Jak postupovat v případě přístupu fotografa?

Dobrý den, máte někdo zkušenost s fotografem, který odmítl z důvodu počasí fotit tam, kde jste chtěli? Respektive kterého nenapadlo udělat aspoň jednu fotku, kde v pozadí bude zámek? Bohužel nemáme ani jednu fotku se zámkem v pozadí :-( Proto jsme dělali svatbu na zámku, aby tam ten zámek zvenku byl. Zevnitř máme sice pár krásných fotek, ale zvenku ani jednu. Nemám chuť za takovou službu platit. Navíc fotograf nestojí zrovna málo peněz. Znovu si půjčit šaty vyjde dost draze. Děkuji.
Odpovědět
Máte s tím fotografem nějakou smlouvu? Pokud ne, můžete to reklamovat, ale půjde to těžko... Já chápu, že jste chtěli zámek, to je celkem logické, když se berete na zámku, ale zase berte na vědomí, že profi foťák stojí 100 000 CZK a výš + objektivy, je to vybavení velmi drahé a v dešti se s tím fotit téměř nedá... Možná bych se s fotografem zkusila domluvit na jiném termínu focení a řekla mu, že mi to mrzí a že to focení nebylo podle mých představ a jestli by byl ochoten to nějak zařídit a udělat cenu atd.
Odpovědět
Profilova fotka
@mikinkacs Právě že s foťákem za 100000 se v dešti celkem fotit dá... profesionální technika toho snese hodně. Domluvit se na dofocení chybějících fotek by konkrétně tady mohl být dobrý kompromis, nic moc lepšího už teď asi nevymyslíte. Pokud jste mu výslovně řekli že takovou fotku chcete, myslím že na to máte právo. Pokud jste ho o takovou fotku výslovně nepožádali a jde jen o to že jeho samotného to nenapadlo, to podle mě na reklamaci není. Půjčit šaty v pracovní den jen na focení by salony mohly levněji než na svatbu.
Odpovědět
Profilova fotka
Bohužel jste asi vybrala špatného fotografa :( .. Je mi Vas docela lito ... Dejte vedet, na jakem zamku jste meli svatbu. Pokud to bude v okoli meho bydliste, udelam Vam alespon jednu fotku zdarma. Sice asi uz ne ve svatebnich satech, ale nebudete pro me problem ve srovnani s vasim fotografem ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Letos prší skoro pořád a bez focení v dešti to ani nejde. Dobrá domluva je základ. Zkuste fotogafa požádat, jestli nemá nějakou použitelnou fotku z venku. Třeba podle něj není na 100%, ale vás by potěšila. A nebo si k těm interiérovým dejte jednu fotku zvenku bez vás dvou, v albu u sebe to nějaký smysl bude dávat.
Odpovědět
Profilova fotka
Podrobná předchozí domluva je důležitá, stejně tak smlouva, bez ní se úspěšnost jakéhokoliv domáhání se náhrady snižuje. Naopak vy bez ní zase nemáte povinnost zaplatit, proto je to pouze o slušnosti obou stran. Pokud jste jasně zdůraznili, že chcete fotku zámku a je pro Vás důležitá, a fotograf to odmítl, zapomněl, popř. nedokázal technicky zařídit, tak je chyba jasně na jeho straně, ale pokud jste se o tom ani nezmínili, nemůžete ho z toho vinit a už rozhodně ne reklamovat kvůli tomu fotky z celého dne. Každý umělec vidí svět jiným okem a co přijde krásné Vám, může jemu přijít jako neestetický kýč a rušivý element. Proto je nejlepší vybírat si fotografa podle jeho předchozí tvorby, která Vám musí sednout, ne podle ceny, lokality nebo dostupnosti. Já sám nemám ve svém vkusu moc pochopení pro člověkem vytvořené monumenty (různé kapličky, křížky, kostely, zámky apod.) a tam, kde to jde, raději zachycuji a využívám krás přírody. Ale pokud mají novomanželé nějaké přání a i přes mou radu, že na fotce to tak krásně vypadat nebude, si za ním stojí, tak ho samozřejmě vyplním. Takto to rozhodně zní jako nedostatečná (duševní i technická) připravenost fotografa, ale vždy je dobré znát i pohled z druhé strany.
Odpovědět
Ono to je jedno jestli jste měli smlouvu nebo ne, protože těžko tam stálo ,, Chci fotku u zámku". Takže musíte najít nějaké zásadní nedodstatky v rámci smlouvy aby bylo možné reklamovat. Náš rodinný fotograf je super liga. Je to profík, ale neživí se tím. Má to jako velmi hezké přilepšení. A jeho přístup je nadstandartní. jednak je to super člověk a hlavně se neprezentuje, tak, že třeba těhotenská fotografie je za 1.500,- a dostanete deset upravených fote a tečka. On za 1.500,- dodá 100 fotek. A jindy 50 fotek. Prostě posoudí prostředí a atmosféru a když se všechno sejde a fotí se dobře, tak je fotek více. Neomezuje se na nějaký smluvní strop. A tak by to mělo být. Musí v té práci převláda lidská duše a chuť. Ne honba za penezmi. Jinak focení v dešti - kvalitní technika je na to částečně stavěná a co třeba deštník..... Prostě to měl vyfotit. I když by ta fotka nebyla úplně podle jeho uměleckého citu, tak měl splnit přání novomanželů.
Odpovědět
Profilova fotka
A vy jste si behem foceni nevsimli, ze v pozadi nemate zamek? Prominte, ale pokud vim, ze se nefotim venku u zamku, tak jak potom muzu byt po predani fotek prekvapena, ze na tech fotkach ten zamek nemam?
Odpovědět
Profilova fotka
A poprosili jste ho o fotku zvenku se zámkem nebo jste čekali, že ho to samotného napadne? Pokud jste poprosili a on odmítl, tak jste měli být důslednější a pokud to nenapadlo ho, tak třeba i on sám nechtěl, abyste zmokli... A to se mělo řešit na místě, zpětně to nijak nezreklamujete, protože těžko budete mít v případné smlouvě: budeme mít fotku se zámkem. @mikinkacs fotím a rozhodně fotím i v dešti. Poslední dva víkendy na svatby pršelo a pršelo a rozhodně to neznamená, že se s foťákem schovám a řeknu, že ven nejdu, protože musím mít foťák v bavlnce. Buď poprosím někoho ze svatebčanů, ať mi chvilku podrží deštník (většinou se dokonce sami nabídli) nebo jde na něj dát igelit. sáček pro alespoň nějakou ochranu. Ale pokud člověk fotí svatby, tak nemůže pořád čekat jen krásné počasí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?