Družičky nepůjdou na svatební oběd. Je to hloupé?

Ahoj, potřebovala bych poradit. Mám 3 velmi dobré kamarádky. Jedna mi půjde za svědka a ostatní dvě (stejný věk jako já) bych ráda požádala, aby mi šly za družičky. Chceme malou svatbu s malým rozpočtem - čekáme před svatbou miminko, takže většina financí se orientuje na miminko. Proto plánujeme rodinný oběd jen ve velmi úzkém rodinném kruhu a následně večerní raut, kam pozveme jen nejužší přátele. Jenže co s těmi družičkami? Je hloupé je mít jen na obřad a pak je vzít až na oslavu? Mohu požádat družičky i o organizaci a pak je nemít na obědě? Co si o tom myslíte? Obě družičky jsou zatím svobodné, ani jedna nemázatím přítele, což se ale může změnit - svatba bude asi v červnu 2012, takže bych je event. mohla pozvat na oběd, bez partnerů, ale více financí bychom asi neutáhli. Jinak budu mít ještě jednu maličkou družičku - 6tiletou. Co Vy na to? Poraďte, prosím.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Ja si myslim, ze je neslusne nekomu dat privilegovanou roli druzicky - pozadat je byt soucasti tzv. 'bridal party' a pak je vynechat z obeda. S tvou svatbou ti myslim budou pomahat a budou mit na Tve svatbe urcitou roli - cokoliv s cim potrebujes ve svatebni den pomoci by ti druzicky mely pomoci vcetne pridrzeni vlecky, upraveni satu, zavoje, pomoci na toaletu, byt k dispozici ostatnim hostum a pomahat zodpovidat otazky personalu restaurace, pomahat resit ruzne nepovedene situace, problemy, ktere vyvstanou, apod... aby Vy, Vasi rodice a Vasi hoste se mohli bezstarostne bavit - druzicky mohou (ale nemusi) zastat pozici koordinatorek pokud jim predem vysvetlis co od nich ocekavas a s cim chces pomoci a pokud to budou mit idealne sepsane v bodech, aby alespon ony vedely co se bude dit kdy a jak si ten den predstavujete. (hovorim ze zkusenosti) Pohosteni behem obeda je myslim samozrejmost, je to jako si pozvat kamaradku domu na cely den a odejit do kuchyne se naobedvat bez ni, protoze na pohosteni kamaradky nemas finance... Pokud na ten obed finance jak pises kvuli tehotenstvi a vybave pro miminko nemate, tak bych byt Tebou druzicky nemela a spokojila bych se jen se svedkyni. To je muj osobni nazor. I kdyz ti reknou, ze jim to nevadi, ze je to pochopitelne, protoze nejsou rodina.. bude je to urcite mrzet a je to rozhodne 'zvlastni situace' a neni to myslim fer, aby Vy jste sli s rodinou na obed a holky si bud rozbalily predem pripraveny chleba s maslem a se salamem.... nebo se sly samy najist nekam jinam, nebo si to mely zaplatit samy ze sveho. Budou ti se svatbou pomahat, jsou to tve kamaradky a byt druzickou je nejenom pocta, ale take se k tomu od hostitele vztahuje povinnost se o 'bridal party' postarat. Nezapomen take na to, ze i druzicky Vam budou davat svatebni dar.... prijala by jsi s cistym svedomim dar od nekoho, koho jsi odmitla z financnich duvodu na obed? :-) Zkus se na to podivat jako na celek a vcitit se do jejich situace, kdyby ony se vdavaly a ty jsi byla jedne z nich druzickou, ale nepozvaly by Tebe a partnera na obed z financnich duvodu... jak by jsi se ty sama citila? ;-)
Odpovědět
jasně, díky za názor. Nenapadlo mne, že bych je mohla zaúkolovat tolika věcmi. Já se už jednou vdávala, družičky jsem neměla, ani žádného koordinátora, všechno jsem si zkoordinovala sama a dopadlo to dobře, ale teď mi přijde, že by to bylo hezké. Navíc k oltáři půjdu nejspíš sama, mám vybranou hezkou písničku, která graduje až od poloviny, takže ty družičky by tam byly fajn a navíc jsou to fajn holky, kterým by to tam moc slušelo. Poradím se ještě se ženichem, rozpočet ještě sestavený úplně nemáme...
