Upravujete svatební fotky před vyvoláním? A jak?

Ahoj, určitě taky má většina z vás digitální foťák..My máme na CD momentky ze svatby a chtěli bysme je nechat vyvolat.Ale nechce se nám zdlouhavou cestou je v nějakým programu upravovat - zmenšovat, upravovat barvu očí atd. Neumíme to a nemáme na to hlavně čas :-S Ve fotolabu nám paní řekla že stačí donést jen cd s přepálenýma fotkama(nebo kartu) v původní verzi a oni to upraví a vyvolají sami.Byli jsme nadšení.Ale pak nám kamoš řekl jestli jsme normální, že ta ženská to akorát zmrší, že to jen ,,ořežou,, a neřeší jestli tam budu mít hlavu nebo ne.Jak to děláte vy?Pipláte se se všema fotkama ještě doma v nějakým programu nebo to rovnou nesete na vyvolání?Teda, zlatej obyč foťák :-) Asi jsem sto let za opicema. :-)
Odpovědět
1
2
ahoj, já se občas piplám. Spíš ale jen velikost, výřez, a občas jas a kontrast, ale jen lehce. Nejlepší je rovnou fotit tak, aby nebylo třeba upravovat......
Odpovědět
Profilova fotka
Simousek: většinou stačí, že si na PC vybereš fotky které se vám líbí, přepálíš na CD a zaneseš do fotolabu, málokdy je potřeba nějaká úprava.. pokud ti teda sám fotograf tu hlavu neusekl.. Vyvolají přesně to co se jim ukáže na počítači.. stejně tak jako tomu bylo u klasických fotoaparátů na kinoflm.. Neboj se toho!!!
Odpovědět
Profilova fotka
já používám v práci photoshop, ale všechny vychytávky neumím :-( Pouze řežu, zesvětluji, ztmavuji, jas, kontrast, doostřím a občas smažu nějakou jizvičku a podobně (kolega tomu říká klonovat :-D ) suik má pravdu lepší je fotit tak, aby nebyla třeba úprava :-)
Odpovědět
Profilova fotka
tož holky nestrašte že každou fotku upravujete.. jsem ted na dovče vyfotila přes 1000 fotek.. bych se z toho picla, kdybych to všechno měla upravovat.. :-N
Odpovědět
Profilova fotka
já pracuju jako grafik a používám photoshop :-)
Odpovědět
Profilova fotka
ywonn: neboj, dělám to jen pracovně, doma prakticky ne ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
já doma fotky upravuji, ale jen ty nejhezčí :-D na těch 1000 fotek bych se vybodla :-N
Odpovědět
Profilova fotka
mirika: hi.. no už jsem se lekla.. jelikož je můj koníček focení, tak si fotky taky upravuju, ale jsou to ty moje, jak to nazvat.. co fotím pro radost.. a né momentky z dovolené či ze svatby :))) taky používám photoshop.. je jeden z nejlepčích!!!!
Odpovědět
Profilova fotka
panda: asi tak nějak.. též si upravím takové ty co se mi nejvíc líbí.. třeba i pro použití na net či tak něco ;) to už se to přeci jen doladit musí :)))
Odpovědět
Simousek - já mám s Fotolabem dobré zkušenosti. Digitál mám už od roku 2000 a vyvolávám u nich,nikdy mi nic neořezali špatně. Jak píše Yxonn, vyvolají to přesně, jak je na PC, stačí říct jakou šířku fotky. :) Takže když už si to na PC sama vyretušuješ (něbo někdo jiný), pohraješ s barvama, zesvětlíš, ztmavíš, uděláš výřez, tak pak jen stačí donést na CD.
Odpovědět
jéé děkuji, tolik odpovědí :-) Jsou to momentky od kameramana,on měl celkem dobrej foťák, když netočil tak celej den fotil, tak to chcem dát do alba k profi fotkám. Blanka.k , já si s tím právě nechci hrát vůbec, prostě to jen mám od kameramana přepálený na cd tak jak to měl ve foťáku, vyberu ty co chci vyvolat a šupnu to na vyvolání.. Tak doufám že to klapne, ten kamarád strašil že se s tím upravovnáním nijak nemažou,tak mě vyděsil..
