Změna příjmení ke konci VŠ, jméno na VŠ diplomu

Ahoj holky, mám takovou asi hloupou otázku, ale už si s ní vážně nevím rady. S přítelem často mluvíme o svatbě, čím dál více i o konkrétním čase, kdy do toho praštit. Oba studujeme na vysoké, jemu zbývá rok na inženýra, já jsme čerstvě bakalář a za dva roky bych tedy měla být magistra. A právě z důvodu změny jména v souvislosti s koncem studia nevíme, kdy by bylo nejlepší to spáchat. Moc ráda bych měla magisterský diplom na to jméno, které pak budu mít v OP do konce života, tedy ideálně přítelovo, a chtěla bych poradit, která varianta je nejlépe schůdná (je to hlavně z důvodu, že v nové OP již není položka rodné příjmení). 1) Vzít se za rok (chtěli bychom konec dubna/začátek května) - přítel logicky jméno nemění, takže tyto problémy neřeší, a já budu mít do konce studia ještě rok, tedy dost času změnit na škole jméno, nechat si od vedoucí napsat nové zadání diplomky na nové jméno a uhnat vedoucího ústavu, aby mi to podepsal. Zase ale nebudeme mít našetřeno tolik, aby to bylo podle našich představ. 2) Za dva roky ve stejnou dobu, tedy těsně před odevzdáním diplomky. Peněz by už v té době bylo dost, nebo aspoň trochu více, ale zase nevím, jestli lze stihnout mít do 2 týdnů po svatbě hotový oddací list, oběhnout studijní, vedoucí diplomky a ústavu pro potřebné podpisy v novém zadání práce. 3) Vzít se třeba až v červnu, po státnicích, kdy by už nikdo nestresoval, VŠ by byla hotová a teprve by mě čekaly promoce. Ale pak nevím, jestli by mi VŠ diplom dali na staré jméno, pod kterým bych státnicovala, nebo na to nové, pod kterým bych byla na promoci. 4) Vzít se až o rok později, tedy dávno po promoci a nechat si dodatečně změnit příjmení na diplomu z rodného na nové. Ale u toho vůbec netuším, jestli to je vůbec proveditelné, nebo už na VŠ diplomu příjmení změnit nejde... Co je podle vás nejlepší varianta a jaká je naopak nereálná?
Odpovědět
@nataly007 Nějak nechápu, proč bys musela mít stejné jméno na diplomu a pak vyvdané. K čemu ti to bude? Vždyť titul si můžeš nechat zapsat do občanky.
Odpovědět
@nataly007 ahojky, já nevím, podle mě to moc řešíš :-) já se třeba vdávám v srpnu a teď v červnu jsem měla státnice a v červenci dostanu diplom, takže na něm bude ještě mé rodné příjmení. Rozhodně jsme termín svatby neřešili podle toho, co bude na diplomu za příjmení, přijde mi to fakt ujetý promiň :-D
Odpovědět
Chtěla bych to tak kvůli tomu, že při žádosti o práci v oboru se budu muset prokazovat diplomem, vzhledem k tomu, co studuje, se tam hodně řeší, z jaké je školy a v jakém oboru, takže bych si tak ulehčila papírování, nebo bych pak aspoň nemusela všude tahat oddací a rodný list. A taky svoje stávající příjmení opravdu nemám ráda, na bakalářském diplomu ho ještě skousnu, ale na tom magisterském, a pro mě tedy důležitějším, už bych to rodné vidět nechtěla.
Odpovědět
@nataly007 Jestli chceš podřizovat termín svatby jménu na diplomu, tak ti asi nezbyde nic jiného než se vdát co nejdřív. Ale upřímně to je naprostá kravina.
Odpovědět
Profilova fotka
ja tomu vážne nerozumiem, školu si píšeš do CV, nechodíš s diplomom na pohovory, diplom predkladáš až pri podpise pracovnej zmlúvy (ak pracuješ v odbore, kde sa to vzdelanie vyžaduje a je podmienkou pre prijatie do zamestnania) a zamestnávateľovi je šuma fuk, aké příjmení si mala, alebo máš :-) ...navyše buďme realisti, aj keď všetky chceme ostať s manželom do konca života, štatistiky neklamú a mať rodné priezvisko na diplome je určite praktickejšie :-)
Odpovědět
u možnosti 3- diplom by byl na staré jméno, den po státnicích už nejsi student VŠ, rozhodující je jméno u státnic možnost 4 - diplomy se nepřepisují 2-osobně si nedovedu představit během pár týdnů odevzdat diplomku, vdát se a ještě odstátnicovat, ale teoreticky by měl být diplom na nové jméno. Oddací list by měl jít vystavit pár dní po svatbě, záleží na oddávajícím a matrice.
