Jak vybrat fotografa bez možnosti osobní zkoušky?

Dobrý den, i na mě došlo a plánuji svatbu :) a začínám řešit s tím související problémy, jako například výběr fotografa. Fotky jsou pro mě jedny z nejdůležitějších, protože ty, spolu s manželem a prstenem Vám zůstanou. Mám kvalitní fotky ráda a hlavně si je vyvolávám do alba! Problém je v tom, jak si mám vybrat fotografa, když nemám možnost si prohlédnout jeho práci v reálu, tj. vytištěnou fotku? Na internetu jsou všechny prezentované fotky krásné, ale poté po vytištění bývá ta kvalita někde jinde. Mám už i vlastní zkušenost :( A teď, když mám dát za fotografa 10-20 T Kč, tak už se toho bojím, spoléhat se jen na internetové ukázky. Zkoušela jsem některé vybrané fotogravy oslovit s žádostí o poskytnutí fotek, ale odmítli s tím, že je to majetek klienta a nemohou ho poskytovat (i když na netu je zveřejňují), ale dobře. Poté jsem oslovila nevěsty, a ty mi ani neodpoví či nechtěji obcházet fotografa. Bohužel ani nelze všechny vybrané fotografy osobně vyzkoušet ať už z časových tak i z finančních důvodů. Jak toto vyřešit? :)
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, můžeme se zeptat, jakým způsobem myslíte, že kvalita bývá po vytištění někde jinde? Pokud máte zkalibrovaný monitor a programy a necháváte vyvolat fotky u kvalitních dodavatelů, tak by problém být neměl. Člověk se jen musí vyhnout labům za 1,90 nebo fotoknihám ze slevových portálů za 300 Kč, to pak někdy zbydou oči pro pláč. Fotograf většinou má svého osvědčeného dodavatele, kterého může doporučit. K vašemu dotazu, fotograf vám bohužel opravdu asi nedá fotky jiné svatby v plném rozlišení, abyste si je mohla vyvolat, nicméně ho můžete požádat o osobní schůzku, jestli má třeba ukázkovou fotoknihu nebo si ho můžete vyzkoušet v rámci nějakého menšího focení (jen se to při více fotografech prodraží). Ale než to začnete řešit, doporučujeme vyzkoušet jiného dodavatele fotek, možná zjistíte, že není problém ve fotkách, ale někde v kalibračním procesu. Jindřich a Pavla
Odpovědět
Profilova fotka
Přesně tak. Pokud fotky vypadají po vytištění výrazně jinak než v PC, málokdy bývá chyba na straně fotografa.
Odpovědět
Můžeš si od vybraného fotografa nechat poslat pár fotografií v plném rozlišení a porovnat to s náhledy na netu, ale jak se píše nade mnou - pokud fotka po vytištění vypadá hůř než v PC, může to být nastavením monitoru, ale s největší pravděpodobností je to špatným labem. Upřímně, většina fotek, co se dneska vyvolává jsou na tenkém papíře a jsou jen vytištěné, což je na nich hodně poznat. Ale když objednám fotky třeba z Fotoškoda, tak jsou prostě špičkové, lepší než na monitoru.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, my například na osobní schůzky nosíme fotografie vytištěné ve formátu A4, aby si budoucí novomanželé mohli prohlédnout, jakou kvalitu opravdu dostanou. V dnešní době, kdy hodně lidí prohlíží weby/fotky na tabletech a mobilech to chápeme jako opodstatněný požadavek. Další možností je zaplatit si předsvatební focení, kde se s fotografem lépe poznáte a budete mít přesnou představu o jeho práci. Ať se svatba vydaří. Martin & Linda
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, důvodem toho, že fotky na monitoru vypadají úplně jinak než při tisku, je většinou chyba tiskservisu. V dnešní době je najít dobrý tiskservis opravdu kunšt. Dobrou tiskárnu jsem hledala v Ově 3 roky, nakonec tisknu u Tomáše Vidy a jsem více než spokojená. Fotky opravdu vypadají stejně jako na monitoru, možná lehoučce tmavší ve stínech, ale to je celkem normální. Fotografem to většinou není. Myslím, že mnoho fotografů má nějakou vytištěnou knihu s portfoliem, já ji třeba na schůzky s klienty vždycky beru. Ntb nerada tahám :-). Myslím, že určitě nejsem jediná, kdo má tištěné portfolio. Focení na zkoušku - třeba na té schůzce podle mě taky není tak problematické, vždyť dohodnete se až na ní a pro fotografa by neměl být problém vzít foťák udělat 3 fotky třeba v parku u restaurace. Naprosto Vám rozumím, protože ne vždy si fotograf a snoubenci osobnostně sednou a pak je to na fotkách znát. Vím, že focení v parku není tak úžasné jako když je nevěsta načesaná, v šatech a nafotí se to u západu sluníčka, ona ta svatební atmosféra udělá svoje i s těma fotkama. Ale přeci jen je to nějaký ukazatel. Dělala jsem něco takového s klienty, prostě jsme společně objeli místa, kde byla svatba a kde se bude fotit a zkusili jsme něco spolu vyfotit. Posílám, jak to vypadalo, ty fotky vznikly jen pár metrů od sebe. Svatební ale budou logicky vždycky lepší kvůli líčení a svatební atmosféry :-). Finanční otázka je druhá věc, někteří fotografové se živí i ateliérem, focením miminek, čili když obětují 1 dopoledne, přijdou tím některý z kšeftů, takže logicky za to chtějí něco málo zaplatit. Já jsem po nich nic nechtěla, ale nevím, jestli to tak dělají ostatní fotografové, asi spíš ne :-).
