Změna příjmemí. Co všechno je třeba zařídit?

Profilova fotka
Mladé paní, poraďte mi prosím kam všude zajít a co nezapomenout vyřídit kvůli změně příjmení - úřady, banky a tak. Někde tady už byla o tomhle tématu diskuse, ale nemůžu to najít. :-| Díky.
Odpovědět
1
2
8
Profilova fotka
ahojki myslím, že to bylo zmíněno v diskuzi nové příjmení, koukni tam. myslím že hnedka na první stránce.
Odpovědět
Mac, bylo to v tom vláknu nové příjmení.Jinak, asi doporučuji začít OP a rovnou pas. -Živnostenský list -PSSZ -ZP -banky -finanční úřad -pak esi je nějaký mejetek-byt=katastr,auto-povinné ručení apod. -lékaře, ale to stačí až při návštěvě -pak esi někdo chodí do školy já teď rychle nevím, však holky si ještě na něco vzpomenou
Odpovědět
Profilova fotka
Já ještě přidám: plynárny - podle toho na koho je napsaná smlouva na odběr plynu energetický závod - podle toho na koho je napsaná smlouva na odběr elektřiny kabelová televize - -"- smlouva na televizi bytový podnik - -"- napsaný družstevní podíl pošta - SIPO pojišťovna sociálka Určitě jsem ještě něco zapoměla. Dělám si průběžný seznam...tak doufám, že to bude dobrý, ale jestli to stihnu všude nahlásit do těch povinejch 8 dnů od změny, to fakt nevím :-o
Odpovědět
emko,do osmi dnů :-) já už to nahlašuji dva měsíce.musím říct, že je to síla, protože na spoustu úřadů se musí 2x....To je aby jsi si vzala dovču,zvlášť když ty jejich úřední dny jsou v po.a ve st....
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, jak to tak čtu, dělá se mi špatně už teď ;-) Ale stejně jak nad tím tak přemýšlím, tak na většině míst po mě budou chtít novou občanku a tu budu mít tak nejdřív za měsíc..takže těch 8 dní stejně nestihnu :-| No, necháme to osudu 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
já si myslím, že do osmi dnů jsou důležité : zdravotní pojišťovna, sociálka (pokud je tam povinnost hlásit), možná finančák - takové ty státní vymoženosti. jinak to určitě počká. O nový OP je povinnost požádat do 14 dní od převzetí oddacího listu, né od svatby, my jsme si to s matrikářkou domluvili, protože jedeme pryč po svatbě a nestihli bychom to, že mám oddací list pošle asi tak 10 dní po svatbě, to může ležet nějákou dobu na poště a pak se vlezem i do těch 14 dní.
Odpovědět
Pokud jsi zaměstnanec, tak sociálku řešit nemusíš. Jen dáš zaměstnavateli kopii oddacího listu a ten nahlásí na OSSZ změnu jména (popř. bydliště..)
Odpovědět
Niko, nám OP udělali do 3 týdnů od podání žádosti na úřadě.Takže to opravdu trvalo měsíc a něco od svatby.Heleď a Vám ho myslíš, že udělají na počkání, nebo do druhého dne? ještě jsme zapomněly na řidičák :-)
Odpovědět
Profilova fotka
né, to je samo, já jen prozatím řeším, tu zákonou lhůtu podání žádosti o nový OP
Odpovědět
Profilova fotka
Ta lhůta je sice 8 dnů, ale stihnout se to moc nedá, já byla dát žádost o pas a OP asi za tři týdny a nic mi neřekli. Myslím, že v těhle případech jsou v pohodě. Nejdůležitější je opravdu OP a pas, protože teprve pak si můžete měnit všechno ostatní. H.
Odpovědět
Já už jsem byla měnit všechno. OP, pas řidičák i zdravotní pojišťovnu. Na všechno mi stačila ustřižená občanka s potvrzením. Měnila jsem zároveň bydliště, takže to všechno všude budou vyřizovat cca měsíc. Do banky jsem teda zatím nešla, asi počkám až budu mít občanku. Mamka mi ale říkala, že bych si měla změnit jméno v různých pojištěních jako životních, penzijních a úrazových, aby se třeba pojišťovna, kdybych si teď zlomila nohu, nemohla vymlouvat, že tam nemám správné jméno a že mi nic nedají....
Odpovědět
Holky, kdo z Vás je OSVČ, stačí na PSSZ poslat poštou kopii oddacího listu a kopii ŽL.Na FÚ jsem se zatím nedovolala, abych furt někde nemusela lítat, pokusím se co nejvíc věcí poslat poštou pěkně z práce....... :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Holky, já jsem těch osm dní jen nadhodila, že by se mělo.... vím že ani já sama to nestihnu :-S Znám se, bude mi to trvat určitě do vánoc ;-) ;-)
Odpovědět
Holky, nevíte, co všechno potřebuju k vyřízení občanky a zároveň změně trvalýho, když náš domeček je firemní a manžel není uveden jako jednatel firmy? Musím mít výpis z katastru nebo stačí jen nějaký prohlášení jednatele nebo nájemní nebo kupní smlouvu firmy? Jinak já už jsem vdaná od 18., ale oddací jsme dostali až teď ve středu, protože ho poslali na trvalej muže,tam ho zas vrátili, že prej se odstěhoval - to je dost zajímavý, když mu tam všechna ostatní pošta vždycky dojde. A navíc příští týden v pátek letíme na dovču, takže netuším, jak to stihnu všechno vyřídit. Taky mě vystrašila kamarádka, která řekla, že její známou nechtěli na letišti pustit, že má neplatnej pas, tak jsem na to zvědavá!
