Nedodržení termínu odevzdání fotek

Profilova fotka
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli někdo máte podobnou zkušenost a pokud jo, tak co jste dělaly. Máme skoro tři měsíce po svatbě a stále nemáme fotky od fotografa, původní termín dodání byl cca 2 měsíce po svatbě (dle podmínek fotografa). Tento termín dodržen nebyl, po urgenci nám byl dát termín nový, ten už je také pryč a fotky pořád nikde. Což o to, já bych se s tím třeba i smířila, že to holt bude trvat dýl, ale štve mě, že od fotografa k nám není absolutně žádná komunikace, omluva prostě nic... Takže po tom druhém nedodrženém termínu už nevíme vůbec nic :( Píšeme mu s manželem oba, dnes se mu manžel snažil dovolat, ale neúspěšně. Připadám si fakt blbě, že ho musíme otravovat a bombardovat, nemáme tohle ve zvyku, ale po takový době bychom už opravdu rádi měli fotky nebo aspoň reálný termín, kdy fotky budou. Stalo se někomu něco podobnýho? Jak jste na to reagovali? A jak se Vám nakonec podařilo fotky dostat? Je nějaká zaručená "páka", jak na to? Určitě všichni chápete, jak se na fotky těšíme jak my, tak naše okolí... Moc díky za každý postřeh nebo radu.
Odpovědět
Profilova fotka
Toto se tady už pár lidem stalo. Stačí si projít například diskusi Nespolehlivé firmy (kam určitě také přispějte, aby se toto už jiné nevěstě třeba nestalo): http://www.beremese.cz/forum/volna-di... nebo stará známá diskuse o Štěpnánu Vláčilovi: http://www.beremese.cz/forum/fotograf... a další. Nevím proč zrovna u fotografií s tím bývá problém a u kameramanů jsem o tom nikdy neslyšela (byť úpravy tam jsou mnohem složitější), asi to bude tím, že kameramana nemůže dělat jen tak někdo, ale fotografa ano. Pomáhá pohrozit právníkém/soudem a chtít fotografie alespoň neupravené (ale chtít i RAWy). Omluvil se vám nějak fotograf? Zvedá telefony? Vysvětlil to? Pokud selže i hrozba soudem, doporučuji zajet tam osobně, vyzbrojit se trpělivostí, třeba v tom městě i přespat. Na obchodním rejstříku adresa firmy je, u fotografů je to trochu jinak, většina z nich provozovnu nemá, takže pak mají uvedenou svou adresu domů. Pokud víte ičo, bude to mnohem jednodušší. Dá se to zjistit např. na stránce Kurzy.cz, zrovna koukám, že já tam třeba adresu mám :-) Pokud je tady na beremku, tak tady by měla být adresa taky vypsána, myslím.
Odpovědět
Já zkušenost nemám, ale co si tak pamatuju, tak myslím minulý rok se tohle stalo u fotografa Honzy Ježdíka. Pokud fotograf nekomunikuje, doporučuji mu psát na zeď na FB. Hodně štěstí!
Odpovědět
Profilova fotka
Obavam se,aby fotky vubec dodal,aby jen neinkasoval penize a fotky uz davno nesmazal :-(Nase fotografka nam dala foto po tydnu s tim,ze je pak maze,ze nema na fotaku nisto a nechce je nikde ukladat..
Odpovědět
Profilova fotka
@petrapelech To asi ne. Já myslím, že je spíš nestíhá upravit. Jednou jsem poznala fotografku, která takhle nedodržovala termíny, nebyla to "vyčůraná" osoba, jak jsem si ji představovala, ale měla prostě jen moc starostí a vyhořela. To se stát bohužel může, stačí nemoc v rodině a tak. Přístup Vaší fotografky je dost zvláštní. Já fotky zálohuji po dobu 5 let - ne teda na kartě, ale na pc. Že fotograf fotky po týdnu maže moc standartní není. Fotograf by si měl vážit každé svatby, kterou fotí a fotky si aspoň na čas nechat, kdyby něco a taky pro čerpání zkušeností :-). Mám stále fotky i ze své 1. svatby, co jsem fotila v 16 letech a přiznám se, že bych si občas nafackovala :-D. Ale fotky furt mám.
