Jakou fotoknihu byste doporučily? A proč?

Ahoj holky, vy, co dáváte přednost fotoknihám před albem, jakou firmu byste doporučily s proč a jakou naopak ne?
Odpovědět
1
2
ahoj, my máme od fotolabu, neměli jsme žádný velký problém nebo tak, chtěli jsme luxusně vypadající velkou na fotopapíře, což splnili... a vyzvedli jsme si to v jejich pobočce, kterou máme kousek od domu, takže to bylo i pohodlné, doma připravíš, pošleš a za týden vyzvedneš...když jsme porovnávali ceny, vyšli nám i nejlíp...
Odpovědět
Profilova fotka
kvalitní fotografie je kvalitní fotografie, je to prostě základ :)
Odpovědět
o tom nepochybuji, nicméně věřím že i když fotografie JE kvalitní, tak se celkový dojem dá ještě znásobit krásnou fotoknihou :)
Odpovědět
Profilova fotka
@sanik2 Na trhu je velke mnozstvi vyrobcu, ale zalezi kolik kdo chce do knihy investovat. Pak je zde take kvalita, u knihy za petset korun bych ji rozhodne nehledal.
Odpovědět
@jirisipek ahoj díky za reakci. Právě že výrobců je mnoho a proto dělám takový menší průzkum :) Je mi jasné, že za kvalitu se připlácí, ale co se svatební fotoknihy týče, stojí to určitě za to :) A myslím že mezi tyto fotoknihy patří určitě Everflat (třeba Piklio ji nabízí), to se mi líbí opravdu hodně a věřím, že to bude zase o třídu výš.
Odpovědět
Naše rodina jich má spoustu od Happy Foto. Uděláme si je sami v programu, který je docela jednoduchý a byl vyhodnocen jako nej program v nějakém testu, který by se určitě dal dohledat, kdyby ses chvíli kamarádila se strýčkem Googlem. Bylo tam srovnáváno několik firem co se programu, kvality tisku, ceny, a spousty dalších kritérií týče. Kvalita knih je na vysoké úrovni. Budoucí tchyně jim sice 1 knihu reklamovala (měla pokrčené desky a odstín tisku vevnitř neodpovídal tomu, jak fotky vypadaly ve skutečnosti), ale reklamaci bez problémů vyřídili - novou knihu jsme s omluvou dostali do 2 týdnů. Zbývajících cca 15 knih bylo bez problémů, a to je tchyně opravdu náročná, reklamuje skoro jak na běžícím pásu :) Cena je trochu vyšší, než u jiných firem ze slevomatů apod., proto vždy čekáme na výhodé akce - bývají obvykle před Vánoci, po létě, teď měli třeba k jejich narozeninm 50% slevu.
Odpovědět
asi vím jaký test myslíš, bylo to na paladix? to je ale už hodně staré, chybí tam právě několik firem, třeba i mnou zmíněné piklio, kde nemusíš program stahovat. To tam vůbec uvedené není. Jinak děkuji za vyčerpávající odpověď :) Určitě je vždycky fajn vychytat nějaké akce, sice teď není sezóna, ale ono se vždy něco najde - třeba Valentýn 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
Podle ceny se už pozná, zda ty stránky jsou tištěné jako fotografie, nebo jen nějaký levný digi tisk. I malá fotokniha s tvrdými deskami ve fotokvalitě vyjde u FotoŠkoda na cca 3.000,- Já jsem zastánce fotoknih z Itálie. Klasický foto tisk, desky z nerezu, kůže a dalších ručně zpracovaných materiálů, luxusní obal. Prostě je to zážitek, držet takovou knihu v ruce. A pro tak výjimečnou událost, jakou je svatba, je to rozhodně dobrá investice.
Odpovědět
my jsme rodičům k Vánocům dali právě od fotolabu velkou A4 knihu s tvrdými deskami a na lesklém fotopapíře, byli nadšení.... družičkám a svědkům jsme udělali jen takový "srandasešit" a ty fotky byly v porovnání s tím fotopapírem úplně o ničem... jako nešla bych do těch úplně nejlevnějších za 3 stovky, to po téhle zkušenosti fakt ne, ale myslím si, že fotopapír a tvrdé desky s dobře udělanýma fotkama jsou na památku taky hezké... nepotřebujem mít doma knihu vázanou v kůži, nerezu a podobně - stejně by nám nezapadala do knihovny :) máme radši typ national geographic atp. a k tomu ta fotolabácká kniha dokonale pasuje ;-) ale samozřejmě každý chce něco jiného....
