Co všechno by měla obsahovat smlouva s fotografem?

Profilova fotka
Co všechno by měla obsahovat smlouva s fotografem, aby se nestala nějaká nemilá udáost? Třeba že fotograf odmítne vydat fotografie, nebo že nebudou kvalitní a podobně?
Odpovědět
Profilova fotka
Já osobně mám ve smlouvě toto: balíček v ceně...., počet fotografií na DVD v plném rozlišení...,počet fotografií v tisku a formát..., souhlas s publikací...a samozřejmě způsob platby a dodání. Tak snad Ti moje rada pomůže :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravim Vas, smlouva by mela obsahovat vse podstatne. Tedy popsany rozsah poskytovanych SLUZEB - napriklad cas, editace snimku, konzultace.. specifikaci PRODUKTU - napriklad velikost alba, pocet vytistenych fotografii apod a take PRAVA A POVINNOSTI fotografa a klienta. Co se tyce pozdejsi reklamace toho, ze se Vam snimky napriklad nelibi to je vec velmi diskutabilni. Fotografie je dana jednak technickou kvalitou a jednak rekneme emocionalni, a to je vec subjektivni. Proto je opravdu dulezite vyber fotografa neuspecha a nebrat to nejlevnejsi na trhu, pokud Vam opravdu zalezite na kvalite za kazdych okolnosti. p
Odpovědět
Profilova fotka
@masim89 Zdravím Vás. Smlouva samozřejmě není jednostranná položka, tudíž by měla obsahovat i práva fotografa (to jen na úvod). Jinak vy výčtu, cca toto (někdo možná něco doplní, dělám to teď z hlavy) - tedy i ze strany fotografa, nejen klienta: - krom běžný položek jako kdo s kým smlouvu uzavírá, bych samozřejmě požadoval i uvedení IČO, tedy že daný fotograf má pro své podnikání oprávnění - neupravené fotografie nejsou součástí plnění - specifikované místo svatby, čas práce fotografa (od - do), cena za tento čas, cena za dopravu, cena za práci přes čas (pokud byste si přáli) - co se týče kvality, uvádí se často "kvalita obvyklá v ČR a v souladu s nabídkou zhotovitele" - tj. kvalita je těžko definovatelný pojem. Leč jistě by se neměla lišit od kvality fotografií předešlých od stejného autora. - fotograf si může vymínit, že Vaše fotografie (výběr z nich s Vámi např. konzultovaný) použije pro sovu další propagaci (facebook, web, vizitky..) - mělo by být specifikováno množství snímků, které obdržíte. Většinou se toto odvíjí od konkrétního balíčku, kde je uvedeno minimum odevzdaných fotografií. Přesto si jistě rozumný fotograf opět vymíní, že to platí při běžných podmínkách a tento počet nemusí být dosažitelný, pokud zasáhne do svatby nepřízeň počasí nebo neochota se fotit.. :) - mělo by být jasně specifikováno, do kdy od svatby obdržíte snímky hotové - jakou formou zaplatíte za vyhotovenou zakázku - které snímky jsou případně podrobeny pokročilé retuši pleti a které jsou pouze "reportážního stylu" - pokud máte dohodou o tisku fotografií, pak jasně řečeno, kolik kusů a v jakém formátu bude vytištěno a zda je tisk součástí ceny - v jaké formě obdržíte hotové snímky (DVD, flash, úschovna..) a jaké bude jejich rozlišení (ideálně v maximální kvalitě) a jak Vám budou dopraveny - jak probíhá výběr fotografií, které Vám budou upraveny a odevzdány - tj. zda je výběr čistě na fotografovi, nebo Vám dá vybrat ze všech nafocených snímků - co se stane, pokud Vám fotograf nedodá snímky do smluveného termínu (sankce, sleva) - v případě zálohy, že je tato odečtena od finální částky a naopak, že v případě zrušení fotografování propadá bez náhrady a asi moje nejoblíbenější věta: "Zákazník bere v úvahu a souhlasí s tím, že každý člověk je jiný, má svůj osobitý vzhled a estetická kvalita fotografií se vzhledem k této skutečnosti různí. Vlastní vzhled a nespokojenost s ním v žádném případě není důvodem pro reklamaci." :)
Odpovědět
Profilova fotka
@honzajezdik_photography jo ještě IČO...Na to jsem zapomněla, máte pravdu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@honzajezdik_photography děkuji, moc mi to (a myslím že nejen mě) pomůže, je mi jasné, že smlouva musí obsahovat závazky fotografa i zákazníka :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@masim89 Není rozhodně zač. Možná jsem něco vynechal. Kolegové případně jistě doplní. Leč základ je sepsat jasnou částku a co je v této částce konkrétně obsaženo. Přeji, ať vše dopadne jen dobře. :) H.
