Kolik svatebních fotek máte? Mně stačí 60 upravených

Profilova fotka
Zdravím všechny slečny a mladé paní. Při procházení pár alb a diskusí mě občas překvapilo, s jakými počty fotek, ať už upravených nebo neupravených, se tu nevěsty chlubí. Osobně mi přijde, že třeba 700 - 1500 fotek od svatebního fotografa je strašně moc a nedovedu si představit, že takový počet budu někomu ukazovat. Většina svatebních alb má stejně od 60 do 80 fotek. A radši si budu prohlížet 60 pečlivě a krásně upravených fotek, než třeba 500 upravených jen letem světem. My jsme dostali od fotografa cca 300 fotek (ranní přípravy, samostatné pózování před obřadem, obřad a část hostiny) a upravených cca 60 a bohatě to stačí. Jaký názor na to máte vy?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
už jsem tu na podobnou diskusi narazila...nicméně...podle mě fotograf za celý den těch 1500 fotek udělá jak nic. ALe jsou to hodně podobné fotky, takže pak třeba z 20 fotek vybere jednu nejlepší..ne každá fotka je dobrá atd..a taky záleží jestli je upravuje (hlavně ty pózovací). Kdyby měl upravovat tolik fotek, tak asi zmagoří :D...já sice nevím kolik fotek budu ve finále mít, ale podle toho když jsem u něj byla na focení ateliérových fotek, což trvalo několik hodin a nakonec vznikly 4 krásné fotky, tak jich určitě 1500 nebude :-D ...
Odpovědět
Profilova fotka
Přesně tak, přijde mi zbytečné mít 20x hodně podobný záběr a to by měla být práce fotografa, aby odborným okem vybral ten nejlepší a popřípadě fotku ještě upravil. Manžel občas fotí svatby a nedovedu si představit, že by upravoval třeba 1000 fotek. To by odevzával fotky tak za půl roku po svatbě :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě to hodně záleží od lidí a na fotografovi...takže se sama nechám překvapit. Ten můj fotí spíš módu, než fotky, tak uvidíme ;)
Odpovědět
Profilova fotka
Mám stejný názor, fotograf nafotí cca 1500 fotek, a z toho by měl vybrat odborným okem nejlepší záběry, my to třeba máme tak, že dostaneme 150 fotek, a všechny projdou úpravou. Což jsme se shodli, že je lepší, než mít upravených 500ks fotek, a z toho 30 upravených....
Odpovědět
Profilova fotka
...tak my jsme dostali cca 50 portrétních fotografií velkého formátu a 200 reportážních fotografií z celého dne, vše upraveno, vyvoláno a k tomu CD se všema fotkama kde je jich cca 450.
Odpovědět
Profilova fotka
Maritn Šašek: Fotil jsem nedávno svatbu kamarádům a celkový počet fotek, který jsem jim předal bylo 98. Byla v tom příprava, obřad i veselice. Nerozumím tomu, jak někdo může novomanželům předat několik stovek fotografií. Přijde mi to absurdní, v tom se nikdo nebude přehrabovat. Raději menší množství, ale opravdu výběr kvalitních, neopakujících se a dobře upravených bez spěchu.
Odpovědět
My jsme od fotografa dostali album, kde bylo cca 40 fotek + jsme dostali CD, kde byl výběr ze všech fotek - cca 600 fotek. Na internetu zřídil galerii, kde jsou všechny fotky pod heslem umístěny. A musím říct, že i když je fotek 600 a všechny je prohlédnout mi zabralo trochu času, jsou všechny krásné a udělat z nich výběr na ukazování mi dalo zabrat :-) Nakonec jsem jich vybrala asi 200, které jsem umístila k sobě na rajče. Nechala jsem si udělat fotoknížku z asi 50 fotek a tu nosím všude sebou, abych se mohla pochlubit :-)
Odpovědět
Profilova fotka
pejtho: těch 200 jako reportáž z celého dne mi přijde tak akorát, ono se to nezdá, ale nasbírá se to aby tam byly skutečně všechny ty důležité chvilky ;-)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
My budeme mít fotografku na ranní přípravy a obřad (zahrnuje společné focení) a budemí mít myslím 150 fotek :) Předpokládám, že hromada dalších fotek se nastřádá od kamarádů :)
Odpovědět
Profilova fotka
ahojky, my meli fotografy dva a to od rana od 11 do pul 6 do vecera z toho vzniklo cca 500 fotek, ktere jsme dostali na cd a 40 jsme si vybrali a ty nam vyvolal...nekomu se to muze zdat dost fotek, nejvic je ale z foceni v zamecke expozici a byla by fakt velka skoda to tam nevyuzit, kdyz na to byl cas. Mame krasne fotky, koukam na ne skoro kazdy den, vzdyt je to to jedine co nam z toho dne zbyde...tedy krome vzpominek :o)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Profilova fotka
