Už vás někdy odmítl dodavatel s tím, že svatba není jeho "šálek kávy"?

Profilova fotka
Nedá mi to nereagovat na jeden vzkaz, který mi přistál od jedné z budoucích nevěst. Poměrně známý fotograf, jehož ceny mimochodem za celodenní focení překročují 20tis, ji po prvotním potvrzení nakonec nafocení svatby odmítl s tím, že to není jeho "šálek kávy". 8-( Setkala se s tím některá z Vás? Profesionálové, jaký na to máte pohled?
Odpovědět
1
2
A bylo to formulované jenom takhle obecně? Co se mu nezdálo?
Odpovědět
Setkala - můj táta je fotograf a strašně nerad dělal svatby, takže kolikrát odmítal známým svatbu nafotit po tom, co mu tenkrát ve fotolabu zmršili fotky a on už nechtěl nést tu odpovědnost a ani ho to nebavilo. Takže má na to naprosté právo a je lepší, že to řekne rovnou, než aby to pro prachy prostě nějak nafotil. Já bych to naprosto respektovala a byla ráda, že to řekl rovnou ;-) .Fotografů je mraky, hledej dál ;-)
Odpovědět
A upřímně - já bych ani nechtěla fotografa, kterého to nebaví. Miluju, jak se v tom některé holky- fotografky dokážou vyžít a hledají originální maličkosti. To je prostě bomba! Fotky jsou pak jedinečné a úchvatné
Odpovědět
Profilova fotka
Trošku tomu chybí kontext.
Odpovědět
@svatbajanaahonza To chápu, že nekdo nechce fotit svatbu (nebo cokoliv). Ale když to potvrdí a pak řekne, že nechce fotit t v o j i svatbu? To by mě asi dost zarazilo, i když nejspíš je potřeba znát podrobnosti.
Odpovědět
Profilova fotka
Jednou nám odddávající vyprávěl, že zažil nudisticku svatbu. Že mu bylo dost zvláštně, ale zvládnul to myslím s grácií. Nicméně tehdy jsem uvažovala, jak bych takovou svatbu pojala, jak fotit, aby to vyznělo alespoň trošku "svatebně". Nevím, jestli bych do takovéto výzvy šla. Nicméně nenapadá mě jiná "chuťovka", se kterou by si profesionální fotograf neuměl poradit a odmítl by ji. Na druhou stranu, pokud se na to necítil, možná lepší, že zakázku odmítl. Alespoň má nevěsta možnost vybrat si někoho, kdo do focení půjde s nadšením a fotky tomu budou odpovídat.
Odpovědět
@izzybickerstaff Já to nepochopila tak, že nechce zrovna fotit TVOJÍ svatbu. Já pochopila, že svatby nejsou šálek jeho kávy a tak nechce. A i kdyby fotil jen jeden typ svateb, tak fajn, vzala bych to... jak říkám, lepší to vědět, než ho do něčeho nutit a dělat to jen kvůli penězům... Nebyl to nějaký atelierový fotograf, který fotí pro časopis a fotit svatbu prostě nechce, protože jde o naprosto jiný druh fotografie?
Odpovědět
@sierral Nesetkala, ale myslím, že na to mají plné právo. Přijde mi naopak dost profi, když dodavatel uzná, že mu daný styl nesedne, než aby dělal něco, co se mu vlastně nelíbí (navíc na výsledku by to asi bylo znát). Samozřejmě hovořím o situaci, kdy by odmítnutí bylo kvůli stylu svatby, vkusu novomanželů atp.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak ti špičkovější fotografové si budou vybírat zajímavější svatby, které samosebou vypadají pak jako prezentace lépe, než jako rodinná veselka v kulturáku. A chápu to, den má jen 24 hodin, je lepší investovat čas do něčeho, kde výsledek bude zajímavější, než dělat kšeft jen jako kšeft. A pokud svatby nefotí vůbec, tak to chápu. Mě odmítl můj kolega fotograf taky, že on si na to prostě nevěří (je zaměřený hlavně na produktové fotky, focení lidí ho prostě děsí).
Odpovědět
@svatbajanaahonza je fakt, že je to formulované nejednoznačně, já tomu zas rozumněla takhle. Určitě je lepší mít někoho, s kým si sednu, takže s tebou souhlasím...jenom bych se prostě zarazila nad tím, co mu na mojí svatbě vadilo (teda pokud bych nebyla zmiňovaná nudistka nebo tak :-) ).
Odpovědět
@wiki85 zase většina "nevěst z kulturáku" (nechci nikoho urazit!) si nevybere na focení nějakého top profíka, který by si až tak vybíral...
