Líbí se vám napůl rozmazané fotky?

Všímám si, že poslední dobou je "v módě" napůl rozmazaná svatební fotografie. Někdo je zaostřen, někdo ne. Mě osobně se to moc nelíbí, protože za pár let, až si budeme fotky prohlížet, mě bude zajímat, jak kdo vypadal, a ne nějaké mazance. Ještě bych to snesla u aranžovaných fotek, kde se trochu rozostří pozadí, ale mít rozmazané svatebčany bych nechtěla. Bylo mi to vysvětleno tím, že se takto napodobuje vidění lidského oka - to je sice fajn, ale nebylo by lepší prostě zaostřit? :-D ;-)
Odpovědět
1
2
PS. tohle není naše fotka, ale fotka z ukázek jednoho fotografa na netu.
Odpovědět
Profilova fotka
Me osobne se libi. tedy samozrejme zalezi na cem je konkretne pouzito... u nekterych fotek to muze pusobit naprosto zbytecne.. ale nekde je to naopak skvele :) rozmazani se ale docili pomoci hloubky ostrosti uz pri foceni.. nejde o upravu post... takze jestli se ti to nelibi tak to predem rekni fotografovi. jinak s tim pak uz nic neudelas ani ty ani fotograf... :)
Odpovědět
Jo, radši mu řeknu :-) Někam se to třeba hodí, ale u této fotky mi to připadá fakt blbé, byla by mnohem hezčí, kdyby byli zaostřeni všichni, nejen holčička.
Odpovědět
Profilova fotka
Mně to určitě nevadí a líbí se mi to - fotka, kterou jsi nahrála, má díky tomu atmosféru, bez rozostřeného pozadí by mi to přišlo jako fotka od nějakého svatebčana z kompaktu...
Odpovědět
Tak to asi fakt budu muset fotografovi říct, aby nás náhodou takto nefotil. Když se to někomu i líbí. Na této fotce mi to připadá jako rozmazávání za každou cenu.
Odpovědět
Profilova fotka
Ano líbí.
Odpovědět
Ta hloubka ostrosti dává fotografii tu atmosféru. Samozřejmě musí být vhodně zvolena, ale jinak je to právě jeden z největších nástrojů, které je možno ve fotografii použít, v souvislosti se světlem, kompozicí, celkovým pohledem. Záleží na konkrétní fotografii - u skupinek je žádoucí, aby byly všechny postavy ostré, ale u momentek a některých reportážních fotek naopak rozostřené pozadí dává vyniknout ději, který je zachycen. O portrétech ani nemluvím, tam jde přímo o dané osoby a pozadí tvoří jen kulisu. Hloubka ostrosti není trendem, ale základní optickou vlastností objektivů, která vhodně napodobuje práci lidského oka. Pokud stojíš o kompletně proostřené fotografie, ztratí to část atmosféry a může to ve finále vypadat jako fotky nacvakané obyčejným kompaktem.
Odpovědět
@rynglicka Kdyby byli zaostření všichni, tak by holčička v popředí zanikla. Tahle fotografie je o té holčičce, která jde před novomanželi. Obvykle se dělá X záběrů během určité události, takže na jiné fotce bude hloubka ostrosti zase určitě jiná. @rynglicka Podle mě to tak není. Je ostřeno na holčičku, zbytek fotografie je mimo hloubku ostrosti. Nepůsobí to na mě tak, že by to někdo rozmazával.
Odpovědět
Myslim si, ze nejdulezitejsi je vybrat si takoveho fotografa, jehoz fotky se vam celkove libi (barvy, styl, objekty.. atd). Nema smysl si vybrat fotografa a pak mu rict ''Nechci takove barevne fotky, jako mate vy..// nechci takove rozmazane fotky, jako mate vy// Nechci krive fotky, jako casto fotite vy // Nechci, abyste fotili vazne fotky, chci, aby fotky byly vtipne'' ... ''' Atd. Myslim si, ze na netu je takovych fotografu, ze neni problem si vybrat nejakeho, ktery vam 100% sedne :) Je normalni, ze kazdy ma jiny vkus, a kdyz musite fotografovi rict, at vasi svatbu foti uplne jinak, nez je zvyklej, tak si zbytecne zadelavate na problemy. My jsme si vybrali takoveho fotografa, kde, kdyz se divame na jeho stranky, libi se nam 100% jeho fotek a vsechny bychom na nasi svatbe chteli mit presne takove :)
Odpovědět
Profilova fotka
Rozmazani je zpusobenou malou hloubkou ostrosti, diky ktere vystupuje z pozadi presne to co fotograf chce aby vystupovalo. Pri nizkem osvetleni (a nepouziti blesku) prakticky nutnost vysoke svetelnosti objektivu s malou hloubkou ostrosti. Doporucuji si najit fotografa ktery takto nefoti, nez presvedcovat nekoho kdo takto foti aby vam takto nefotil :) podobnych a levnych fotografu je tu spousta. Ja jsem si tedy jisty, ze vasi svatbu fotit nebudu, jelikoz je pro me hloubka ostrosti dulezitym faktorem pro zachyceni atmosfery.
