Je pro fotografa rozdíl fotit malou či velkou svatbu?

Profilova fotka
Ráda bych se zeptala profesionálů zda je pro ně rozdíl fotit velkou či malou svatbu. Chceme na svatbě jen rodinu a svědky kamarády. Jedná se o zhruba 30 lidí. Žádný zámek nebo jiné velkolepé místo pro možnost spousty fotek. Nevím zda pro některého profesionála nebude focení takovéhoto malého obřadu a rautu "pod úroveň". Obřad bude od 14 hodin, raut od 16 hodin a krájení dortu od 17 hodin. Je možné vůbec z takového focení mít třeba 300fotografí? Většina fotografů nabízí svatební balíčky právě s takovým množstvím fotografií. Vůbec si to neumím představit ale jsem rozhodnuta pro profesionála protože chci mít hezkou vzpomínku a nechci obyčejné fotky od Franty od vedle protože ho přece znám a udělá to za málo peněz...
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý večer, fotit svatbu o 30 lidech určitě není problém ani nijak pod úroveň. My včera dělali svatbu se zhruba 40 svatebčany a náramně jsme si to užili. Fotek za celý den vznikne až až, ale hodně záleží, jestli chcete, aby fotograf fotil celý den nebo jen od těch 14 do 17 hodin. Za 3 hodiny focení bychom dali odhadem tak 100-130 fotek (ale malé svatby neděláme, takže střílíme trochu od boku;) J+P Nejedlí
Odpovědět
Profilova fotka
Rozdíl to určitě je, ale všechno se dá zvládnout :-) 30 lidí se mi nezdá zas tak malá svatba, fotila jsem svatbu i o 6ti lidech, kteří měli svatbu na matrice a následovali na malé hospůdky, tak jsme si poradili na focení s okolní krajinou - a byli s výsledkem i počtem více než spokojení :-) Jinak je dobře, že chceš dobrého fotografa, to jedině schvaluji :-)
Odpovědět
Podle mě záleží spíš na časovém rozsahu focení než na počtu svatebčanů. Pokud bys chtěla fotit hen ty 3-4h, tak ti to může dost profíků odmítnout, ale jen proto, že berou spíše celodenní zakázky, které se více vyplatí. Jinak my měli 30 lidí a fotografa na 12h, výsledek je 350 ks nádherných fotografií.
Odpovědět
Profilova fotka
Podívej se ke mě do alba, my jsme měli na svatbě 21 lidí včetně 2 fotografů a 1 řidiče. Fotek máme celkem 640ks (fotili od 9-18hod). Fotili nás manželé Mlýnkovi, takže žádný Franta od vedle. Myslím si, že to není pod fotografovu úroveň (vím, že loni fotili o 4 lidech + oni 2). Pokud je fotograf profík, tak vám udělá spoustu krásných fotek a pokud navíc si to dobře naplánujete bude rád, že má víc času jen na focení vás dvou. Nám nevyšlo ve svatební den počasí, byla hrozná inverze. Měli jsme možnost dostat slevu nebo si trochu připlatit a fotit se v pondělí (4hod). Fotili jsme se znovu i u nás doma jsem jediná která pozná kdy se která fotka fotila (když nepočítám fotografy).
Odpovědět
30 lidi neni zas tak malo :-) Spis je to prave o tom casovym rozmezi - za 3-4 hodiny mozna 300 fotek neporidi, ale pokud budete mit fotografa na cely den tak myslim, ze je to pro jakehokoli profesionalniho fotografa naprosto bezna zakazka :)
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, 30 lidí je víceméně běžná velikost svatby. Malá svatba jsou 4 lidi :) se kterými jsme si užili focení díky tomu, že nebyly žádné organizační stresy a nebylo potřeba hledat zatoulané svatebčany, kteří měli právě teď být na fotce :) Nemyslím si, že by s tím měl mít fotograf jakékoliv problémy. Horší časy nastávají, když je svatebních hostů třeba 200 :) Ať se Vám svatba podaří a fotečky jsou podle Vašich představ, Linda (Filip Matuška - Photography)
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, osobně jsem fotil svatbu i o dvou lidech (tedy nejmenší svatba co se dá fotit). Jednalo se o zahraniční pár. A také bylo co odevzdat. Ale vždy říkám, nač hromadu fotek... komu to budete ukazovat? Koho to bude bavit? Pokud koukám na nekončící slide fotografií z dovolené, ze svatby, z oslavy, většinou se začínám zanedlouho zajímat, kolik toho mám ještě před sebou. A tak se ptám, budete si dělat fotoalbum z 300 fotografií ze 4h fotografování? Velký počet fotografií v nabídce fotografa, je dle mého názoru ideální tah pro zákazníka, který si řekne, že tím pádem získá za své peníze hodně muziky. Ale někdy méně je více. Chcete mít přeci ze svého svatebního dne vzpomínku ve formě fotografií, kterými budete i svým známým ukazovat, jaký jste měli krásný den a ne je zavalit a utahat hromadou fotografií, které je po chvíli přestanou bavit. Jakub Horák - VyfoťMě_cz
Odpovědět
Profilova fotka
Hodně lidí většinou zaručuje rozmanité situace...někdy velmi milé, někdy trapné až nepříjemné. Některé fotograf stihne zachytit, jiné zase ne. V pondělí mě čeká focení o dvou lidech, tak třeba se přikloním k názoru že velká svatba je lepší. Ale jinak souhlasím s Jakubem Horákem....hodně budoucích manželů se dívá na počet fotek, ale již nějak zapomínají na obsah fotek.... k čemu je někomu např. 10 fotek svatebního auta nebo fotky všech 100 gratulujících lidí novomanželům??? 30 lidí je v pohodě a minimálně 100 fotek by Vám fotograf mohl odevzdat za 3-4 hodiny focení....