Odpovědět
Profilova fotka
No jak jsem psala, nekomunikuje... první termín vypršel, když jsme byli na dovolené, čekala jsem tedy, že se vrátíme a budeme mít fotky, ale nic, ani omluva nebo vysvětlení, ani fotky... pak mu tedy manžel napsal a na něj po dvou dnech zareagoval, že se omlouvá a že fotky budou za týden... Opět nic, ani fotky, ani omluva... Manžel mu psal, já jsem mu psala a nic.. telefon manželovi nevzal :( Jo, v záchvatech zoufalství mě taky napadá, jestli fotky vůbec někdy dostaneme... ale pak mi vždycky dojde, že je blbost, abychom je nedostali... Jo, na FB veřejně mě taky napadlo psát, ale zase to ještě nechci řešit zatím úplně takhle veřejně, protože věřím, že to nakonec nějak vysvětlí, fotky brzo dostaneme a hlavně věřím, že od něj budou stát fakt za to, takže nakonec na všechno "zlé" zapomeneme a budeme moc spokojený...
Odpovědět
Profilova fotka
Mně přijde strašné čekat na fotky i ty 2 měsíce, osobně jsem už pár svateb taky nafotila (samozřejmě se neživím jen tím, beru to jen jako přivýdělek, tak nemusím co týden upravovat stovky fotek), ale vždycky jsem dodávala fotografie nejpozději do týdne a když ne všechny, tak alespoň část. Vždyť je jasné, že je to první věc, na kterou se po svatbě všichni ptají a na kterou se všichni neuvěřitelně těší... A zažít něco takového si ani nedokážu představit, je mi z toho do breku. Pořád beru focení jako takové poslání ne jako povolání, to prostě nemůže dělat člověk, který to nemiluje... A takovýto přístup je naprosto nehorázný... Každopádně doufám, že všechno dobře dopadne a brzy se budeme moct na fotky podívat tady...
Odpovědět
Nam se teda fotky opozdily jen o par dni - ty upravene... na ostatni neupravene zatim stale cekame (uz mesic po svatbe). Jen nerozumim proc je rychlejsi dodat upravene a s neupravenymi je problem... nabizeli jsme i poskytnuti, doruceni a vyzvednuti naseho externiho disku, ale nic... jen se dohadujeme, proc nemuzeme dostat vsechny ackoli to smlouva umoznuje. My nastesti zaplatili jen zalohu, takze "paku" mame.. fotky snad prijdou, mame to slibeno...mrzi me to protoze fotky co zatim mame jsou moc hezke a s fotografy se hezky spolupracovalo...
Odpovědět
Profilova fotka
Páka na to určitě je... Zkuste mu napsat, že tu uvedete dotyčného, kterému fotky tak dlouho trvají. Třeba si pak pospíší. My fotky dáváme co nejdříve to je možné, ale o to tady nejde. Další metodou je zajet tam osobně, popřípadě zkusit kontaktovat někoho z příbuzných fotografa. Tři měsíce je dlouho. My dáváme prvních pár kousků k nahlédnutí do 48hod (tj. takový mini výběr 20-30fotek), zbytek pak většinou do dvou týdnů. Někdy se stává, že zákazníci si chtějí něco dovybírat a třeba dva týdny se neozvou, pak jsou překvapení, že fotky stále nejsou, jenže v tom případě nás blokují a my nemáme jak, zakázku předat... Věřím, že fotky od dotyčného dostanete a vše dobře dopadne. Hezký den Katka
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud si pamatuji dobre, tak nasi fotografove nam dodali par ihned a na dalsi meli 2 mesice. Pred vyprsenim lhuty napsali, ze nezvladaji z duvodu nemoci jednoho z nich a jestli je tedy mozne pockat dalsi mesic, tak jsme se tesili, ze fotky budou na vanoce, ale pak to neklaplo o par dnu. Ale komunikovali s nama a vedeli jsme, ze to bylo foceni skoro po sezone, takze meli predchozi prace dost a rikali, ze driv to proste nedodaji, i presto jsme si je vybrali, jejich prace se nam libila :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud to dělá na fulltime, tak není problém fotky odevzdat do měsíce. Já ještě nepřesáhl čekací lhůtu 14 dní. Navíc některé nevěsty mi volají už 2 dny po svatbě, jestli bych neposlal ochutnávku, takže se také připojuji k nechápavým, kteří nerozumí tomu, že někdo vydrží čekat a 2 a více měsíců :-) Ony ty delší termíny jsou dány většinou tím, že ten fotograf má focení jen jako "vedlejšák" a fotky pak zkrátka upravuje po nocích.
