Svatební foto - nedodržení termínu dodání

Ahoj, máte někdo zkušenost s tím, že fotograf nedodržel smluvený termín dodání svatebních fotek? Byli jsme domluveni na 3 týdnech a fotky jsme dostali (několikrát jsme museli urgovat, kdy to teda už bude) až za 3 měsíce. :-. Bohužel jsme neměli žádnou smlouvu, jakou bychom podle vás měli od fotografa požadovat sankci? Díky za názory :-)
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Ahoj, já osobně zkušenost nemám, my měli perfektní fotografku, ale mám známé, kteří mají dva roky po svatbě a fotek dostali jen pár a zbytek do dnes nemají. Jenže jak píšeš, nemají smlouvu, nic, takže své fotky už asi neuvidí :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@ulrika49 určitě bych chtěla slevu....pokud jste nezaplatili ještě neposlala bych celou částku...pokud zaplatili chtěla bych vrácení určité částky nebo slevu na další služby
Odpovědět
@ulrika49 ahoj, myslim ze se na to divas z uplne spatneho pohledu... ne ze smlouvu nemas... nemas ji papirove.. ale u smlouvy o dilo zakon nevyzaduje pisemnou formu (staci ustni) takze ve chvili kdy jste se dohodli tak smlouva existuje ackoliv jeji existence a predevsim obsah! se muze prokazovat mnohonasobne hure. a tim ze smlouvu mas tak si nemuzes vymyslet nic navic co v te smlouve nebylo (pokud te k tomu zakon neopravnuje) a pokud jste si tedy predem nedomluvili nejake smluvni pokuty z prodleni tak mas uplne smulu. muzes fotografa zkusit vyzvat k nejake sleve a on ti ji muze dat (napr. aby nemel spatne hodnoceni apod.) ale take ti muze rict ze ti zadnou slevu neda a pak mas smulu.. naopak kdyby ty jsi mu nezaplatila vcas a vsechno tak to pro tebe muze mit velmi spatne nasledky.. predpokladam totiz ze nejaka ta forma k prokazani dohodnute ceny (napr email?!) existuje a tudiz pro nej by to dokazovani bylo mnohem lehci!!! a ten soud bys bez mrknuti oka prohrala a vis jak je to s tema urokama a naslednejma exekucema apod vid? tak neposlouchej absolutne de*** rady ostatnich... proste pokud jste se nedohodli na nejakych smluvnich pokutach.. muzes apelovat na jeho cest.. a to je tak vsechno... samozrejme pak jeste existuji dalsi moznosti v ramci zakona.. napriklad pokud ti nedorucenim vcas vznikla nejaka skoda muzes ji na nem vymahat.. pripadne by ses mohla mrknout do obcanskeho a obchodniho zakoniku na nejake informace ohledne prodleni ale stejne tam nenejdes nic co bys mela dostatecne velkou sanci vyhrat u soudu aby stalo za to se do takoveho sporu pustit takze proste... rekni si o slevu a uvidis.. ale nic nemas narokove pokud jste si do nedomluvili. ;-) @petrajavor a vy byste chtela slevu na dalsi sluzby od nekoho kdo je absolutne nespolehlivy a logicky s nim uz nikdy nic mit spolecneho nechcete?! :-O
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, bohužel jakékoliv odškodné či sleva, bude bez písemné smlouvy obtížně vymahatelná a dělat si nervy s dokazováním ústní smlouvy před nějakými soudy, na to má asi málokdo žaludek a nervy. Přesto bych po fotografovi zkusil žádat slevu a řešit vše domluvou - předpokládám, že nikdo nemá zájem o špatné reference a něco jiného je odevzdat s omluvou práci o týden později, než nechat novomanžele tři měsíce urgovat... Jakub
Odpovědět
Profilova fotka
@broookes to ze nedodal fotky vcas z nej dela sice ne moc spolehliveho fotografa ale to neznamena ze je spatny. Navic je vwtsi pravdepodobnost ze dostanou slevu nez ze jim vrati penize. Jinak ja tuhle zkusenost nemam. My byli s nasimi fotografi 100% spokojeni.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud mám mluvit za sebe, tak určitá forma komenzace by byla na místě. Fotograf ji měl nabídnout sám. Třeba alespoň ve formě, dejme tomu, nějakého posvatebního focení, nebo např. v budoucnu těhotenského focení. Nechápu ty tři měsíce. Sám mám svatby skoro každou sobotu, někdy i pátky a fotografie odevzdávám většinou do tří týdnů.
Odpovědět
Profilova fotka
Hele,my to tak máme s kameramanem. Točil nám klip a řekl,že do tří týdnů to zhruba bude. Klip nám poslal asi po měsící a půl na mail a originál dvdčka stále nemáme a to nám 13,tého psal,že už je posílá. Musíme mu pořád psát a urgovat ho,jinak bychom neměli asi nic.Taky si teď nevím rady,co mám dělat. 9000 tisíc fuč,dvdčka nikde,aspoň,že ten videoklip na tom mailu mám!