Odpovědět
Děkuji všem za názory. On je problém, že vybraní fotografové jsou zdaleka a je problém domluvit termín :( Když nefotí víkendy a svátky, ale přítel přes týden bydlí ještě dál a nemůže si momentálně udělat volno. No prostě nám to není přáno :) Zaplatit zkušební focení by nebyl problém u jednoho, ale u všech než najdeme to pravé. To bychom nezvládli. Špatná kvalita po tisku, byla v tom, že na fotce byl velký šum. Nevím, jak to odborně popsat, ale pro mě to je nekvalitní zpracování. Zkoušela jsem to na více fotolabech a i s pánem od nich jsme na to koukali na jejich lepším monitoru a viděli jsem to tam. @kacenkakaca : Právě, že fotografové to odmítají. A to by mi stačili jen dvě, klidně ty co mají na profilech.
Odpovědět
@cloo pokud je aum na vytistene fotografii, musi byt i na prumerne kvalitnim monitoru.
Odpovědět
@kacenkakaca: Ano, ano na mých fotkách, které jsme si nechali dělat, to už vidím i na svém PC. Ale když se koukáš na beremko, FB či webovky, většinou jsou fotky zmenšovány, a tím i zhoršená kvalita. A já prostě nepoznám, zda je to způsobeno stylem práce s fotkou či kvůli kompresi.
Odpovědět
Dobrý den. Pokud chcete kvalitní fotky, obraťte se na fotografa, který zároveň fotky zhotovuje a je schopen vám ukázkové fotografie předvést na fotopapíru. Nenechávejte si fotografie zhotovovat ve sběrnách, kde není individuální přístup ke každé fotografii a korekce dělá automat. Pokud vám neodpovídá fotografie na monitoru a na papíru, je nejspíš problém v přesné kalibraci monitoru a nezáleží tak moc na kvalitě monitoru, kromě kancelářských. Většinou jsou monitory nastaveny tak, aby fotografie byly krásně jasné, po kalibraci budou mít fotky věrné barvy. Není nad to, vidět fotografie na papíře. Přeji dobrý výběr.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den! Taky ctím zásadu dávat ve svých fotoslužbách klientům kvalitní papírové fotografie. A tak na předsvatební schůzku beru jak vzorky fotografií, tak ukázky fotoknih, kde jsou fotky velké až 30x60cm na fotopapíře. Mám prověřené zpracovatele a samozřejmě ručím jak za kvalitu digitálních dat, tak za kvalitu tisků. Držím palce, ať se Vám výběr vydaří!
Odpovědět
Takže jestli to chápu dobře, z rad odborníků, mám se na prezentované fotky na webu od fotografů podívat na kalibrovaném monitoru a měla bych odhalit nedostatky. Protože jsem se asi špatně vyjádřila. Moje špatná zkušenost s foto na PC a po tisku je již z focení, které jsem si objednala právě z důvodu vyzkoušení si fotografa. Tak jsem na to přišla. Na webu fotograf prezentuje krásné fotky a já nejsem schopná odhalit nedostatky (protože např. na FB je kvalita zkreslená, na webech jsou fotky malé a nelze je přiblížit a když si je stáhnu, tak při zvětšování je to taky katastrofa). A když jsem objednala focení, tak jsem to teprve viděla. A nedostatky jsou vidět bohužel i na fotkách v PC a to nemusím mít kalibrovaný monitor. Mimo to, také ráda fotím (sice jen pro svou domácí potřebu), ale investovala jsem do kvalitní výbavy, do kurzů a fotky si upravuji sama a po tisku (i v automatech) nemám problém. Proto nechápu, jak se to fotografce mohlo povést. A bojím se, abych tak nedopadla i u svatebních fotek. Bohužel schůzka s některými vybranými fotografy není moc dobře možná z časových důvodů :/ což je samozřejmě naše chyba. Ale doufala jsem, že nebude probém oslovit s žádosti o vzorek (2ks), abych si to otestovala.
