Je možné nafotit obřad jen při svitu svíček a loučí?

Profilova fotka
Chtěla bych poprosit o názor, zda je možné nafotit obřad, který by byl jen při svitu svíček a loučí. Jestli je možné fotit i bez blesku (nejsem si jistá, jestli by pak na fotkách bylo něco vidět). Chystáme netradiční svatbu na tvrzi a obřad by měl být právě při svíčkách. Celá atmosféra by měla být lazená do podzimu, podzimních barev a světla ohně... Nechci říct, že téma je drak, ale i dračí motiv tam bude. Sami budeme v kostýmech, nebudu mít bílé šaty, takže nebude ani kontrast oproti těm svíčkám. Chtěla bych se zeptat, jestli někdo už máte nějakou takovou zkušenost. Svatba bude 1. listopadu... Děkuji za odpovědi.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@astracreek Dobry den. Obrad pri svickach samozrejme nafotit lze, ale musite vyuzit sluzeb zkuseneho fotografa, ktery ma praxi a odpovidajici techniku. Kazdopadne si myslim, ze svetlo svicek a louci doda Vasemu obradu neopakovatelnou atmosferu.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den. Určitě je to možné, kvalitní fotograf s dobrými objektivy by s tímto neměl mít velký problém. Neříkám že je to jednoduché nafotit, ono taky záleží právě na velikosti světla který přímo úměrně závisí na počtu svíček, ale myslím, že také potřebujete vidět jeden na druhého a na podpisy. Takže pokud bude dost světla na tohle bude i dost světla pro avše fotky. :) Fotil jsem koncerty, často je na nich v některých situacích i méně světla než na svatbě při svíčkách, a nebyl to žádný velký problém :) S pozdravem Šidla Pavel
Odpovědět
Profilova fotka
@pajik57 Nezlobte se na me kolego, ale srovnavat svetlo svicek se svetly na koncerte? To jsou dva rozdilne zdroje svetla, hlavne intenzitou, svetlo na koncerte je vice bodove.
Odpovědět
Profilova fotka
@jirisipek Naprosto souhlasím
Odpovědět
Profilova fotka
@jirisipek Omlouvám se nanapadlo me z moji dosavadni praxe asi lepší přirovnání :-) podstatou meho příspěvku do diskuze měl byt fakt že se to samozřejmě dá nafotit pokud se sejdou kvalitní fotograf a technika :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, nafotit to lze. Záleží, kolik svíček a loučí tam bude. Ale asi bych se přimlouval ještě k nějakému zdroji světla. Když se použije vhodné světlo, tak to zachová styl svatby.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, s manželkou jsme si také uspořádali noční svatbu pouze při svíčkách a atmosféra byla jedinečná. Myslím si, že je třeba dát na zkušené fotografy profesionály a z jejich reakcí zde to vyplývá, že s náležitým vybavením to dokáží. U nás se nepřisvěcovalo ničím jiným. Přejeme Vám krásnou svatbu.
Odpovědět
Profilova fotka
@pension_kraus Jojo, říkala Evička, že to byla nádhera :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@fotografkavhm Ano, je to silný zážitek i po letech :-). Celá svatba měla naprosto jiný průběh, ale nikdo nestrádal :-), oslavy nakonec trvaly tři dny...
Odpovědět
Profilova fotka
@astracreek Zkusenost jeste nemam, ale taky planujeme vecerni svatbu za svitu svicek. Videla jsem par fotek z vecerniho obradu na Bouzove, dostala jsem na ukazku i video a je to nadhera! My tam tedy budeme mit svetlo ze svicek na lustru a kameraman bude mit jeste svoje svetlo, takze tech svetelnych zdroju bude vic. Chceme i nocni fotky zvenku s nasvicenym hradem, tak snad vysledek vyjde alespon castecne tak, jak si predstavuju :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@palomitacheca My tedy neplánujeme noční svatbu, ale bude to na tvrzi (nebo taková je naše představa) a protože tam nejsou žádná okna, tak svíčky a louče. Kameramana nechceme, ale pěkné fotky bychom chtěli... Tak uvidíme :) Ale máš pravdu, že atmosféra to bude krásná. Přítel je Dán, takže budeme mít ně¨jaké slovansko-vikingské prvky a snad se to povede. U nich se bere jen na radnici nebo v kostele, takže pro dánskou část rodiny to snad bude zajímavá zkušenost.
