Navýšení ceny, když nesouhlasím s fotkami do portfolía fotografa.

Ahoj setkali jste se s tímto navýšení ceny, když nesouhlasím s fotkami do portfolía fotografa. Přijde vám to fér? O kolik by jste zaplatili za nezveřejnění.? Může fotograf zveřejnít fotky bez mého vědomí? Díky
Odpovědět
1
2
@ivou To je otazka, komu patri nafocene fotografie - to asi spis odpovi nekdo s pravnickym vzdelanim, jsou tu chytre zenske. Za me jen jako "nevesta" - setkala jsem se s tim v tom smyslu, ze fotografove predem rekli, ze by radi nejake fotografie pouzili do portfolia, meli to ve smlouve. Dohodli jsme se ale, ze zverejnene fotky predem "schvalime", tzn. ze nam reknou ktere a kam pouziji, s cimz souhlasili.
Odpovědět
musí být dohodnuto předem. Pokud není, nemá fotograf právo na zvýšení ceny @ivou
Odpovědět
@ivou resp. takhle - pokud jde o stav před tím, než jsou fotky nafoceny, tak je to samozřejmě v pořádku :) holt někteří fotografové fotky do portfolia chtějí, a platí tady nabídka-poptávka. Oni mají své podmínky, a vy je buď můžete, nebo nemusíte akceptovat. Pokud jde o stav po nafocení fotek, tzn. že jste se s fotografe dohodli, že vám za určitou (smluvní) cenu nafotí fotky, on tak učinil, a teď vám řekl, že je zveřejní, jinak si musíte připlatit, tak tam právo nemá. A bez vašeho vědomí fotky zveřejnit nesmí.
Odpovědět
Já jsem někde četla, že když je fotka požitá jen na portfolio fotografa, tak ma právo na zveřejnění, jako prezenrace své práce.
Odpovědět
@ivou pouze pokud s tím ti, jež jsou na fotografii, souhlasí :) tady platí standartní ochrana osobnosti. Není žádný titul, z jakého by měli mít právo se prezentovat fotkama, které jsou soukromé, byť je fotili oni.
Odpovědět
@lalkaamichal Jsi si tim jista? Neni to zase o tom, ze ale vysledna fotografie je jeho prace? Takze ma pravo przentovat svou praci?
Odpovědět
@cokoladovakocka jsem, je na to i judikatura. On muze prezentovat svou praci, ale pokud se to tyka fotek, na kterych je napr. clovek, tak ten clovek se zverejnenim musi souhlasit. Ochrana osobnosti ma proste velmi silnou pozici, a tak trochu je v tomhle autorstvi nadrazena
Odpovědět
@lalkaamichal Bezva, dekuju moc za osvetleni, presne jsem prave nevedela.
Odpovědět
@cokoladovakocka on se na to nekdo snazi naroubovat "umelecke ucely", jak jsou dany zakonem, ale obavam se, ze zrovna svatebni fotografie jsou focena zpravidla za ucelem komercnim :-D tezko by se to argumentovalo. Leda mozna svatba zdarma, ale stejne, v momente, kdy by snoubenci rekli, ze ty fotky nikde na webu mit nechteji, tak jsou v pravu oni. Ponevadz i souhlas se zverejnenim se da odvolat
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud má fotograf fotografování jako svou jedinou a hlavní pracovní činnost, má samozřejmě ičo a tak...zkrátka je to jeho zaměstnání, má právo uveřejnit fotografie jako prezentaci své práce...ale pouze a jen na svém oficiálním webu. NE komerčně, NE sociální sítě...ale oficiální web ano. Ale i přesto, já to nedělám a souhlasy mám ve smlouvách. Nikdy bych z obyčejné lidské slušnosti nedala byť na svůj oficiální web fotku/y někoho, komu by to z nějakého důvodu vadilo. A i když mám souhlas, tak nezveřejním automaticky fotky např. z oblékání nevěsty, pokud je ve spodním prádle nebo zkrátka fotky, kde by to nevěstě nebylo příjemný. Zeptám se a pokud svolí, jdou na web, pokud nesvolí tak zkrátka nikam nedám, byť mi to kolikrát trhá srdce, když je ta fotka hodně povedená, ale z osobního pocitu na to prostě nemám srdce nějaký nevěstě takto "zkazit" radost z focení. Zkrátka jsou určité fotky, které patří jen novomanželům z hlediska lidskosti :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ale holky, já to nevím stopro, jen co vím od jednoho kolegy, když jsme na toto téma zavedly hovor, takže na tuty nevím :-)
