Zrušení termínu svatby na matrice

Ahoj holky, Prosím o radu, bohužel nám nevyšla již domluvená svatba Při vyplňováni dotaznku o uzavreni manzelstvi jsme platili spravni poplatek1000kč, za to, že jsme chtěli obřad mimo síň.Dnes mi paní na matrice řekla, že správní poplatek nevraci.Přijde mi to jako nesmysl. Např. na matrice Prahy 2 píší, že při zrušeni termínu snátku vrací spravni poplatek v plne výši dle zákoníku.Tady však o správním poplatku nic a nikde, že by byl nevratny nepisi. Jak jate to meli vy? Moc děkuji za odpoved Bara
Odpovědět
To muže mít každá matrika asi jinak. Zkuste se poptat i jinde, jak to mají. Co se stalo, ze vám to nakonec nevyšlo?
Odpovědět
Ahoj. My rusili svatbu loni že zdravotních důvodů, platili jsme 1000,- správní poplatek a 1250,- za obřad mimo jejich oddaci dny. Vrátili nám pouze 1250,- protože obřad neproběhl a 1000,- jim zůstal, protože už byl obřad zaevidovany atd atd...
Odpovědět
@moonuliik moc děkuji za reakci! A mohu se zeptat jakou Prahu jste měli domluvenou? Děkuji
Odpovědět
@barboraod ahoj, my nejsme z Prahy. Byl to Hradec nad Moravicí - MS kraj
Odpovědět
Profilova fotka
@barboraod Ahoj, v zákoně je to popsané takhle: "Správní úřad vrátí poplatek v plné výši na žádost osoby, která poplatek zaplatila, nebyl-li proveden požadovaný úkon, vymezený v jednotlivých položkách sazebníku, a nejde-li o poplatek, jehož předmětem je správním úřadem přijatá žádost, návrh, přihláška, podnět, námitka, ohlášení nebo oznámení." Takže je to trochu nejednoznačné, jde o to, jestli můžou tvrdit, že svatbu mimo obřadní síň pro vás naplánovali na základě "žádosti, návrhu nebo podnětu". Pokud jste o to ale nežádali v listinné podobě, ale jen jste to ústně dohadovali na matrice, zkusila bych tam jít znovu a drze bych jim řekla, že porušují zákon 634/2004 Sb., Zákon o správních poplatcích, § 7. Tvař se, že tomu děsně rozumíš, že ti to třeba poradil právník, a možná nějakou čičmundu úřednici, která tomu stejně houby rozumí, vyděsíš natolik, že ti poplatek vrátí. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Už jsem to tu někde psala... Zákon o správních poplatcích: Položka 12 a) Uzavření manželství mezi snoubenci nebo vstup do registrovaného partnerství osobami, nemají-li trvalý pobyt na území České republiky Kč 3000 b) Uzavření manželství mezi snoubenci nebo vstup do registrovaného partnerství osobami, z nichž pouze jeden má trvalý pobyt na území České republiky Kč 2000 c) Vydání povolení uzavřít manželství mimo stanovenou dobu nebo mimo úředně určenou místnost Kč 1000 Takže pokud já to dobře čtu, tak podle písmene a) a b) se může požádat o vrácení poplatku tehdy, pokud k obřadu nedojte. Podle písmene c) je poplatek vydán za povolení, tj za rozhodnutí o povolení. Pokud se sňatek nakonec rozhodnete uskutečnit jinde, nebo vůbec, nemusí úřad vrátit nic. Když požádáte stavební úřad o povolení stavět a nakonec stavět nebudete, nebo termín prošvihnete, taky budete žádat o vrácení poplatku? Pokud ho některý úřad vrací, je to jejich dobrá vůle.
Odpovědět
Všem moc děkuji za reakcd a zdlouhavé odpovědi. Fakt je asi ten, že každá matrika si ty podmínky stanoví jinak. Nám řekli, že poplatek je nevratný a je fakt, že mi paní z matriky poslala nějaký protokol, kde se odkazují na tento zákon ale dále mají napsáno, že i když ke sňatku nedojde, peníze nevrátí...Takže máme smolíka..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?