Odpovědět
Pokud Vám jde vyloženě o šum, tak ten může být způsobený nedostatkem světla (časté při focení v kostele a na tmavších místech, pokud fotograf nepoužije blesk) a nebo špatným nastavením/kvalitou foťáku. Nicméně si myslím, že Váš nápad - ať mi pošle 2 vytištěné fotky nic neřeší. Protože zrovna ty dvě fotky můžou být technicky dokonalé a zbytek opět ne. Vyberte si proto fotografa, který fotí opravdu čisté, ostré fotografie. Nenechte se zmást různými filtry, focením "přes listy" apod. Vybírejte spíše konzervativnějšího fotografa. To je asi vše, co Vám mohu poradit. Možná byste nám mohla ukázat fotografie, které Vám pořídil fotograf a u kterých jsou dle Vašeho názoru vidět nedostatky?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@cloo pokud nevyšlo předsvatební focení dobře, asi bych do toho nešla. Jednou se mi něco takového povedlo, teda ne s fotkama, ale s tvorbou webu a už při předchozí zkušenosti nebyl ten člověk moc spolehlivý, ale byl to známý a teď mám webovky plné chyb a milý zlatý si nárokuje 10% provizi z focení. :-( Takže když něco neklapne na zkoušku, bude to později lepší? Obávám se, že moc ne. Nevím, proč nehcou fotografové posílat fotky v plném rozlišení, osobně s tím žádný problém nemám, možná oslovit nějaké jiné. Možná mají obavy, abyste se pak s jejich fotkama neprezentovala vy sama, ale to se moc nestává.
Odpovědět
Profilova fotka
@cloo Dobrý den, rád Vám zašlu foto v reprezentativní velikosti, pokud by byl z Vaší strany zájem. S pozdravem honza
Odpovědět
Nechci nijak škodit fotografce, třeba to byla smůla a zrovna se něco nepovedlo. A popravdě, řešit co bylo špatně nastaveno mi už nepomůže. Ale chci se vyhnout opakované chybě. @lea212 : 2 fotky nic neřeší - ano, s tím počítám, že pošle nejlepší kousky, ale můžeme se domluvit dopředu, že takový chci výsledek a pokud tak nebudou vypadat můžeme se dohadovat, ale s důkazy. A nemyslíte, že zrovna na mém názoru záleží? Že mě by se fotky měly líbit? @huwik : také je možnost fotky opatřit vodoznakem a hodně fotografů to i dělá. Už jsem zkoušela dva a oba reagovali stejně :/
Odpovědět
Profilova fotka
@cloo Asi bych zkusila požádat o fotky z jedné celé svatby. To je asi nejlepší ukazatel. Pak se ukáže, jestli jsou fotografovy práce dílem náhody nebo zkušeností a talentu. Možná se opravdu poptat jiných fotografů.
Odpovědět
Upřímně, a to nemyslím nějak útočně, si možná většina fotografů, které takto oslovíte, pomyslí, že budete problémový klient, a proto do toho raději vůbec nejdou. Neříkám, že váš požadavek je neoprávněný, ostatně jste zákazník a tím pádem pán, ale můžete působit, že vidíte / hledáte problémy tam, kde je většina nevidí (soudím alespoň z vyjádření profíků zde ohledně kvlaity tisku). Osobností a další práva klientů jsou jedna věc, ale kde není žalobce... tedy nemyslím, že by měli fotografové objektivní důvod se bát, že by poskytnutí pár tištěných fotek mohla znamenat reálné riziko nějakých důsledků. Pak je tu otázka loajality ke klientovi (mně by se třeba nelíbilo, kdybych zjistila, že fotograf bez mého souhlasu posílá fotky z celé svatby cizím lidem @huwik ). Na druhou stranu my třeba máme s naším fotografem přesně pořešeno, jak může naše fotky použít a v jeho původním návrhu nic o prezentaci mimo katalag a webu nebylo, tudíž ano, fotograf nemusí mít právo Vám fotky poskytnout, i když je má na webu, to mi až tolik neobvyklé uspořádání poměrů nepřijde. Myslím, že vám nezbyde nic jiného, než oslovit tolik fotografů, než najdete alesoň pár, kteří Vaše přání splní... ostatně si myslím, že to je dobrý filtr pro začátek...
Odpovědět
Já jsem od fotografa dostala při emailové korespondenci několik odkazů na interní fotogalerie jednotlivých párů, tzn. viděla jsem fotky na ukázku asi z 5 celých svateb a jsem za to ráda, přestože jsem je nepožadovala.