Odpovědět
Profilova fotka
@mafoto Mě právě naopak připadá, že čekací doby 2 a víc měsíců mají ti nejvytíženější fotografové, protože mají prostě tolik svateb, že nestíhají. Já se s tímhle setkala zatím jen u těch nejvíc žádaných profi fotografů. :-)
Odpovědět
Např. Zuzka Scharf to dělá taky na fulltime a dobu dodání má od 2 do 12 týdnů. Každý to má jinak - někdo má delší dodací lhůty, protože má prostě hodně focení (ke svatbám i jiná focení), někdo díky tomu že má (světe div se) děti, tak se jim v létě věnuje a někdo má focení jako poloviční úvazek a ještě chodí do práce. Upřímně, letošní horké léto svatebním fotografům nezávidím. Fotit téměř každý víkend ve vedrech, obzvlášť v těch 40 stupních muselo být velmi vyčerpávající :-p
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Dobrý den, já tento rok odfotil 24 svateb a ještě 12 mě čeká... Vše bez problémů zvládám odevzdávat do 3týdnů od svatby po výběru fotek... Jako důkaz píši ke každému albu na FB i zde na beremku datum konání svatby... Opravdu netuším, co tam někteří fotografové tak stašně umělkují nebo tvoří. Myslím si, že odevzdat fotky do 30 dnů není žádný problém i když fotograf fotí 4-6x v měsíci... Recept je jednoduchý, nenechat nic na poslední chvíli :) a také neplatit plnou taxu předem! Já beru 30% zálohu a zbytek po dodání fotek. I focení je práce a zákazník má právo dostat vše dle dohody, je to profesionalita a minimálně slušnost!!! Radím zveřejnit jméno zde na FB a on si pohne a snad se i omluví...
Odpovědět
Profilova fotka
@eliska30 Já jsem měla letos "štěstí", všechny svatby od začátku června až do teď jsem fotila v těch největších vedrech :-D. pokud jde o dodání, mám 1 - 4 týdny, ale i celodenní odevzdávám tak kolem 14 dnů. Ta 2 týdenní rezerva je pro případ nemoci. První "poslíčky" posílám do 2 dnů. Je ale pravda, že fotky upravuji a retušuji jen lehce, aby to bylo přirozené, takže to nezabere tolik času. Další fakt, který termín odevzdání trochu posouvá může být rodina, což by tak ale mělo být, nikdo by neměl dělat práci na úkor dětí :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nesplnění termínu nemusí být tragické, pokud se na tom oba domluví...nebo se alespoň fotograf omluví, komunikuje apod. Někdy se opravdu vyskytnou události, které musíte řešit přednostně. Já si dávám také rezervu...termíny dodání uvádím během 4-6 týdnů od svatby, ale běžně dodávám fotky do jednoho až dvou týdnů. Vždy se ale snažím buď již ve svatební den nebo alespoň následující den poslat pár průřezových fotek. Držím palce ať dostanete fotky co nejdříve.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?