2 měsíce po svatbě, stále nemáme všechny fotky..

Ahoj Holky, jak dlouho jste čekaly na fotky ze svatby? My se brali 23.7. a do dneška mi fotografka poslala přes uložiště jen asi polovinu fotek. Už jsem ji 2x psala, že bych je ráda měla všechny + vytištěné, ale na poslední mail poslaný před 5 dny ani neodpověděla:-( Je hodně vyhlášená, má spoustu zakázek, denně si aktualizuje FB, přidává stále nové a nové fotky miminek, svateb... ale na tu naši snad zapomněla. Do teď jsem byla trpělivá a plná pochopení ale už mě to začíná štvát. Tak se chci zeptat jestli je taková časová prodleva ještě standart nebo se mám už vehementněji ozvat? Díky!
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
2 měsíce už jsou dost, ale pořád je to normální. Já dělám digitální do 6 týdnů a další týden až dva než pošlu vytištěné... Záleží jak jste se dohodli. Pokud jste se přesně nedohodli, asi bych po ní teď už chtěl nějaký pevný termín, ne nutné aby to bylo hotový hned, jen ať prostě napíše, že to bude za týden, za dva... Jinak osobně můžu říct že časté přípomínání a ptaní nijak neurychlí dodání fotek. Fotograf má nějaký svoje naučený workflow, který se nedá přeskočit. A rozhodně nechcete aby je fotografka odflákla a uspěchala. Někdy to prostě zabere víc času.
Odpovědět
Profilova fotka
ja jsem na tom uplne stejne, ale mne to zily netrha.....ja dostala jen 5 nahledovejch fotek druhej den a sama jsem ji rekla, ze az to bude, tak to bude. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My se k fotkám dostali taky více či méně po dvou měsících. A v tomto případě bych raději zavolala než dokola psala emaily, ale jak bylo uvedeno výše, tak se stejně nic neurychlí, ale alespoň budete vědět, na čem jste, když zavoláte a osobní kontakt je v tomto případě lepší než email.
Odpovědět
My už čekáme 3 měsíce a snad by už měly být. Tak asi nic nestandartního. Dostali jsme náhledovou kvalitu na úložišti asi za 2 měsíce.
Odpovědět
Profilova fotka
U někoho se čeká klidně 4 měsíce, úprava fotek není úplně sranda :) my jsme na fotky s plesu čekali taky 2 měsíce a na těch svatebních si dá asi fotografka ještě víc záležet :)
Odpovědět
nám fotograf řekl, že budeme čekat 2 měsíce
Odpovědět
Zalezi co mate ve smlouve. Jsou taci co jsou schopni fotky dodat do tydne ci dvou.
Odpovědět
My je dostali po 2,5 měsících. Původně mělo být 8 týdnů, ale byly mezitím vánoce, tak jsem to chápala a nečekala, že by to bylo přesně. Jako vzorek jsme měli jen jednu fotku z fb..
Odpovědět
Profilova fotka
Podle mě je tedy lepší si počkat a nechat fotografa v klidu pracovat, než ho nervovat a v podstatě donutit práci odfláknout :-. I když samozřejmě chápu, že jsi nedočkavá :-D
Odpovědět
My jsme měli ve smlouvě, že do 14 dnů dostaneme všech cca 1500 fotek a my jsme si měli do dalších 14 dnů poslat výběr 250 ks na retuš... Protože jsem ale lemra, tak jsem výběr odeslala až v srpnu, a tím pádem má fotograf 42 dní na to, zaslat mi výběr s retuší.... Jen pro zajímavost, dnes je 42. den... jsem zvědavá, e-maily čte (odesílám je už po zkušenostech s ním s potvrzením o přečtení) ale nepíše...
Odpovědět
Profilova fotka
Fotky dáváme v el. podobě do týdne až dvou. Pravdou je, že teď při obsazenosti září jsme jednou zhřešili a budeme mít oproti domluvě skluz 3 dny. Nevěstu jsme ale sami kontaktovali a vysvětlili jí to zdržení... Pokud ale fotograf fotí svatby, tak ideálně předat do týdne, jinak se to začne kupit a kupit a špatně se z toho vymotává.... Klasika je tak 1 měsíc, dva už je dost.
Odpovědět
Profilova fotka
My meli svatbu koncem cervna a fotky byly nekdy v puli srpna. Taky uz me to stvalo, ale nenadelam nic. Ted jeste cekame na fotoknihu, tak snad pristi tyden prijde.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Máte to nějak smluvně dané, kdy se mají fotky dodat? Pokud ne, tak se moc není o co opřít, a jestli má hodně zakázek, může se stát, že ten skluz nastane. @kukuvy pokud jste fotografovi poslali výběr fotografií k retuši pozdě, může se stát, že se to díky tomu posune, protože jste fotografovi de-facto ubrali ten čas na úpravy.
Odpovědět
Děkuji všem za zkušenosti. Jsem trochu klidnější, že 2 měsíce nejsou zas tak neobvyklé. Termín ve smlouvě nemáme, my totiž spolu ani smlouvu nemáme. Ani mě nenapadlo chtít smlouvu, mám jen doklad o zaplacení. Napíšu jí, ať tedy sama navrhne termín předání. Snad to nebude až po Vánocích 8-)
Odpovědět
@huwik já vím, jsem si vědomá toho, že je to moje chyba. Ve smlouvě jsou jasně dané termíny, když zašlu pozdě výběr k retuši, má on na dodání až 42 dní. A teď mi poraďte, včera to bylo 42 dnů... stále bez odpovědi, pouze mi znovu přišlo potvrzení o přečtení e-mailu kde na deadline upozorňuji včera ve 23:32...