Odpovědět
@draza77 Za devět měsíců na oběd pro dvě družičky, to ještě určitě našetříte :-) a bude vše v pohodě.
Odpovědět
Ja jsem na obede s rodinou druzicky taky nemela,byla tam pouze rodina,tak by tam ani nikoho neznaly.sly druhy den na afterparty jako ostatni kamaradi a vubec to neresily..pokud to jsou dobre kamaradky,tak to pochopi.
Odpovědět
Nepíšeš kolik jim toho za úkol chceš dát. Ale připadá mi to hloupé někoho zúkolovat a pak ho poslat domů se slovy ať se nezlobí, že svatba byla už tak dost drahá.... takže pápá napapejte se doma. :-) Ale i přesto bych ti doporučila, když jim budeš dávat úkoly zeptej se jich za by to a to chtěly udělat a není jim to nepříjemné. Třeba vůbec netušíš, ale ony např. na takové organizování nejsou. Mluvím z vlastním zkušenosti.
Odpovědět
jak jsem již psala, nenapadlo mne, že bych je nějak zvlášť úkolovala, nicméně pokud je úkolovat budu, tak jim uričtě najíst dám. Chtěla jsem je určitě na večerní oslavu. Ještě to proberu se ženichem, ale jde i o tu rodinnou atmosféru oběda, který bude opravdu jen rodinný, i když je pravda, že svědci rodinní příslušníci nejsou a ti určitě na obědě chybět nebudou - na druhou stranu z rodiny také nikoho neznají, ale to mne řešit nenapadlo a řešit to určitě nebudu. Nebojím se, že by se neseznámili :-D
Odpovědět
@draza77 no mně přijde hloupé a neslušné dávat někomu roli družičky a pak ho nezvat ma oběd... Pokud opravdu šetříte a počítáte každou korunu, tak bych si družičky odpustila (pro mě je to "věc" navíc, když na to nemám peníze, tak si je nebudu pořizovat)
Odpovědět
Role družičky je privilegium, ke kterému patří i určité povinnosti. Určitě by bylo velice špatné mít družičky, které posléze pozvu jenom na večer a ne na oběd. Na druhou stranu je mi jasné, že na miminko jdou velké výdaje. Taky jednoho prcka mám. V tom případě bych si družičky raději odpustila. Opravdu by to bylo blbé nepozvat je. Sama jsem měla čtyři družičky. Opravdu moc pomáhali, což k družičkování patří, ale také patří dát jim určitou vážnost na samotné svatbě :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@draza77 Obědové menu je jedna z nejmenších položek v rozpočtu. Nepozvat družičky na oběd je podle mě nevhodné. Na tohle našetříš velice snadno. A žádat je o organizaci a pak jim nedat ani nejíst... fakt není dobré.
Odpovědět
Profilova fotka
Já už si přesně nepamatuju, kolik nás vyšel oběd na osobu, ale tipuju, že to bylo i s pitím do 200 Kč. To si fakt nemůžeš dovolit rozpočet o 400 Kč vyšší? Já bych teda družičky na oběd pozvala, je to pro mě stejně důelžitá funkce jako svědek...
Odpovědět
@civet nevím, kde jsi měla oběd, já jsem z Prahy, ceny se pohybují okolo 700-1000/osobu. Ale už jsem se dohodla se ženichem, družičky na oběd vezmeme určitě. Takže díky za názory, kromě financí mi šlo o to, že družičky nejsou rodina a oběd bude výhradně rodinný.