Odpovědět
@elisjitu pokud jste jiz zaplatili a presto jste nic nedostali ackoliv jste meli neni nic jednodussiho nez mu oznamit ze pokud okamzite nedomluvi presny termin kdy veskere materialy dostanete tak aby vyhovoval i vam (tzn ne za dalsi pul rok) jdete na policii podat trestni oznameni pro podvod/zproneveru... podle toho jak je ta situace v realu. jestli jste neplatili muzete od smlouvy odstoupit... a nebo odstoupenim pohrozit apod. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@broookes No zaplacené to je. Mě hlavně štve,že si hraje ta firma na profesionály, teď šli ještě s cenama nahoru a pak takové jednání jako. Neuvěřitelné. A taky mě štve,že kdybych se neozvala,tak dvdčka už asi nikdy neuvidím. Ale jako na mailu komunikuje. První napsal,prej to ztratila pošta(určitě zapomněl) a minulý týden psal,že ve čtvrtek nebo pátek to musí přijít a zase nic!:(
Odpovědět
Profilova fotka
Vyžádejte si od něj číslo zásilky. Můžete ji tak sledovat na stránkách České pošty.
Odpovědět
Profilova fotka
Aby byly kryté obě strany, jak fotografovaný, tak i já jakožto fotograf, sepisuji smlouvu, kde je počet fotografií, délka focení, dodání fotek apod. Každopádně 3měsíce už je moc dlouho. A ozvali se Vám aspoň, nebo dělají, že neexistují?
Odpovědět
@ulrika49 No tak já osobně bych to už nerozmazávala - fotky máte a to je nejpodstatnější. Je pravda, že tři měsíce už hraničí s naprostou neprofesionalitou. A zvlášť, pokud někdo slíbí tři týdny... Možná by spíš nevěstám pomohlo zveřejnění onoho nezbedného fotografa, aby se taky nespálily. Jinak jen tak na okraj - už vidím člověka, který tři měsíce dodává nějaké zboží, jak dává ještě slevu nebo něco podobného, to se tedy musím kapku pousmát:-D A tahat to po soudech je nesmysl. Je pravda, že svatební fotografové to nemají jednoduché a zpracovat stovky fotek ze svatby je mela a co teprv, když nafotí každý týden i dvě a mezitím v týdnu fotí ještě třeba něco jiného. To se dodací lhůty protáhnou o dost víc. Naše fotografka měla předem v domluvě 8 týdnů a nakonec jsme je měli po 10-ti týdnech. Prostě sezona. Ale pravda, že hned po osmi týdnech psala dlouhý omluvný mail (úplné zlato:-) ) a na DVD bylo i o pár fotek víc, než mělo být. A navíc na její fotky stojí za to čekat i půl roku, takže mi to vůbec nevadilo:-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
.... je to urcite neprijemne ale i me stalo, ze nekdy se termin dodani prodlouzi. Nerad bych na ukor casu predal klientovi nejak odbyte fotografie nebo video, je s tim opravdu dost prace ... Kdyz je narocna sezona tak se to bohuzel muze stat ale jak tady ctu dva roky apod. problem s dodanim to je uz extrem ..... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím že vždy záleží na dané svatební sezoně. Já jsem v červnu a červenci měla dodací lhůty svateb do 3 týdnů vždy. Nyní jsem se vyšplhala na 7 týdnů. Ale vše je o domluvě! klientům vysvětlím situaci a také vysvětlím že rozhodně nechci kvůli nahromaděné práci a tlaku klientů ohledně termínů dodání ubírat na kvalitě postprodukce. Po odevzdání práce jsou klienti spokojený, že si raději vyčkali :). Ale rozhodně je důležitá komunikace! Mám např. i malou dcerku, tudíž když celé léto fotím téměř každý pátek a sobotu(někdy k tomu v týdnu svatbu a newborn), tak stačí aby malá onemocněla a já se začínám zpomalovat. Když je v létě pěkně, tak sedím se zadělanýma žaluziema a pracuji na svatbách. Přes hlavní sezonu kvůli výčitkám o zpožděné dodací lhůty se bojím jít i s malou na pískoviště. Každému klientovi ale dopředu říkám že srpnové a zářijové svatby mají delší dodací lhůtu a když se příblížím nebezpečně k datu ve smlouvě, ihned píši nevěstě v jaké fázi se nacházím a o jakou dobu bude práce opožděna. Pokud tedy máte opravdu vytíženého a fér fotografa, nehledejte za tím hned to, že na vás 3 měsíce kašle, ale je také možné to, že se snaží každou svatbu vymazlit a raději vyčkejte i ty 3 měsíce.... vždyť je to přeci památka na celý život ;-) ..
