Foto a video ze svatby

Ahoj nevěsty, před měsícem jsem měla opravdu překrásnou svatbu, kterou jsem si nechali zdokumentovat od profíků. Fotky i video se náramně povedly, s manželem jsme z nich byli nadšení. Video je pro nás velmi intimní, chtěli jsme ho jen pro nás a rodinu. Z čeho jsme méně nadšeni (já přímo zuřím, protože si střežím svoje soukromí na internetu) je to, že video je zveřejněno na facebooku!!! Poprosili jsme o smazání příspěvku, ale naše žádost byla odmítnuta. Nyní si video koluje na internetu a vidělo ho přes 3000 lidí. Aby to nebylo málo, tak další dodavatelé z naší svatby si video zveřejnili na svých fb stránkách jako reklamu. Jsem z toho opravdu zničená, nenapadlo by mě, že v dnešní době bez mého souhlasu může někdo publikovat soukromé video. Nevěsty, dávejte si proto prosím pozor a všechny dopředu upozorněte, že vaše láska není na prodej ať neslouží nikomu jako reklama.
Odpovědět
a co mate v smlouve? ja si zas neviem predstavit ako by sa fotograf/ kameraman prezentovali, ak nie prave cez fotky a videa... standard je mat zverejnenie uvedene v smlouve, popr. som citala ze niekedy sa da dohodnut na priplatku, v takom pripade sa pak video/ fotky nepublikuju. je to vzdy na dohode oboch stran. ak si nic take v smlouve nepodpisala, potom je to samozrejme neprofesionalne spravanie daneho cloveka :-|
Odpovědět
Profilova fotka
To jste měli řešit před svatbou, respektive než jste uzavřeli smlouvu. Většina fotografů a kameramanů má v podmínkách, že tím že jsi je zvolíte, souhlasíte se zveřejněním. A nemají je to jen fotografové a kameramani, ale i vizážistky a kadeřnice. Vždyť oni se prezentují takto. Vy jste si taky dodavatele vybrala na základě toho, co jste viděla a pravděpodobně na fotce či videu.
Odpovědět
Profilova fotka
@ebinka89 Máš smlouvu? Protože pokud nemáš přímo podepsané ve smlouvě, že se zveřejněním souhlasíš, tak nemají právo video zveřejnit, když jsi proti.
Odpovědět
Profilova fotka
Sam jsem fotil dve svatby, kde jsem kyvnul na to, ze fotky nebudu nikde publikovat. Zpetne toho dost lituji, protoze se dost povedly a chtel bych je mit v portfoliu. Jak zaznelo vyse, fotograf nema jiny prostredek, jak se prezentovat, a pokud by nikdo nedal souhlas s publikovanim, tezko pak nekoho oslovite.
Odpovědět
Moc děkuji za všechny reakce :) smlouvu ještě zkontroluju, zařizoval to manžel. Rozumím, že pro fotografa/kameramana je portfolio důležité. Pokud by se mě někdo zeptal, souhlasila bych se zveřejněním např 5 fotek a sestřihu videa, třeba 20 sekund. Navíc myslím, že je spousta nevěst, které se rády předvádějí a nemají s takovými věcmi problém. Jen jsem chtěla napsat, že pokud má někdo rád svoje soukromí, je dobré si to pohlídat. Mě dopředu nenapadlo se o to podrobně zajímat. Děkuji za odpovědi, už se necítím jako jediná zneužitá nevěsta.
Odpovědět
Profilova fotka
Obecně žádný fotograf / kameraman není rád, když nedostane souhlas se zveřejněním - jak zaznělo výše, je to prostředek, jak získat další zákazníky - vy sama jste si daného fotografa a kameramana taky vybrala na základě jeho dosavadní práce - a k tomu daly ony nevěsty souhlas. To není "láska na prodej", zkuste to vidět trochu jinýma očima... Pokud máte smlouvu sepsanou, mrkněte do ní. Pokud jste podepsala, že souhlasíte se zveřejněním, pak má kameraman právo video zveřejnit, nicméně bylo by to od něj slušné, kdyby změnu názoru vzal na vědomí. Je to sice nepříjemné, je to škoda, zvlášť když se záběry povedou, ale spokojenost zákazníků by měla být na prvním místě. Pokud ve smlouvě nic takového nemáte a vyjádříte svůj nesouhlas dodatečně, měl by materiál stáhnout ihned.
