Fotografové proč nemáte ceník na webových stránkách?

Profilova fotka
Zdravím všechny fotografy. Diskuze u mě na profilu mě přiměla k tomu založit tohle témai. Chtěla bych se vás zeptat proč většina z vás nemá na svých webových stránkách ceník? Z jakého je to důvodu? Mě osobně (a troufám si tvrdit, že i jiným nevěstám) by moc pomohlo kdybyste měli zveřejněný alespoň orientační ceník. Něco jako: "Svatební ceník pro rok 2016 15 000 Cena zahrnuje: 12 hodin focení Cca 300 upravených fotografií 50ks vyvolaných fotografií Soukromou webovou galerii Cena se může lišit v závislosti na sezóně. Ke každému chceme přistupovat individuálně a proto nám neváhejte napsat a my vám sestavíme stavební balíček přímo na míru. " Každý z vás, kdo už to alespoň chvíli dělá, má určitě představu kolik fotek průměrně na svatbě vyfotí, kolik hodin je nejžádanějších a kolik si za to účtujete. Stačil by opravdu jen orientační ceník. Věděli bychom alespoň přibližně jestli jste pro nás dostupní. A případně bychom vás ani nemuseli otravovat dotazy na cenu kdyby ne. Já osobně se jen podle ceny neřídím. Ale ti, kdo ji na stránkách mají, si získali veliké plus. Je pro mě mnohem pohodlnější vědět na čem sem a zároveň neztrácet čas jak váš, tak i svůj. Prosím popřemýšlejte o tom. A za vyjádření budu velmi ráda.
Odpovědět
1
2
7
Připojui se k @limda a dodávám, že by stačila alespoň informace o dolní cenové hranici focení svatby. Určitě všichni víte, pod jakou cenu při focení svatby nepůjdete, takže se ptám, kde je tedy problém ?
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, nejen o této problematice jsem sepsal článek (odstavec "ceník" je jeho součástí), který se věnuje výběru svatebního kameramana (obor příbuzný). Najdete ho v záložce O mně - Deník kameramana. Souhlasím s Vaším názorem @limda , já stručný ceník na svých stránkách mám, ale jistě zde později najdete mnoho vysvětlení, proč to možné není. Dovolil jsem si také poslat Vám soukromou zprávu s mojí nabídkou. Přeji příjemné hledání svatebního fotografa a pokud mohu doporučit jednoho naprosto perfektního, se kterým dlouho spolupracuji, tak si vygooglete jméno Jiří Bošek. Pěkný den. Miroslav Prousek
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, já ceník na webu mám. Myslím, že tuším důvody, proč ceník na webu není (ale raději nechám, ať se vyjadří ti, kteří to takhle řeší). Osobně jsem ceník na web dávala proto, že jsem chtěla být upřímná a hlavně, aby mi psali jen ti, kteří mají o focení skutečně zájem (nemám ráda, když zákazník osloví 5 fotografů a pošle jim hromadný email s dotazem na cenu, což se při nezveřejnění ceníku může stávat i celkem často). hezký večer, Mariana :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@miroslav_prousek Děkuji za reakci. Ráda si váš článek přečtu. Jsem totiž ráda za každého dalšího člověka co ten ceník na webu má. ;-) @huwik A té upřímnosti si třeba já osobně moc cením! Líbí se mi váš pohled na věc. Já si třeba říkala jestli si tam ten ceník nedávají aby to "dopředu neodradilo lidi". Ale na druhou stranu stejně většina lidí nejdřív vybírá podle fotografií a toho jak je jim práce fotografa blízká. Ale kdybych vedle sebe měla dva fotografy s podobným stylem fotografií a jeden by ceník na webu měl a druhý den. Vybrala bych si toho s ceníkem, protože je mi sympatické to, že vím na čem sem. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@limda Důvodů je hodně. Chodí vám víc poptávek = víc možností vyjednávání. Můžete mít ceník poutavě zpracovaný a může sám o sobě oslovit. Na webu mají většinou lidi ve zvyku sklouznout k ceně a nečíst o přístupu práce fotografa, v pdf ceníku si to většinou přečtou, když už si dali tu práci a napsali si o něj, to taky může zaujmout. Někdo sází na osobní zkušenost a ceník vám dá až při osobním setkání. Někdo nemá balíčky a jede podle rozsahu a budgetu svatby. Je toho hodně a určitě jsme nevypsali většinu z možných důvodů. Navíc je to i relativně trendy, to na web nedávat. Nicméně pravda je ta, že pak řešíte víc mailů, na které máte míň odpovědí.
