Pozor na fotograf Jan Kejval

Dobrý večer, Rádi bychom vás upozornili na fotografa Jana Kejvala, který bez našeho vědomí přišel na náš obřad v Neratově 8.8.2015 a fotil nás a veškeré členy naší rodiny bez našeho souhlasu. Zanechal vizitku s jeho detaily jednomu z naši svatebčanů, že se mu máme ozvat. Když jsme se mu 13.8.2015 odpoledne ozvali, oznámil nám, že již veškeré naše fotky zveřejnil na jeho Facebookové stránce 11.8.2015 a jako omluvu nám nabídnul fotografie, které poslal s logem a za smazání daného loga žádal 20,- za fotografii. Na Facebooku jsou zveřejněny fotky některých dětí z naší svatby, které jsou polonahé a tyto fotky nikdy neměly být publikované a přístupné veřejnosti bez vědomí rodičů daných dětí. My jsme se ho o fotografie nežádali, vyrušoval naši svatbu a jeho chování je opravdu NEPROFESIONÁLNÍ. Omlouvám se za velmi negativní příspěvek, ale byla bych velmi ráda, aby někdo další zažil takovouto nepříjemnou situaci, jako my. S pozdravem Irena
Odpovědět
:-O
Odpovědět
Profilova fotka
Proč ho někdo včas nevykopl??? ]-( A ještě malinký dotaz, proč jste měli na obřadu polonahé děti??? Jinak chování venkovského psa.....
Odpovědět
Profilova fotka
Asi se snažil zoufale si rozšířit portfolio, protože ho nikdo na svatbu nechce, a já se nedivím :-) fotky jsou nakřivo a jalové. Fotograf nemá právo zveřejnit Vaše fotky na facebooku. Platí proti tomu ochrana osobních údajů, dá se dokonce bránit soudně. Mrněte na tento článek: http://www.radirna.cz/software/jak-se... Můžete fotografa upozornit, že pokud fotografie nestáhne, budete se bránit soudně. Můžete také problém nahlásit přímo na facebook. Ten by ho pak mohl i bloknout. Taky mám fb stránku a na zveřejňování fotek velký pozor. Vždycky se ptám, jestli mohu fotografie zveřejnit a ukážu které. Samozřejmě ne každý o to stojí a to by měl každý fotograf pochopit.
Odpovědět
Profilova fotka
@pypika Koukal jsem na ten jeho FB a děti nebyly polonahé, jen tam pár holčiček sedí na zemi a jde jim vidět pod sukni. Upřímně nechápu, proč by někdo takovou fotku zveřejňoval se svolením či bez. Jen další znak amatérismu (jako by jich nebylo v těch fotkách a jednání fotografa dost).
Odpovědět
Podle jeho facebooku se vetrel na více svateb, je to opravdu smutné, ale být vámi, tak ho nahlasim.
Odpovědět
Profilova fotka
@pypika počítám, že zrovna byly ty čtyřicítky vedra :) Jinak tenhle přístup je prostě šílenost :D měl ho první chlap vzít stranou a "vysvětlit" mu to :) fotky nakřivo, rozmazané, bez smyslu... ale kostel v Neratově závidím, už dlouho se tam chci podívat, snad budou oficiální fotky perfektní ;)
Odpovědět
Profilova fotka
Je to velmi nepříjemné a určitě bych se bránila jak radí @huwik Nicméně nechápu, proč jste vůbec dovolili, aby vás fotil :-N Nechtěla bych na naší svatbě nikoho cizího, i kdyby nasliboval fotky jak do časopisu a zdarma.