Odpovědět
Profilova fotka
Po událostech posledních let (GDPR) zveřejňuju už jen s konkrétním písemným souhlasem (co, kde, kdy, proč, na jak dlouho). Ale ani předtím bych si nedovolil zveřejnit fotky bez souhlasu nevěsty a ženicha. A už vůbec bych si nedovolil, kdyby mě nevěsta poprosila o jejich smazání, tuhle žádost ignorovat. Každopádně jsem měl zatím asi obrovský štěstí na lidi, ale nikdy jsem se nesetkal s odmítavým postojem ke zveřejnění fotek. A to neukazuju jen pár fotek, ale průřezy celým svatebním dnem. Jsem reportážní fotograf a vystavuju svůj "produkt". Ne pro sebe, ale pro svoje budoucí klienty. Kdybychom neměli co ukazovat, byl by to smutný konec našeho řemesla, takže všem nevěstám předem moc díky za pochopení a za souhlas ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Je úplně normální nafotit svatbu nebo jakoukoliv jinou zakázku a fotky nesmět zveřejnit (zrovna o dnešním focení nesmím ani mluvit, natož zveřejňovat fotky). K této práci to patří a kdo to nerespektuje, je kopyto. Navíc naprosto jednoznačně porušuje zákon. Pokud od vás nemá souhlas ke zveřejnění, nesmí video ze soukromé události jako je svatba zveřejnit. Pokud váš souhlas má, vy máte právo ho zrušit, teoreticky s odpovídající sankcí (někteří kolegové ve smlouvě uvádí třeba čtvrtinu ceny). O využití videa ostatními dodavateli ke svým obchodním účelům bez vašeho souhlasu ani nemluvě, to je normálně žalovatelný, bohužel dneska je to na internetu slušný eldorádo a fotky a videa se ve velkým kradou a zneužívají... Takže mrkněte na tu smlouvu a klidně na kameramana trochu přitlačte (po dobrým samozřejmě :) ).
Odpovědět
Profilova fotka
Mno, já teda nechápu, pokud si soukromí takto úzkostlivě střežíte, že jste tuto záležitost neprobrali předem. Já chápu obě strany, byla jsem nevěsta velmi náročná a kritická a dneska jsem svatební fotografka. A upřímně, kdyby mi nevěsta už dopředu odmítla se v souvislosti s její svatbou jakkoli prezentovat, dost bych spolupráci s ní zvažovala. Jak byste si své dodavatele vybrali ? Podle čeho ? Názor typu : však oni se někteří rádi ukazují neberu. Jistě je spousta fotografů, kteří by zakázku vzali, protože zakázka, že jo, i s tím, že ji pak nesmí ukázat, ale pak jsou i tací, kteří za každou cenu zakázku nepotřebujía z principu by s Vámi nespolupracovali. Zákon je na Vaší straně. Ale jakým způsobem to podáváte, sympatizuji s kameramanem a jsem ráda, že moje nevěsty jsou "exhibicionistky" :-D Bez aktuálních ukázek své práce bych to mohla zabalit. Stejně tak jako stavaři se prezentují postavenými domy, svatební fotografové zveřejněnými svatbami. A ač si to mnohdy nevěsty neuvědomí, v kvalitních výstupech aliaz skvělých reportážních příbězích nejsou tváře ženicha a nevěsty rozhodně prvořadé, jde ve fotkách úplně o něco jiného.