Odpovědět
@fotografkavhm prosím, na základě čeho jste došla k dělení "oficiální web" a "sociální sítě"? :)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@lalkaamichal Z oficiálního webu je proti autorským zákonům stahovat fotky, kdežto např. z fb, je může stahnout a použít kdokoliv a kdekoliv ....Sociální sítě jsou prostě otevřené všemu
Odpovědět
@fotografkavhm nee, to se netyka webu, ale fotografie jako takové :) ani z facebooku si podle autora nemuze nekdo stahnout cizi fotku a pouzit ji. Je to uplne stejny, jako z oficialniho webu. Jde o to samotne autorstvi fotky, nikoliv o to, kde je prezentovana ci zverejnena. To, ze se to deje, je samozrejme vec jina
Odpovědět
@fotografkavhm ostatne tady na beremku se porusuje jedna basen a nikdo to neresi :) autorskej zakon, i zakon na ochranu osobnosti je dost prisnej, priznam se, ze jsem se jen jednou domahala smazani fotky, na ktere jsem byla ja, z webovek, jinak to prilis neresim. Ale lidi se kvuli tomu soudi hodne.
Odpovědět
Profilova fotka
@lalkaamichal No právě, o to jde...Když jsou fotky uveřejněné na webu, tak samozřejmě je vidí každý. kdo web navštíví, ale už je nesmí zneužít a tak. Ale na fb, když to někdo stahne a použije, je jasný, že autor se třeba bude domáhat svých práv, ale te nevěstě to udělá škodu v tom, že její fotky kdesi poletují a právě takhle jsem to myslela :-) Aby nebylo ublíženo nevěstě nebo osobě, která na te fotce.
Odpovědět
Profilova fotka
Zkrátka já kdybych byla chlap, neměla bych "koule" na to, šupnout na web někoho bez souhlasu :-) Ale protože jsem ženská, tak na to nemám srdce :-) A i když souhlas ve smlouvě mám, tak se stejně ptám :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to trochu sesumíruji: Pokud dáte ústně, písemně fotografovi svolení, může je použít. Pokud mu nedáte svolení, nesmí je použít a pokud tak učiní, můžete mu napsat, zda fotografie stáhne, pokud to neudělá, můžete klidně použít právní formu. Dle nového občanského zákoníku svůj souhlas můžete kdykoli odvolat, takže si řeknete po týdnu, že fotografie nechcete zveřejnit, tak je fotograf musí stáhnout. Proto je opravdu dobré pro obě strany, aby se sepsala smlouva, kde jasně dáte nebo nedáte souhlas. Já třeba ve smlouvě mám i to, že když svůj souhlas odvoláte, platíte tak poplatek za každou fotografii - ale pouze pokud svůj souhlas odvoláváte, ne pokud mi jej na začátku nedáte. Vždy je to o domluvě, ale z hlediska fotografa - dle čeho by jste vybírali fotografa, když by nemohl ukazovat svou práci. @fotografkavhm - to že může prezentovat na svém webu není pravda - nesmí, pokud nemá svolení! Jinak jak bylo napsáno - pokud před focením nic neřekl a pak chce, nemá na to nárok. Pokud to máte ve smlouvě, nárok na to má. Přeji co nejméně nedorozumění a co nejvíce příjemných zážitků nejen na svatbě ;-)
Odpovědět
@fotografkavhm pokud nema fotograf zablokovany stahovani ze svych stranek, tak se muze uplne to same stat i na oficialnich webovkach, tomu se clovek vyhnout asi uplne nemuze. A nevesta se muze domahat ochrany osobnosti i na zaklade zneuzitych fotek z facebooku. Ale asi vam rozumim, jak to myslite. :) pro me je tam "nebezpecnejsi" ta propojenost a sdileni - fotograf zverejni fotku, nekdo ji lajkne, jiny vidi, ze ji lajknul, tak ji lajkne tak, a takhle se to retezi. Na profi web se jde clovek podivat sam, pokud ho to zajima. Kazdopadne z hlediska prava je to na stejny urovni, nesmi se to stahovat ani z jednoho, lec se to bezne deje.
