K čemu jsou dospělé družičky?

Zdravím všechny nevěsty a chci se zeptat, k čemu vlastně jsou družičky? Nemyslím to nějak rýpavě, jen jsem se nad tím tak zamyslela. Kromě toho, že nevěstě drží květiny při gratulacích a jsou sladěné ve stejné barvě šatů, možná stojí při obřadu poblíž snoubencům a možná mají k sobě "doprovod"-partnera, jakou mají vlastně funkci, nebo jakou funkci, úkoly, jste jim na vaší svatbě přidělily vy? Byla jsem na mnoha svatbách a většinou tam dospělé družičky buď nebyly, nebo pokud ano, nic speciálního jim nebylo svěřeno, maximálně rozdávaly voničky. Je mi jasné, že to je nějaký americký zvyk a že by to měly být nejbližší kamarádky nevěsty...ale jinak? :-)
Odpovědět
Já budu mít družičky na pomoc s organizací a vítání hostů (aby se tam nikdo necítil cizí). Družby hlavně na rozlívání panáku a chlapskou pomoc :-) A taky, aby dobře vypadali :-)
Odpovědět
@magdalenaordeltova To se právě snažím vysondovat, co vše bude třeba, aby někdo organizoval :-) Předpokládám, že takové to "teď se fotíme, jděte tam,...teď je odjezd na hostinu, teď bude první tanec..." zvládnou dva svědci. Vítat hosty budou družičky kde? U nás nejspíše u rodičů bude ráno jen rodina a pak se pojede na obřad a zbytek dorazí na místo obřadu, odkud se pojede na hostinu.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja o druzickach premyslela, ale nakonec je asi mit nebudu. Na organizaci bych je nevyuzila, protoze neznaji nikoho jineho nez me a sebe navzajem :-D Takze kdybych je mela tak by byly spis "na paradu" :-N Na organizaci budeme mit svedky a snad to zvladnou ve dvou :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ja budu mit maid of honour a tri druzicky - moji starsi sestru a dve kamaradky z vysoke. Chtela jsem jim tak naznacit, ze jsou pro me velice dulezite a chtela jsem, aby mely v muj svatebni den specialni roli. A taky aby me uklidnovaly behem priprav a pomahaly s organizaci a celkove mi byly pri ruce, kdyby bylo cokoli potreba. Rick ma sve best men ze stejneho duvodu. ☺
Odpovědět
Ze zkušenosti nevěsty i svědkyně doporučuji neházet všechny organizační úkoly pouze na svědky. Někdy je toho víc než se může zdát. Už jen zodpovídání dotazů všech svatebčanů stojí za to. :) Odhánění zvědavých babiček, když strašně potřebují vidět nevěstu před obřadem atd atd. Dřív by mě ani nenapadlo, že budu mít na své svatbě družičky a nakonec jsem byla strašně ráda. :) Nejde tolik o to, že ladily a byly tak nějak na parádu, jak tu někdo psal. Přišlo mi, že jsem je tím "povýšila", sice nebyly za svědky, ale mohly být družičky, bylo to takové odlišení od ostatních, takové významnější. Družičky měly na starosti zdobení židlí a místa obřadu a ovývazkování svatebčanů. Snažila jsem se úkolovat rovnoměrně, proto nikdo neměl víc jak 2 úkoly. :) Pokud někdo potřeboval s něčím pomoct, s maličkostmi, odkazovala jsem na družičky. A pokud se neznali? Řekla jsem "hledejte slečnu v červených šatech". :) Vzhledem k tomu, že družiček bylo 5, byla velká pravděpodobnost, že při "hledání červených šatů" narazí na družičku a svůj problém vyřeší. :))
Odpovědět
Profilova fotka
@kocisko Tak svědkyně je jasná, že jo :) Do role družiček, měla jsem 3, jsem pasovala kamarádky, který pro mě v životě hodně znamenaly a zvažovala jsem je i na to svědkování. Pravdou je, že mám tak bezvadný kámošky, že by tam jako družičky mohly stát skoro všechny, ale to by asi trochu ztratilo význam. |Jedna z těch kamarádek věděla, že svědkovat nebude, že přece jen, ačkoli se máme hodně rády, tolik jsme toho spolu neprožily, ale když jsem jí poprosila o to, aby mi šla za družičku, tak se rozbrečela. Takže jestli nemáš úplně bezcitný kamarádky, tak je takovou nabídkou trochu privileguješ a ony to budou umět ocenit :)
Odpovědět
@kocisko Já tě asi překvapím, ale vůbec to není americký zvyk, naopak má dlouhou tradici i u nás. Naše babičky a možná ještě spíš prababičky dospělé družičky obvykle měly. Pravda, v té době nenosily stejné šaty jako dnes. Jejich "účel" byl jednoduchý- podobně jako svatební závoj měly zmást zlé duchy, kteří by si v den svatby mohli nevěstu vyhlédnou a posednout jí. Proto to také byly vždy jen svobodné dívky- těm tito duchové, způsobujíci podle pověr neplodnost nebo vůbec prokletí rodu, nemohli uškodit. Obvykle byly družičkami všechny svobodné dívky z nevěstiny vesnice. Nosily šaty, které se co nejvíc podobaly těm nevěstiným, aby zlé síly ještě víc zmátly. Ale zpět k současnosti :-) Já budu mít za družičky ty nejlepší kamarádky, hlavním důvodem je, abych je ocenila a dala jim najevo, jak jsou pro mě důležité. Pro každou holku je čest být družička, sama jsem už za ní jednou byla a letos ještě jednou také půjdu. A za druhé- každá pomoc se hodí. Součástí té pocty být družičkou je zároveň tak trochu i závazek sem tam s něčím trochu pomoci. Sice budu mít koordinátorku, ale i tam má jen jedny ruce a jeden mozek. Takže třeba jedna družička bude mít na starost objednávání taxi, budou rozdávat voničky, koláčky a panáky před kostelem, pomáhat se zdobením aut a podobně.