Odpovědět
Mým družičkám by třeba ale bylo líto, kdybych je neměla na obřadu jen proto, že je pak nemůžu vzít na oběd...u nás to teda nebylo z finančních důvodů, prostě se to nehodilo, protože tam byla skutečně jen rodina, i svědci byli z rodiny, takže by tam holky nikoho neznaly, nikdo by neznal je a myslím si, že by to pro ně byla dost velká otrava..na druhý den jsme měli pozváné všechny kamarády a musím říct, že družičky se nad tím vůbec nepozastavily, že by jim to bylo líto nebo něco podobného a tím jsem si naprosto jistá... naopak bych řekla že ocenily, že to máme rozdělené na rodinu a přátele a ten druhý den jsem se mohli přátelům plně věnovat a skvěle zapařit... je to o lidech, o tom jaké vztahy mezi vámi panují a jestli si to budou brát nějak osobně... člověk tu etiketu nesmí tak moc přehánět, spíš by to měl přizpůsobit svým hostům a typu svatby... pokud je zveš na večerní akci, tak si myslím, že je to naprosto v pořádku...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@draza77 Já měla oběd na maloměstě a ta cena se kolem 200 s pitím za osobu na oběd pohybovala. 700 jen za oběd na osobu je docela dost, ale jestli to máte v nějaké dražší restauraci, tak je to možné (nemáš uvedeno, kde svatba bude, takže jsem to prostě brala průměr v ČR). A když bude oběd výhradně rodinný, tak to jste nechtěli zvát ani svědky k tabuli? Ti k rodině taky nepatří (psala jsi, že svědkyně je kamarádka), ale myslím, že na obědě by chybět neměli..
Odpovědět
Profilova fotka
@draza77 moje zkušenost že čím více lidí pozveš tím více se Ti svatba zaplatí. ne že by to člověk dělal kvůli tomu, ale nemusíš mít z toho strach. Ale pokud bys je na oběd nepozvala, pak si myslím že by se také zase nestalo tolik a určitě by to pochopily, ale určitě to nebude stát o víc než 400kč/osl když je pozveš.
Odpovědět
Řeším ten samý problém... Akorát moje obě družičky jsou zadané a jedna má dvě děti, takže v součtu mi hostina naroste o 6 lidí a to je za oběd asi 3,5 tis. (když moc nepropijí) a taky to znamená prostorový problém, protože sál na oběd je kapacitně omezen a my máme se snoubencem oba velikou rodinu. Holky o role družiček moc stály a prakticky se do rolí pasovali bez jakéhokoliv mého přičinění. Já bych o ně na obědě stála moc, ale znamená to velké komplikace... Myslím, že v reálu jsem jediná, kdo to řeší, protože holky jsou šťastný, že mají funkci. Ale už o tom přemýšlím týdny a pořád nenalézám vhodné řešení :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Myslím, že bys je jako družičky teda pozvat měla...
Odpovědět
Profilova fotka
@draza77 teda co jste to měli za podnik, že oběd byl tak drahý? Nám dělali kalkulaci na oběd i s večerním rautem 800 - 1000 i s pitím (celý den jídlo). Jinak já bych se styděla nepozvat drůžičky.
Odpovědět
@draza77 za mě je nevhodné nepozvat družičky na oběd. A ještě když jedna ti jde za svědka.......... Jsou věci na svatbě, na kterých se šetřit nedá a řekla bych, že tohle je jedna z těch věcí. Pokud je někdo družba nebo svědek, myslím si, že je slušnost pozvat dotyčnou osobu na oběd.
