Jak je to s družičkami?

Ahoj holky, mám velký dotaz. Je moc velký problém, když půjdou za družičky 2 vdané holky? Nesmí to z nějakého důvodu být? A ještě, když já budu mít družičky musí mít partner za sebou taky družby? Děkuji předem za rady!!
Odpovědět
Profilova fotka
Jednoduchá rada, v tomto ohledu nic není zakázáno. Je to jen a jen na vás, ja si to chcete udělat a uděláte. Je to Vaše svatba a pokud chcete mít u sebe své nejlepší kamarádky (i přesto, že jsou vdané), není jediný důvod, proč byste je tam mít nemohla ;)
Odpovědět
Děkuji :-)
Odpovědět
@nelissy družičky=svobodné dívky (nosily věnečky a měly mást zlé duchy, aby nepoznali nevěstu)
Odpovědět
@photo_nejedli ty vdané budou asi na svatbě tak jako tak, ale určitě je nikdo nebude nazývat družičkami
Odpovědět
Profilova fotka
@majanax Nedávno jsme fotili svatbu a babička nevěsty řekla úžasnou pravdu ve smyslu: "Zajímavé, jak se některé tradice dodržují zuby nechty. A některé vůbec." Měla naprostou pravdu, ono pokud zůstaneme u stejného tématu vdaná/svobodná, tak např kdyby chtěla nevěsta dodržovat tradice a staré zvyky, tak asi ještě ve svatební den bude panna. No a ruku na srdce, kolik je dnes takových nevěst. Svatba je v první řadě o lásce dvou lidí, o závazku, který si dávají a o lidech, se kterými ten okamžik sdílí. Jak si kdo svatební den kdo udělá, je jen a jen na něm. Má to být nezapomenutelně krásný okamžit pro hlavní dva aktéry a ne souhrn pravidel.
Odpovědět
Já myslím, že to je úplně jedno. Důležité je, že je chceš za družičky (nedávno jsem na svatbě viděla nejen vdanou, ale i těhotnou družičku). A že nebudou družbové podle mě taky neva ( já též měla družičky a manžel jen svědka).
Odpovědět
@Photo_nejedli to napsala krásně, souhlasím. :) Jinak já jsem taky měla družičky a manžel jen svědka a vůbec to blbě nevypadalo. Prostě já družičky chtěla, manžel družbu ne, tak jsme si to udělali každý podle své potřeby svých přání.
Odpovědět
Nenapadá mě jediný důvod, proč by to nešlo...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Profilova fotka
Posouvám diskuzi o level výš: Je problém, pokud je družička v pokročilém stádiu těhotenství? :D
Odpovědět
@amenophus myslím, že družičky byly vždycky svobodné holky. Já bych tehotna za družičku nesla:-)
Odpovědět
@nelissy Hodně záleží na tom, jak moc se chcete držet tradic:) Protože dle tradice jsou družičky "návnady" pro zlé síly, které by měly nevěstě zkazit manželství, nebo přinést velkou smůlu do života...Družičky sice nemají být až tak honosně oblečené jako nevěsta, ale podobně a v šatech, aby právě tyto potvory zmátly a nezaměřila se smůla a neštěstí na nevěstu, ale na ně. Proto by taky měly být družičky svobodné - aby tu smůlu nemohly zlé síly přinést jim a byly tak samy chráněné. Z podobného důvodu má nevěsta i závoj - aby se jí do těla skrz dýchací cesty nedostala nějaká podobná, smůlu nosící mrcha:)
Odpovědět
@amenophus no to snad není družička, chce to trochu soudnosti
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@amenophus A proč by těhotná nemohla být družička? Já osobně bych klidně šla☺ zeptala bych se té dotyčné, jestli se na to cítí a pokud ano, tak není problém☺
Odpovědět
@iviiiii za mě jsou třeba družičky krásná tradice, a když už si nějakou tu tradici vyberu a chci ji dodržet, tak pořádně..samozřejmě netvrdím, že všechny tradice se mají držet skálopevně a nejede přes to vlak..ale pak si teda vyberu jen ty, co se mi líbí a ty dodržím..osobně nevidím důvod, proč něco dodržovat napůl, když už tak si člověk vybírá většinou jen něco...přijde mi to pak stejné, jako kdyby se rozbíjel talíř, ale už se nezametal, protože tahle část se nám nelíbí...navíc smysl družiček je i v tom, že ti mají pomáhat - držet šaty na záchodě, oblékat tě, při focení pobíhat okolo a pouštět závoj (pokud nemá fotograf asistenta), mají stát furt někde okolo, držet kytky, dohlížet na chod svatby, na dodavatele..atd..pokud bys měla jen jednu a ještě těhotnou družičku, tak je to fakt zbytečné, bude to pro ni akorát vysilující..a jestli po ní tyto zařizovačky nechceš? to už ji mít nemusíš a stačí ti jen svědek:) a plánovat si družičku jen aby se neřeklo, bez nějakého smyslu pomoci, nebo tradice..proč? jen abys ji jakože potěšila, nebo abys měla na fotkách hezkou družičku? no nevím...ale je to samozřejmě každého věc;) tohle je jen můj názor
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, svatební den je jen a jen o Vás dvou, určitě nikdo nebude lustrovat, kdo z hostů je vdaný a kdo ne..... Dnes je moderní mít svoje kamarádky jako dospělé družičky a je to moc pěkné !