Odpovědět
Lhůty, nelhůty.Já si to zařizuji jak mám čas.Na úřadech se taky nepředřou, když něco potřebuji vystavit, opravit a já nevím co ještě.... :-) 3 měsíce po svatbě mi ještě zbývá řidičák,PSSZ,stavební spoření,FÚ a jedna banka-doktory nepočítám.Tak co.Já za to nemůžu, že všude maj otevřeno jen do 17 a to ještě jen v po.a st.....Včera mě chytli policajti a na ten ŘP nic neříkali....
Odpovědět
PROSÍM O RADU Já taky na lhůty kašlu,když nestíhám,tak nestíhám, o občanku jsem žádala dva měsíce po svatbě a te´d na ni čekám. Potřebovala bych ale poradit s něčím jiným. Měnila jsem trvalé bydliště z Havířova do Brna a teď nevím,jestli změny hlásit na úřadech v místě bývalého nebo nového bydliště. Na finančáku v Havířově mi řekli,že to stačí u nich,že to nahlásí v Brně,ale jinak většina lidí říká,že třeba zdravotní pojišťovnu,sociálku atd. mám hlásit v místě nového bydliště.Tak nevím-je tu někdo,kdo to měl podobně?
Odpovědět
Profilova fotka
no já jsem měnila trvalé před 4 lety, a hlásila jsem to jen v novém bydlišti, tedy na městském úřadě, sociálku jsem hlásila na starém (byla jsem student) a oni mne předali do nového, a zdravotní jsem zpoměla, a to 2 měsících jsem to mělila a už to bylo změněno. Jinak u doktorů jsem to taky hlásila, ale stejně mi píšou na recept starou adresu, něják to nevadí.
Odpovědět
Holky,která jste z Prahy a jdete si pro řidičák, obrňte se trpělivostí.Já na Kongresáku čekala 2.5 hodiny a to ještě nedělají na počkání.Řidičák se dělá za 20 dní, nebo i dřív/ ale to nevím za jak dlouho a za kolik/Každopádně si zřejmě vystojím ještě jednu frontu až pro něj půjdu..........Na finančáku jsem byla také teprve teď, zatím nic neříkali a je tam potřeba akorát OP.
Odpovědět
To macik: musíš to nahlásit na novém bydlišti. Například i bez vdávání jsi povinna změnu trvalého bydliště nahlásit na zdravotní pojišťovně, pokud pobíráš nějaké příspěvky od sociálky, tak to musíš nahlásit v Havířově, že se stěhuješ a až dostanou do Brna papíry, tak teprve tam zajít na sociálku, ale to by Ti všechno měli říct, když si zajdeš na příslušné úřady. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
když to tady tak čtu...tak se mám na co těšit. :-D
Odpovědět
Tak jsem si to všechno pročetala a hodila na papír, no potěš pánbů. Ale jak tu píšete, oni setaké na těch úřadech nepředřou, takže v pohodě a v klidu a postupně. Hlavně ještě nemám oddací list, takže v pohodě :-) Chtěla jsem si pro něj dojet, abych ho měla dřív než poštou, ale paní byla v klídku a říkala, že mám čas a a ť si počkám až mi přijde, a navíc dnes není úřadní den a nemá to ještě napsaný ( jeden papír!) Raději bez komentáře ]-(
Odpovědět
Profilova fotka
Oddací list máme doma od pondělka. Vůbec se mi to nechce řešit. Tolik zařizování a vyřizování... Fuj! Na to fakt bude potřeba dovolená, protože ty jejich úřední hodiny se jaksi kryjí s mou pracovní dobou... Ale oni stejně s těma lhůtama, kdy má být co vyřízený, trochu straší. Kamarád si vyřizoval novou OP až rok po svatbě! Sice na něho divně koukali, ale je fakt, že on je chlap, takže se mu akorát změnilo to, že už není svobodný. Nu což, musím někde nabrat sílu a odhodlání a jít to vyřídit. Ale honit se nebudu, jim taky všechno dlouho trvá, ne? ;-)
Odpovědět
Honzino: s kamarádem jsi mě potěšila, protože já jsem ještě s OP nebyla, manžel řeší změnu jména a tak jsem si říkala, že to počká až na "nové" jméno, ale teď mi někdo říkal, že se OP musí řešit do 14 dnů od svatby, tak nevím... nicméně vytrvám a půjdu tam až s novým jménem ;-) A oddací list jsme dostali hned v pondělí po svatbě (pátek) na počkání
Odpovědět
Profilova fotka
Nám matrikářka řekla, že si musíme o nové OP zažádat nejpozději 14 dní od vyzvednutí oddacího listu. Ale co by ti asi udělali, když to uděláš později? Že by nás všechny zavřeli? ;-)
Odpovědět
Ale budou se na mě tvářit... :-( , a já jsem vždycky na úradě úplně malinkatá... :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Tak se na ně tvař taky! A nebo ze sebe udělej "blbou blondýnu" - Jé, já jsem to celý asi popletla... ;-) Jak tak podle fotek koukám - nejsme blondýna ani jedna co? :-D Tím se samozřejmě nechci žádné blondýny dotknout! To se tak přece jen říká!!! :-D :-D :-D
Odpovědět
Asi budu dělat "blbou červenovlásku" :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Já zase hnědovlásku :-D
Odpovědět
Tak hodně štěstí při jednání s ouřadama!!!
Odpovědět
Profilova fotka
Dík a hezký víkend!
Odpovědět
1
2
8
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?