Odpovědět
Profilova fotka
@photo_nejedli Díky za odpověď. Zrovna váš ceník jsem dnes studovala a říkala si "proč to takhle jasně nemohou mít napsané všichni". Já jsem třeba při výběru fotografa pečlivá, možná až moc. Samozřejmě ta cena mě zajímá, ale taky přitom koukám na povídání o dotyčném fotografovi (pokud je k dispozici), projíždím celá svatební alba, facebookové stránky, jak komunikuje s lidmi. A z toho všeho si pak dělám obrázek toho, jakou maximálně částku bych za takové fotky byla ochotná dát. Určitě to tak nedělá každý a jsou tací co koukají na cenu a až pak se rozhodují, ale to si zas říkám "jsou to vůbec zákazníci na které chtějí fotografové cílit?". Je tu hodně faktorů. Mě z laického pohledu právě přišlo, že nepřítomnost ceníku spíš odradí než přiláká, ale o tom mi snad poví někdo, kdo ten ceník na stránkách nemá jak to tedy je. Ale děkuji za další zajímavé důvody. Zas mám o čem přemýšlet. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@limda Určitě se nenechte odradit tím, že někdo ceník na webu nemá. Drtivá většina těch nejlepších z nejlepších taky posílá své ceny na vyžádání. My jsem to jednu dobu dělali taky. Pak jsme si ale řekli, že vyřizovat 3x víc poptávek než normálně, se nám nechce. Ale ruku na srdce, i když ten ceník na webu je, pořád se najde hodně zájemců, kteří se na něho ptají :D
Odpovědět
Profilova fotka
@limda Také ho mám uveřejněný. Důvod je jednoduchý: dle mého názoru by měl být zákazník v obraze od začátku případné budoucí komunikace a spolupráce. Nerozlišuji, jaký má nevěsta rozpočet a kde bude mít svatbu, je pro mě důležité, aby se jí líbila má práce, aby ji nějakým způsobem oslovila a pak-li že ano, je jen na ní, zda akceptuje cenu či nikoliv :-) A souhlas s "huwik" ...
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý večer, my sice ceník na našem webu máme, ale proč si myslím, že to není dobře? Každá nevěsta může mít trochu jinou představu a očekávání. Například rozsah balíčků nemusí vyhovovat nebo chtějí také tištěné fotografie, které standardně nenabízíme. To ale znamená, že fotografie nemůžeme vytisknout nebo se domluvit na jiném rozsahu práce. To vede k tomu, že nevěsty někdy nenapíšou, protože v našem balíčku tisk fotografií chybí a nechtějí se zabývat mailem, stejně jako se jiné nechtějí zabývat žádostí o ceník a automaticky nás to vůči těm, kteří tisk mají v nabídce standardně, znevýhodňuje. A zcela naopak... Pro někoho tisk fotografií důležitý není vůbec, ale nevěsta nepošle poptávku s dotazem na cenu bez tisku, ale raději rovnou volí toho, u koho díky absenci tisku ušetří. Bohužel se nemůžeme zavděčit všem a věřím, že proto spousta z nás zkouší různé varianty. Zmíněný tisk fotografií berte samozřejmě jako příklad, protože může jít o cokoli jiného. Mimochodem - jsme z Litoměřic a děláme fotografie i video. Rádi dojedeme. Zkuste si prohlédnout naši práci na webu nebo FB profilu. V případě jakýchkoli dotazů se neváhejte ptát. Nabízíme samozřejmě smlouvu, předsvatební schůzku (i s focením) a třeba i fotokoutek s okamžitým tiskem fotografií na Vaší oslavě. Vše je na domluvě. Za tým Zachyť To.cz - Foto & Video Radek
Odpovědět
Profilova fotka
@radek_zachytto_cz No, ale vetsina se zepta, kdyz chce neco extra,kdezto kdyz na webu neni nic, tak by si aj fotograf a zakaznik usetril cas zbytecnym meilovanim o cenik. Protoze nekdo kdo ma ceny dvakrat vetsi jak muj rozpocet nepripada v uvahu a aspon bych nemusela psat emaily....Dalsi vec,ze fotografove radi vymeni par emailu nez vubec reknou ceny a to je pro me a verim ze i pro ostatni ztrata casu.
