Ženich si vzal nevěstino příjmení. Co vy na to?

Ahoj, měla bych na Vás dotaz... s tehdy ještě přítelem jsme se domluvili, že si po svatbě budeme mít moje příjmení, kupodivu to byl jeho nápad. Rodiče se to dozvěděli až na svatbě a manželova maminka to nemohla rozdýchat...prý jsem mu ho nejen ukradla, ale i donutila změnit jméno :-( . Jaký máte názor, na to, když si muž vezme ženino příjmení?
Odpovědět
to vendula: já bych to taky tak nejradši udělala, protože všechno, co se týká domácnosti (plyn, elektřina, telefon....) je psáno na mě, takže s tím budu mít fůru lítání. Ale bohužel moje drahá polovička si stojí za zachováním rodu nesoucí jeho příjmení :-) Takže pokud jsou k tomu nějaké důvody, třeba manželovo jméno není nic moc apod., tak se mě to zdá naprosto pochopitelné. Ale pravdou je, že ti chlapi si za svým rodem v 99,9% stojí.
Odpovědět
No, u nás je to tak, že manželovy rodiče jsou rozvedení, manžel se s tatínkem nestýká a vůbec spolu nemají moc pěkný vztah a Martin do naší rodiny perfektně zapadl...spíš mě překvapila reakce tchýně, která lpí na příjmení, které není její rodné
Odpovědět
Vendulo, tohle téma už se tu jednou řešilo, dokonce tu i byla jedna nevěsta, jejíž muž si taky vzal její jméno. Zkus si tu diskuzi najít, ale v podstatě tam až na výjimky padaly názory typu: je-li manželovo stávající příjmení příliš dlouhé, často komolené, obtížně vyslovitelné nebo napsatelné, je to naprosto přirozené, když si vezme manželčino nebo si oba změní jméno na úplně jiné (třeba po babičce). A existuje k tomu i spousta jiných důvodů, třeba jak píšeš ty, manžel nechce mít jméno po otci, se kterým nevychází. Ale kvůli lítání po svatbě po úřadech bych to teda nedělala, i když to zrovna teď prožívám a nic moc :-S . V dnešní době to je sice stále ještě trochu nezvyklé, ale nic špatného na tom nevidím. Jenom si možná myslím, že jste to měli rodičům říct dřív, při obřadu to pro ně asi byl docela šok.
Odpovědět
tak to je ve vašem případě naprosto pochopitelné a taky nechápu reakci tchýně. Můj kolega si zase vzal jméno své budoucí manželky z důvodu, že ona měla z prvního manželství 2 děti, které kolegu přijaly za svého otce a on nechtěl, aby se děti jmenovaly jinak než on a jejich matka.
Odpovědět
stika: Taky důvod... :-) Ono jich fakt bude spousta. Ale tchýni se moc nedivím, pokud se to dozvěděla až při obřadu, asi ji to dost zarazilo. Ale ona to časem pochopí, uvidíš ;-) .
Odpovědět
díky za odpovědi, tématu o příjmení jsem si všimla později :-)
Odpovědět
taky k tomuto tématu mám taky co říct, jeden náš známý si vzal jméno manželky z prostého důvodu - byl původem maďar a jmenoval se neséreš, což u nás není zrovna nejlepší příjmení :-D
Odpovědět
Tchýně se to dozvěděla až při obřadu, protože za dobu co sme plánovali svatbu (cca 3 měsíce) u nás byla jen dvakrát a pokaždé se řešilo cukroví, hostina, šaty...
Odpovědět
Ahoj Vendulo, my jsme to taky resili, protoze muj skoromuz ma otce, se kterym se vubec nestyka. Jeho bratr, kdyz se zenil, si vzal prijmeni po manzelce. Muj pritel si jmeno vzit po mne nechtel a tak jsme vymysleli ruzne varianty, ale pak to utichlo. Takze zatim ma jmeno po otci a ja se budu jmenovat po nem, ale ve hre je jeste varianta zmenit si prijmeni az po svatbe, a to na prijmeni po otcimovi. Ale protoze muj milovany hrozne nerad neco zarizuje, tak buhvi jak to dopadne... :-D
Odpovědět
Tak to buď ráda, co by za to spousta nevěst dala, kdyby za nima byla tchýně jenom dvakrát :-D Já tu tvou teda neznám, ale jestli je to aspoň trochu rozumná ženská, tak to časem pochopí, neměj jí to za zlé, první reakce na nezvyklé věci bývají dost přehnané.