Odpovědět
Chování je to hrozné a chápu všechny názory. Ale mám dotaz na fotografy...co je po technické stránce špatné na těch fotkach? Rozmazanou nevidím, na křivo také ne...naopak stihl výměnu prstýnků i odchod v bublinkach :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Rozmazaný je příchod ženicha, lidé v lavicích... výměnu prstýnků bych nafotil spíš tak, aby šli vidět novomanželé, jak se na sebe dívají (tohle je fotka, kde jsou tři ruce a prstýnky ani nejdou vidět - špatný úhel? To samé při polibku - vše je s šíleným zoomem bez prostoru kolem, důvodem je nejspíš to, že fotograf tím, že nebyl úplně vítaný, nemohl jít blíž...). Plus fotky nemají žádnou úpravu, ani barevnou ani jinou, nejspíš jsou tak, jak vylezly s foťáku. Ale to už fotografové (co si musí na fotky dávat vodoznak a pak chtít peníze za odstranění) tak nějak dělají :)
Odpovědět
Profilova fotka
@svetluskajana nakřivo je třeba ta fotka holky v puntíkovaných šatech, co mluví u mikrofonu. Neostrá je třeba hned druhá fotka, ale je jich tam víc. Fotka odcházení v bublinkách by měla být světlejší, atd. Spíše mi ale vrtá hlavou, že na webu i na úvodní fotce fb stránky má fotku úplně jiných kvalit, odpovídající profesionální technice, ale tyto fotografie jsou foceny bez blesku focení spíše horší technikou. Prostě úplně jiný přístup k věci. To je trochu zvláštní. jinak, jsem takové fotografy, kteří se vnutí na kdejakou akci už zažila, podle mě pokud přišel během obřadu, tak se už každý soustředil spíš na obřad nebo jim bylo blbé vstávat a někoho vykazovat ven.
Odpovědět
Profilova fotka
@huwik mě třeba ta úvodní fotka nepřijde moc profesionální, je to jen noční fotka s bleskem na přímo, navíc ženich splývá s okolím (bez kontury z druhého blesku), takže to vypadá, jak kdyby se nevěsta líbala s lítající hlavou :D ale to už je asi mimo téma :)
Odpovědět
@ircaafero pokud se dobře dívám, tak album z vaší svatby již z FB odstranil
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Tak toto kdybych viděla v nějakém filmu jako scénář, tak bych si řekla, že dotyčný měl příliš bujnou fantazii, a že se to fakt v reálu stát nemůže... :-). Doporučuji jako příbeh do "Bakalářů" :-)
Odpovědět
POHLED Z DRUHÉ STRANY. V Neratově jsem byl s párem, který v kostele bude mít svatbu v září. Jako profesionální fotograf jsem se byl na místě podívat předem si připravit fotografický scénář. Při focení svateb to dělám běžně. Focení proběhlo v kostele za přítomnosti veřejnosti. Při obřadu fotilo poměrně dost lidí jak ze strany svadebčanů, tak z pouhé veřejnosti. Paní M. jsem přenechal kontakt. Fotky schlédla na FB a byla jimi nadšená. Proto mě požádala, zda bych jí nějakým způsobem nepředal všechny nafocené fotografie. Ty byly zaslány na úschovnu, kde si je mladá paní stáhla. Jako reciprocitu za to, že fotografie dostala zadarmo, bylo malé vložené logo do pravého spodního okraje. Vzhledem k tomu, že si některé fotky chtěla vytisknout, žádala mě o fotografie bez loga. Předpokládám, že se jednalo o 5-10 fotografií. Pravděpodobně těch, které nezachytil svatební fotograf, jako byl příchod nevěsty s otcem nebo odchod od oltáře. Na finančním vyrovnání v mnou předpokládaná částce 200 Kč jsme se nedohodli. Souhlasím s paní M. a fotky z FB jsem stáhl a na PC vymazal. Své portfolii si rozšiřovat nemusím, zakázek mám dost. Jen jsem si myslel, že někomu udělají radost tak, jako to bylo původně u paní M. Na druhou stranu nelpím na tom, aby to udělala ona s mými fotografiemi. I když podle zákona 121/2000 jsou mým vlastnictvím, nevadí mi, když si je nechá a logo ořízne nebo vyretušuje. Divím se, že paní M. toto řeší přes veřejnost a není schopná nebo ochotná se rozumně domluvit telefonicky nebo mailem, jak to dělají dospělí lidé. I po tom co předvedla jí přeji šťastné manželství a krásný život, jak už jsem jí psal v mailu.