Odpovědět
@karlajasmine S tím musím souhlasit. My si stylově s fotografem taky maximálně sedli, shodli jsme se na všem, ale přesto jsme vše probírali, aby nedošlo k nedorozumění.
Odpovědět
@kacenkakaca Jj, samozrejme potreba si pred svatbou s fotografem sednout a navzajem si ujasnit, jake mate predstavy :) Ale spis prave nechapu to, ze kdyz se mi napr., placnu, libi cernobile svatebni fotky, tak proc bych si vybrala fotografa, ktery foti zasadne v sytych barvach, a pak mu rekla, ze ale chci, aby mi fotil vsechno cernobile... To si pak prece ten fotograf tu svatbu jednak vubec neuzije, a jednak, kdyz to neni jeho styl, tak se ocividne uz od sameho zacatku v predstavach neshodnete a muze vzniknout jednoduse problem, ze fotografovi se bude vase svatba fotit spatne a vam se ty fotky nakonec stejne libit nebudou :)
Odpovědět
Článek se načítá
@vlcekjan Já jsem si také na sto procent jistá, že Vy moji svatbu fotit nebudete, protože fotografa už máme vybraného ;-) :-D Chtěla jsem se zeptat lidí, jak se jim líbí tato fotka, protože mně se nelíbí. A jak jsem již napsala, u aranžovaného focení ji beru, ale u momentek ne. Neříkám, že to jediné je správně, neboť každý má jiný vkus, proto jsem se taky ptala.
Odpovědět
Mě se ty mázlé líbí hodně, zvlášť když je fotograf dobrej a umí rozlišit, o co v té fotce jde, a vytáhne z toho to hlavní - každá fotka pak něco říká, připadá mi to jak takovej příběh :-)
Odpovědět
@rynglicka U momentek právě hloubka ostrosti důležitá. Nemluvím teď o konkrétní fotce, ale obecně. Pokud fotograf fotí třeba nějakou událost mezi spoustou lidí a chce soustředit pozornost třeba na smějící se pár, je žádoucí, aby hloubka ostrosti byla na úrovni toho páru, ale dál bylo pozadí a ostatní lidé rozostření. Kdyby to tak nebylo, pár, o kterém ta fotografie je, by zanikl, rušily by tam ty další osoby, jejich obličeje, jejich ruce a nohy, odváděly by pozornost od hlavního objektu.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobry den, taky pridane pohled fotografu. Urcite si tuto otazku vyjasnete jeste pred podpisem smlouvy a slozenim zalohy. Kazdy fotograf ma urcity styl prace a tento Vas pozadavek by mohl byt pro hodne fotografu duvodem Vam foceni svatby odreknout. Hloubka ostrosti je to fyzikalni vlastnost, se kterou musi fotograf pracovat uz pri foceni. Jestli chcete mit vse proostrene, fotograf musi volit jine expozicni hodnoty a minimalne u interierovych fotogrqfii bude muset hodne pouzivat blesk a vysoke ISO. Dokazeme si predstavit, ze takove fotky pak budou vypadat podobne jako z kompaktu. J+P Nejedli
Odpovědět
Profilova fotka
Mně se to také líbí. Nejsem fotograf a nerozumím tomu, ale jako laikovi mi právě přijde, že fotka je krásná a vzbuzuje emoce. Jak tu někteří psali, myslím si, že kdyby byla kompletně zaostřená, tak to bude působit jako by to fotil nějaký můj kamarád na normálním foťáku. Sice hezká, ale normální obyčejná fotka, jako bychom se fotili na zahradní party. Tahle působí naopak neobyčejně. No ale samozřejmě pokud se ti to vůbec nelíbí, tak je určitě dobré říct to i fotografovi. Chápu, že nechceš, aby VŠECHNY fotky byly takové. Věřím, že fotograf i v tomto případě vzápětí zaznamenal nevěstu s otcem, kde jsou oba ostří a jsou ústředím bodem fotky. Někdy se hodí rozostřit, někdy se hodí opak. "Pohovor" s fotografem plánuju tak, že si nachystám pár fotek (nejen od něj), které se mi líbí (styl, barva, kompozice), aby si udělal lepší představu. Každopádně ty už máš vybráno, tak doufám, že se fotky povedou podle tvých představ a s výsledkem budeš spokojená.
Odpovědět
:-D no, to je opět jedna otázka ....