Odpovědět
@izzybickerstaff : Ano, je pravda, že vidět celou galerii je nejlepší. Toto řeším, že si vyhledám sdílnou nevěstu a projedu si její album. @zorro4 : Jo to chápu, že to tak může vypadat. A ano, pokud jsem s výsledkem nespokojená tak to sdělím, zvláště, když je to pro mě důležité. Ale každému obchodu předchází nějaká komunikace a sjednání podmínek. Myslím si, že je to o rozumné domluvě. Uvidím práci, zeptám se toto se mi nelíbí, je to normální nebo to lze odstranit (např.použitím méně efektů při úpravách) - ano x ne.
Odpovědět
@cloo To ale přeci vůbec nezpochybňuji. Jen jsem se Vám snažila říct, že a) fotograf z pohledu právního skutečně nemusí být oprávněn poskytnout Vám tištěné fotky (nebo celé album), ani pokud má některé fotky na webu (protože právo webové prezentace je obvykle sjednáno, ale ve smlouvách zpravidla nebývá právo poskytovat tištěné fotky, protože to prostě není obvyklé); b) z toho, co píšete zde, že jim píšete, prostě mohou mít obavy, že patříte ke klientům, kteří nebudou spokojení nikdy. Naprosto akceptuji, že jste náročná, že si nespokojenost nenecháte pro sebe. Otázka je, jestli nepůsobíte prostě lehce "přednasr***". Samozřejmě neznám přesnou formulaci toho, co jim píšete, ale je zřejmé, že vyzní jinak "mohl byste mi prosím zaslat ukázku vaší práce ve vytištěné podobě" a jinak "mohl byste mi prosím zaslat ukázku vaší práce ve vytištěné podobě, nedávno jsem obdržela vytištěné fotky, se kterými jsem byla před tiskem spokojena, ale nyní jsem nespokojena". Já třeba už spoustu let prodávám na internetu svoje nošené oblečení a poměrně rychle ze stylu komunikace poznám kupujícího, se kterým "budou potíže". Nicméně nemyslím si, že byste měla změnit přístup. Určitě najdete dostatek fotografů, kteří Vašemu přání vyhoví. Ti, kteří nikoliv, na to mají stejné právo, jako Vy máte právo to požadovat.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, osobně nosím na předsvatební schůzky album s vyvolanými fotografiemi. Stejně tak, když mě potenciální zákazník požádá o nezávislou schůzku, v rámci výběrového řízení na fotografa, vezmu album rovněž. Také zastávám názor, že fotka je fotkou až na papíře. Přeji šťastnou ruku při výběru svatebního fotografa S pozdravem Martin Šašek
Odpovědět
@zorro4 : Samozřejmě jim do mailu píši, že mám špatnou zkušenost :/. A nijak je zato nekamenuji, když odmítnou a jejich argument akceptuji. Jen jsem bezradná, a hledala jsem radu, jak vybrat bez možnosti tisku. Jak tento můj požadavek obejít. Což již nějáké padly a to kalibrovaný monitor, album celé svatby, příp. schůzka pokud to bude v okolí. Nic jiného mi asi nezbývá. Osobní schůzku je složité domluvit, když partner není přes týden doma a fotografové mají o víkendech plno či nepracují. Kvůli tomu jsme nemohli domluvit ani zkušební foto. A dále jet 300 km na schůzku, a nedej bože bychom jich měli navštívit více. To bohužel není úplně reálné. Doufala jsem, že přes vzorové fotky (i s riziky, ale zase je od čeho se odpíchnout při objednávání služby) by to bylo šlo a jednodušší. PS: Má nespokojenost je výhradně sdělována a řešena pouze s dodavatelem a případně osloví-li mě někdo napřímo s dotazem na můj názor. No nic, nechci tady dále polemizovat nad právem jedné či druhé strany. Spíš bych uvítala další možné rady.
Odpovědět
Profilova fotka
Není pro mne problém jakoukoliv fotografii z galerie zaslat v papírové podobě. Na požádání posílám také odkaz na kompletní fotokolekci z vybrané svatby. I z té je možné si vybrat.
Odpovědět
Profilova fotka
@cloo Ahoj, nepřijdeš mi zas tak náročná. :-) Já bych si jako klientka chtěla prohlédnout jednu svatbu komplet v reprezentativním rozlišení, klidně označenou vodoznakem fotografa. V dobrém rozlišení na dobrém monitoru všechny chyby odhalíš (naopak tisk malých fotek pak ledacos schová).
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
Dobrý den, už pár let se svatebnímu videu věnuji a tak jsem dal dohromady pár tipů (celkem 9) podle čeho kameramana vybírat. Některé tipy platí také pro výběr fotografa, kapely a dalších dodavatelů. Třeba se to někomu z Vás bude hodit :-) Najdete je na našem webu hned na titulní straně. Luboš Konečný ...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?