Odpovědět
My teď máme jednu knihu z Fololabu, je upravená do vysokého lesku a vypadá to super!!! A co je plus: otisky prstů na tom lesklém povrchu nezůstávají :-) Když to porovnám s jinýma knihama, co máme doma (Bontia, Fotolab bez úpravy do lesku), tak už jinou nechci! :-p Ale samozřejmě záleží na tvé představě, kniha z Itálie bude asi trochu jiný level... :-D
Odpovědět
Já taky doporučuju Happy Foto. Objednáváme od nich už pěknou řádku let (ještě když se používali běžně filmy) a vždy jsme byli spokojení. Jak s fotkama (z normálního filmu i digitální podoba), tak s fotoknihama. Mají velký výběr různých knih a slušné ceny - navíc hodně akcí. Teď jsem objednávala a tvořila i kalendář a taky vypadal hodně luxusně. Takže tuhle firmu můžu opravdu doporučit. A jak se tu psalo, i dodání je extrémně rychlé. Nám, pokud toho není víc, to do týdne dojde vždy - a to dokonce např. i před Vánocema.
Odpovědět
Profilova fotka
souhlasim s tim, dobra fotokniha neni uplne nejlevnejsi a popravde ani ja si je nenecham tisknout tady v cechach, ale pouzivam firmu z Ameriky, ktera je velmi kvalitni a neni to uplne to nejdrazsi na svete. Ale vim, ze i kdyz se na ni bude divat spousta lidi ( coz se u svatebni knihy predpoklada :) ) tak vydrzi a zadny list nevypadne a fotky po roce neztrati barvu.
Odpovědět
Článek se načítá
Určitě Bontia . Super kvalita, luxusní papír a vázání, kvalitní desky, pěkně propracovaný program pro vytváření knihy. Ceny trochu vyšší, ale čas od času se dá kniha koupit na slevomatu za hooodně dobrou cenu. Vytvořila jsem tam knihu pro nastávajícího k Vánocům, jakože "našich prvních pět společných let" a je úžasná. Určitě si tam vytvořím i svatební. 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ano zkkus Bontia fotoknihu, mívají často akci na slevomatu, teď taky, mrkni tam. Taky jsem si tam pořídila dva vouchery za velmi dobrou cenu a pak udělala fotoknihy našim i manželovým rodičům na památku. Byli nadšení. Dá se s tím dobře pracovat, doplňovat nápisy, popisky, ornamenty...
Odpovědět
Profilova fotka
Vy co máte Bontiu, nemohly byste sem prosím dát nějaké fotky jen pro představu, jak kniha vypadá zvenku a třeba jednu vyfocenou stranu zevnitř prosím? Také o ní do budoucna přemýšlím (jak píšete hlavně kvůli těm slevám), tak bych jí jen chtěla omrknout, jak vypadá hotová. Předem moc díky :-)
Odpovědět
Co se slev týče, tak teď má předvalentýnské slevy piklio, kdyby měl někdo zájem. jinak k bontia - mají online editor na vkládání fotek?
Odpovědět
Profilova fotka
Na Slevomatu jsem si koupila už několikrát voucher na fotoknihu Bontia a jinou bych už nechtěla. Mají super šablony, přehledný program, kvalitní provedení a když chytneš akci, tak je to opravdu výhodné! ;-)
Odpovědět
Máte někdo zkušenost s knihou od Fotolabu? http://svoji.zde.cz
Odpovědět
take doporucuji bontia ve slevomatech. jednu jsme si nechlai delat od fotolabu a zklamani. bontia je i velice jednoducha na vytvoreni a tisk a kvalita lepsi.
Odpovědět
Díky všem za reakce :-) Fotolab bych také nedoporučila, ten používám výhradně na vyvolání klasických fotografií, i když dávám poslední roky přednost fotoknihám. Naposledy jsem si nechala tisknout fotografii tak před rokem :-) (jen jednu, velkoformátovou, s metalickým odleskem - doporučuji :)
Odpovědět
My jsme nechali udelat svatebni fotoknihy u Bontie jako vanocni darek rodine. Nadchnul me jejich program na vytvoreni fotoknihy. vyborne se s nim pracuje. ale z vytistenych knih jsem byla hodne zklamana. Meli jsme krasne zarive fotky ve velkem rozliseni, ale ve vytistene fotoknize byly vsechny fotky jakoby zastrene bez jakekoliv jiskry. znovu bych si je tam delat nenechala.