Odpovědět
Profilova fotka
@astracreek Určitě se to povede, musí ;-) Mimochodem taky nebudu mít celý bílý šaty. Líbí se nám skotská tématika, takže budeme my, naše děti a naši svědci v tartanu :-) Taky jsme chtěli netradiční svatbu a podle toho si ji plánujeme :-) Tak ať nám to vyjde podle představ! ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@astracreek Pro fotografa s praxí a zkušeností by to neměl být problém. A tedy patřičnou výbavou, neb vámi popsané světelné podmínky jsou již limitní a v daných momentech se ukáže právě i síla vybavení (je to prostě tak - ať si každý říká co chce). I přes všechny dané možnosti dnešní techniky a praxe je nutné počítat a uvědomit si určité náležitosti, které při takovém focení vzniknou. Pokud by do toho šel fotograf s bleskem, může velmi rychle poškodit celou atmosféru svatby (nejen tím, že v potemnělých místech je blesk pro svatebčany opravdu rušivý, ale i z důvodu ztráty atmosféry na fotkách). Dále je nutné počítat s tím, že fotografie nebudou "křišťálově čisté", jako za běžného světla - bude na nich prostě nějaká ta dávka digitálního šumu (tj. fotografie budou mít větší míru hrubého zrna). To k takto limitním fotkám prostě patří - jen je potřeba s tím počítat a nebýt překvapena. Taktéž je nutné se vyvarovat - ač to může znít zvláštně - extra rychlých pohybů. Prostě rychlé momentky v dané situaci, kterou jste popsala, nemusejí ani velezkušenému fotografovi vyjít - z prostého důvodu - pro zachování atmosféry bez blesku bude na rychlý pohyb stále málo světla. Takže si prostě například v daném místě holt nezaskáčete. :) Jinak světlo svíček je fajn (viz mé přiložené foto z koncertu - osvětlení bylo jen svíčkami a podvečerním světlem procházejícím do kostelíku) - leč i tak bych se nebránil dodatečnému umělému osvětlení - např. klasický halogen jde pěkně do žluta a navíc i hřeje. :) Leč pokud budete mít svíček opravdu hodně a navíc i louče, klapne to s velkou pravděpodobností dobře. :)
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, v dnešní době digitální fotografie Vaše požadavky nejsou nereálné. Fotoaparáty mají vysokou citlivost a objektivy malé clony. Dohromady s tím můžete fotit i při svitu svíček. Vaše tématika je zajímavá. Jsem fanda fantasy. Pokud stále nemáte fotografa, rád bych nabídl své služby. Přikládám fotografii, která je osvětlena jen lampiony a lampou pouličního osvětlení.
Odpovědět
Profilova fotka
Předpokádám, že svíčky nebudou jediný zdroj světla. Viz třeba fotka výše, kde je světlo pouliční lampy o několik řádů vyšší. Focení jenom při svíčkách je totiž nemožná fyzikální úloha. Citlovost čipu je dnes vysoká (12–14 EV), ale pořád je o mnoho menší než citlovost oka (přes 20 EV). Z hlediska fyziky ubývá světla s druhou mocninou. Má-li tedy zdroj světla intenzitu 100 %, pak 10 cm od zdroje to je 1/10 na druhou, což je 0,01 × 100 = 1%. Při vzdálenosti 1 metr to je 1/100 na druhou, t.j. 0,0001 × 100, takže 0,01 %. Mezi deseti centimetry a jedním metrem tedy dojde k úbytku světla stonásobně, takže tam světlo už vlastně není. Další problém je, že světlo svítí zespodu. Lidské vnímání je nastaveno tak, že je zvyklé na svit slunce, které je vždy výš než hlava. (Kromě krátké chvíle před západem, ale to je jiná kategorie fotek.) Osvětluje-li světlo obličej zespodu, vypadá tvář poněkud "hororově". Zkuste shasnout a dát si baterku pod bradu – to se lekne každý! (Já vím, je to extrém, ale slouží k vysvětlení situace.) Dáte-li svíčku nad hlavu, tak dolů moc nesvítí. Řešení: Zajistěte při obřadu tlumené okolní světlo a požadujte po fotografovi ukázky fotek s tímto osvětlení. Jestliže bude pouze tvrdit, že má citlivý foťák a nic není problém, tak pryč od něj. BTW: Já bych do toho bez okolního tlumeného světla nešel.
Odpovědět
Profilova fotka
souhlas s @fotograf_vilimek. Nafotit se to dá, ale perfektních výsledků bez přídavného světla nedosáhnete, přehnaný optimismus i s nejlepším vybavením není na místě. Pokud do toho chcete moc jít, udělejte testovací foto, nasimulujte stejné podmínky a pak se na 1-2 fotkách podívejte na výsledek. Myslím, že většina fotografů zde Vám toto velmi ochotně umožní. Hezký večer :)
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím si, že s kvalitní technikou a zkušeným fotografem.. by to mělo jít a dokáži si představit, že získáte fotografie, které budou neuvěřitelně působivé a emotivní. Na druhou stranu bych se přikláněla ke zkušebnímu termínu, kdy si fotograf bude moci vyzkoušet co a jak... a zároveň vy budete vědět, co můžete očekávat. A aby to nebyl jen fototest, myslím si, že by se to dalo pojmout jako netradiční předsvatební fotografování, které by vám mohlo hrát i posléze ve fotoknize. Pokud jste ve fázi hledání fotografa, budeme rádi, když se podíváte na naše stránky. S kolegou fotografujeme svatby ve dvojici.