Odpovědět
Profilova fotka
Za veřejné prostranství zákon považuje náměstí, ulice, chodníky, parky, obecně prostory volně přístupné každému, bez ohledu na to, kdo je jejich vlastníkem (§ 34 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích). Obřad, jako vyloženě dost soukromou událost, tam nevidím. Ochranu podoby a soukromí člověka upravuje občanský zákoník (89/2012 Sb.) a ten v § 84 říká, že zachytit podobu člověka tak, aby podle ní byl identifikovatelný, je možné jen s jeho svolením. Fotograf, co se musí ohánět "vlastnictvím fotek", řešit loga pro dvě stovky, fotky zveřejňovat bez domluvy a fotit tímhle stylem... pro mě není profesionál, sorry. P.S. a trošku lituju páru v září, fotky v týhle kvalitě bych nechtěl.
Odpovědět
@petrnoxnovak obřad je ze zákona veřejný, takže na něj může přijít kdo chce. Ale jinak s vámi souhlasím.
Odpovědět
Profilova fotka
Aha, mě to přišlo zvláštní, ale asi to dává smysl :)
Odpovědět
Považuji za sprosté, že někoho vůbec napadne vetřít se na cizí svatbu a pořizovat fotografie, to snad ani není možné. Myslím, že panu fotografovi zakladatelka fóra tímto udělala hezkou reklamu.
Odpovědět
Profilova fotka
Opravdu čekáte, že budeme věřit, že jste se vetřel na cizí svatbu jen s dobrým úmyslem udělat někomu radost a zachránit ty fotky, co profesionál nestihne? :) Kdyby to tak bylo, tak dáte hned po obřadu novomanželům vizitku, ať se vám po svatbě ozvou, a nevěšíte fotky na FB a nesnažíte se z novomanželů vypáčit peníze. Vy jste si chtěl jen paraziticky vydělat pár korun, protože profesionál nejste, jinak byste tam v tu sobotu ani neměl čas být. Ten "pohled z druhé strany" ukazuje akorát to, že nevěsta byla ochotná se o těch fotkách vůbec bavit, protože čekala, že je nabídnete zadarmo (což by při té kvalitě fotek čekal asi každý).
Odpovědět
Tak moment - obřad, že je ze zákona veřejný? To jsem nestudovala, ale je to fakt? Že na svatbu do obřadní síně, která má třebas omezenou kapacitu hostů, se můžou natlačit lidi, kterým člověk ani nezaslal oznámení? No to doufám ne....
Odpovědět
Profilova fotka
@pbp pěkně napsaný :)
Odpovědět
@mirkaema občanský zákoník, § 656 (2) "Sňatečný obřad je veřejný a slavnostní; činí se v přítomnosti dvou svědků." Čili ve chvíli, kdy se berete v kostele, na úřadě..., a nemáte pronajaté soukromé prostory, kam nemá veřejnost přístup, tak opravdu nikomu nebrání nic v tom jít se podívat. My jsme v kostele měli taky vzadu nějakého pána, kterého nikdo neznal. Asi se chtěl podívat na svatbu :) nebo do kostela :) samozřejmě se to dá ale řešit nějakým vyhazovačem, který slušně vysvětlí, že teď tam probíhá svatba a je omezená kapacita.
Odpovědět
To bych chtěla vidět, který profesionál nestihne vyfotit příchod nevěsty s otcem nebo odchod od oltáře...