Odpovědět
Profilova fotka
@lalkaamichal Ano, máte pravdu, vše je jen a jen o lidské soudnosti a slušnosti :-)
Odpovědět
Profilova fotka
No, já měla třeba podmínku pro focení možnost prezentovat několik vybraných fotografií na oficiální webu a knižním portfoliu. Obvykle je to 2 - 10 fotografií vždy odsouhlasené novomanželi. Zvlášť v prvním roce podnikání to bylo důležité, protože každá odfocená svatba je dokladem mé zkušenosti a tím pádem mohu časem zvýšit cenu, aby si mohlo podnikání na sebe začít vydělávat. De facto pokud by odmítl prezentaci na webu každý klient, tak ani byť sebelepší fotograf si nemůže najít zákazníky, protože se nemá čím prezentovat... Možná mu zkuste odsouhlasit aspoň zveřejnění fotek z místa hostiny a výzdobu, alespoň já to tak dělám, když klienti prezentovat fotky nikde nechtějí.
Odpovědět
Profilova fotka
Jen bych dodal, že neexistuje web, ze kterého nejde fotka stáhnout. Jsou jen weby, ze kterých je to složitější než kliknutí pravým tlačítkem. Jinak to právo na prezentaci je oboustranné. Stejně jako fotograf musí mít Vaše svolení na prezentaci fotek, pokud se takto nedomluvíte předem a budete chtít toto právo vymáhat až po skončení svatby, může se teoreticky i on domáhat práva nikde nešířit jeho výtvory. Otázka je, proč by riskoval si takto utrhnout ostudu. Všem takovým problémům se dá vyhnout dobře sepsanou smlouvou.
Odpovědět
Díky to kamarádka narazila, právě se domlouvá s fotografem, ten má ve smlouvě použití fotek do porfolia. Když to kamarádka odmítla tak chce navýšit cenu za fotografování. Má cenu za s použitím fotek do portfolia a bez použití:). Je to běžné?:)
Odpovědět
Profilova fotka
@ivou jestli je to bezne netusim,ale asi bych hledala jineho fotografa pokud bych nesouhlasila s cenou a predem bych upozornila fotografa ze si to nepreji abych to mela ve smlouve a podle toho mi navrhl cenu
Odpovědět
Profilova fotka
Mně se jednou stal opak. Budoucí ženich nesouhlasil se zveřejněním , Po odevzdání mé práce , tedy svatebních fotografií mně neustále přemnouval, ať je na webu umístím. Tak se jim líbily. Litoval, že jsme nezhotovily záběrů více... Píšu jen proto, že se může stát i opak. Pokud jsou fotografie opravdu povedené, tak si myslím, že je to pocta pro obě strany. Zdravím Mirka
Odpovědět
@ivou Jak moc bezne to je netusim, ale u jednoho naseho fotografa to byla podminka - souhlasit se zverejnenim fotek, resp. s pouzitim pro svou prezentaci, nebo by nas nefotil. Pokud to rekne predem a jasne, prijde mi to fer - kamaradka muze odmitnout, nebo prave zaplatit tu vyssi cenu. Pres caru by mi to prislo po foceni, pokud to ma ve smlouve a resi to predem, tak moc problem nevidim.