Odpovědět
Ze svatební cesty máme asi 400 ks fotek, dá fušku to probrat co jo a co ne, a ještě si s tím hrát :-p
Odpovědět
Článek se načítá
Simi....pokud to jsou fotky klasického digi-formátu, tak bych se nebála. Pokud to nebude formát 15x50 cm, tak bych možná měla strach, ale jinak je to ok :) Kdybys viděla mě, když jdu vyvolávat do Fotolabu (chodím tak jednou za 3-4 měsíce) a paní se mě ptá, kolik těch fotek na tom CD je, tak já, že asi 400 nebo 500, že nevím přesně, já se s tím nepářu. Jdu do ZOO, nafotím klidně 400 fotek, další den do muzea, zas jich nacvakám 200 nedovedu si představit, že bych jela na dovolenou bez notebooku, kam bych si denně přetahovala fotky :)
Odpovědět
Profilova fotka
my si rozhodne fotky upravujeme sami. Nejdrive to poradne promazeme a vybrane fotky doupravime jak potrebujeme. Nikdy bych to nesverila nikomu jinemu, protoze ten nekdo nevi, jak se mi to libi. Nekdy je super fotku treba jenom trochu oriznout, takze z toho vystoupi to co ma, nekdy se ti nelibi barva, tak ji treba vic nasytis ... tohle jsou ale subjektivni pocity a nikdo to za tebe neudela tak, abys byla spokojena. Fotolab se urcite s vasima fotkama piplat nebude, takze zalezi jak moc stojite o to, aby byly dobre. to suik: fotit tak, aby nebylo potreba upravovat je strasne tezky. Profesionalni fotograf treba vyvola 100 fotek ze 400 protoze neni s temi 300 spokojen
Odpovědět
co se týče Fotolabu - mají tam automatickou úpravu fotek, kterou prohánějí všechny fotky, které tam přijdou. Většinou je to ok, ale třeba na fotkách z dovolené manžel vypadal jak se žloutenkou, prostě ta automatická úprava to nezvládla úplně ideálně. Ale teď má Fotolab nový software na objednávání a tam si jde rovnou zaškrtnout, že úpravu nechcete. Co se týče rozměrů, tak u Fotolabu se zadává jen šířka, tisknou to tam na takové dlouhé pásy a pak to řežou, takže fotka nemusí být 3:2 nebo 4:3, aby ji udělali dobře. Jen pozor na to, že to může mít jen určitou maximální délku, jinak to vytisknou s bílýma okrajema. A panorama se musí objednat zvlášť. Jen pro úplnost, Fotolab vyvolává i fotky, z Rossmanna a Droxi, možná i dalších drogerií. Manžel, když chce mít jistotu, že tu fotku vytisknou tak, jak si ji upraví, tak to donese do jedné prodejny u nás, tam to tisknou rovnou, takže tam slečně vysvětlí, že s tím nemají nic dělat a je to v pohodě (už ho tam znají :-D ) Jinak teda taky upravujeme ve Photoshopu, ale musím říct, že fotograf na svatbě byl výborný, máme od něj asi 700 fotek a nemuseli jsme upravovat skoro nic
Odpovědět
Profilova fotka
simousek: jestli Ti jde o úpravy jako výřezy, zesvětlení, ztmavení atd. tak s tím si nikdo ve fotolabu hrát nebude. Jestli jsou fotky na obrazovce takové, jaké chceš mít v papírové podobě, tak Ti je samozřejmě tak udělají. Ale bacha na to, kde si necháš udělat. Jsou firmy a firmy.... :-|
Odpovědět
Profilova fotka
simousek:tak já si všechno formátuju doma,protože se opravdu stává,že po ořezu nevyjdou dle tvých představ.....tak mám uložené fotky v PC podle formátů,nikomu bych to už nesvěřila zmenšovat a tak různě dolaďovat,jednou mi ta hrůza za tisíc stačila ;-( Různě to zesvětluji,posouvám a mám tam vždy to,co chci já.A bez bílých okrajů.Používám HP Image Zone a internetem posílám zakázky do Fotolabu,a za rohem v Bille si je pak vyzvedávám.Donést vypálená fota můžeš taky osobně.Hodně štěstí.
Odpovědět
Holky, pokud se bojite, aby vam na fotkach neorezali hlavy, tak je dobry zadat pozadavek "volny okraj" - pokud fotka neodpovida pomer 2:3, tak ji udelaji na ten format a nechaji treba pul cm bily prouzek dole, ktery si vy odstrihnete. Osobne delam fotky jen u DigiMax. Nejlepsi barvy a kvalita tisku. Velice jsem se spalila s HappyFoto. Chtela jsem udelat nejake fotky pro nase a tak jsem si nasla, kde to delaji do 24 hodin. HappyFoto jo a jeste to i pry poslou na urcenou adresu na dobirku. Tak jsem tam uploadovala fotky a pak mi to napsalo, ze probiha udrzba laboratore a fotky budou za tyden!!! Myslela jsem, ze me klepne, citila se podvedena, takze jsem napsala na tu jejich adresu mail a slusne poprosila o zruseni objednavky, ze si to nebudu moct vyzvednout, tak jim nechci pridelavat starosti. Ale baba mi suse odepsala, ze to dela pocitac a ona nic rusit nebude :-| Fotky jsem si samozrejme nevyzvedla, protoze nikdo za tyden nebyl doma. Zenska mi psala, ze se jim to vratilo, tak jsem ji preposlala mail, ze jsem to chtela zrusit. To bylo vse v cervnu. Minuly tyden mi prisel dopis od nejakyho pravnika z Ceskych Budejovic jako posledni vyzva pred zahajenim trestniho stihani a vymahani pohledavky atd. atd. Proste, ze jsem jim to nezaplatila atd. Volala jsem mu, abych to cele vysvetlila. Arogantni korinek se mnou jednal jako s clovekem, co zproneveril miliardy! Preposlala jsem mu mail, co jsem psala te zenske a za dva dny mi prisla omluva, ze doslo k nedorozumeni atd.! Nikdy uz si u nich nenecham udelat jedinou fotku! Jsou to gauneri! Jinak fotky upravujeme sami, hlavne v programu od Canonu a Photoshopu.