Odpovědět
Profilova fotka
@izzybickerstaff to se stát klidně může, třeba tento už toho moc nevyfotí :-D https://www.youtube.com/watch?v=fPE9Z... jednou se mi to taky stalo, ale naštěstí ne u obřadu a ne do vody :-D Ale ne, to byla jen legrace. Kolikrát se mi něco stalo "málem". Třeba matrikářka, která si u výměny prstýnků stoupne před snoubence tak blízko, že nikdo nic nevidí. Sice jsem ji na to upozornila, ale pokud člověk není v povaze pohotový nebo jsou snoubenci moc rychlí, tak to nemusí stihnout. Nebo když klekne hlavní foťák, uprostřed něčeho, co je tak rychlé, že si nestihne vzít do ruky záložní, třeba vypouštění holubic, tam je to prostě na jeden pokus. Stát se může cokoliv i dobrým profíkům. Já myslím, že byste ho už měli nechat být. Fotky po upozornění smazal. Tyhlety věci by se měly řešit se samotným dodavatelem a ne hned na fórech. Představte si, že by se to stalo vám, a dovedu si představit, že je plno lidí, kteří někoho falešně osočí jen na základě svého dojmu. Potom se člověk těžko brání. Zatím jsem měla štěstí na milé zákazníky (tedy jen v oblasti fotografie), ale taky se mi může něco takového poštěsit. Když jsem kupovala foťák, zvolila jsem nakonec prodejce, který byl podle jedné recenze nepříjemný, arogantní a výhýbavý. Ve skutečnosti přišel milý, vysmátý nadšenec fotografie. Pak věřte internetu :-).
Odpovědět
Profilova fotka
Pockat.. to si ho jako nikdo nevsiml ze tam foti? To snad ne, leda ze by se schovaval ve krovi. To jste meli jineho jeste najateho fotografa navic nebo jak to bylo? Nechapu..
Odpovědět
Profilova fotka
@kejval_foto Poslyšte pane já se paní hrdě zastanu. Vy jste na tý svatbě neměl vůbec co dělat natož fotit a veřejně ukazovat. Jaké vaše vlastnictví?? Prosil se vás někdo o to abyste tam byl? Máte s paní podepsanou smlouvu že jste tam byl a mohl je fotit a zveřejnit máte smlouvu že si vás paní najala?? Vy narušíte cizí svatbu nafotíte lidi po kterých vám je prd a ještě tady hubujete? Pane rádoby "fotografe" Vaše chování je hrozné a lezla bych raději na vašem místě kanálama a né ještě do paní šít, měl byste se jí správně omluvit s pořádnou kyticí a být rád že vás neudala a nebo z tý svatby vás nevynesl někdo v zubech. Povím Vám že já být na místě té paní tak byste letěl by jak papírovej drak. Silně pochybuju že nevěsta byla z vašich fotek nadšena, já jsem pár vašich fotek viděla a nenechala bych si od vás vyfotit ani nábytek.
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak kdyby se zase argumentovalo tím, že ten obřad je veřejnej a může tam, kdo chce - ANO, může, ale musí si uvědomit, že stejně tak veřejný jsou tyhle internetový diskuse a lidi k němu budou přistupovat se stejnou (ne)slušností, jako on k nim :) Že něco není zakázaný, ještě neznamená, že se to vyplatí dělat.
Odpovědět
Profilova fotka
Podle § 84 zák. č. 89/2012 Sb. je potřeba souhlas fotografovaného člověka k pořízení snímku, podle kterého jde identifikovat fotografovaná osoba, a podle § 85 zák. č. 89/2012 Sb. jeho souhlas i k šíření fotek ;) Že někdo něco vyfotí ještě neznamená, že to může zveřejňovat, tuplem na FB, kde jakmile fotku nauploadujete, tak se stává majetkem Facebooku a ten s ní může nakládat dle svého, včetně přeprodání třetím stranám.
Odpovědět
@kejval_foto vy se považujete a označujete za ´,,PROFESIONALNÍHO,, FOTOGRAFA ???? to snad nemůžete ani ze srandy myslet vážně . profesionální nejsou vaše fotky a zdaleka tedy ani chování !
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?