Odpovědět
Profilova fotka
@photo_nejedli Vic moznosti vyjednavani je sice pekny,ale kdyz je nekdo uplne cenove mimo moznosti zakaznika tak si s tim stejne nepomuze... :-D Meli jsme schuzku s fotografem,ktery mel cenu asi tak 4krat nad nas rozpocet a my to netusili dokud jsme tam neprisli...tam je vyjednavani naprosto k nicemu.
Odpovědět
Tak zde profesionalum (a nejen fotografum) podam i nazor druhe strany. Pokud na webu nenajdu cenik, odchazim. Kazdy chce mit zaplaceny svuj cas, cas je prece drahy. A na cas zakaznika nemyslite? Ja opravdu nemam cas, pokud si vybiram z opravdu siroke nabidky, porovnavat vse a jeste psat maily a cekat na odpovedi. Pokud se tedy nejedna o ojedinelou nabidku, nemam zajem. Pokud si profesional nevazi meho casu, proc bych se jim mela vubec zajimat. Pokud si myslite, ze zrovna vy jste ti jedini, ojedineli, originalni a nikdo na vas nema, pak se ke sve smule mylite:-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@lucineni Tak ono ne se vsema to jde, to je jasne. Ale nekdo je treba nalomeny a staci prihodim hodinu navic nebo nejakou slideshow a je to. My treba nejsme smlouvaci typ. Vime, na kolik si sluzby cenime a zjistili jsme, ze kdyz jsme par mesicu na strankach cenik nemeli, tak nam zacalo chodit nekolikanasobne vic poptavek, ze kterych uz se ale zpatky nikdo po zaslani ceniku neozval. Tak jsme ho soupli zass radsi na stranky. Nicmene vime, ze hodne fotografum to vyhovuje zasilat, tak to proste je. Kdyz pujdete vybirat treba prsteny, tak ve vetsine obchodu taky nemaji ve vyloze ceny ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@maiiia Ono dost tech jedinych a vyjimecnych fotografu opravdu je. Ono se na to da divat z druhe strany, pokud se fotografova prace a osobnost nelibi natolik, aby zakaznika primela si o ten cenik napsat, tak to zrovna neni zakaznik, ktereho vy fotograf chtel. Vemte to tak, fotograf vyfoti 20-40 svateb rocne, nepotrebuje tuny zakazniku, staci mu jich v podstate par, ale za to takovych, se kterymi si rozumi.
Odpovědět
@lucineni Ty jo, já bych nešla na schůzku s žádným dodavatelem, kdybych nevěděla alespoň orientační cenu. Na to je můj čas moc drahý. A vidím to i obráceně, ani mí klienti by se se mnou nesešli, kdybych jim neposlala proposal předem. To tě muselo naštvat :-)
Odpovědět
@photo_nejedli Samozřejmě i fotograf si může vybírat své zákazníky způsobem, jaký sám uzná za vhodné. Mezi profi fotografy je pár TOP výjimečných, pár negramotů a mezi nimi spousta více méně průměrných. Gaussova křivka platí ve všech oblastech života. Průměrný člověk s průměrných rozpočtem si vybírá mezi průměrnými fotografy. Já zde vidím více či méně podařené fotografie svatebního dne. Nic, co by se dostalo do síně slávy, ale rozhodně nic, za co by se musel člověk stydět. Co sem ale chtěla říci: Pokud je fotograf na takové výši, že si sám vybírá co fotit bude a co ne, pak to bývá i v jiných oborech pravidlem, že ceník se nevystavuje (aneb, pokud se musíš ptát na cenu, tak na to nemáš). Ale webovky, které jsem viděla já, rozhodně neodpovídali tomu TOP. I když by si to nejspíš rádi mysleli. A já osobně si služby vybírám podle více kritérií. Tedy cena, úroveň služeb, osobnost daného člověka (nakolik se shodneme), styl a mnoho dalšího. A pokud mám pocit, že si člověk nabízející danou službu neváží mě a mého času, tak spolu moc společného mít nebudeme. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
my jej na stránkách máme, nicméně samozřejmě jde pak jakkoliv individuálně poupravit dle přání a požadavků zákazníka :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@limda já ho tam třeba mám.. Ale... z odpovědi kolegů, proč někdo má a proč někdo ne jsem pochopila jednu jedinou věc. Kolikrát je totiž šíleně těžké dát si nějaký univerzální ceník, protože i já jsem si pak kolikrát házela máslo na hlavu, že mi to přináší více problémů. Jednoduchý příklad 2 poptávek (typickky co mi chodí do mailu) 1. Dobrý den, měla bych zájem o focení svatby na Valdštejně dne 15.5.2015. (počet svatebčanů nikdo samozřejmě neuvede). Většinou klient uvede, zda na půl den, celý den atd... A na základě tohoto zjišťuje ceny. Pokud tedy máte ceník na webu, klient vidí, že svatba 10h focení u mě letos stála 12000KČ a počítá s touto částkou... Ale v další komunikaci se dozvím, že se jedná o klasickou českou svatbu cca 40-50lidí, žádné velké přejíždění... 