Fotograf dal naše svatební fotky na Facebook

Profilova fotka
Ahoj. Jak se vám zamlouvá, když fotograf dává vaše svatební fotky na Facebook?
Odpovědět
Cože to? Na to nemá právo, pokud mu nedáte přímo svolení. Já bych mu to zakázala, pokud chci něco zveřejnit, zveřejním si to sama a pouze pro lidi, které chci já. Kdyby mi dal na výběr, byla bych proti.
Odpovědět
@myse11 Fotograf má mít vždy svolení klienta - viděla jsem už i formulář, který někteří mají na souhlas se zveřejněním fotografií, aby tohle mohl udělat. Pokud to udělá bez svolení, může mít z toho velké problémy.
Odpovědět
Já bych řekla, že fotograf uveřejňuje vaše fotky ať už kdekoliv s vaším souhlasem. Náš se nás ptal a myslím, že každý seriózní.
Odpovědět
Profilova fotka
@myse11 Pokud bude mít povolení, pak by mi to nevadilo a užívala bych si opěvných ohlasů od cizích lidí :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Jako fotografka vystavuji smlouvu, kde mi zákazníci podepisují souhlas s uveřejněním. Pokud souhlas nedají, žádný fotograf nesmí nikde publikovat!
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě by měl mít váš souhlas písemně!!! Pokud fotky na FB nechete, musí je stáhnout. Nechávám podepisovat souhlasy všem (i v atelieru) které fotím. Pravda, že většinnou klienti souhlasí s prezentací - je to na druhou stránku i vizitka fotografa. Kdybychom fotky prezentovat nemohli, těžko bychom mohli naši práci jinak předvést :-)
Odpovědět
Profilova fotka
.... určitě souhlasím a dávám rovněž foto nebo video pouze na své webové stránky se souhlasem klienta aby mohli ukázat své fotky nebo video svým přátelům a známým.... :-) Vždy je to ale na domluvě a tak by to mělo být....
Odpovědět
Profilova fotka
No pokud jste ovšem nepodepsala nějakou smlouvu s fotografem, kde bylo titěrným písmem napsáno, že souhlasíte s uveřejněním...jinak bych si postěžovala.. 8-)
Odpovědět
já teda nevím,ale já když jsem si objednávala fotografa na svatbu,tak tam byla kolonka jestli souhlasím-nesouhlasím s uveřejněním našich fotek,takže to tak má asi každý fotograf,každopádně bez tvého souhlasu může těžko něco uveřejnit :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Výklad autorského zákona v tomhle není úplně jednoznačný, v podstatě má fotograf právo užít fotografie jichž je autorem pro svoji osobní prezentaci. Je asi na každém z nás, jakou formou necháme klienta vyslovit souhlas či nesouhlas, nicméně mně osobně připadá podepisování jakéhosi "bianco" souhlasu předem dost nefér. Jako klient sotva můžete vědět, jaké fotky ten den udělám. Některé momenty jsou hodně osobní, intimní, klienti by při focení neměli mít obavu, že vše co nafotím můžu "použít proti nim", protože se zveřejněním předem souhlasili. Myslím, že když jsou klienti s prací spokojení a já udělám decentní výběr, nikdo s tím problém nemá, jinak mají opravdu velmi závažný důvod k nesouhlasu a to já samozřejmě vždy respektuji. Např. VIP svatby, zaměstnanci tajných složek policie čr atd. Na jednu stranu se samozřejmě my, fotografové, velmi snažíme respektovat soukromí Vaší rodinné události, na druhou stranu, jak byste si nás chtěli pro svou svatbu vybrat, kdybychom měli všichni úplně prázdné portfolio?
Odpovědět
Profilova fotka
@helenaszmigielova Super napsaný. Souhlasím.
Odpovědět
Profilova fotka
V případě, že se zveřejněním nesouhlasíte a fotky jsou zveřejněné, určitě zkuste domluvu - předpokládám, že většina slušných fotografů fotky stáhne, i kdyby měla vyjednané právo na zveřejnění třeba v obchodních podmínkách. Pokud vyjednané právo fotograf nemá, je jasné že by měl fotky okamžitě a s omluvou stáhnout. Samozřejmě je nejlepší vše probrat s fotografem předem i pokud Vám nenabídne možnost volby a předejít jakýmkoliv nejasnostem. Setkal jsem se jak s klienty, kteří šíření fotografií téměř vyžadovali, tak s klienty, kteří nesouhlasili ani s galerií chráněnou heslem a dostupnou na internetu ;)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Když s tím novomanželé nesouhlasí, tak by je tam dávat neměl. Mnoho lidí má k FB takový vztah, že tam sami dávají spoustu mizerných fotek. Když pak získají hezké fotky ze svatby, tak mohou jenom získat zveřejněním na FB. Vše je na osobní domluvě. Rozhodně bych to neřešil předchozím souhlasem, když žádné fotky ještě nevznikly.