Odpovědět
Profilova fotka
@hannnahs Přitakávám a souhlasím. Navíc Happy Foto mívá akce na různých slevomatech apod. se slevami právě na fotoknihy. Mají obstojnou kvalitu za odpovídající cenu. Barvy nijak neupravují (rozumějte - nikdy se mi nestalo, že by mi poslali fotoknihu s vykřičenými přesaturovanými barvami, což se mi jinde občas stávalo :) ), papír také kvalitní, desky to samé. Jinak já u Happy Foto dělal i velkoformátové fotky, které vyhrály na CPP, protože jsem je potřeboval narychlo vytisknout a byl jsem s nimi nadmíru spokojen - za směšnou cenu mi dodali fotky, které měly minimálně ujeté barvy - papír nehodnotím, byl to zřejmě nějaký bělený levný "šunt"... ale za tu cenu, co chtít víc. Když tisknu fotky ve studiu, tak tam musím sedět a hlídat je, aby mi neujeli s barvami a fotka vyjde tak každá třetí. Samozřejmě seženete lepší ale za více peněz. @paveldufek Mě by zajímalo, jakou technikou, když ne digitálně, tu fotokonihu tedy tisknou? Ofsetem? To děláte v nákladu tisíců kusů? :)
Odpovědět
Profilova fotka
@mafoto inkoustem, ale ne tim co je v malych inkoustovych tiskarnach a pak se dava lamino na to. To umoznune i vetsi vyber pouzitych papiru a jejich strukturu. Digitalni tisk stoji asi 4,- Kc jedna A4 a to nemluvim o velkonakladovem tisku.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak zrovna na Happy Foto běží slevová akce na fotoknohy -30 %. Kdo nevěří, ať tam běží :)
Odpovědět
Profilova fotka
My máme od fotolabu jak svatební tak první rok naší dcery. Obě fotoalba jsou dokonalé a to musím přiznat, že jsem opravdu hodně náročná. Dělala jsem si je sama a byla jsem zvědavá jak každé z nich dopadne. Jedno jsem nechávala dělat v roce 2009 a druhé letost 2013. Obě jsou ten největší formát, který dělají. Fakt jsem spokojená :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Když to shrnu: - fotokniha ano, ale dělaná fotografickou cestou tzv. mokrým procesem - fotoknihy tištěné na papíře ano,ale ne pokud chcete aby Vás poznaly vaše dětí a vnuci. - cena 30x45cm (otevřená 30x90cm) fotokniha Mrosconi s 20str. kožený vazba Vás přijde jen na 4.600Kč. Album s fotkami +/- 5.500Kč. - grafika dle Vaší fantazie - desky v kůží, kožence, dřeva a pod. - lesklý, metalický, matný nebo strukturovaný (hedvábí) povrch fotografií Svatby fotím 7 let. Celou dobu jsem dělal klasické fotoalba (Henzo, Panodia, Walther), tedy lepil fotky pomocí lepítek do alba:( Masakr! Celý den práce a i tak to občas vypadlo, nevyšly Vám stránky, které jste si rozpočítali... Fakt masakr! Zkoušel jsem fotoknihy (ty nejlepší) od firem jako je CeWe, Bontia, Bler a pod. Tři roky staré knížky jsem nechal na měsíc na sluníčku. Všechny mají pokroucené stránky a změnily se barvy. A to pouze po měsíci:( Je to jasné! I ty nejlepší fotoknihy jsou dělané laserovou ne solventní technologii tisku. A to je z hlediska životností problém. Niko ještě nemá skutečnou zkušenost, jak to bude vypadat po 30, 50,100 létech. Možná Vám to přijde jako blbost, ale je to tak. Svatební album je nejvíce v permanencí měsíc po svatbě a pak až za 10 let. Z nostalgie si na něj vzpomenete po 20-30 létech a pak až Vaší vnuci a vnučky na to kouknou. Tak to bylo, je a bude i v internetové době. To jsem si jistý! Jedinou osvědčenou metodou, kterou mi snad nikdo nevyvrátí, jsou klasicky vyvolané fotografie (tzv. mokrý proces RA4). Ten je známy a vyzkoušený již 100 let a všichni asi máte nějakou fotku po prababičce. Především z tohoto důvodu doporučuji buď to klasické album a nebo fotoknihu, která je vyrobená touto technologií. Je těžko o tom cokoliv psát. Musíte jí vidět na vlastní oči. Cenově je srovnatelná s běžným fotoalbem. Tedy asi dvakrát dražší než běžná fotokniha, ale dvakrát levnější než ty tzv. italské fotoknihy.