Odpovědět
Profilova fotka
@cokoladovakocka Dobrý den, takové podmínky mám aktuálně i já sama při rezervaci svatebního focení. Mám s klienty smlouvy, obchodní podmínky. Pokud mi dopředu opravdu svatební pár řekne, že absolutně nesouhlasí se zveřejněním žádné fotografie- ani např. z výzdoby svatebního sálu, detailů šatů, střevíčku, výzdoby hostiny a místa obřadu, mám za to opravdu příplatek, Nejde mi o zveřejňování obličejů, ale o ukázky své práce, míst kde se pohybuji. Je to spousty prezentace jak pro mě samotnou tak plno inspirace pro další nevěsty. I tato nevěsta si mě našla podle mé práce - tzv. mé portfolia cizích nevěst aby viděla jaké fotografie fotím, můj styl úprav atd. Představte si, že by každý pár zakázal zveřejnit fotografie - vždyť je to naše jediná prezentace - tedy ukázka fotek a své práce. Je to to, co nás děla fotografem - fotografie. Nechci aby mi lidé příplatek platili, snažím se každému vysvětlit, že je to vždy o domluvě, že zveřejním pouze to s čím klient souhlasí atd.. Čím dál tím více tuto otázku řeším častěji, proto jsem letos zavedla poplatek pokud klient opravdu řekne NE... nepřejme si ani jednu fotografii nikde uveřejnit. Pokud máte nějaký dotaz - velice ráda ho zodpovím do zprávy :) S pozdravem M.Z.
Odpovědět
@zankova_photo ja nevim, jestli nahodou nepisete spatne neveste :). Ja urcite dotaz nemam a diskuzi jsem nezakladala a jak pisi o prispevek vyse, pokud je to be smlouve a receno predem, prijde mi to fer. Nabidka vs. poptavka, proste vybiraji si oba, i klienti, ale i fotografove, zvlast pokud jsou tak dobri, ze mohou. Osobne mi prezentace opravdu vadi, ale fotograf byl na stesti naprosto profik a fotky jsme mohli predem odsouhlasit.
Odpovědět
§ 61 odst. 2 autorského zákona: "Není-li sjednáno jinak, autor může dílo vytvořené na objednávku užít a poskytnout licenci jinému, není-li to v rozporu s oprávněnými zájmy objednatele." Neznám úplně judikaturu, tomuhle oboru se nevěnuji, ale tipuji, že v kombinaci s pravidly na ochranu osobnosti, lze za oprávněný zájem považovat neuveřejnění jakýchkoliv obličejů atd. Osobně bych tedy bez písemné úpravy vycházela z toho, že fotka bot, šatů, stolů atd. uveřejněná k sebeprezentaci fotografa je oprávněné užití, neboť není způsobila poškodit oprávněné zájmy objednatele. A naopak fotky osob, ale i třeba bytu objednatele, tam žádné právo k jejich uveřejnění bez výslovného souhlasu objednatele není. Jak tu někdo psal, že na webu ano a an FB ne, je naprostá blbost. Jelikož oprávněný zájem je pojem neurčitý, lze jedině doporučit upravit všechna práva v písemné smlouvě. Náš fotograf to měl ve smlouvě upravené a já mu udělila souhlas moc ráda. Dokonce pak chtěl fotky použít ještě jinde a souhlas si extra na toto vyžádal znovu. Dala sjem mu písemně generální souhlas k užití, protože jsem s jeho prací byli strašně spokojení a v podstatě jsem přáala dalším lidem, aby si k němu našli cestu. A to, že naše fotka na všech jeho materiálech, mi v podstatě dělá radost (holky, já jsem modelka!!! :-D :-D ) Pokud podmínky (zvýšení ceny při odepření souhlasu) fotograf vyloží na stů hned, je to naprosto oprávněné a mě by se to nedotklo. Pokud tak činí už po nafocení a následné diskuzi, poplatek extra bych nezaplatila, považovala bych to za nekorektní a naopak bych mu to výslovně odepřela použití fotek.
Odpovědět
Profilova fotka
Dle mého názoru: v rámci slušného chování by mělo být samozřejmostí, že fotograf nechá takové rozhodnutí na svých klientech. Nicméně každý dodavatel má právo vytvořit si své podmínky - v takovém případě by měla vše jednoduše vyřešit smlouva mezi fotografem a klientem. Marie
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?