Odpovědět
Profilova fotka
Fotím VIP svatby, kde jsou kromě ženicha a nevěsty jen svědkové a celé focení se nese v neuvěřitelně příjemném duchu a přátelské atmosféře. Chce to si dát s fotografem předem schůzku, abyste věděli, že si skutečně padnete do oka a budete naladěni na stejných vlnách. Ad. 300 fotografií - na co Vám jich tolik bude? Stačí třetina kvalitně nafocených snímků. Hleďte na kvalitu, ne na kvantitu a nechte si "ušít balíček na míru". Ať se svatba vydaří!
Odpovědět
Profilova fotka
Přesně tak! Spousty Vás chce všechny fotky, co se nafotí. Ale k čemu? Přece udělám výběr fotek co si chci nechat třeba na DVD a to si troufám říct, že je 300 tak až nad hlavu. Do albumu (fotoknihy) si většinou dáte kolem 80 fotek. Průměr z 500+ svateb za 12 let praxe. Přidávám se k názoru, že 30 nedí není malá svatba. Tak y jsem fotil svatbu 2 lidí (především Čína a Rusko) a také si vybrali neskutečné množství fotek. je to věc názorů. není řečeno, že při svatbě s 30 lidmi nevygenerujete více zajímavých situací jako při svatbě se 120 hosty. Prostě toto není kritérium. Koukněte se třeba do mé galerie a uděláte si představu o tom, kolik fotek (situací) si kdo vybral. Na webu jen pár svateb, ale pro názornost stačí:) Hooooodně štěstí:)
Odpovědět
Profilova fotka
Jak bylo zmíněno výše, záleží spíše na času fotografa na svatbě než na počtu hostů. Když s Vámi fotograf bude 12 hodin, tak budete mít fotek stejně, jako kdybyste měla hostů 2x tolik. Jsou krásné svatby i jen ve dvou. Rozhodně to není "pod úroveň". I malá svatba může být krásná a proto se do toho nebojte investovat. Dobrou ruku při výběru!
Odpovědět
Profilova fotka
@danna987 Dobrý den Dano, pro fotografa by mělo být v zásadě jedno kolik lidí bude na svatbě, jestli to bude malá, nebo velká svatba. Naopak mělo by být pro něho ctí, že dostal Vaší důvěru a byl vybrán. Co je ale důležité je čas, který bude fotit. Je pochopitelné, že nemůžete čekat 300 fotek z patnáctiminutového obřadu, ale z celodenního focení už ano. S tím se plně stotožňuji s předchozím příspěvkem. Jinak od toho času se odvíjí i cena za práci, čím déle fotograf fotí, tím více fotek nafotí a tím více má práce s následnou postprodukcí. Souhlasím i s Mariánem ze Studia 16, že do fotoknihy můžete dát tak 50 -70 fotek, jednak by více fotek lidí nudilo a jednak, že ty fotky by pak museli být malé. Když jsem dělal v časopisu, vybrali jsme jednu jedinou fotku z akce a ta musela vypovídat o všem, i když se povedlo udělat více fotek. Podívejte se kolik fotek je zveřejněných k článkům v časopisech apod. Jinak přeji hodně štěstí při výběru fotografa, dneska jste udělala důležitý krok, tak, ať jste s fotkama spokojena a hlavně ať Vám to klape. Příjemné svatební přípravy. S pozdravem, Ján Senčák
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 3 letech
Profilova fotka
Dobrý den Dano, fotograf fotí primárně pro Vás, takže je zbytečné se strachovat o fotografa :) i menší a komorní svatby mohou být nádherné. Teď budu fotit jednu mini o 6 lidech + farář a už se na ni moc těším :) Obecně je lepší méně kvalitnějších fotek než více nepovedených. Věřím, že z vaší svatby se dá odhadem udělat 100-150 krásných a unikátních fotografií :)
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, určitě můžete mít i za krátkou dobu spoustu krásných fotografií. Více novomanželských fotografií. Každá svatba má své kouzlo, malé svatby jsou pro fotografa stejně tak příjemné jako velké. Když je svatba o více lidech je lepší mít dva fotografy. My třeba budeme fotit i malé svatby ve 2 fotografech. Vždy záleží na přání klientů. Určitě je možné udělat i 300 kvalitních fotografií během 3-4 hodin focení. Bude hodně momentek :-). Správná volba od Vás, vzít si profesionála. Přeji krásný svatební den.Lenka
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?