První focení svatby

Profilova fotka
Ahoj, měl bych dotaz na fotografy. Jak jste začínaly fotit svatby? Já jsem fotograf amatér začátečník , a chtěl bych si zkusit focení na svatbě. Na svatbě jsem ani nikdy nebyl. Svatbu znám jen z televize. :-) Kamarády ani kamarádky nemám. V rodině měli dvě sestřenky svatbu a ani jedna mě nepozvala. Takže mě zbývá jít fotit k někomu cizímu.
Odpovědět
Já jsem nastartovala kariéru po workshopu v Nikon škole. Dalo mi to docela dost. :)
Odpovědět
Profilova fotka
Na podzim dělají svatební workshop Kamil Kubjatko a Michal Szydlowski, doporučuji.
Odpovědět
Profilova fotka
Docela mě překvapuje, že chcete fotit právě něco, kde jste vlastně nikdy ani nebyl, ale tak předpokládám, že se Vám fotky líbí a chcete si to zkusit nebo očekáváte, že svatby jsou zlatý důl a za pár hodin si vyděláte spoustu peněz :-D Sám jsem začínal tak, že mě oslovil dobrý kamarád, který o mně věděl, že rekreačně fotím, líbily se mu moje fotky a zároveň neměl potřebu profi fotografa a risknul to se mnou. Focení dopadlo úspěšně a jak se postupně se začali brát i další kamarádi, staly se najednou svatby moji hlavní fotografickou náplní. Když už se pak začli ozývat cizí lidé, prostě jsem si udělal živnost, webovky a nechal věcem volný průběh. Pokud chcete začít, doporučuji zkusit někde vystavit svoje fotky (např. portréty) a nabídnout se jako druhý fotograf nebo zdarma jako fotograf, který si potřebuje udělat portfolio. Vyzkoušíte, uvidíte.
Odpovědět
Profilova fotka
Ve svých začátcích jsem byl jednou pozván na svatbu maminky mé nejlepší kamarádky se slovy "vždyť ty furt něco fotíš, tak můžeš nafotit i svatbu" .. vlastně mě ukecali, ikdyž se mi nechtělo, dokonce jsem dostal i nějakou almužnu a oběd, ALE byl jsem akorát ve stresu, neměl dostatečnou výbavu ani zkušenosti. Fotky se samozřejmě nelíbily :D Od té doby jsem měl blok a svateb jsem se bál a trvalo dobrých pár let, než jsem získal dostatečné zkušenosti, utratit dostatečné peníze za dostatečnou techniku a začal si trochu věřit, abych nabídky svateb neodmítal. Každopádně, pokud to není vtip a myslíš to vážně, klidně mi napiš s čím fotíš a třeba se domluvíme, že si tě na nějakou svatbu k sobě vezmu :)
Odpovědět
Profilova fotka
Měl jsem to hodně podobně jako Tom @tmphotocz a vůbec většina z nás...tenkrát jako jeden z členů jedné firmy jsem začal fotit reportáže našich firemních akcí, jelikož bylo potřeba fotek a nějak se na fotografa zapomínalo, tak jsem se toho jako naprostý laik zhostil a začal se učit co funguje a ne. Lidem se fotky líbily a tak začaly přicházet poptávky a pak se objevila "ta první" na svatbu.. Byl jsem nervózní jak při maturitě, ale díky předsvatební schůzce s ženichem a nevěstou, kde mi prozradili co kde bude a co chtějí, pak jdeš vlastně krok za krokem a postupně se naučíš získat víc času, klidu .. je to o praxi, kterou si musíš projít a prožít ;-) Určitě je důležitý poznat co se na svatbě kdy a jak odehrává, co se může, co se musí , nemělo by a nesmí.. Za fotografa je to o to víc potřeba znát a "dodržovat" - přeci jsme celý den všem na očích a náš přístup je vidět a lidi jej hodně řeší - fotky jsou jedna věc, ale i dojmy si lidi odnášejí 8-) ..jinak po dohodě taky můžu nabídnout pomoc - pro obecnou lepší úroveň nových fotografů proč ne :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Mám to stejně jako většina zde, prostě jsem fotila a fotila a ta nabídka přišla sama a pak chodily další... Rozhodně bych se ale jako fotograf-amatér-začátečník nepouštěla do svatby. To je cesta do pekla. Chce se to prvně hooodně vyfotit - prostě fotit a fotit, zjišťovat, jak funguje foťák, nastavení apod. Můžu se zeptat, proč svatby, když je vlastně neznáš? Co máš za techniku?