Odpovědět
Profilova fotka
@fotograf_vilimek Dovolil bych si nesouhlasit. Citlivost čipu se udává v jednotkách ISO a EV(exposure value), jak ji uvádíte, se týká spíše dynamického rozsahu. Už v roce 1975 byl natočen film Barry Lyndon, ve kterém byly scény nasvětlené pouze svícemi. Je sice fakt, že byl použit objektiv s clonou 0,67(zapůjčen od NASA), ale při dnešních citlivostech fullframe fotoaparátů by nebyl problém použít clonu 1,4. Předpokládám, že místnost nebude nasvícena pouze jednou svíčkou, ale bude jich tam několik desítek a světlo z loučí je už docela silné. Každopádně decentním přisvětlením by se určitě nic nezkazilo.
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji všem za názory, vážím si jich. Je mi zřejmé, že fotky nebudou jasné, jako by to bylo za bílého dne, ale chtěla jsem vědět, jestli to bude i tak možné. V plánu byl příchod za svitu svíček, které budou držet svatebčané a před začátkem řeči vzplane ohěň v krbu... Pak bude možné rozsvítit světla nebo louče. I když celá hostina bude při svitu svíček, rozhodně světlo atmosféru kazit nebude. Jde v podstatě jen o ten začátek. Ještě to budeme muset promyslet. Na fotkách nám záleží, proto bude obřad po poledni a bude možné udělat pak pěkné fotky venku, pokud nebude pršet. Jen si ještě nejsme stoprocentně jisti termínem. Září by bylo hezké, protože může být ještě relativně teplo na venkovní focení. Ale říjen a listopad mají už podzimní nádech, který bychom chtěli. Možná nakonec zůstaneme u toho 1. listopadu. Vím, že v tomhle není možno žádat o radu, protože jsem koukala, že fotky se dají udělat za každého počasí :)
Odpovědět
Profilova fotka
Podle mých dlouholetých zkušeností je nejlepší termín na svatbu září. V jarní termíny může být sníh. V květnu a červnu už bývají velmi hezké dny, ale vydrží maximálně 5–7 dní po sobě. Střídá se to s chladnými dny. V červenci už je léto (někdy až nesnesitelné vedro), ale někdy je hodně deštivých dnů (Medardova kápě, 40 dnů kape). Srpen už je lepší, taky docela vhodný měsíc, ale v červenci a srpnu má většina lidí dovolenou, tak to budou muset nějak sladit s Vaší svatbou. V září je celkem vyrovnané počasí, je teplo, ale ne vedro. V říjnu a listopadu už je to loterie. Může být hezké babí léto, ale taky pěkná zima.
Odpovědět
Profilova fotka
@deejaywolf84: nepopírám, co říkáš, ale díky světlu svíček jsi vystaven velkému rozsahu EV, a ten foťák obtížně zvládá. Řešení není, že nastavíš ISO 3200 a výš, protože tv blízkosti svíčky bude scéna přesvícená a ve větší vzdálenosti bude tma. Navíc při vzrůstajícím ISO klesá úměrně EV.
Odpovědět
Profilova fotka
@hsphoto: Hezká fotka, ale taková situace při obřadu nenastane. Zdroj světla je zde mnohem větší (více než 10 svíček) a díky balónu se světlo odráží zpět dolů, takže do scény dává hodně dalšího světla.
Odpovědět
Profilova fotka
@honzajezdik_photography: Na Tvojí fotce výše nehraje světlo svíček ve scéně žádnou roli. Vše je nasvětleno okolním rozptýleným světlem a svíčky jsou jen jako dekorace.
Odpovědět
Profilova fotka
@fotograf_vilimek Ono to není jen o vyfocení ale i o následné postprodukci, kdy se třeba vytáhnou stíny a podobně, ale polemizovat o nějaké scéně stejně nemá smysl, pokud nemáme přesné údaje o světelných zdrojích a o rozměrech místnosti.
Odpovědět
Profilova fotka
@fotograf_vilimek Vaše tvrzení myslím vůbec není vůbec v rozporu s tím, co jsem k mé fotografii popsal já. 8-) Navíc svíčky byly i na zemi... Přeji příjemný zbytek dne, Honza. :)
Odpovědět
Profilova fotka
Ráda bych přidala alespoň fotografii místnosti. Zkusím nějakou najít, až dorazím domů. Opravdu od té chvilky nečekám zázraky, bude příležitost na další fotky. Ale přeci jen pár bychom jich chtěli. @fotograf_vilimek Děkuji za názor ohledně počasí.
Odpovědět
Profilova fotka
@deejaywolf84: S postprodukcí máš samozřejmě pravdu. Pouze nafocený snímek bez úprav nemá smysl prezentovat. Já požívám některé techniky HDR pro prosvětlení stínů a vytažení kresby z přesvětlených míst. Úpravou se dá hodně zlepšit, ale zázraky nečekejte.
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
Dobrý den, řeknu vám to stručně a výstižně - fotograf s kvalitní technikou a zkušenostma s tím problém nemůže mít :) ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Svatbu při svíčkách, lucerničkách a dvou světelných zdrojů z boku novomanželů jsem fotila v úterý. Mrkni na můj profil, mám tam album. Ale bez blesku se některé záběry, bohužel, neobešly.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?