Odpovědět
Profilova fotka
Takhle, já k tomu vím jen to, co mi ve zkratce řekla... "nejdřív řekl že bude moc rád, že nemá na březen práci, ale když zjistil, že máme obřad až v 15 hodin a výdělek tak nebude 25 tisíc, ale asi "jen" 17 tisíc, tak mi napsal, že moje svatba není jeho styl a ať si najdu někoho jiného." Ještě dodám, že je to svatební fotograf, věk pod 30let.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@izzybickerstaff většina možná ne, jak píšete, ale některé to chtějí :) Však je to jen o prioritách, někdo nebazíruje na místě, ale na fotkách. Někdo neřeší šaty...
Odpovědět
Mě odmítl DJ, protože jsem se zmínila, že nemáme rádi 80. a 90.léta (nicméně chápu,že budou muset být,aby si přišel na své každý), našel si drze nějaký můj profil na YouTube kde mám uložené bůhvíco (hudbu poslouchám pouze na Soundcloud) a z toho usoudil, že to je to co poslouchám,což tedy není pravda a na to by prý lidé netancovali (přitom vůbec neví jakou sortu lidí zveme, nezná nás) a ON by se nebavil. Ale jinak v prvním mailu psal, že má 700 CD a zahraje cokoliv, takže jsem si to přeložila jako sbírku Bravo hits vol.1-nekonečno, Míša David, Kabáti a Kája s Helenkou. Takže příště budu volit hudbu tak, aby se bavil hlavně DJ, vždyť je to jen moje svatba a navíc mu platím... :)
Odpovědět
Profilova fotka
@sierral Tak pokud je toto jediný důvod, tak nám pan fotograf dělá opravdu "dobré jméno".... Když už něco slíbím, dodržím to, i kdybych z toho měla polovinu. Asi jsem ze "staré školy" :-)
Odpovědět
@sierral aha, tak to už chápu - tak je to pan fotograf, který prostě za 17 tisíc nevstane z postele :-D. Noo, tak toho bych nechtěla ani omylem a teď po tom všem už vůbec ne. Kašlete na něj, určitě objevíte někoho dalšího z koho budete nadšení. Vy máte nakonec svatbu v březnu? Já myslela, že máme stejný termín? Tak tomu trošku nerozumím...
Odpovědět
Profilova fotka
@svatbajanaahonza Ne ne, netýká se to konkrétně mě, ale mé "beremkové kamarádky" (psala mi to privátně do vzkazu). Bohužel jsem jí toho člověka doporučila a mrzí mě to díky tomu dvojnásob... 8-( Ona už naštěstí někoho našla a je moc spokojená.
Odpovědět
Aha, už tomu rozumím :-) díky za vysvětlení. Já jsem dokonce někde narazila na to (naštestí ne osobně, jen jsem to zaslechla), že svatební fotograf odmítl fotit svatbu páru, který podle něj nebyl dostatečně atraktivní a na fotkách referencí by se tak nevyjímal... to mě dost dostalo... fotografové jsou občas prostě zvláštní.
Odpovědět
@sierral Aha, takže o prachy šlo.. Měl to říct narovinu, že se mu to nevyplatí finančně, to jaksi není o stylu. Popřípadě by bylo pochopitelné, kdyby žádal plnou cenu. Ale zase jestli se o tom dozvěděl později, tj. nejdřív mu napsala termín a on souhlasil, a až poté mu napsala, že to má takhle odpoledne, tak to chápu. Já měla svatbu taky takhle odpoledne a fotografům jsem to psala rovnou, právě proto, zda jsou ochotni si tím takhle 'zabít' den.
Odpovědět
Profilova fotka
@svatbajanaahonza Myslím si, že v tomto případě to bylo obojí. Nejenže svatba byla odpoledne a oni asi přípravy nafotit nechtěli, ale styl svatby nebyl dostatečně "BOHO" a "FREE", a tudíž by se tím pak nerad na webu prezentoval dál neb by to nezapadalo do konceptu, kterým se doteď prezentuje...
Odpovědět
@sierral Aha, to je sice divný, ale možná ne nepochopitelný...
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že mu primárně vadilo, že to není celodenní svatba, ale nevidím do toho, nemohu to úplně posuzovat. Za určitých podmínek chápu odmítnutí nafocení svatby. Něco takového jsem zažila, byť jsem nakonec nic odmítat nemusela, protože se zákaznice už neozvala. Nastávající nevěsta mi napsala, že by chtěla, abych mu nafotila fotky stejné, jako dělá jeden fotograf. Musela jsem napsat, že používám bohužel jinou techniku a mám specifický styl, který nejde tak jednoduše předělat. Tam šlo spíše o to, že já mám nižší ceny a daný fotograf měl mnohem vyšší, takže šlo spíše o to, že chtěla toho konkrétního fotografa, ale jeho cena byla pro ni příliš vysoká. V tomhle případě plně chápu odmítnutí ze strany fotografa.