Odpovědět
Profilova fotka
Mám to ošetřeno podpisem.Vždyť kdyby fotograf(ka) nemohl ukázat co fotí,tak novomanželé by neměli podle čeho vybírat.Většinou souhlas podepíší ,vyjímkou bývají lidé pohybující se v politice .
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
mně se fotografka jen optala jestli nám nebude vadit že si to pak dá na své stránky a já řekla že ne ale kdyby to tam dala bez souhlasu tak by mi to asi vadilo.
Odpovědět
Profilova fotka
Mě by to nevadilo,pokud by to nebyly nějaké intimní fotografie. Každý fotograf by se měl prezentovat svojí prací a facebook není žádná nelichotivá stránka. Stejně se většina lidí jen podívá a nic dál. Žádné drama v tom nevidím.
Odpovědět
Profilova fotka
@helenaszmigielova skvěle napsáno .... Vždy se ptám, a pokud i přes souhlas si to někdo časem rozmyslí a požádá mě, abych fotky stáhla nemám s tím problém :) vše je o domluvě
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
Rozhodně to není v pořádku. Fotografie také vystavuji, aby měli ostatní podle čeho vybírat, ale pokud nedostanu písemný souhlas tak nic.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
řeším teď podobnou situaci - chápu samozřejmě i fotografy, že chtějí prezentovat svou práci, ale očekávala bych, že budu alespoň informována o tom, že fotka bude někde prezentovana :( Manžel s tím problém nemá, ale mě to vadí...
Odpovědět
@verunkak Tak s tim ze fb neni nelichotiva stranka bych zrovna moc nesouhlasil. staci se podivat na podminky pouzivani ktere jste odsouhlasili a ktere resilo sotva par lidi kdyz je nedavno zmenili a ostatnim to bylo uplne sumak... vlozenim fotky na fb se ta fotka stava majetkem fb tak jako vlastne vsechno co tam clovek vlozi... ne ze bych neco proti Markovi mel ale aby vlastnil i moje svatebni fotky to opravdu nepotrebuji takze ja osobne bych se dost ptal na to co tou prezentaci ma na mysli... kdyz to bude mit na svem webu tak proc ne tim se prece nic nezkazi ale aby je daroval fb to by se mi moc nelibilo... sak odkaz na to album mych fotek na jeho vlastni stranky tam neni vubec problem nahrat tak proc tam davat primo fotku.
Odpovědět
Profilova fotka
@princina já se osobně domnívám, že vím, kdo Vám svatbu fotil... původně jsem Vám chtěl napsat, že jste si měla vybrat přeci jen lepšího fotografa, ale jestli jsem to správně pochopil... tak ten Váš (původní) si zlomil ruku. Samozřejmě fotograf nemůže svévolně zveřejňovat fotografie z Vaší svatby. Tuším, že nemáte pravděpodobně sepsanou ani smlouvu v které by jste to měli ošetřené (MÁ BÝT SAMOZŘEJMOSTÍ, ALE NĚKTEŘÍ FOTOGRAFOVÉ TO IGNORUJÍ!!!). V tom případě fotografa slušně požádejte o stažení fotografií, pokud by byl problém, tak se ozvěte.
Odpovědět
@milanfox je to poněkud komplikované, když sháníte fotografa necelý týden před svatbou:-(
Odpovědět
Profilova fotka
@princina Já Vás chápu :-) proto říkám, že nic nenamítám. Těžko týden před svatbou seženete Vašeho vysněného fotografa (fotografku)... nic to ale nemění na tom, že by měl respektovat to, že nemůže jen tak zveřejňovat Vaše fotografie
Odpovědět
Profilova fotka
Nas se fotografka vyslovene zeptala, jestli muze par fotek pouzit do sveho portfolia, napr. i proto ze z dane lokality byla nadsena a chtela by ji doporucovat i jinym parum.. takto by se mel zachovat kazdy profi fotograf a az s vasim souhlasem fotky nekde zverejnit, resp. pri vasem nesouhlasu vase prani respektovat..
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Profilova fotka
tak jako mě by to nevadilo kdyz se člověk snad nemá za co stydět ne? já byhc takový s prominutím blbosti neresila, spíš bych byla ráda ze je uvidí i jiní lidé a prostě vůbec mi takové věci nevadí, ráda se chlubím fotkama kdyz jsou pěkné :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Mně osobně by to nevadilo....chápu, že si chce udělat nějakou reklamu, a když si je dá na internet, tak budu i vědět, že on sám je s prací spokojený a foto jsou pěkné :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?