Osobne na svatbe vyfotim 1500 fotek a predavam "pouze" okolo 300 kusu. Na fotoalbum vetsinou staci 50 az 70 tech nej fotek. Zbytek, 1200 snimku, jsou fotky, ktere proste nejsou tak technicky dokonale nebo se hodne podobaji tem 300 jiz vybranym. Je rozhodne lepe ukazovat 50 nej fotek, nez 200 a vice peknych, ale uz ne tak cool snimku. ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
z casti souhlasim, ale kazdemu se libi neco jineho a co fotografovi muze prijit hezke, vam se libit nemusi...proto lepsi 300 fotek a z toho si sam vybrat treba tech 60 nej...a pokud si zaplatim 10.000 tak klidne at jich je treba i 500 :-)
Odpovědět
A myslim, ze kdyby vam fotograf predal jen napr.60 tak taky prskate proc jich neni vic :-D ale 1500 fotek je vazne az prehnany :-) a urcite nebudou vsechny upraveny-to snad nikdo ani neceka :-D
Odpovědět
My jsme měli fotografa jen na obřad - brali jsme se na zámku. Dostali jsme asi padesát fotek a stačí. Kdo se chtěl podívat, tak se podíval, mě osobně to jako vzpomínka stačí. Zbytek byly momentky od kamarádů. Někdo to prostě všechno musí mít mega... kamarádka napráskala 1500 fotek i na dovolené a potom když nás zvala "na fotky", tak to po určité době bylo k nevydržení...
Odpovědět
My si u paní fotografky objednali balíček o 40 fotkách. Taky nám to bohatě stačí. Naši rodiče měli max. 10 a přežili to taky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@elvira :-):-):-D já jsem jednou na návštěvě koukala na dvouhodinové video, za trest! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
já původně dokonce zvažovala, že by stačilo vyfotit po obřadu pár hromadnýhc, právě jak to měli naši rodiče a stačilo... no ale pak sem si uvědomila, jak miluju procházení fotkama a že by mě to asi chybělo. Fotky na tisk ale nevím, jestli budem tisknout třeba víc než 10
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, také bych byl rád, pokud by stačilo z asi 2000 záběrů z celého dne vybrat 60 fotek :-) Většinou odevzdáváme cca. 500 - 700 upravených, retušovaných fotografií. Ne snad proto, že bychom se bavili tím, že fotky upravujeme 3 týdny. Většinou jsme totiž narazili na tyto požadavky novomanželů 1) vyfotit všechny svatebčany - což u svateb s počtem 50 + lidí znamená min. 100 fotografií 2) vyfotit dekorace, květiny, tabuli... - i zde nám často u kreativních nevěst nestačí 70 fotek :-) 3) skupinové fotografie - většinou jsme svědky toho, že s nevěstou a ženichem se chtějí fotit různé skupinky - a i zde to udělá cca. 30-50 různých scénářů - fotografií. 4) pokud si chtějí novomanželé s fotografiemi pohrát (v podobě fotoknih, přáníček, vánočních dárků apod.) pak je vhodné mít z důležitých momentů fotografie jak na výšku, tak na šířku - detail, celek - a už se nám počet opět rozrůstá :-) 5) trendem současných svateb je vícescénářové portrétní fotografování. Většinou ženichovi s nevěstou už nestačí fotografie "pán s paní stojí u fontány" ... většinou děláme (i přes krátký čas max. do 1 - 2 hodin a díky produkční přípravy, kterou dělá moje žena :-)) i 6-8 scénářů. Jen z nich vznikne minimálně 40 dobrých fotografií s maximální postprodukcí. .. a tak bych mohl pokračovat dlouho.. (reportážní fotografie z příprav, obřadu, hostiny, gratulací, noční párty, překvapení kamarádů)..zjednodušeně.. svatební den má tolik momentů, které díky fotografiím budete mít navždy zvěčněné..více fotografií neznamená, že je musíte neustále prohlížet jen vy. Ale setkávám se často s názorem a zažil jsem to i u vlastních svatby, že fotografie distribuujete dál.. babičce se bude líbit jiná várka fotografií (a lidí), než vašim kamarádům. Rodičům vašeho partnera můžete udělat jiný výběr (s důrazem na ně samotné a jiné lidi), než pro vaše rodiče. A to nemluvím o situacích, kdy se může ve vaší rodině stát příležitost, kdy budete potřebovat dobrou fotografii babičky, nebo strýčka z druhého kolene :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jsem ráda, že čtu Váš příspěvek!:-) Snažím se všem svým klinetům vyzvětlit že méně je více. Za 12 hodin focení si myslím, že optimální počet je cca 250 upravených fotografií a stačí to k vyslovení celého svatebního příběhu a nikoho to neunudí!:-) V době analogu to nebylo jiné a bylo to naprosto dostačující...:-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
Profilova fotka
Ze včerejší svatby mi fotograf poslala nějakých 200 fotek... mám s vybrat.... ale jak to udělat, když jsou všechny prostě úžasné? :-D Máte někdo nějaký fígl?