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, děkuji všem za zastavení a za přispění, děkuji taky za nabídky jako druhý fotograf. Svatba proto, že se mi líbí svatební fotografie. Jinak mám nikon D7200, sigma 17-50/2,8 , nikon 70-200/4, nikon 35/1,8 , externí blesk nikon SB-700. Ale já chci jít fotit na svatbu zadarmo, nechci za to peníze když nejsem profesionál. Ovládat foťák umím, spíš mám problém že jsem stydlivější typ, nejsem moc komunikativní a trochu koktám. :-(
Odpovědět
Já jsem začínala jako portrétní fotograf a dokumentární fotograf. Později jsem po žádostech přidala rodinky, miminka, randíčka, nějakou tu architekturu. Ve volném čase jsme se vzdělávala sama. Svatby jsem začala fotit jako druhý fotograf povětšinou kamarádům a ty byli nadšení. Sem tam někdo pustil pochvalné slovíčko u známých... a tím se to, že fotím svatby, dostalo dál ;) Pokud jsi opravdu fotografa amatéra začátečníka - doporučila bych rozhodit sítě, kde se koná svatba a jestli bys tam mohla přijít fotit, jako záložní fotograf, zdarma za fotky, nebo za symbolickou cenu. Nafotíš pár svateb, vytvoříš si portfolio, nebude to takový stres a hlavně zjistíš jestli Ti to jde a jestli si za to můžeš dovolit něco účtovat. Dobré světlo a fajn svatebčany přeji ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@jirizu84 v podstatě je tady vše napsáno. Já osobně jsem byla před x lety mnohokrát požádána, ať fotím svatby. Vzala jsem pouze s sebou foťák, ale vše jsem nechala na hlavním fotografovi. Potom mi kamarádky řekly, že mají raději fotky ode mne. Momentálně sem manažerka výborné paní fotografky+ druhý fotograf. Komunikace s lidmi je mi vlastní. Spíš bych řešila stydlivost, protože při svatbách hodně komunikujete, máte před tím schůzky... Svatební fotograf, to je úplně něco jiného, větší stres, komunikace. Pokud nafotíš špatně budovu, druhý den ji přefotíš. Když rodinné focení, tak taky můžeš. Svatbu ne. Jak psali kolegové, určitě zkus jako druhý fotograf a uvidíš, jestli zvládneš celou situaci. Přeji Ti hodně úspěchů.
Odpovědět
Profilova fotka
@jirizu84 Ahoj, jak už psali kolegové, komunikace je důležitá, stejně důležitá jako technika a "umělecké oko". Svatebčané se chtějí s fotografem cítit uvolněně a dobře. Jestli koktáš nebo máš hrb jak Quasimodo nebo třeba šest prstů na ruce a mezi nimi plovací blánu, to je úplně jedno. :-D Důležité je tvoje charisma, schopnost ty lidi uklidnit, uvolnit, rozesmát. Jestli se budeš cítit trapně za svoje koktání, bude to daleko víc ten pocit trapnosti než ta vada samotná, co bude tvým budoucím klientům vadit. Takže možná to bude chtít ze začátku hlavně trénovat otevřenost, komunikaci a trochu toho zdravého sebevědomí, případně i schopnost veřejně se zasmát sám sobě v potenciálně trapných situacích. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak já vám teda ještě nepolezu do zelí. :-D Zatím ještě zůstanu u portrétní focení. A našetřím na 85ku. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jirizu84 24 a 50 do začátku bohatě stačí :) Teoreticky si myslím, že je možné udělat celou reportáž s 35 ale to si na to chce asi zvyknout :)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
někteří svatební fotáci co fotí na aps-c tak mají kombo sigma 18-35 , 85
Odpovědět
Profilova fotka
jen mě tak napadlo, kdybych někom fotil svatbu zdarma a fotky by se nepovedly. Mohli by mě třeba svatebčané zažalovat za nemajetkovou ujmu? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jirizu84 ne. Pokud si na začátku řeknete (ideálně napíšete do mailu třeba), že jsi amatér a nic za to nechceš, tak je to jejich risk. A jestli si na svatbu pozvou pouze amatéra zadarmo... svatba je hrozně moc o komunikaci. musíš jim říct jak a kam si mají stoupnout. sehnat si dohromady skupinu, babičky dědečky, udržet tu jejich pozornost. Hodně improvizovat, když něco nejde. Nevybereš si místo obřadu, hodinu. Pravé poledne na přímém slunci, klasika. Já to vlastně dělám pro ten adrenalin, že nic nejde vzít zpět a udržuje tě to osm i víc hodin v pozoru. Když si s lidma nesedneš (nebo to neumíš dostatečně naladit), tak dobré fotky neuděláš. Asi jsem v menšině, když si myslím, že to není o počtu objektivů. A jak tady někdo psal, vědět jak se chovat, celý den se usmívat. Vědět jak ten den jde za sebou, aby se ti nestalo, že si navlékají prstýnky a ty fotíš interiér kostela třeba. Osobně pak mám radši nenápadnější fotografy, kteří nepřekáží a neposkakují v rámci obřadu pomalu po podlaze. Svatebčani mají taky právo vidět. Z kurzů bych ještě zmínila Tomáše Dolejšího s kolegou Lukášem.
Odpovědět
Ahoj, napadá mě, že by ses tu mohl domluvit s nějakým fotografem/nevěstou a dělat na svatbě druhého fotografa. Aspoň bys odkoukal, co a jak :) Nedávno jsem narazila na nabídku druhé fotografky od jedné slečny, která s focením také začínala. Případně se tu najde (když si projedeš diskuse) i pár nevěst, které hledají fotografa za pár korun. Profi fotografa určitě za takové sumy neseženou, nicméně zkus se nabídnout třeba jim. Ale myslím, že ta první možnost ti dá úplně nejvíc :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?