Ztracený rodný list - jak vyřídit duplikát poštou?

Profilova fotka
Tak se mi vlivem všech možných i nemožných stěhování podařilo ztratit rodný list. Narodila jsem se ve Zlíně, ale pracuji v Brně a anžto jsem učitelka, tak se v úředních hodinách na matriku ve Zlíně nedostanu ani kdybych se pokrájela. Snažím se řídit informacemi z webu - stáhla jsem si žádost, plánuji ji nechat notářsky ověřit a zaslat doporučeně. Píší, že za vydání RL je nutné uhradit správní poplatek (a taktéž budu muset uhradit poštovné), ale nevím, kam a jakým způsobem jej uhradit, číslo účtu jsem nikde nenalezla. Co s tím? Máte někdo zkušenosti?
Odpovědět
Nejlíp uděláte, pokud si najdete číslo a na tu matriku zavoláte.
Odpovědět
Profilova fotka
Nejlépe se domluvit (telefonicky, emailem), jak to bude nejlepší a nejrychlejší pro obě strany. Pracuji na obecním úřadě a když někdo potřebuje zaplatit správní poplatek, nemůže se dostavit osobně (a často to není ani nutné), tak pošle peníze na BÚ nebo dá do obálky spolu s žádostí. Pokud pošleš jen žádost, tak Tě matriční úřad má vyzvat k uhrazení poplatku a teprve pak vystaví RL. Mám pocit, že úředně ověřený podpis ani není potřeba. To jen když žádá zmocněnec, tak plná moc musí být ověřena. Matrika pak pošle RL na obálku s pruhem a totožnost příjemce potom ověřuje poštovní doručovatel.
Odpovědět
Profilova fotka
Muzes to zaridit podle me i z Brna, ja si zarizovala duplikat z Kanady,takze nevidim duvod proc by to neslo v jinym meste ;-) a penize jsem posilala obalkou.
Odpovědět
@luccien Já myslím že můžeš na jakoukoliv matriku... mně udělali při narození chybu v rodným listě,a když se to zjistilo po 15 letech,vytiskli mi nový taky v jiném městě.
Odpovědět
Profilova fotka
@88renca88 Tak tohle URČITĚ NEJDE! RL se vystavuje podle údajů, které jsou uvedeny v matriční knize. Matriční kniha je fyzicky jen jedna a je uložena na matričním úřadě ve městě, kde jsi se narodila. Žádná jiná matrika Ti RL nemůže vystavit, protože nemá přístup k potřebným údajům. (V různých obdobích se do matriční knihy zapisovaly různé údaje, takže nejdou na dálku využít ani údaje ze základních registrů.) Domnívám se, že v tom bude něco trochu jiného - protože tam byla chyba, tak jiný úřad může přijmout Tvou žádost a postoupit ji rodné matrice, která Ti vystaví nový RL a ten pošlou poštou.
Odpovědět
Profilova fotka
přítel ho taky ztratil a zašel na matriku, kde byl ten ztracený vystaven a na počkání mu udělali nový
Odpovědět
Profilova fotka
Tak psala jsem mail na zlínskou matriku - poslali mi číslo účtu. Pošlu tam doporučeně žádost o vydání RL (notářsky ověřený podpis není nutný) a oni mi do 7 až 10 dnů pošlou do vlastních rukou nový. Uf.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Dobrý den, kde jste prosím sehnala formulář na vystavení duplikatu rodného listu? Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@azeretseznamcz Univerzální tiskopis neexistuje. Buď si požádejte o formulář přímo matriku, kterou budete žádat (některé mají svoje tiskopisy na netu ke stažení, některé ne), nebo použijte tiskopis jiné matriky a přepište hlavičku.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Zdravím, stačí si zavolat na danou matriku, pošlou bankovní údaje e-mailem. Tady najdete kompletní info, co dělat při ztrátě RL 🙂 https://www.vimvic.cz/clanek/rodny-li...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?