Odpovědět
@iviska Joj, já to tady nechtěla psát, ale napadlo mě to samý a navíc jsem u toho dostala záchvat smíchu :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Mě se líbí :)
Odpovědět
@krobinka Naprosto souhlasím! :-) Je přeci jasné, že novomanželé jsou středobodem všeho a nebudou vždycky rozmazaní. A jak už tu bylo tolikrát napsáno, je to ostření už při focení a ne nějaké zbytečné rozmazávání v úpravě ;-) Fotograf je umělec a jeho fotografie jsou uměním. Je tu od toho, aby vám zdokumentoval svatbu, kde budou všichni náležitě zaostřeni, ale také od toho, aby vytvořil kompozičně zajímavé fotografie, jako je ta, kterou jste přidala. Ta fotografie je zajímavá, zachycuje malou družičku :-) Každopádně bych se nebála toho, že se na fotky budete za dvacet let koukat a litovat, že je někdo rozmazaný. Jsou fotky, na kterých budou všichni ostře a pak takovéto fotky, které jsou ozdobou svatebního alba ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Rozostření má určitě své kouzlo a fotografie vypadají zajímavě ale poslední dobou se to někdy i trošku přehání :) Každopádně je dobré se s fotografem předem domluvit jaký styl focení se Vám líbí a určitě budete spokojená :)
Odpovědět
@rynglicka :-D A nebylo by vůbec nejlepší se trochu zamyslet třeba nad optikou jako takovou, než začnu něco bezhlavě kritizovat? :-p Jinak opět souhlas s @photo_nejedli . Myslím, že u některých kompozic a momentek obecně to prakticky snad ani není možné, mít zaostřené všechno, aniž by to nemělo dopad na kvalitu fotografie...Pokud byste si dala tu práci a prostudovala alespoň některé celkové fotoreporty ze svateb (mnohokrát stačí ty, co uveřejní fotograf jako výběr), viděla byste, že rozostřené fotografie nejsou vždy a všechny bez výjimky (resp. jsem nikdy takový balíček neviděla) a obava, že po letech nepoznáte svatebčany, je jednoduše dost lichá... Jinak Vámi natažená fotografie je pro mne hezká a hodí se k momentu, nevěsta s ženichem mají s vysokou pravděpodobností hraničí s jistotou ještě i mnoho jiných, absolutně ostrých fotografií, kde se i po letech poznají... 8-(
Odpovědět
Profilova fotka
Mne se taky libi, par jich mame, obcas jsou to momentky, kdy mel byt focen primarne nekdo jiny/neco jineho a my delali jen takovou kulisu a atmosferu a pak mame i treba moc hezkou dvojici fotek, kde jsem ja vpredu a manzel vzadu a na jedne fotce jsem zaostrena ja a na druhe manzel a ty dve fotky mam v albu vedle sebe a patri k mym oblibenym :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě je to o stylu focení....ale taky o důrazy na fotografovaný objekt. Tady na té fotce fotograf fotil holčičku a nic víc! Chtěl ji zdůraznit, zaměřit pozornost na ni....kdyby fotil nevěstu a ženicha, tak by zase byla rozmazaná holčička. Nechci se někoho dotknout nebo někoho urazit...ale některé argumentace nad představou "kvalitní" fotky jsou absolutně zcestné. Jestli si někdo přeje fotky celé ostré, tak není nic snazšího, než vzít kompakt, nastavit automat a nechat někoho cvakat.
Odpovědět
Profilova fotka
V ukázce, kterou jste vložila, bych volil trošku jinou kompozici. Autor zde zvolenou clonou a ostřením upřednostňuje holčičku v popředí, ale dvojice v pozadí je až příliš dominantní prvek vzhledem ke svému umístění na fotografii. Velmi přitahuje pozornost a oči mi sklouzávají více na ně než na holčičku. Pro mé oko by fotografii více slušelo, kdyby dvojice celkovou atmosféru snímku pouze dokreslovala (jiný úhel záběru, možná jiné ohnisko) a holčička byla více dominantní.
Odpovědět
Profilova fotka
Já myslím, že to je přirozený jev při focení v určité kompozici nebo jak, ne? Určitě se domluv předem. Já nesnáším rybí oko, rybí oko na milionech fotek rádobyprofíků :-)
Odpovědět
Profilova fotka
na druhou stranu když zastáváš tento styl fotek, tak v hladině levných fotografu určitě najdeš hodně, ti co fotí na automatiku, nebo vysoké clony,protože neznám profika, který tak fotí, nebo rovnou kamaráda s kompaktem :). Takže ušetříš :D. Každému se líbí něco jiného. Takže věřím že někoho najdeš. Já jsem pro vysoké clony jen u hromadných fotek :) jinak se mi to nelíbí ...
Odpovědět
Profilova fotka
Tož jsem se dnes večer pobavila :-D
Odpovědět
@rynglicka Váš názor má logické odůvodnění. Spousta fotografů prostě zaclonit neumí a fotka na nízkou clonu automaticky neznamená umění oproti fotkám na vysokou clonu. Na vysmívání se kompaktům a automatice přátelé zapoměňte, využítí hloubky ostrosti je v dnešní době užíváno nadměrně protože chybí nápady a originalita. Jsou lidé co pořádně neumí ovládat foťák ale umí vidět a fotit. A ještě odkaz na známou group 64 http://cs.wikipedia.org/wiki/Skupina_... A ještě poznámka ke slovu profi - je to ten co za svůj výkon inkasuje peníze. Vůbec to neznamená že je lepší než amatér-ten co peníze za výkon nebere. 8-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?