Odpovědět
Ahoj, my jsme měli/máme podobný problém (s tím, že zpoždění bylo teda ještě o měsíc víc než u vás), nějakých pár týdnů navíc bych neviděla jako problém (obzvlášť pokud tě na to fotograf s omluvou upozorní - což v našem případě nebylo), ale takhle několik měsíců mi přijde už za hranicí. Svatební nadšení pomine a radost z fotek už není taková, jaká by byla, kdyby byly fotky za měsíc, alespoň pro mě ty fotky ztratily hodně ze své hodnoty. A chtít plnou částku mi přijde blbý. Je to pak už jen o domluvě, vždyť profesionálnímu fotografovi jde o reputaci a nějaká sleva by měla být na místě.
Odpovědět
Profilova fotka
Fotograf by měl mít smlouvu vždycky, kde bude definovaný vztah klient vs fotograf a dodací lhůty. Měl by Vám vždy dát fakturu či doklad o přijetí peněz, která je pro Vás zárukou. Fotografie jsou produkt jako jakýkoliv jiný a lze na ně nárokovat reklamaci jako na cokoliv jiného... Pro fotografa je nejhorší špatná reference a Vy mu asi jinou nedáte... obávám se, že finanční náhdradu z něj ale neprávní cestou nevymůžete a kdo by se soudil o neprokazatelnou věc... Vaše Eliška
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 letech
Dobrý den, dostal jste se prosím někdy, někdo, do situace,že jste si objednali svatební focení od profesionální fotografky a fotky jste vůbec nedostali? Jde mi o to, že mi dneska naše paní fotografka volala, že bohužel z důvodu špatně paměťové karty o nase fotografie úplně přišla. Nemáme tedy nic. Byla jsem v šoku. Samozřejmě nam prý vrátí peníze a nabídla nám zdarma focení v jiný den,ale to už je nám jaksi k ničemu a hlavně ji už nikdy nechci vidět, natož s ní opět něco fotit...Cítím úplnou bezmoc a samozřejmě ji napíšu pěkně peprné reference. Jak toto řešit ? Dá se to vůbec nějak řešit ?
Odpovědět
Profilova fotka
@ajce32245 Dobrý večer, předně mi dovolte vyjádřit soustrast nad ztracenými fotografiemi. Dovedu si představit, jak to musí mrzet - od toho má být profík profíkem, aby se tohle nemohlo stát, fotit duálně na dvě karty a všecko hned zálohovat na vícero médií... bohužel pozdě plakat nad rozlitým mlékem. Doporučuji obvolat všechny svatební hosty, kdo fotil aspoň na mobily, kompakty, amatérské záběry, ať pošle, kdo co má, něco se z toho vytříská. Prstýnek a manžel Vám zůstanou i nadále, vím, je to chabá útěcha... Společné fotky doporučím nechat udělat co nejdřív, sice už to nebude autentické ze svatby, ale možná s odstupem času zjistíte, že to byla prima akce, nebudete tak nervózní a třeba vzniknou i hezčí snímky, než byste měli od ní.
Odpovědět
Profilova fotka
@ajce32245 Ahoj, to je teda peklo... :-( A zkusila všechny možnosti? Občas se dají zachránit data i z poškozené karty, jsou na to speciální programy. Už dvakrát se nám takhle povedlo vytáhnout data z SD karet, které vypadaly, že jsou mrtvé... Zkusila bych z ní vytáhnout co nejvíc informací, o co se pokusila, aby vaše fotky zachránila. Jestli chceš, napiš mi do soukromé pošty.
Odpovědět
@zoe_se_vdava Tvrdila, že to dávala někam na vytažení dat, ale nešlo to. Otázkou je, jestli je to pravda..Dneska ji bude volat ještě manžel, já už s ni komunikovat nechci, musela bych být sprostá. Aby ještě jemu přesně řekla, co se stalo. Je to fakt rána, 2 hodiny jsme se fotili v dešti, protože pršelo, svatebčané mrzli, půlka pak z toho byla nemocná a ještě to bylo k ničemu ...
Odpovědět
@veronika_tvrda děkuji za reakci. Bohužel, tohle by mě ve snu nenapadlo, že se stane, když si člověk objedná profi fotografa. Čekala bych to od amatéra, ale toto vážně ne. Nějaké fotky od hostů máme, video budeme mít také. Ani mě nemrzi fotografie nás svou jako spíš ty skupinové s rodiči, prarodiči...a to už se prostě nahradit nedá.
Odpovědět
A ještě abych varovala budoucí nevěsty z jižních Čech - opravdu si hodně rozmyslete,jestli svěříte důvěru paní fotografce Martině Ředinové z Blatné (JAPI foto). Absolutně nedoporučuji.