Odpovědět
@sierral Já to úplně chápu- pokud fotografovi svatba "nesedne", to znamená, že se prezentuje právě třeba boho svatbami, netradičními páry, atraktivními místy apod, tak si nebude kazit portfolio svatbou na úřadě ve šlehačkovývh šatech (dávám příklad, neříkám, že to je Váš případ). Pokud je člověk top, podle mě by si naopak vybírat měl, a to pečlivě, protože se určitým stylem dále prezentuje. Ale mohl to říct rovnou, ne potvrdit a zase zrušit, to není moc fér.
Odpovědět
Nám se stalo, že nás odmítl kameraman (zde mu jeho sestra dělá velkou reklamu) s tím, že z hodinového obřadu nelze sestříhat krátký videoklip. :D
Odpovědět
@sierral Ona je otázka, jaká byla komunikace od začátku jak od nevěsty tak od fotografa. Já třeba fotografovi hned řekla, že nepůjde o celodenní focení (nechci ranní přípravy), on mi naopak jasně řekl, že by v ten den nefotil jen obřad. Pokud poptávám celodenní focení a až teprve po nějaké době ze mě vypadne, že vlastně o celý den zase tak nejde, pak bych se fotografovi nedivila (někteří fotografové prostě v sezoně nefotí jiné než celodenní svatby). Ovšem argumentovat jiným stylem mi přijde docela úsměvné, když už, tak by to měl říct narovinu :) Pokud fotí jen boho a free svatby, tak by to taky měl zmínit :D
Odpovědět
Profilova fotka
tak ja se setkala spis s takovyma jedovatyma emailama,ze nas plan zni opravdu skvele,ale oni takovy svatby nedelaj,jenom velky..proste pro ne nejsi dost velkej byznys tak je nezajimas...a to mame svatbu mimo sezonu a jeste ve vsedni den,takze si nemyslim,ze by o to datum byla zrovna rvacka. Nevim v cem je problem, kdyz maji misto a kuchyni pro 100 lidi,ze nemuzou uvarit veceri pro 20.
Odpovědět
Profilova fotka
jo, to se mi stalo pri vyberu mista.....hotylek na slapech - do emailu neprijemna, ze je 7 mesicu cas, ze neni kam spechat apod. Tak jsem tomu obetovala jeste jeden email s tim, ze pokud proste nechce nase penize a 40 ubytovanych hostu, tak ze mi to ma rict hned a ja s ni nebudu ztracet cas....tak si napsala o telefon, ze mi zavola...a nic :-)))))) takovym lidem na*rat do huby fakt
Odpovědět
Profilova fotka
Někteří z dodavatelů jsou bohužel arogantní. Často od klientů slyším před ale i po svatbě postesknutí. Nezbývá než hledat a spoléhat na vlastní intuici...všeobecně lidem chybí pokora. Prostě najít někoho jiného. V současné době máme štěstí, že na trhu je řada profesionálů, kteří mají svou práci rádi a udělají maximum pro vaši spokojenost.
Odpovědět
Profilova fotka
@sierral Jako jediné špatné vnímám to, že jí to nejdřív potvrdil a následně odvolal. Osobně si myslím, že fotograf, který danou svatbu z jakéhokoliv důvodu (kratší čas a tím tedy menší výdělek, nepěkné místo, jiný styl svateb, "neatraktivní" novomanželé či jenom pocit, že tam nejsou vzájemné sympatie) odvolá udělá líp, než když se pokusí něco lámat přes koleno. Vnímám fotografii jako druh umění, musí ten člověk mít cit a čuch a pokud by tam byly jakékoliv třecí plochy, výsledek bude stát prostě za prd. A je jedno, jestli vám člověk,kterýmu se nelíbíte obkládá koupelnu nebo fotí svatbu.... Ani jedno bych nechtěla mít udělaný stylem "tak jako jo, no". V dnešní době je naštěstí plno dodavatelů čehokoliv, takže si můžeme vybírat....a oni taky, s tím je potřeba počítat. Ale jak říkám - měl to říct hned, ne jí tahat (byť třeba neúmyslně) za fusekli.....to by se mi teda taky hodně nelíbilo.
Odpovědět
Pardon, ale i kdyby mu neměl sednout styl svatby, tak přeci když jsem schopný fotograf, tak dokážu krásně vyfotit a nastylizovat téměř cokoliv, ba naopak by to ukázalo, že je schopný a lidi neudělají jeho výběrem chybu..Jeho osobní a profesní postoj by se dal v tomto případě chápat pouze pokud by ho sdělil dopředu a řekl jim rovnou, že si např. svatby vybírá dle stylu a potřeboval by proto ten jejich lépe znát..takže pokud by měli stále zájem a do jeho stylu ladí, rád se jejich dne ujme;) toto bych pochopila, je to fér jednání, dál bych to už neřešila, ale takto to vzít a odvolat..je to dost neprofesionální..
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?