Odpovědět
Profilova fotka
Naprosto souhlasím s Lukášem Voráčkem a Víťou Malinou. Pokud mě klient požádá o nezveřejňování jeho fotek, má na to právo. V dnešní době GDPR obzvláště. I pokud jste měli ve smlouvě odstavec, že se zveřejněním souhlasíte, máte právo na to změnit názor (i když může být zmiňovaná sankce dle smlouvy). Osobně se klientů vždy dopředu ptám, zda jim nevadí, že si pár jejich fotek dám na web nebo třeba na instagram. Svatba je dost intimní typ události a chápu, když nesouhlasí, což se mi stalo zatím jen párkrát, ale většinou s tím nikdo nemá problém. Vše je o přístupu. Jsem takový, že se se svatebčany sblížím a beru je jako své přátele. Ne jako „pouhé“ klienty a neudělal bych nic, s čím by nebyli spokojení. Smlouva nesmlouva...
Odpovědět
Ještě jednou všem moc děkuji za reakce :) smlouvu jsme neměli. Na přípravu svatby jsme měli 2,5 měsíce, díky zimnímu období měli námi vybraní foto/video volný termín. Zaplatili jsme fakturu, 1/2 před a 1/2 po svatbě. Žádný souhlas jsme tím pádem nepodepisovali. Cena byla standardní na dnešní poměry (=darda). O smazání videa z FB jsem poprosila ještě jednou, snad se mi to nakonec podaří. Samozřejmě jsem vybírala podle fotek, co měli zveřejněné na oficiálních stránkách (ne fb) - z každé svatby pár fotek a několikavteřinový sestřih videa. Také mě zajímaly doporučení - jako komunikace, přístup, atd. Myslela jsem tedy, že doporučení + 3 fotky jako recenze budou dodavateli stačit :)
Odpovědět
Profilova fotka
@ebinka89 Já fotografie ze svateb nezveřejňuji. Je to soukromá akce. Maximálně 3 ks pro prezentaci mé tvorby a propagaci. Pokud mě snoubenci/novomanželé požádají nebo nedají souhlas, tak bych si nedovolil to někde zveřejňovat. Fotograf má sice práva, ale vy jste zákazník, který platí a může si rozhodovat co s tím. Pokud jste jim psala, tak by to měli stáhnout (záleží kde všude se to zveřejnilo).
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@ebinka89 Kameraman by měl video na Vaši žádost stáhnout a věřím, že to udělá. No jak už jsme zmínili, tohle se mělo řešit předem, ale dle zákona jste v právu. A prezentace tří fotek z celé svatby opravdu nestačí. Teda jasně, každá služba má svého zákazníka. Náročnější páry nebo lépe řečeno, páry, kterým na fotografiích a videu záleží a dejme tomu se v tom aspoň trošku orientují, dobře vědí, že celodenní reportáž se neukáže ze tří vystajlovaných portrétů. To dokáže už kdejaký hobby fotograf, tři fotky ze svatby se snad povedou každému. Je potřeba ukázat celou story, pokud to fotograf myslí vážně, focením se živí a chce dát snoubencům jistotu, že kvalitativně odvede minimálně svůj standard, nestačí ani jedna povedená svatba za sezonu. A obzvlášť, když za svou práci požaduje "dardu", jak jste uvedla. Totéž platí pro kameramana, skvělou vizážistku, hudebníky či cukráře. Je nutné stále ukazovat něco nového, nové nápady a pohledy, když si dodavatelé chtějí udržet jméno.
Odpovědět
Profilova fotka
@kamini vypadá to, že odpovídáte spíš mě :-D Já mluvil o třech špičkových kvalitních fotografiích (že už lépe vyfotografovat nejdou), které může fotograf použít do portfolia (ze všech svateb, celého roku). Tam opravdu stačí 1-3 fotografie z jedné svatby. Nechcete se prezentovat portfoliem tisíců fotek, kde bude vždycky sto až dvěstě podobných snímků. Stručné portfolio na upoutání pozornosti stačí. Pokud se bavíme o pozdější komunikaci se zákazníkem a dolaďováním detailů, tak může fotograf poslat tajný odkaz na skrytou galerii širšího výběru fotografií z celého dne ze dvou/tří svateb. Tím by šel částečně vyřešit problém Ebinky. Opravdu není potřeba posílat mraky fotek a odkazů. Možná je někdo šťoura a má na to čas. Ale většina lidí pracuje a má i jiné starosti, než strávit týdny prohlížením tisíců fotek. Rozumní lidé poznají kvalitu nebo jim vyhovující styl z portfolia a z přehledu dvou svateb. Svatby jsou soukromé akce, kde jsou na fotografiích lidé. Takže tam je fotograf a publikování na veřejnosti svázano mnoha zákony a předpisy, které se samozřejmě nedodržují. Vy tu reagujete jako fotograf. Je zřejmé, že máte jiný názor a snažíte se to dělat jinač. Každý má svou cestu a žádná není špatná, pokud vede k cíli. Hádat se nechci. Je to stejné jako v politice nebo jinde. Někdo premiéra prokoukl hned na začátku a někdo mu pořád slepě věří.