Odpovědět
Profilova fotka
Studio16cz: Souhlasím. Mokrý proces je v dnešní době jediný proces, u kterého se dá se 100% jistotou garantovat to, že fotografie takto vytištěné nebudou barevně degradovat a jak píšete, vnuci a pravnuci vás na těchto fotografiích určitě poznají. Jinými slovy fotografie vyvolané mokrou cestou mají archivní stabilitu a najdeme je v muzeích a galeriích po celém světě. Jedním z prvních průkopníků barevné fotografie byl americký fotograf William Egglestone. Jeho první barevné fotografie pochází z konce šedesátých let. Tedy, jasný důkaz toho, že barevná fotografie vyvolaná mokrým procesem je schopná “přežít“ půl století aniž by nějak degradovala. Černobílé fotografie jsou na tom ještě o pár desetiletí lépe. Taky souhlasím s tím, že fotokniha v kůži (pokud nejste ochránci zvířat) složená z fotografií vyvolaných mokrým procesem je opravdový zážitek. Taková fotokniha je prostě nádhera, ruční práce ze které čiší opravdová kvalita. K tomu není co dodat, snad jen to, že takovouto knihu opravdu musíte držet v ruce, abyste to pochopily. Na druhou stranu strašit tím, že fotoknihy tištěné jinou metodou než mokrým procesem nevydrží, není na místě. Jistě, stálost barev nemůžeme 100% garantovat z toho důvodu, že jej jednoduše nelze ověřit v čase. Proces, kterým byly v minulosti fotografie vytvářeny, a který v čase obstál se nazývá C-type. A však proces, o kterém se zmiňujete, tedy RA4 tiskne laserem na světlocitlivý papír. Je také znám jako “Digital C-typet” a první velkoformátová tiskárna využívající tuto technologii byla představena v roce 1994. Není to tedy úplně tradiční mokrý proces, kterým byly vyvolávány první fotografie. Nicméně vychází z tradičního C-typu, který byl představen firmou Kodak v padesátých letech. Pokud je tedy čas vaším argumentem toho, že fotografie tištěné procesem RA4 vydrží stovky let, protože tato technologie obstála zkoušku časem, tak tomu tak není prostě proto, že tento proces je používán teprve od začátku devadesátých let. Také argumentujete tím, že jste tři roky staré fotoknihy tištěné laserovou technologií nechal měsíc na slunci. Nechal jste někdy opravdovou fotografii na slunci? Možná to bude trvat trochu déle než jeden měsíc, nicméně i fotografie vyvolaná mokrou cestou, pokud je ponechána na intenzivním slunci, po čase totálně vybledne. Každý kdo byl někdy v galerii nebo v muzeu na výstavě fotografií si jistě všiml, jak pečlivě jsou fotografie chráněny před UV zářením. Jsou chráněny sklem, vystavovány zásadně v místnostech bez slunečního záření a pouze pod umělým světlem. A to i v případě, že se jedná o fotografie vyvolané mokrou cestou. UV záření je totiž pro fotografie vytištěné jakoukoliv formou nepřítelem číslo jedno. Často slýchávám argumenty tohoto typu. Tedy, že pokud nebudete mít fotoknihu tištěnou mokrou cestou, tak se vám z ní fotografie snad vypaří, v lepším případě vyblednou a vy se na nich nepoznáte. Na toto téma se vede velká polemika, a to i mezi sběrateli umění. Kupovat fotografie, které jsou tištěné pouze klasickou cestou, nebo kupovat i fotografie které jsou tisknuté moderními technologiemi? Prozatím to je tak, že sběratelé jsou rozdělení na dva tábory. Je skupina sběratelů a galeristů, kteří kupují pouze tradiční fotografie, a ti, kteří investují i do fotografií tištěných moderním technologiemi. A i ti z druhé skupiny jsou ochotni za jedinou, byť digitálně tištěnou fotografii zaplatit tisíce i desetitisíce euro. Výrobci nových technologií totiž garantují kvalitu a stálost tisku. Někteří lidé však vidí problém v tom, že stálost tisku ještě nebyla jasně prokázána, prostě pro to, že uběhlo příliš málo času od zavedení těchto technologií do praxe. I když jsou k mání interní testy výrobců, které prokazují kvalitu nových technologií, tak ne všichni tomu věří. Abych to shrnul. Fotoknihy značek Blurb, Bontia nebo CeWe – proč ne. Pokud se k nim budete slušně chovat a nevystavovat je týdny a měsíce na slunci, tak Vám jistě vydrží