Odpovědět
Profilova fotka
@jennyexx Původní dotaz je sice ze září 2011, ale myslím, že je pro další stále aktuální. S Vaším názorem se ztotožňuji, nebylo by to opravdu vhodné...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Já se tedy také přidám se značným zpožděním. My drůžičky ani družbu na oběd nezveme. Máme malou svatbu, cca 30 dospělých lidí a na oběd zveme pouze nejbližší rodinu - rodiče a sourozence+jejich rodiny. Dává to dohromady 20 lidí pouze na oběd. A kdybychom pozvali drůžičky a jejich partnery a družbu s partnerkami, tak by tam vlastně byli téměř všichni. A kupodivu nám nejde o náklady, ale o to, že ten oběd chceme mít opravdu intimní, v kruhu rodinném, chceme tak rodičům a sourozencům vyjádřit náš vděk a ukázat jim tak, že jsou na svatbě důležitější než ostatní hosté. Drůžičkám to ukazuji také, ale prostě jinak. Už to, že jsem si kamarádky za drůžičky vybrala, dost poukazuje na to, že jsou pro mě v mém životě důležité. Budou mít na svatbě stejné outfity (které jim samozřejmě zaplatím), takže budou odlišné a každý tak pozná, že jsou to vyjímeční hosté. A před svatbou beru holky na víkend do wellness hotelu, takže myslím, že pochopí i bez obědu, že jsou pro mě vyjímečné :-) Na oběd nezvu ani bratrance, ačkoliv na jejich svatbě jsem na obědě byla. Prostě naši svatbu chceme pojmout jinak.
Odpovědět
@taptap82 má vůbec smysl pořizovat na nějakých 20 minut obřadu šaty a pak je poslat pryč? Welnes newelnes, svatba je svatba to ničím nenahradíš :-(
Odpovědět
No obřad bude hodinový, ale o to nejde. S šaty (tedy sukněmi a svetříky) holky souhlasily, nikdy bych nikoho nenutila se do něčeho oblíkat, kdyby nechtěl, a holčinám i zůstanou, a jelikož to není žádný šifon apod., můžou je nosit klidně denně :-) takže oblečení rozhodně nelituji, holky z něj mají radost (teda z toho nápadu, sukně ještě nejsou ušité). A ano, má to smysl, třem holkám ze čtyř jsem byla na svatbě za svědka a tak jim to chci oplatit a ukázat jim, že jsou pro mě důležité. Kdybych je vzala všechny na oběd i s jejich manželi, jak bych zase dokázala rodičům, že jsou pro mě důležití? Když by pak na obědě byli téměř všichni svatebčané, asi by se moc výjimečně necítili. Samozřejmě večer přijdou všichni. Holky se budou cítit výjimečně při obřadě (budou mít i čtení z bible), rodiče zase při obědě. A co jsem se s nimi bavila, všichni jsou spokojení.
Odpovědět
Profilova fotka
...
Odpovědět
@taptap82 no hlavně, že jsou všichni spokojení. Moji rodiče si určitě nebudou připadat nedůležití z toho důvodu, že budou na svatbě družičky - to budou ty svobodné holky, jak se na družičky patří- a ostatní kamarádi, kteří jsou už ženatí, vdané. Moji rodiče ví, že to tak na svatbách chodí, že jsou tam všichni. Za letošek jsem absolvovala několik svateb a na žádné nešel nikdo po obřadu pryč, aby se směl vrátit až navečer. :-)
Odpovědět
@majanax Tak asi to na každé svatbě chodí jinak, všimla jsem si, že i třeba v Praze se to tak dělá častěji než jinde, že se na oběd nezvou všichni. Já jsem byla na 13 svatbách (já vim, to zní děsivě!) a na většině jsem na oběd nebyla pozvaná a nějak ublíženě jsem se necítila, přišlo mi to normální. Tak my se snoubencem to bereme tak, že oběd prostě chceme v kruhu rodinném a večerní oslavu pro všechny. Nakonec ještě nikdy nebyla příležitost (a ještě asi dlouho nebude), aby se moje a snoubencova rodina takhle sešly, tím, že snoubencova rodina žije za oceánem. Tak ten oběd bude i trochu příležitost se pořádně seznámit. No svobodné holky kolem sebe už skoro žádné nemám, nejsem nejmladší :-D, jedině třeba kolegyne z práce, ale k těm zase nemám takový vztah, jako k mým družičkám. Podle mě se to už moc neřeší, zda jsou vdané či svobodné. Alespoň co jsem tady četla na fóru. To bych se musela vdávat ve dvaceti, abych zastihla všechny své drůžičky neprovdané :-D
Odpovědět
Jinak nechci se tady obhajovat, jestli je to správné nebo ne (nezvat drůžičky na oběd), já i snoubenec to tak cítíme, ze svatebčanů s tím nikdo problém nemá, takže není důvod to tak neudělat a nepotřebuju na to svolení někoho jiného. Spíš jsem chtěla ukázat, že to jde i jinak a nejsou na to žádná pravidla. Tak třeba holky, které na to nemají finance, aby si pozvaly i drůžičky na oběd, tak aby se tím nestresovaly. Nakonec, pokud to jsou drůžičky, jsou to určitě lidé v jejich životě, které je mají rády a když se jim důvod vysvětlí, pochopí to, ne? U nás byl důvod jiný než finanční a stejně pochopily.