Odpovědět
Profilova fotka
ja mam vybornou zkusenost s Foto Skoda v Praze. Fotky si upravujeme ve Photoshopu a nebo v Picase, kterou si muzete stahnout na Googlu a nebo v programu od Cannonu - tech programu je spousta. S tema bilyma okrajema je to presne tak jak psala mmmk. Vyvolaji fotku tak jak je, nic na ni neorezavaji a vy si pak ty bile okraje oriznete samy.
Odpovědět
Tak to si nedovedu představit že bych si doma stříhala bílý okraje na fotkách..No dáme jim dneska prvních 10 zkušebních fotek ze svatebních momentek a uvidí se. Kdyby to bylo pěkný,tak tam dáme i ty další. I ten kameraman měl dost kvalitní foťák,tak si myslím že snad když jsem spokojená z barvama na CD tak mi nevyvolají fotky do žluta..Snad :-N
Odpovědět
já dávala taky ke Škodovi, musela jsem odstřihávat bílý okraje, z čehož jsem moc velkou radost neměla.....taky z těch fotek jsem byla dost zklamaná, zkrátka klasickej foťák je klasickej foťák.....možná to bylo tím, že ten co máme patří k těm levnějším. Takže teď mám fotky jen v počítači.
Odpovědět
My mame dva fotaky, jeden kompakt, druhy je zdrcadlovka. Fotky z toho kompaktu upravuju minimalne a tam mam prave nastaveny pomer stran 2:3 a pak s fotkama nemusim delat vubec nic.
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Ajka, pokud mas ACDSee, tak si v tom prehledu fotek ty fotky vyberes, kliknes pravym na vyber a das "Resize", otevre se ti okno, kde nastavis, jak moc to chces zmensit. Pak das ok. A je to ;-) Nejsem si jista, ale mam pocit, ze to tak jde i v Picase ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
jojo, v Picase to taky jde, tam se to jmenuje "Crop". V Picase si dokonce muzes nastavit jaky pomer stran chces jestli 2:3 (coz je nejbeznejsi pomer) nebo 3:4 (to maj tusim filmy a nektere uz hodne drahe zrcadlovky) nebo manual ... pak to musis nechat podle toho i vyvolat. Picasu mam rada na takove jednoduche upravovani jako je narovnani fotky nebo odstraneni cervenych oci, sytost barev, udelat si z barevnych fotek cernobil, sepie ... a vubec takove ty zakladni funkce. Je to rychle a jednoduche. :-)
Odpovědět
Tak se musím pochlubit..Fotky jsme dali na konec ke Konice a byly do druhýho dne-Jsou krásný!Barvy, ostrost, i ořezání je normální.Byli jsme moc spokojení,tak dáváme vyvolat další.Uf ,takže jsem ráda že nemusím trávit hodiny upravováním, takhle mi to stačí-je to moc vydařený :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
ahoj chtěla jsem se zeptat, jestli náhodou někdo nevíte, jak se dělá úprava fotky, kdy třeba kytka je barevná a všechno ostatní černobílý. Nebo novomanželé ostře a všechno ostatní rozmazané. Díky
Odpovědět
v nějakém grafickém editoru, já používám PhotoShop... dělám to tak, že fotku zduplikuju, jednu vrstvu převedu do čb a potom pomocí masky vrstvy odkryju jen tu kytku. blbě se to vysvětluje, líp se to dělá :-N rozmazání můžeš udělat stejným způsobem a nebo prostě jen vybereš to, co chceš mít rozmazané a dál upravuješ jen ten výběr ještě k tomu poměru stran, jak píše josefka: běžný kinofilm má poměr stran 3:2, digitální kompakty většinou 4:3, některé digitální zrcadlovky mají 3:2... ale u novějších kompaktů lze nastavit, jestli chcete fotit na 4:3, 3:2 nebo 16:9.
Odpovědět
sitova, ja pouzivam PhotoFiltre, ale da sa aj vo photoshope, zalezi co komu vyhovuje. \Photofiltre je jednoduchy a super, az tak super ze som si ho kupila na nete (Photofiltre studio, zakladny p.filtre je zadara) - prvy program za ktory som bola ochotna cvakat! A nelutujem! Inak fotky si printujeme doma sami, mame canon printer a fotky su super - na nerozoznanie od studia. Koho bavi sa s tym babrat a hrajkat, tak odporucam, a ked nieco doserkam aspon viem kto je vinny a komu nadavat :-D :-D :-D :-D :-D A mozem si aj urcit ci fotka bude 3:2 ci 4:3 pri printovani (sice na ukor okrajov)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
petra20i • Dnes v 16:40 Ahoj chtěla jsem se jen zeptat jestli někdo nevítě jak se dá udělat takové to video z fotek a hudby např jak je na youtube..nevíte?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?