit. Tím je jasně dané, že své peníze dostane, event. postihy. Stejně tak bych já mohla nechtít zaplatit peníze, když zatím není za co, abych se pak bůhví jak dlouho rozčilovala, že z fotografa nemůžu vymoct zálohu/celou částku, pač náááhodou onemocněl... i to se mnoha nevěstám stalo.....
Odpovědět
Profilova fotka
Jasný, mě dávají lidé zálohy ihned na účet pro rezervaci termínu(bez zálohy termín neblokuji) a to bývá třeba i více jak rok dopředu před svatbou. Smlouva se sepisuje třeba až půl roku po rezervaci termínu, kdy nevěsta má potvrzený termín matrikou, zamluvené místo hostiny a předběžný plán svatebního dne včetně adres (ranní přípravy, vizážistka apod). Tyto údaje zanesu do smlouvy a osobně se scházíme(pokud je nevěsta více jak 100km daleko, smlouvu skenuji a naše komunikace probíhá skrz telefon a e-mail.). Bohužel se mi dříve stávalo, že nevěsty si termín zamluvily bez zálohy, že za dva měsíce jim matrika třeba potvrdí termín, ale nakonec se rozhodli třeba pro jiný termín ale třeba velice zajímavý termín jsme měla blokovaný a další poptávky jsem odmítala. Proto tedy nejdříve záloha (v mém případě 2000KČ) poté beru další komunikaci jako zavazujíci :)
Odpovědět
Urcite smlouvu
Odpovědět
My jsme smlouvu neměli. Dohodli jsme se na všem na schůzce a termín si zamluvili zaplacením zálohy, na kterou jsme dostali doklad. Následně jsme dopláceli až podle počtu fotek a dostali fakturu na celou částku s vyčíslením nákladů. Fotografku už jsme dostali doporučenou od známých, takže to nebyla sázka na slepo (což vřele doporučuji). :-)
Odpovědět
Po čerstvé zkušenosti smlouvu s termínem dodání fotografií a případnými sankcemi. Bohužel svatební byznys je tak sluníčkový, že když někdo stabilně přešvihává dodací dobu, tak se to vlastně nemáte jak dozvědět, maximálně když máte štěstí a narazíte na recenzi v podobném duchu ještě před tím, než je smazána(netýká se beremka, ale facebookových stránek daného fotografa, k naší smůle jsem na ni narazila až po svatbě). A taky nevěsta se ženichem jsou po svatbě ti, co tahají za kratší konec provazu.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?