Odpovědět
Profilova fotka
@kukuvy asi mu zavolat nebo zajet k němu osobně. Každý živnostník má v rejstříku firem i místo podnikání, pokud fotí výhradně v exteriéru, obvykle je to místo jeho bydliště.
Odpovědět
kmarádka čekala od června do listopadu. Navíc fotky bez retuše, v mizerné (rozhodně ne v tiskové kvalitě) na CD, stím, že například foto všech svatebčanů? Hrůza a děs - horní 2 řady nemají hlavy...
Odpovědět
Profilova fotka
@hiuhi Bohužel ne každej kdo má foťák je fotograf :(
Odpovědět
@malinaphoto Asi tak... hlavně, že si za to vzal 5000,- Já mám bráchu, co je fotografem v UK a když tyhle fotky viděl, tak prohlásil, že by toho fotorafa zažaloval.
Odpovědět
Profilova fotka
@hiuhi Tak ona už ta hodně nízká částka sama o sobě vypovídá, že to nebude nic super. Advekvátní cena za kvalitního fotografa se pohybuje cca od 20.000 do 50.000 (10h) a v UK to bude nepochybně více.
Odpovědět
@kukuvy Jestli tomu rozumím, tak jste výběr poslali o víc jak měsíc později než byla dohoda? V tom případě bych ještě aspoň týden počkala. V tomhle období zpracovává fotky z největší sezony, mohl mít třeba dovolenou a mohlo se mu sejít i víc opozdilců. Sice si do smlouvy dal ten termín, ale dokážu si představit že ze zákona schválnosti mu třeba všichni naposílali výběry těsně před dovolenou a 6 týdnů mu stačit nemusí :-) . Ale komunikovat by mohl..
Odpovědět
Tak většinou je termín uvedený ve smlouvě - a rozhodně bych na smlouvě s fotografem pro příště trvala, co je psáno to je dáno. My měli ve smlouvě dodání fotografií do 6 týdnů, přičemž jsme řpedem paltili jen zálohu, zbytek až po dodání fotografií (byly dodány do w bové galerie, nejprve jsme si je mohli jen prohlédnout a po doplacení ceny bylo umožněno stahování). Já osobně chápu, že fotograf může mít prodlevu z neočekávaných důvodů, ale slušností je se omluvit a ne dělat mrtvého brouka. @kukuvy Pokud jste mu výběr poslala pozdě tak ybch nějaké jeho zpoždění tolerovala, protože jste mu mohla narušit časové plány (například měl na úpravu další svatby). Jinak tedy probírat se 1500 fotkama msuelo být teda maso....
Odpovědět
@vlcekjan Cenu měla "ze známosti" nízkou, jinak fotil POUZE Příjezd ženicha k nevěstě, obřad, spoilečné fotky, první tanec a rozkrojení dortu. Všehovšudy byl na svatbě viděn cca 3 hodiny (kvůli fotografovi byl dort rozkrojen ještě před tancem, ihned po jídle, to, že se svatebčanům dával až cca o 2 hodiny později byl detail...)
Odpovědět
@alca666 bylo...seděla jsem na tom po večerech, nebavilo mě to... 5 záběrů jedné skupinky a musela jsem vybírat tak, abych vypadali dobře všichni, ne jen já :-) poslal je den po prodlouženém termínu... jen s textem: "Ahoj, zasílám retuš, měj se" . Ale ještě mám dostat 2 XDVD .. to zs bude meilů..
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, my se brali 2.7. 2016 a fotky mi fotografka přes uložiště poslala teprve včera, ještě dodělává párové fotky a bude to vše, pak nám je dá na CD
Odpovědět
@kukuvy Si říkám, jestli není lepší si připlatit a mít to bez starostí, protože zrovna to probírání se fotkama mi na tom přijde jako šílená dřina. My dostali už hotové fotky, nic jsme vybírat nemuseli do 6 týdnů, ukázkových jsme dostali asi 12 4 dny po svatbě. Když tu některé ty případy čtu (například jak nevěsta hend po svatbě měla jen jednu fotku a to jen díky FB) tak se mi chce brečet. je ale fakt, že my jsme za 9 hodin focení platili 13 000 - musím ale říct, že toho v nejmenším nelituji.
Odpovědět
@alca666 My jsme měli také dražšího fotografa, četla jsem smlouvu, ale přišlo mi normální, že si novomanželé foto sami vybírají... neměli jsme zkušenosti, až tady zjišťuji, že tomu tak ne u všech je.. :-) no co už... teď už jen musím na netu pohledat ceny za tisk fotek, abych si je nechala vytisknout
Odpovědět
Profilova fotka
@alca666 No já třeba měla fotografy ještě dražší, podle mě patří mezi špičku, a do 5 dnů jsem měla 2 ukázkové fotografie a zbytek přišel skoro po 6 týdnech od svatby (600 upravených fotografií). Těch 6 týdnů už ale bylo dlouhých…
Odpovědět
Jsem zastance toho, ze fotky vybira fotograf. On musi mit oko na to, ktere fotky jsou nejlepsi a co z nich dokaze vytahnout....
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme dostali do mailu ukázku upravených fotek během 3 dnů a cca měsíc a kousek po svatbě x vytištěných fotek a CD se zbytkem :) Fotografka byla milá, nebyla vůbec drahá a byli jsme s ní moc spokojeni!
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?