Odpovědět
@evavlk Mezi družičkami a maid of honour je rozdíl? :-)
Odpovědět
@neyki Právě proto se ptám - ono se to možná pak vyrojí najenou, co vše je třeba, ale teď mě to fakt nějak nenapadá...Takže družičky byly s tebou když ses chystala a dělaly ti společnost? To asi není špatné no :-). Kámoška říkala, že byla utajená nevěsta a pak vlastně hodinu seděla sama v pokoji. Zdobení sálu, kde bude hostina, proběhne určitě o den dříve, takže na tohle je potřebovat nebudu. No ještě to promyslím.
Odpovědět
@amazonkaaa Bezcitné kamarádky nemám, ale nevím, jestli by je zrovna družičkování dojalo, ono to fakt v mém okolí moc běžné není a to, že jsou pro mě důležité, prostě vědí, na to nepotřebují být povýšeny do stavu družičky a mít stejnokroj. Nicméně rozumím, jak to myslíš, prostě jim to udělalo radost a cítily se důležité. Většina mých kamarádek už má svatbu za sebou, některé mají i děti (to nevím, jak by to družičkování s nimi za zadkem ly), některé jsou těhotné, tak to ještě zvážím. Díky za názor.
Odpovědět
@ceriii Díky za historický výklad, je to zajímavé, až z toho mám trochu husí kůži :-). Zdobení aut je dobrá poznámka.
Odpovědět
Profilova fotka
@kocisko Maid of honour je hlavni druzicka, v podstate svedkyne. Pomaha se zarizovanim, podepisuje se, bude mi drzet kytku pri vymene prstenu, bude s nami sedet u hlavniho stolu. ☺
Odpovědět
Článek se načítá
@kocisko No tak to už by bylo na jinou diskuzi. :) Svědek měl na starosti prstýnky, družičky výzdobu obřadního místa a ty vývazky, někdo jiný měl zase na starosti nějaké hry (hráli jsme 3 a bylo to super), kluci zase měli na starosti zapojení notebooku, repráků apod. (neměli jsme DJ), někdo by mohl vyzvednout kytky, dort atd. Stejnokrojem bych to nenazvala. Vyznívá to trochu negativně. U mě holky strašně chtěly být samy od sebe sladěné. Svatbu jsem ladila do podzimních barev a holky si zvolily barvu šatů červenou. Každá ale jiný střih, takže měly to, co jim sedlo. Jinak já byla taky utajená, viděly mě jen svědkyně a jedna družička. Takže jsem před obřadem moc delegovat a dohlížet nemohla. Proto jsem si to dostatečně ošéfovala předem - všem jsem napsala, s čím chci pomoct, jak to udělat, ... Jo a abych nezapomněla - ještě měli kamarádi za úkol zdobení aut. Pak už snad nic. Jen bavit se :)
Odpovědět
Profilova fotka
@kocisko stejnokroj nemely. Do toho bych nikoho nenutila. A ano druzicky a maid of honor je rozdil. MOH je svedek.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Já si nedokážu představit, že by celá naše svatba dopadla tak dobře bez družiček. Měla jsem tři a docela si mákly. Před svatbou mi pomáhaly s výrobou dekorací. V den svatby dopoledne se u nás scházela má i manželova rodina, takže vařily kafe, nalévaly panáky atd., pomáhaly mi s oblekáním, celý den se staraly o koordinaci ale i zábavu. Za sebe můžu říct, že mít družičky bylo jedno z nejlepších rozhodnutí, které jsem ohledně svatby udělala. Plus jako bonus vypadaly fakt krásně a myslím, že je těšilo být za družičky a trochu nad ostatními vyčnívat 😁
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?