Změna trvalého bydliště i příjmení na dokladech

Ahoj holky, na konci května máme svatbu. Mamka koupila nový byt, takže si budu měnit i trvalé bydliště zároveň se jménem a stavem na OP. Prosím vás tedy o zkušenosti zda to ted píšu dobře. Takže jestli to chápu správně, tak po svatbě si zajdu na obvodní úřad vyplnit žádost o změnu trvalého bydliště s tím, že musím mít souhlas majitele(takže mamky), že tam můžu mít trvalé bydliště. Na obvodním úřadě mi střihnou občanský průkaz a vydají nějaký žlutý papír. Potom si zajedu na matriku pro oddací list a s tímto zajedu na magistrát zažádat o změnu trvalého bydliště, stavu i příjmení na OP a zároveň tam zažádám i o nový řidičák nebo k řidičáku potřebuji ještě něco jiného než oddací list a žádost o změnu trvalého bydliště ? Je to takto správně? nebo jsem na něco zapomněla ? Budu všem vděčná za vyjádření.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, měnila jsem to samé. Na svatbě matrikářka odstřihla jeden růžek občanky a dala k ní zelený lísteček se změnou stavu a příjmení. S tímto jsem šla nejprve na evidenci obyvatel změnit trvalé bydliště, musel u toho být manžel jako majitel bytu, který podepsal, že souhlasí (oddací list nechtěli, ale ten jsme vyzvedli úplně jako první v pondělí po svatbě). Na evidenci obyvatel mi ustřihli druhý růžek občanky a přidali žlutý papírek se změnou bydliště. S takto odstřihanou občankou jsem šla žádat na magistrát o novou občanku, také nechtěli oddací list, jen tu starou občanku a dva papírky se změnami. Stejně tak jsem hned zašla na vedlejší přepážku požádat o nový řidičák. Šlo to překvapivě docela hladce a rychle :)
Odpovědět
Profilova fotka
Přesně jak píše ajuska, stačily mi 2 papíry, jeden od faráře a jeden z úřadu, kde jsem nahlásila změnu :-).
Odpovědět
Ahoj, moc děkuji za odpovědi, takže tam mamka se mnou musí být při změně trvalého bydliště osobně ? nestačila by jen plná moc ? a oddací list tedy na obvodním nechtějí jo ? takže když nám ho vystaví až ve středu po svatbě tak v pondělí před tím mohu klidně už jít vyřídit tu změnu trvalé adresy že ?
Odpovědět
Ahoj, nejdřív musíš na evidenci obyvatel, tam ti dají papírek a potom půjdeš na občasnké průkazy, kde uděláš dvě změny, jméno a bydliště. Jen se přeptej, zda tam s tebou mamka musí být osobně. Když si manžel hlásil bydliště ke mně do bytu, tak jsem tam musela být osobně přítomna a mít nabývací titul.
Odpovědět
@mikinkacs Super, tak děkuji :) asi tam zítra zavolám a zeptám se, jestli stačí úředně ověřená plná moc nebo osobní dostavení majitele bytu :)
Odpovědět
Diky vsem zucastnenym za tohle tema, ceka me stejny scenar a tak se mi tipy taky hodi :-)
Odpovědět
@kadam možná plná moc budě stačit + ověřená kopie nabývacího titulu Dej vědět ;-)
Odpovědět
@mikinkacs Určitě :) sice to bude nadlidský výkon mamku donutit aby šla ty dokumenty ověřit, pač ona má sklerózu :D ale věřím, že to dopadne všechno dobře 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kadam Na evidenci obyvatel oddací list nechtějí, je to vlastně logické, protože to, že jsi se vdala, není pro změnu bydliště podstatné. Tam je důležitý ten souhlas majitele nemovitosti. Při výměně občanky a řidičáku také oddací list nepotřebuješ, změnu příjmení potvrzuje zelený papírek, co dostaneš po obřadu. Naopak, oddací list chtěli třeba při nahlášení změny příjmení v e.onu kvůli smlouvě na plyn a elektřinu a samozřejmě v zaměstnání.
Odpovědět
Profilova fotka
Pro nový OP doporučuji vyrazit až v okamžiku, kdy máte v ruce oddací list. To jej znak, že v matrika svatbu již zpracovala a zapsala do základních registrů. Z nich si úřednice na občankách tahají údaje. Ze stejného zdroje tahají údaje na evidenci řidičů. Na evidenci obyvatel musí buď mamka osobně, nebo musí dát písemný souhlas (ne plnou moc) a podpis na souhlasu nechat ověřit.
Odpovědět
jojo už vím přesně co a jak, moc Vám všem chci poděkovat, kdyby nebyl ten internet tak bych se asi nalítala :D :) díky moc!
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@l_a_u Musím na evidenci obyvael místně příslušnou podle nové trvalé adresy nebo je jedno, na který úřad dojdu? Pro změnu OP myslím můžu na kterýkoli úřad, který OP vydává? Díky
Odpovědět
Článek se načítá
@qlarinka ano, na příslušný úřad dle nové trvalé adresy. Ještě doplním, že není potřeba měnit řidičský průkaz, ale oba technické průkazy k autu, pokud jste majiteli vozidla.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?