Odpovědět
Profilova fotka
.... mohu jenom souhlasit s Honzou..... :)
Odpovědět
Profilova fotka
Teď jak čtu co má obsahovat ta smlouva, tak mi došlo, že naši přátelé žádnou smlouvu asi neměli.. Za 3,5 hod platili cca 300 euro, fotek mají mraky, cca 300 z toho tak 10 čb, pár takových těch panoramatických a zbytek je jako bych fotila já. Neupravené (tak na 5-10 je lehce upravené pozadí), nevěsta je v pohodě, měla slušný make-up, ale ženich? Tomu ani nezamaskoval mega pupínek uprostřed čela... No nevím jaká byla dohoda, ale před svatbou mi ženich říkal, že úprava bude. Neznám jméno fotografa, ale poptám se. Protože tohohle pána bych nedoporučila... Bohužel.
Odpovědět
@koada Klasika. Fotograf je největší oříšek a vyplatí se hledat. On si totiž každý, kdo si koupí jeden lepší foťák, dva objektivy a zvládne nainstalovat Photoshop myslí, že je geniální fotograf. Svatební byznys láká, protože se v něm točí poměrně hodně peněz. Absolvovali jsme hledání fotografa předminulý týden a skutečně dobří profesionálové jsou, jen se člověk musí probrodit hromadou fotek, které vypadají jako kdyby je fotil můj mladší brácha. A je to škoda, tito "experti" totiž kazí skutečným profesionálům jméno a spousta známých kolem mě pak na základě zhlédnutých fotek z jiných rodinných svateb fotografa zavrhne a nechá se nafotit kamarádem - amatérem, který to udělá průměrně, ale s láskou.
Odpovědět
Profilova fotka
@beruskabeztecek Proto nás budou fotit kamarádi, jedna nás už fotila a moc hezky, dá nám to svatebním darem a druhého máme na holdu, za ccc 4-5tis na celý den, taky amatér, ale fotí rád a užívá si to. A hlavně oba jsou fajn a umí to s námi, hlavně se mnou a já jim věřím, takže pak to jde všechno lépe :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@beruskabeztecek Ideální je to dělat nadprůměrně s velkou dávkou lásky. :)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Dobry den, vim je po otazce jen nemate nekdo smlouvu predbezne vyplnenou? Muj fotograf ji nema mam si ji napsat sama Dekuji.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Ještě nás napadá, že není od věci do smlouvy uvést, jakým způsobem můžete nakládat s fotografiemi vy, zda můžete šířit snímky bez jakéhokoliv omezení, či např v případě publikací v tištěných médiích musíte udávat autora atd. Když to není uvedeno, vznikají potom dohady. Už se nám stalo, že naši fotografii zákazníci poslali do soutěže a vyhráli věcné ceny, za které nám potom děkovali :D
Odpovědět
Profilova fotka
@nebhet Dobrý den, myslím si, že v dnešní době by měl každý, kdo poskytuje služby i v oblasti svatební, automaticky nabídnout smlouvu. Je tedy na pováženou, proč ji daný člověk vůbec nemá. Dle mého názoru je to i znak profesionálního přístupu. Smlouva se nerovná bič na objednatele či zhotovitele, ale měla by stanovit zmíněné aspekty v předchozích příspěvcích. Ve Vašem případě by ji měl fotograf mít. Na Vás by bylo jen případné doplnění či korekce po vzájemné dohodě. Omlouvám se, pokud jsem Vás postrašil, je to jen můj názor. Já jako zákazník, nedovedu si představit, že bych smlouvu tvořil pro zhotovitele. Martin Lysek
Odpovědět
Profilova fotka
Hlavně si prosím nahlaste CO PŘESNĚ CHCETE FOTIT! Také jsme měli balíček-fotil se obřad,fota v přírodě po tom co jsme byli oddání a pak focení na hostině.Upozorňuji,že téměř nikde nemám rodiče! Po obřadu při gratulaci paní fotgrafka vyfotila pouze mojí maminku a to její záda a téměř to samé u svědka(mého).Tím focení na úřadě skončilo...více lidí nenafotila.Vlastně nefotila žádné lidi kolem,protože jí prý překážela moje velká kamarádka,která byla můj svědek a stála za mnou.Takže to jsem nepochopila.Rodiče také nemám,jelikož mi je matrikářka neposadila do přední řady a fotografka si je také neuspořádala.Nemám lidi ani na svatební hostině....všude jenom