Odpovědět
Profilova fotka
@alassia já za družičky budu chtít holky, které pro mě něco znamenají a něco jsme spolu prožily. A kdyby náhodou některá byla těhotná tak mám říct: Hele sorry, ale jsi těhotná. Takže nemůžeš jít za družičku, zlob se na mě ja chceš, ale změnila bych tradici. To se mi zdá trochu na hlavu a sobecké. Sestřenčina svědkyně byla v 8. měsíci těhotenství (mnohdy se náplň práce (berte to v uvozovkách) slévá dohromady). A zvládla to lépe jak mnozí svatebčané. A ano pomáhala oblékat nevěstu. Jinak hodně nevěst nemá druičky jen protože je to nějaký zvyk. Ale protože chce mít svoje nejbliží kamarádky u sebe a určitým způsobem je vyznamenat. Alespoň pro mě je tohle čest. Jinak definice dužiček, co jsem našla: Družičky by měly být ještě svobodné dívky, které doprovázejí nevěstu na obřad. I tento zvyk měl kdysi svůj význam: duchové, kteří chtějí nevěstě uškodit, si ji mají splést s některou z družiček. Družičky by měly mít na sobě šaty velmi podobné nevěstiným. A všimněte si slova měl význam a měly by mít. Měly by mít, ale ne musí. Promiň, ale když ti třeba mamka řekne měla bys pozvat tetičku z 3. kolene, protože ty jsi taky byla na její svatbě, tak to uděláš? Dost pochybuji. Takže pokud to těhotné družičce (už nevím, kdo to v diskuzi byl) nevadí a souhlasí s tím, kdo jsi ty, aby jsi se nad tím pohoršovala. Tebe osobně se to netýká, tak nech ostatní žít. Tradice prošli určitým vývojem a každá tradice vývojem stále prochází a to nejen svatební. Stejně tak se i vyvíjí třeba i tanec nebo další zvyky Velikonoční nebo hody. Mění se v průběhu dějin a generace. Kdejaká prababička by mohla na těch tradicích, tak jak je známe dnes, najít chybu a tvrdit, že je to tak špatně. Každá nevěsta si nachází ty svoje tradice a zvyky a i třeba si je trošku upraví. Panebože není to zákon. Pěkný den :)
Odpovědět
Profilova fotka
Já budu mít za družičku sedmiletou neteř, která k tomu přistupuje velice zodpovědně :-) a nejlepší kamarádka mi půjde za svědka. Oblékat kamarádky do stejnokroje se nechystám, mně stejně oblečené družičky ve věku nevěsty přijdou jako z americké svatby :-)
Odpovědět
@iviiiii Však v pohodě, každý to má mít podle sebe a pokud víš, že to zvládne, tak si to zařiď podle sebe samozřejmě, já jen vyjádřila svůj názor a jak to mám já, jak to cítím...já tě neodsuzuju, ani ti nenutím říct družičkám "sorry, na beremku mi jedna koza řekla..." :) Ale na svatbu tetičky ze 3. kolene, kterou jsem viděla jednou, bych asi odmítla jít, to už je zas trošku moc:)
Odpovědět
A je možné, abych měla 3 družičky a zároveň mi jedna z nich šla za svědkyni?
Odpovědět
Profilova fotka
Já budu mít čtyři družičky a jsou to všechno moje nejlepší kamarádky...Tedy tři nejlepší kamarádky a čtvrtá je přítelova neteř ( u ní ještě uvidíme, jestli vůbec bude chtít....). Mno a proč to píšu - jedna je vdaná, druhá je rozvedená a třetí je svobodná :-D Do toho jedna je metalistka, druhá je barbína a třetí maminka :-) A přesto jsme kamarádky již několik let, zažily jsme spolu spousty krásného a tak je chci mít u sebe...až mi metalistka řekne: "Neřvi pořád!" a barbínka "Ježiš to je tak krásný" a maminka "Hlavně, že se ti to líbí!" :-D
Odpovědět
mne třeba vůbec nenapadlo řešit družičky =-) bývalo to tak vždycky, že byly i družičky na svatbách nebo je to teď "obnovená tradice" našich babiček/prababiček a dál..? já myslela, že svatba = ženich s nevěstou+ svědci + hosté.. na nic nenarážím, jen jsem trochu zmatená, že budete všechny mít družičky :-N a pánové i družby...
Odpovědět
Profilova fotka
asi jestli už máte hodně přátel s malýma holčičkama nebo svoji vlastní, tak se to samo nabízí:-) JInak být samosebou nemusí
Odpovědět
Já bych na to vůbec nehleděla. Já budu mít dvě 6leté družičky, za svědka nejlepší kamarádku (2x rozvedenou, ale na to se nedbá :) ), které navíc dress code vůbec nediktuji. Jakožto nikomu ze svatby (např. fuchsiové šaty, fuchsiové kravaty a jiné fuchsia doplňky). Je to VÁŠ den :).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?