Odpovědět
Profilova fotka
Jste rozhodně v právu. Pokud nemáte v podepsané smlouvě uvedeno, že souhlasíte se zveřejněním, nemá na to fotograf dle GDPR právo, navíc máte právo ten souhlas i zpětně stáhnout a žádat smazání. Já mám teprv před svatbou, ale určitě nebudu souhlasit, aby se fotky potulovaly někde, kde nechci.
Odpovědět
@lucydora V tomhle bohužel nemáte pravdu. GDPR je jedna věc a podmínky smlouvy je věc druhá. Pokud budete mít ve smlouvě že souhlasíte se zveřejněním, pak se nemůžete odvolávat na GDPR. Navíc GDPR se týká úplně jiných věcí. Jde o souhlas se shromažďováním citlivých dat ve smyslu rodných čísel, adres, telefonů a pod. Nikoliv audiovizuálního záznamu. Na to jsou úplně jiné zákony, a proto se to řeší přímo ve smlouvě. Souhlasit se zveřejněním samozřejmě nemusíte, ale pokud si vyberete někoho trochu známějšího kdo je dobrej, pak Vás nejspíš odmítne a nebo bude chtít 5-10 tis navíc za to že fotky nemůže použít. Spousta fotografů svoji práci dotuje právě tím, že můžou prezentovat fotky.
Odpovědět
Profilova fotka
@fotomaslo Nee, neodpovídala jsem vůbec Vám, byly to vše reakce na podněty zakladatelky, ty 3 fotky zmínila nevěsta :-D To je úplně v pořádku, že si to dělá každý po svém a jinak to ani nejde. Ale teda neumím si představit, že by se nějaký kameraman nebo fotograf rád nepochlubil povedeným videem a fotkami, vždyť o tom ta práce je - aby byla vidět. A každého autora přece těší, že se může podělit. A proto se tyhle požadavky mají řešit předem. Aby se i dodavatel mohl rozmyslet. Jak tady ještě houfně zaznívá GDPR, to je teď taková staronová bomba, ale ono to platí už roky. Ne že bych byla odborník, to fakt ne, musela jsem se radit s několika povolanými, abych to nějak uchopila, a byla i na přednášce, ale pochopila jsem z informací, že jde skutečně hlavně o shromažďování osobních dat a my jako fotografové/kameramani rozhodně nejsme cílová skupina v hledáčku. Týká se to hlavně kolosů jako Google, Facebook, banky atp. A poslední věc, co jsem chtěla a co tu myslím nezaznělo, že i kameraman má svá práva a je stále autorem pořízeného videa. I po zaplacení zakázky. Takže pokud by on nechtěl a v podstatě bez jeho souhlasu by ani zákazníci neměli video šířit. A to nevím, jak by se novomanželům líbilo, kdyby jim fotograf/ kameraman nedali souhlas se pochlubit fotkami na soc. sítích apod. Je to extrém, a věřím, že vždycky se dá přátelsky dohodnout, to je alfa omega dobré spolupráce x-)
Odpovědět
Děkuji za podporu i za pohledy z druhé strany. Po odeslání další žádosti už video na fb není. Téma je tedy pro mě vyřešené. Přeji všem nevěstám krásnou svatbu a fotografům a kameramanum fajn zakázky :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?