já a ženich.Nemám tam vyfocené ani že vůbec sedí vedle mého svědka po mé pravici...prostě jako by u stolu ani nebyli!!! Odpověď byla,že před nima byli další hosté a tak nebylo možné fotit.Přitom máme záběry z rohu tabule,kdy by měla celou řadu a hlavně mé rodiče jako na dlani ! Fotil to taťka,takže máme jen ten roh lidiček,ale bez rodičů!! Když už jsem si řekla o snímek s maminkou a pak s tatínkem...s bratrem...tak nás pofotila,ale světe div se.....OD PASU NAHORU.Takže jediné foto kde jsem s rodiči a o které jsem si naštěstí řekla,je od pasu nahoru......mamka a taťka si tak zbytek šatů a mě jako nevěstu prostě domyslí !! ?? Když jsem psala prosbu jestlinemá v originále vyfocenou celou postavu kde jsem s rodiči,odpověděla mi,že jsem bohužel nepodala instrukce,že má fotit celou postavu rodičů !! Připadá tohle někomu normální od profíka a nebo jsem já ta hloupá a měla jsem profi fotografce vypsat do puntíku co ,koho a jaké momentky je třeba na svatbě fotit?? Ty totiž nemáme téměř žádné!! Proto si na to dejte velký pozor! Ten den se už nikdy nevrátí a fotky jsou to jediné co vám ho připomene.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak nastin co ma byt ve smlouve jiz psali vyse kolegove. Proste pokud vam neni fotograf schopen dat smlouvu automaticky, natoz na vyzadani, tak ho proste zmente. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@tua Dobrý den, samozřejmě nejvíce záleží na přístupu každého fotografa, proto je důležité výběr neuspěchat. Většinou nikdo nerozepisuje do smlouvy, že ve výsledku musí zákazník dostat min. jednu fotku celé postavy, jednu fotku s rodiči, jednu se svědky apod, nicméně mělo by být samozřejmostí fotografa, aby svatebčany zachytil. Je normální, že na větších svatbách se 100 a více lidmi se nepodaří zachytit úplně všichni do jednoho (teda kromě skupinové fotky). To je ale zase na fotografovi, aby toto probral se zákazníky na předsvatebním setkání, které jsou právě od toho, aby se prodiskutovaly přání, potřeby a možné obavy.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme měli cca 40 lidí.Svatbu jsme měli mimo naše bydliště,jelikož u nás nejsou prostory kde bychom mohli ubytovat více lidí najednou :o( Zvolili jsme tedy místo kde se manžel narodil a kde byla většina bříbuzných.Vše se tedy odehrávalo na dálku a dort,kadeřnici,makeup...to vše nám zařídila příbuzná.S fotografkou jsme se nestihli spojit,byl to fofr, k tomu naše 3 malé děti a bylo vymlováno.Myšlenkama jse byli někde úplně jinde.Dali jsme na doporučení a spokojili se s domluvou přez příbuznou,že zaplatíme balíček focení :oblékní šatů....na úřadě...v přírodě po obřadu... na hostině až po krájení dortu.Focení asi 4,5hod.Fotografku jsem tedy poprvé viděla až ráno v den svatby a protože moje 3 leté dvojčata dostaly hysterický záchvat při oblékání šatů,keré ze sebe ztrhávala a já začala panikařit(nestíhali jsme a mě se chtělo brečet),nebyla jsem schopná komunikovat.Jen že nechci nic speciálního,snad jen girlandu MANŽELÉ.Jelikož jsme nebyly domuvené předem, měla sebou jen cedulky....což mi ani nevadilo.Portréty na louce jsou krásné,ale že mi nepofotí naše rodiče a svatebčany ani u svatební tabule mě tedy zarazilo...od profika bych nečekala,že musí mít předem dané instrukce,aby fotila i svatebčany kolem a nenasekala 350 fotek kde jsem já a ženich :o( Fotografka neměla vůbec snahu za náma přjít a popřípadě se poptat.....a my jsme hot byli mimo...ty děti a dění kolem....prostě jsme nemysleli na to co fotí.Byla tam a tak jsme mysleli že fotí dění kolem :o( Tak teď už jen můžu poradit ostatním.....aby si řekli do detailu o všechno!
Odpovědět
Profilova fotka
@yourlifevideo děkuji za slova neb bohužel jsme ho už zaplatili. Už jsem to sepsala tak snad mi to podepíše. :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?