Odpovědět
My dostaneme 300-350 fotek a myslím, že je to přiměřené. Zahrnuje to část příprav, skupinky, důležité momenty, manželské focení a večerní zábavu. Když si vezmu, kolik je na svatbě zajímavých momentů, budu ráda, když si je pak budu moct připomenout na fotografiích. Na to mi ten počet připadá přiměřených. Větší počet (1000+) na mě působí spíš stylem, že fotograf jen překlopí fotky z karty na flešku a tím jeho práce hasne, případně nutí klienta, aby udělal část jeho práce - protřídil fotografie. Menší počet (okolo 50) podle mě nezahrne celý ten den, ale je to výběr těch nejlepších a nejmilovanějších, které jsou vhodné pro prezentaci před dalšími lidmi bez rizika unudění.
Odpovědět
My máme upravených 760 a celkem všech skoro 1600 a že by jich bylo moc, nám nepřijde. Fotky jsou krásně vyfocené, upravené a neřekla bych, že je každá stejná nebo podobná. Já jsem určitě pro víc upravených fotek. 60 mi přijde hrozně málo.
Odpovědět
Profilova fotka
my jich mame asi 400 a myslim, ze je to je tak akorat, nemuzu rict, ze by jich spousta byla navic a to se jeste dost fotila sestra s rodinou nebo od muze sestra s rodinou a detma a klidne 50 tech fotek sou fakt rodinny s miminkama, kdy se vyuzilo toho, ze placena fotografka byla na miste a udelala hezky fotky mimo svatebni tema
Odpovědět
Profilova fotka
@wedmad Konečně někdo rozumný co nechce kvantitu, ale radši kvalitu.... ;)
Odpovědět
Tak vidíte, že co člověk to názor - jen nesouhlasím s tím, že fotograf upraví něco a zbytek nechá tak jak je...samozřejmě pokud to nafotí kvalitně a nemá s tím žádnou práci, tak respekt:) ale moje zkušenost hovoří tak,že s každá fotka se dá posunout trochu dál ... Můj rekord je odevzdání kolem 900 fotek - samotnému mi to přijde hrozně moc,ale svatba byla nabitá od rána až do noci a svatebčané byli velmi nadšeni..takže záleží na každém:) PS: tímto se omlouvám, že lezu do diskuze - nejsem slečna, ani mladá paní:)
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasím, že celý svatební příběh se dá povyprávět s méně než 50 fotkami,ale pokud chcete mít vše tak to prostě nestačí, přesně jak píše Salik_Slama . Nemusíte přece všem ukazovat všechny fotky :). Ale jen proto,abych se vlezla do limitu tak neodevzdám povedené fotky to je podle mně nesmysl?
Odpovědět
60 fotek je hodně málo...pokud je to z obřadu a pak následného focení páru..to ok..ale jinak co tam proboha ten fotograf celý den dělá :-N ??...
Odpovědět
My máme zhruba 200. Jsou už probrané a upravené. Mě osobně to stačí. Máme ještě svatební video a to mi tu svatbu asi stejně přiblíží víc :)
Odpovědět
Profilova fotka
My dostali upravenych fotek cca 200 plus vsechny, ktere fotografka vyfotila - cca 1200. Z 200 jsme stejne udelali vyber tak 60 pro prezentaci. A za tech 1200 jsem rada, jako neveste mi podle fotek spousta veci uniklo a kdyby nebylo fotek, ani bych o nich nevedela. Fotografka dokazala zachytit i krasne momentky, o ktere bych nerada prisla a je podle me dobre, ze je mame. Nikdo jiny tech 1200 fotek prece videt nemusi. I sama fotografka rikala, ze je nekdy jednodussi upravit vice fotek, nez vybirat ktere jsou nejhezci... P.S. Video jsme nechteli, prave proto ocenuju mnozstvi fotek.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?