Odpovědět
teď jsem si teprve všimla, že jsem přehlídla tu poznámku, že tchýně se to dozvěděla až při obřadu. No to asi musel být pro ni trochu šok, ale věřím, že si co nejdřív zvykne. to slunickor: pořád lepší neséreš než séreš :o))
Odpovědět
Díky, taky doufám, že si zvykne, do teď jsme spolu vycházeli v pohodě. Jak jsem zjistila jsme v tom, že si manžel vzal mé příjmení, něco jako bílé vrány. Některé nevěsty automaticky přijmou ženichovo příjmení aniž by o jiné variantě jen uvažovali, přitom v papírech na matriku jsou hned čtyři možnosti výběru příjmení :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Když ono je to hezké, jmenovat se po něm :-) . Můj muž má s rodiči skvělé vztahy a jeho jméno je moc pěkné, takže mne ani nenapadlo o jiné variantě přemýšlet. A jméno mého rodu dál ponese bratr, tak proč bych si ho měla nechávat, jenom proto že to jde? Ale jak říkám, jsou desítky možností a situací, kdy bych se třeba zachovala jinak... Jenom jsem asi typická manželka, která je takhle moc spokojená ;-)
Odpovědět
Ahojky! Mě se ten nápad, aby si manžel vzal jméno své drahé moc líbí. Známí si po svatbě taky vzali jméno po nevěstě! On se jmenoval Slanina :-D Takže nic moc :-( Jen mě napadá, co by dělala vegetariánka, která by se jmenovala Slaninová :-D :-D :-D
Odpovědět
Nemyslela jsem to zle :-) , jde o to, že se nás každý ptal, proč to manžel udělal a každý se to snažil nějak řešit. Manžela k tomu vedli hladně špatné vztahy k otci a to že si na něm nemá čeho vážit... Co se týče rodového jména, tak manžel má několi (ani nevím kolik) bratranců, kteří nesou dál rodové jméno jeho otce...já jsem ze dvou sester :-) Jediný kdo z toho měl radost, že náš rod bude (možná) mít pokračovatele byl můj dědeček :-)
Odpovědět
Já si myslím, že je fajn mít chlapa, který není ješitný a pokud má důvody ke změně jména, klidně si vezme manželčino, to je přeci taky důkaz lásky ;-) ! Znám spoustu takových, co by to nepřekousli :-S .
Odpovědět
to vendula: pises, ze: přitom v papírech na matriku jsou hned čtyři možnosti výběru příjmení, jake jsou ty dve, ktere me nenapadaji (tedy krome moje a jeho)?
Odpovědět
to vendula: tvůj manžel přijal tvé jméno dobrovolně (a rád), tak to je nejdůležitější, co na to okolí bych já osobně neřešila. Přeju brzké usmíření s tchýní :-)
Odpovědět
danielah: Taky každý svoje nebo oba jiné (ale tahle možnost tam není, to si musíte vyřídit po svatbě dodatečně). A taky možnost že žena si nechá obě s pomlčkou.
Odpovědět
to stika: díky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
vendula: Líbí se mi, že jste to takhle vyřešili. Můj manžel chtěl taky jméno změnit podle mě, ale já se svým otcem taky moc nevycházím a nosit dál jeho jméno.... takže jsem to zamítla. Původně jsme dokonce plánovali, že se nechám přejmenovat na rodné jméno mojí babičky, která se jmenovala Quastová. To se mi moc líbilo, ale pak jsme si řekli, že bude složitý někomu vysvětlovat jak se to píše a budou s tím jen problémy, tak jsme zvolili příjmení po manželovi: Brázovi... Samozřejmě jsou s ním taky problémy, protože buď nám tam každý vloží "d" nebo na začátek "M".... Tchýně to časem rozdejchá, uvidíš. Držim palce.
Odpovědět
len: a musime zadat o zmenu prijmeni kazdy zvlast po svatbe nebo pozada manzel a mne se zmeni automaticky?
Odpovědět
Já mám ten pocit, že stačí když požádá manžel, tobě se to pak mění automaticky. Ale úplně jistá si tím nejsem, zkus zavolat na matriku, tam to určitě budou vědět.