Odpovědět
Profilova fotka
Já se vdávám za týden a státnice dělám v srpnu. Na studijním mi zrovna včera řekli, že jim stačí donést oddací list (matrika ho vystaví do týdne od svatby) a oni mi do indexu zaznamenají změnu příjmení. prý nevadí, že bakalářku mám odevzdanou na staré jméno. Na diplomu tudíž budu mít už nové jméno a není potřeba nikde nic složitě obíhat.
Odpovědět
@nataly007 Souhlasim z holkama, ze je zbytecne tohle resit. Diplom jsem v zivote na nic nepotrebovala, jak pise trillien, maximalne si ho zamestnavatel ofoti pri nastupu do nove prace. Takze jsem ho zatim nekam nesla 2x, jinak se vali v supliku :) Na pohovory se diplom nenosi, rodny list uz vubec ne a oddaci take maximalne nekomu ofotis pri nastupu do prace, ale ne kvuli diplomu. Proste bych tohle vubec neresila. Navic ted je pro tebe skola dulezita, protoze studujes, ale za 6 let az budes chodit do prace nebo mit deti tak si na diplom ani nevzpomenes..bohuzel clovek se s tou skolou dre a pak je pravda takova, ze se diplom nekde vali a dulezite je spis to, jestli te bavi prace a jestli je trochu slusne placena. Takze za me, vubec to nehrot.. Vdavat se 2 tydny pred koncem skoly by byl silenej stres a delat to kvuli jmenu na diplomu je nesmysl.
Odpovědět
Nechápu co řešíš, diplom ukazuješ až při nástupu do práce, tak jestli ho za život ukážeš 5x? Jestli ti tak jde o to mít na diplomu nové příjmení, že tomu podřídíš termín svatby, tak ti nezbývá nic jiného, než se vdát před ukončením školy. A kdy, to ti těžko poradíme, to se musíš domluvit s přítelem...
Odpovědět
Neřešte to a vemte se ky uznáte že váš vztah dozrál do té fáze manželské :) my to taky neřešili. Myslela jsem že budu mít doděláno teĎka v lednu a svatba bude v dubnu. Nakonec jsme se brali dřív než jsem si opravila jednu státnici, takže svatba v dubnu a dodělávka státnic v květnu. Dneska mám promoce. Na studijní stačilo poslat scan oddacího listu aby mi přepsali udaje, originál jsem jim předložila až jsem jela do školy. Párkrát kliknou v systému a je hotovo :)
Odpovědět
Profilova fotka
Já se vdávala půl roku před státnicema a měla jsem to tak, že oddací list mi vystavili hned v pondělí odpoledne, ráno tam náš oddávající donesl potvrzení a odpoledne jsme měli list hotový. Ve škole jsem jen podala žádost o změnu jména, oddací list a stačila jim stará občanka a ta papírová, zelená kartička, jako že už na novou čekám. (Vyřízení nové občanky trvá cca měsíc). A co se bakalářky týče, zadání se neměnilo, takže v zadání práce jsem měla staré příjmení a všude na obálku a podpisy jsem si psala už nové příjmení. Komise se jen divila, že si mě pamatují pod jiným jménem a nemohli si mě s tím novým nikam zařadit :-D Takže bakalářku mám podepsanou novým a na diplomu mám již taky nové příjmení :) Nevím, jestli to pomůže, ale to jsou moje zkušenosti :)
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem odevzdávala disertaci posledního dubna a vdala se den poté-1. května. Práce je odevzdaná s mým starým jménem, ale všechny dokumenty pro obhajobu, které se realizovaly následky den a později, nesou jméno nové a v závorce staré. Není problém. Zadání diplomky se nemění, je vydáno k datu, k tomu datu má jméno a podpis, které mu přísluší. Já jsem byla vedoucí diplomky, zadání jsme nechali tak, ale protože studentka odevzdávala po mé svatbě, bylo v prohlášení a poděkování příjmení nové. Moc to řešíš. Studijní ti okamžitě musí změnit jméno, nemají na to nějaké lhůty. Pokud by byla svatba hodně blízko státnic, jdi dopředu říct na studijní, že budeš mít nové jméno, aby s tím počítali, nachystali se a pak jen v den D odklikli změnu.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?