Odpovědět
Profilova fotka
už to asi k původnímu příspěvku je mimo místu, když koukám na datum... ale přijde mi neslušné nepozvat na oběd družičky, po kterých člověk chce aby tuhle funkci plnili, těch pár korun za oběd navíc... tak to si ty družičky buď nezvolím a nebo je na oběd pozvu, to je to samé jako svědci, také kolikrát nejsou "rodina" ale svědci na obědě chybět nesmí, jsou důležitá součást svatebního dne stejně tak jako družičky... ať si to každý dělá jak chce, ale asi každý by měl znát špetku etikety a slušnosti.
Odpovědět
ono málokdo by měl koule protestovat přímo před nevěstou proti její organizaci svatebního dne a snažit se "vetřít" na oběd, kam evidentně zvaný není, i když se mu to ve skutečnosti nemusí líbit...Já bych družičky pozvala.
Odpovědět
Zarazila mě věta "po kterých člověk chce, aby tuto funkci plnily". To je jako bych je do něčeho nutila. Rozhodně drůžičky neúkoluji, ani do ničeho nenutím. Nabídla jsem jim, aby byly drůžičky, protože, jak už jsem psala, sama jsem na jejich svatbách svědčila a chci je tedy mít při obřadu (co si budeme povídat, ten je stejně ze svatby to nejdůležitější) při sobě. Drůžička podle mého není svatební koordinátorka, abych jí úkolovala. Není to kvůli penězům, důvody jsem psala výše, nechci se opakovat. Ale je dost možné, že tohle budou řešit i jiné budoucí nevěsty (třeba právě kvůli penězům), proto jsem to znovu otevřela a přidala pohled z té druhé strany. Není nutné, aby se nevěsty cítily špatně, když opravdu na to nemají drůžičky pozvat, nebo to prostě nechtějí. S drůžičkami mám celoživotní vztah a vím, že by mi to řekly, kdyby se cítily ukřivděné. Už jsem to s nimi probírala. Když jsem svědčila jedné ze svých drůžiček, taky jsme měly menší neshody a nenapadlo by mě jí tajit, pokud jsem měla jiný názor. Samozřejmě to byla její svatba, ale řekla jsem jí, jak to cítím já a vše se díky tomu urovnalo. Vím, že by ony udělaly to samé. A znovu, pokud jste si drůžičky vybraly dobře, jsou to lidé, kteří jsou vám nejbližší, tak jakékoliv důvody (finanční, rodinné apod.) určitě pochopí. Mrzí mě, že pokyska píše něco o slušnosti a etiketě, to mě tedy dost urazilo :-( Jelikož nejsem nevěsta, která prohlašuj "Je to jen můj a manželův den" . Naopak se snažím, aby se hosté cítili dobře a líbilo se jim tam. Vím, že by se obě rodiny necítily dobře, kdyby se potkaly poprvé a hned by u toho byly i ostatní svatebčané, chci je seznámit v intimnějším prostředí a atmosféře (rodiče možná seznámíme pár dnů před svatbou, ale sourozenci se znát nebudou) a osobně jim tak i poděkovat.
Odpovědět
@izzybickerstaff souhlasím, to že navenek družičky souhlasí, aby nepřidělávaly starosti nevěstě nebo se s ní nehádaly a nebo se nechtěly vnucovat na oběd, na kterém je nevěsta evidentně nechce ještě neznamená, že to těm lidem není ve skutečnosti líto ...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?