2.Dobrý den, měla bych zájem o nafocení svatby dne 15.5. na Praze 1. (ceník vidí ihned na stránkách a tudíž opět počítají, že cena je za 10h focení 12000KČ)... Další komunikace, která je zdlouhavá ale nutná ukazuje na to, že se jedná o česko- izraelskou svatbu, kde je min 150lidí na hostině, 200hostů na party. Mimo klasické zvyky, které známe my v ČR přibývají náročné (pro mě zatím neznámé) zvyky izraelců. Místo nevěsty komunikuji s koordinátorkou. Během svatby nafotím o mnohem více materiálu, ten den se dvakrát tolik ,,strhám,, a ještě se mi bohužel stává že na takto velkých svatbách prostě ,,omylem,, zapomenou s jídlem na fotografa. Z toho mi ale tedy plyne jediná věc- NEJSEM JÁ BLBÁ že mám tedy ceník veřejně? není lepší mít pouze KONTAKTNÍ formulář, kde mi klient vyplní: Termín svatby, počet hostů na svatbě(abych zajistila asistenta por větší počet lidí- samozřejmě za příplatek), místo obřadu a další specifika které samozřejmě určují INDIVIDUÁLNÍ cenu. Lidé mi pak píšou - a pokud nás je jen 10, mohla byste mi dát slevu? NE, nedám... na místě budu stejnou dobu, stresující situace jako obřad, světelné podmínky, počasí, vlastní oblečení, komunikaci s klientem a organizaci svatby musím vézt tak i tak stejnou dobu, na kterou si mne objednají a chybu si nemohu dovolit. Naopak ANO, cenu navýším dle náročnosti celé svatby. Když se vrátím ještě k úplnému začátku, tak třeba já do budoucna počítám, že budu dávat přirážky i za exkluzivní termíny. např. 15.5.2015- na něj jsem měla opravdu veliký počet zákazníků a stejně jako zájezdy a letenky přes vánoce jsou o dost dražší, proč to neudělat i s termínem, který je opravdu exkluzivní a vím že ho 100% obsadím? :)
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě dodám, že koordinátorka u svatby č.2 s vámi rozhodně o navýšení ceny NEBUDE diskutovat, jednou máte na stránkách tolik a tolik peněz a pokud se snažíte navýšit cenu, je to problém a hrozí vám negativní recenze. Nepočítám to, že vždy je komunikace zdlouhavá a částky, které naceňuji mimo veřejný ceník jsou pak ,,podivné,, a nevěrohodné, když je nemám konkrétně uvedené v ceníku. Proto si kolikrát říkam, že se na to vyprdnu a ať tam nemám raději žádnou cenu veřejně, než pak někomu vysvětlovat a vysvětlovat, že je okrást opravdu nechci.
Odpovědět
Profilova fotka
@zankova_photo Já si třeba nemyslím, že jste blbá, že ho tam máte. Já si naopak myslím, že je to dobře. Pro mě osobně jsou třeba kontaktní formuláře odstrašující případ. I když ho někdo na stránkách má, tak stejně píšu email, protože mi za 1) kontaktní formulář přijde zavazující a za 2) ani já sama netuším kolik lidí mi na tu svatbu dorazí a jaká budeme mít specifika, tak co bych tam měla napsat, tři tečky? =-) Mě přijde rozumné ten ceník mít a pod čarou mít napsané, že při svatbě nad určitý počet lidí je příplatek za asistenka. Mít pevně danou taxu za dopravu. Možnost za poplatek fotky i vytisknout. A kdyby to jó někomu pořád nestačilo, tak ať si napíše. To mi vůbec nepřijde složité na pochopení a pokud to někomu dělá problém, tak by měl možná komunikaci s fotografem nechat na někom jiném ne? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak bych chtěla fotografům moc poděkovat za odpovědi. Některé potěšily, některé překvapily, ale co mě překvapilo nejvíc a nemile je to, že se z nějakého důvodu není schopen vyjádřit nikdo, kdo ten ceník na webu nemá. Tak snad se ještě dočkám. :-) Jen bych ještě za sebe chtěla dodat, že i přes všechny ty jmenované důvody mi ten ceník na webu přijde pořád jako to nejlepší řešení pro obě strany. Hlavně díky úspoře času a výše jmenovanému, že vám bude psát více klientů, kteří o vás opravdu zájem mají a nebudete muset posílat desítky emailů, na které vám stejně nikdy nepřijde odpověď. Já jsem tedy určitě pořád za ceník. Kdyby už nic tak... vypadá to líp. A já moc děkuji všem těm, kdo ho na tom webu máte! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@fotografkavhm Jinak musím podotknout, že s vaší odpovědí maximálně souhlasím. Líbí se mi, když jsou karty vyložené hned od začátku a neberete to stylem "na někom vydělat víc a na někom míň". Prostě je na klientovi, zda tu pevnou cenu bude akceptovat a pokud ne, budou jiní. Udělala jste mi radost.