Odpovědět
Profilova fotka
@ajce32245 Mrzí mě to také za Vás. Věřím, že jste zklamaní, naštvaní, je to čerstvé a máte zlost. Na druhou stranu, fotograf je taky jen člověk a technika je technika. I kdyby fotila na duál, může se pos*** foťák a karty v nem "zkratovat" - neco na ten způsob se stalo mému kamarádovi kameramanovi. Je to velký profík, točí pro televizi, létá po světě a točí dokumenty, svatby má úžasné, a prostě se stalo. Pamatuji si, jak byl nejen sám z toho nešťastný, ale jak mu ještě zlostní novomanželé neustále psali všude možně hnusné recenze a vypadalo to, jako by ho chtěli zničit. Neudělal to schválně, peníze vrátil, 100x se omlouval. Měl se oběsit ?? Jsem svatební fotografka a mám svou vlastní svatbu za sebou, kdy jsem už před lety fotky hodně řešila, mám už bohaté zkušenosti, a nesouhlasím, že nejdůležitější jsou fotky s rodiči a prarodiči. Měl být hlavně o Vás dvou, Vy jste se brali. Nejhorší jsou momenty z toho dne, obřad - to už nezopakujete. Naopak rodinné fotky se dají vyfotit znovu, určitě na náklady dané fotografky. Je to velmi nepříjemná situace pro všechny, na druhou stranu - jsou to JEN fotky, nejde o život. A to píšu jako člověk, kterému na fotkách extrémně záleží a jsou nedílnou součástí mého života, moje láska i práce. Budou Vánoce, dá se vyfotit krásné aranžmá v obýváku u krbu nebo u stromečku, světélka, rodinná láska.. Aspoň video máte a momentky od svatebčanů, portréty se dají skvěle vyfotit i po svatbě, však se to taky často dělá. Stejně nic jiného neuděláte. peníze Vám vrátí a víc dělat nemůže. Peace*
Odpovědět
@kamini myslím,že komu se to nestane,tak to asi nepochopí. Na negativní recenzi mám právo, za tím si stojím, je to jediné, co mohu v této situaci dělat a jsem prostě naštvaná, řekla bych oprávněne. Proč nám nedala vědět dříve, když o tom musela vědět hned ? Proč se to dozvídáme po 3 měsících, kdy se s tím již (pravděpodobně) nedá nic dělat ? Nezlobte se na mě, ale tohle mi prostě profesionální nepřijde. Měla nás informovat, třeba bychom i z vlastních zdrojů oslovili někoho,kdo by se pokusil fotografie z karty zachránit. Necítila bych se tak bezmocně jako se cítím teď.
Odpovědět
A nesouhlasím s vámi,že rodinné fotky jsou méně důležité, v takovém složení, v jakém jsme tam byli se už nikdy takto nesejdeme. Byl to prostě jedinečný okamžik, který se už nezopakuje a my z něj nemáme nic.
Odpovědět
Profilova fotka
@ajce32245 To, že se Vám ozvala po 3 měsících jste napsala až teď, to nijak nemohu obhajovat. Já se na Vás fakt nezlobím :-D , dělejte, co uznáte za vhodné, chtěla jsem Vám v dobrém nastínit, jaké nyní máte možnosti, protože nic jiného mne v této chvíli nenapadá. Naopak, vcítit se dokážu, jinak bych vůbec neztrácela čas s reakcí. Jestli to fotografka už zkoušela a data se zachránit nepodařilo, můžete od ní zkusit získat karty a s nimi poptat záchranu dat.
Odpovědět
Psala jsem to v jiném příspěvku a slilo se mi to dohromady - ano, po 3 měsících nám sdělila hotovou věc. Fotky jsou fuč, dávala prý kartu na reklamaci, takže tam zřejmě udělali formátování a o data jsme přišli. Jestli se předtím pokusila data nějak vytáhnout nevím, tvrdí, že ano..jestli je to pravda nevím.
Odpovědět
Profilova fotka
@ajce32245 Formátovat kartu je ale nesmysl, když jsou na ní ztracená data. Je to divné a samozřejmě to měla fotografka řešit hned, vždyť vyfocená zakázka se dává do PC nejp. druhý den, nebo prostě... rozhodně ne po 3 měsících. Tohle nechápu
Odpovědět
@kamini taky nechápu a chci vysvětlení. Bohužel nebere nyní telefony.
Odpovědět
Profilova fotka
@ajce32245 Tak neřešila třeba celou tu dobu ten repas karty? Nejsem fotograf, ale také bych nejdřív zkoušela všechny možnosti jak to z karty dostat a pak až tu nešťastnou zprávu sdělila novomanželům a ne naopak. Nevím, jak dlouho trvá, když to pošle nějakým profíkům na vytažení dat, ale ze dne na den to asi také nebude.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?