dlouhou dobu. A když ne, tak v nehorším případě máte fotografie v digitální podobě a můžete si fotoknihu udělat novou. Navíc, nikdo neví, co přinese budoucnost. Třeba budou k mání technologie, které překonají i nynější mokrý proces. Pokud ovšem chcete pro prezentaci vaší svatby bezkonkurenční kvalitu, potom je v dnešní době jasnou a jedinou možnou volbou fotokniha od firmy Mrosconi, Graphistudio nebo Unibind. Tedy od výrobců, kteří dělají fotoknihy z “opravdových fotografií”. Proto vybírejte podle svého vkusu a možností. Nemějte strach, že se fotky z levnějších knih vypaří. Pokud ale chcete bezkonkurenční kvalitu, pak je dražší kniha jedinou volbou. V.Kaštyl
Odpovědět
Profilova fotka
Hezký den, Máte ve všem pravdu. Já jen vycházím z vlastních zkušeností. Začal jsem fotit, když začaly fungovat digitální laby typu Gretag Sienna. Fotky do zelena ale drží do dnes. Pak na Frontierech.Sienna měla místo laseru CRT monitor, který svítil na papír. V té době první pořádnější Epsonky a pak Canonky (inkoustovky) a jejích garantované procesy. OK, je to nové, neodzkoušené, tak si budu testovat vše sám. Měl jsem ateliér pod střechou. Do kanclu mi svítilo sluníčko přes střešní okno. Asi půl dne mohlo svítit. Před sedmi léty přišly zaručeně nejlepší a nejstálejší printy Studio Ilford. Stará fotka ze Sienny, ta stejná z Frontieru a další z Studio Ilford na Garelia Glossy (originál pigment) a další z v té době nejlepší kopírky visely na stěně. stejné podmínky. Ty stejné kopie byly v šuplíku. Po půl roce jsem je porovnal. Tisky RA4 se nezměnily. Laser změnil barvy radikálně. Ilford trochu vybledl. Podobný test jsme udělali v kadeřnictví, kde byla dennodenně prohlížena fotokniha CeWe a kniha na StudioIlford. Po dvou létech je kniha CeWe na tom stejně jako má učebnice ze základky, která byla snad 15 let v oběhu. StudioIlford bylo na tom podstatně lépe. V té době nebyla k dispozici technologie, kterou tiskneme teď. Ale když srovnávám tisky na StudioIlford a tisky na novém Nortitsu (nedovolí regenerovat chemii), tak je na tom fotka z labu líp:) Nejsou to pouze moje zkušenosti. Souhlasím s Vámi, že až čas ukáže, která technologie přežije nejdůstojněji. Každý si vybere co bude chtít. Mezi další výhody tisku RA4 bych jen připomněl, že se dají lehce vyčistit. A ještě bych rád připomněl, že není fotka jako fotka. Myšleno ty z labu. Pokud neředíte chemii a jde to i na moderních mašinách tylu Frontier, fotka vydrží. Nevím jako bude na tom srovnání pigmentový tisk vs. solventní nebo ecosolventní. To vše ukáže čas. Taky bych připomněl cenu. Rád bych se do této debaty zapojil za 20 let. Nejde mi o to, kdo bude mít pravdu, ale jak to vše dopadne:) Jinak díky za reakci a dobré světlo. Marian Mrozek
Odpovědět
Profilova fotka
Taky díky za reakci! Doufejme, že si z toho čtenáři tohoto příspěvku něco odnesou a že jim to pomůže při rozhodování. Rozhodnout se pro určitou fotoknihu totiž není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát, což je myslím dobře patrné z naší diskuse. Za dvacet let to můžeme probrat ještě jednou :)
Odpovědět
Mel bych dotaz pro dva profiky vyse. Videl jsem u jedne fotofirmy nabidky fotoknih na fotopapire (CeWe) a bylo to tak, ze de facto kazdy list byly slepene dve fotografie k sobe rubovou stranou. To se mi popravde nelibilo. Dela nekdo fotoknihu aby byl list skutecne jen jeden list? Jinak k te dobe zivotnosti u fotoknihy... Nepocitam, ze je na mnoho let, beru ji jako spotrebni zbozi a kdykoli muzu vyrobit z elektronickych podkladu dalsi stejnou novou. Je to podobne jako v IT ohledne uchovavani dat. Kazdy vi, ze nejlepsi je paska s zivotnosti 30-50 let (ktera je neprakticka a draha), ale pokud existuje plan a postup, tak lze data vlastne po nekonecnou dobu skladovat na pevnych discich (ktere jsou vyrazne levnejsi). A princip je vlastne stejny - je treba pocitat s tim, ze dane zarizeni ma omezenou zivotnost a muze "umrit" kdykoli.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?