Odpovědět
Danielo, odpovím Ti, protože mám osobní zkušenost a ta je nad jiné:-) Takže: v papírech jsou 3 možnosti: 1. manželé se dohodli na společném příjmení............. 2. manželé se dohodli, že budou používat každý své rodné příjmení 3. manželka si vezme jméno manžela a za pomlčkou bude užívat své rodné (Nováková-Havlová) My jsme se nechtěli jmenovat po manželovi, měl velmi komplikované, navíc mírně hanlivé příjmení, navíc s otcem taky nevychází, takže nás obě rodiny podpořily v tom, abysme si příjmení změnili Po mně jsme taky nechtěli, manžel i ano, ale já ne, podle mně je prstýnek a změna jména takovou viditelnou změnou stavu, tak jsem se o to nechtěla ochudit:-) No, tak jsme se rozhodli, že si vezmem příjmení mojí babičky, která se naší svatby nedočkala, když už jsme si jako svatební den vybrali její narozeniny. JENŽE: špatně jsme si vyložili tu 1. možnost (resp. byli jsme potom i u právničky, která nám potvrdila, že formulář je zavádějící, ačkoli zákoník hovoří jasně), mysleli jsme, že lze zvolit jakékoli příjmení (v těch papírech prostě není, že to musí být příjmení jednoho z manželů). Inu, vyplnili jsme papíry, byli jsme oddáni, odjeli na svatební cestu...A: volal farář, že máme okamžitě otočit a přijet přepsat papíry, protože máme neplatné příjmení!!! Takže výsledek: vyřídili jsme, dostali oddací list na příjmení po manželovi a obratem jsme na krajské matrice zažádali o změnu příjmení. Bylo vyhověno (ale pozor, ani na to není právní nárok, záleží vyloženě na náladě úřednic) a za týden jsme dostali další, již opravený oddací list:-) Proto, jestli se nechcete jmenovat po Tobě ani po něm, jsou dvě možnosti: 1. jeden z Vás si ještě před svatbou změní příjmení a tím už se vyhoví podmínce 1. ve formuláři 2. oddají Vás, a se společným příjmením si jeden z Vás podá žádost o změnu (protože změna příjmení jednoho z manželů se automaticky vztahuje, není-li uvedeno jinak, i na druhého manžela a děti) Nenechávejte si po svatbě každý své rodné příjmení, protože byste museli za změnu platit 2x, takhle je to jen za jeden poplatek (protože žádá jeden z Vás, a druhý se "veze" s ním). Tak. Omlouvám se za délku, ale úřední šiml je neúprostný a nás potrápil dost-i když s dobrým koncem. V pondělí jdu vyzvednout nové občanky na naše nové příjmení po mojí babičce a dědovi:-)
Odpovědět
Plně vyčerpávající :-) Díky moc, já to sice nepotřebuju, ale lepší odpověď danielah dostat nemohla ;-)
Odpovědět
Len, mně to taky vyčerpalo:-D Akorát nevím, jak budem dětem jednou vysvětlovat, že máme všechny svatební gratulace psané jako novomanželé ........ když se jmenujem jinak:-) O změně jsme totiž nikomu neřekli (věděla to jen mužova máma a babička, aby někdy nebyly řeči), to až po svatbě mojí rodině (ta byla samozřejmě kvůli babi šťastná). No, a svatebním hostům jsme to řekli na svatbě (to jsme ještě netušili, že se tak vůbec nejmenujem:-D) a chudáci ostatní gratulanti to dostali až když jsme to měli černé na bílém, poslali jsme jim svatební fotku že děkujem za blahopřání a k tomu novomanželé ......... Tak pak někteří volali, co to jako znamená:-D
Odpovědět
Profilova fotka
Vanilko, tak to je docela legrace. Už vidím, jak se na to tváří naši kamarádi, známí a rodiče. :-) Asi by si mysleli, že jsme se buď spletli, rozeslali blahopřání někoho jiného nebo že jsme se úplně zbláznili. Ale na druhou stranu, pokud bysme měli stejné důvody jako vy, tak by to nakonec taky vzali. Jen ten první šok by asi stál za to. :-)
Odpovědět
Ahoj Vanilko, díky za úžasnou odpověď. Tak já to mužíčkovi převyprávím a nechám to na něm...
Odpovědět
To je dobrý! :-D Ale já si zase říkám, že když je to jednou za život, dá se to překousnout. Třeba teď to lítání po úřadech :-S . Teď mě zase straší na pasovém, že mne na starý pas vyhodí z letiště ]-( . Někdo říká tohle, jiný něco jiného, mají v tom takový bordel! Tak mi za týden držte palce, ať nenarazím na příliš aktivního celníka ]-( .
Odpovědět
A ještě, my se budeme brát úplně jinde, než bydlíme, takže máme asi požádat o změnu až na naší matrice a ta nám taky vystaví opravený oddací list...?
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?