Odpovědět
Profilova fotka
@limda Děkuji, to jsem moc ráda :-)
Odpovědět
Také děkuji za odpovědi, i mně nadále připadá, že je lepší ceník na webu mít, ale ještě bych přivítala vysvětlení těch, kteří ceník na stránkách nemají. ;-)
Odpovědět
Naprosto souhlasím, vždy si najdu fotografa, který se mi líbí napíšu mu e-mail a čekám i 14 dní na odpověď :( Orientační ceník opravdu pomůže. Za kvalitu si ráda připlatím, ale je dobré vědět na čem jsem. Přece jen máme nějaký budget. Stále sháním fotografa a toto by mi dost pomohlo. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@limda mmch ja jsem cenik 3 roky nemela, ted 2 roky mam a zase ho tam mit nebudu :) A ano pod carou info mam, ale je to zbytecne a zbytecne... ja si proste pripadam stale a stale jak vietnamsky obchodnik na trznici, kde si musim obhajovat vlastni ceny, prirazky, bere mi to cas, usili a kreativitu....
Odpovědět
Profilova fotka
@photo_nejedli Trošku mě zarazila věta: "Chodí vám víc poptávek = víc možností vyjednávání" ....jakože kdyby ten dotyčný fotograf napsal nevěstě, že krom ní má ještě další lidi rozjednaný na ten termín, ale že když místo těch 13 tisíc mu dá 15, tak si je nechá ? To zní celkem neprofesionálně a doufám, že to žádný fotograf nedělá .. =-)
Odpovědět
Děkuji paní Michaele Zaňkové za vysvětlení. Je velmi srozumitelné. Já jsem vždycky absenci veřejného ceníku považovala za otevřená vrátka k tomu, aby si dodavatel mohl vymyslet cenu třeba podle vzhledu / oblečení/šperků klienta. Někde se tohle pořád děje a vadí mi to. Ale to vaše vysvětlení je naprosto srozumitelné. Řešením by ale podle mne byl strukturovaný ceník, kde budou jasně uvedené příplatky právě i za velký počet svatebčanů, vytištění fotek atd. A teda já být fotograf, tak bych žádala příplatek právě i za jednání s koordinátorkou a ne přímo s nevěstou. Je tam ohromný prostor pro vznik informačního šumu a tedy i pro následnou nespokojenost nevěsty.
Odpovědět
Profilova fotka
@phuskova Fotograf nedělá ale obchodníci v obchodě mohou? zamyslete se.... Kvalitní fotograf pokud má x poptávek na jeden termín a na výběr má svatba na radnici, svatba v klášteře v Praze nebo v Rakousku v alpách. Já bych si rozhodně vybrala třetí variantu, protože to je zajímavá zkušenost, lepší prezentace i reklama pro mě. Zároveň i lepší výdělek. Fotografové musí být i výborný obchodníci, nejsme jen lidi co ,,mají,, srdce, ale my platíme nájmy, daně.... Ano odevzdám precizní práci, ale co se ceny týká jsme OBCHODNÍCI a ten kdo obchodník není, fotit nevydrží- protože musíme karierně růst, lepšit se, prezentovat se a ne stagnovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@zankova_photo No když si myslíte, že odepisování klientům co už se neozvou vám čas nebere... Popravdě já vaše rozhodnutí ceník zase zrušit úplně nechápu, ale akceptuji, že to tak máte. Já bych si právě jako na tržnici přišla při tom vyjednávání. Ne při jasně dané a uvedené ceně. :-)
Odpovědět
1
2
7
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?