Vdaná do Francie. Jaké bylo vyše vyřizování papírů?

Profilova fotka
Ahojte holky. Koukám, ze "Angličanky" tu mají príma konverzace a dost si pomáhají v papírování a boji s úřady. Zakládám tedy téma francouzské a doufám, že se nás tu pár sejde k prodiskutováni našich problémů, neb jak vidím, francouzská administrace je jedno překvápko za druhým. Tak abych začala, tak třeba s přípravami svatby, a to v ČR: francouzská strana (to jako přítel) musí zažádat ambasádu v ČR o svědčení o způsobilosti (už si nepamatuju, jak se to jmenuje), které se vydává na základě jeho rodného listu (vyžádat integrální kopii na matrice města narozeni), křestního listu vašeho, přidat kopii pasu nebo občanky obou s udáním zaměstnání (případně toho zaměstnání, pro které jste vystudovali) no a to snad bylo všecko. Stačí zkontaktovat ambasádu. Ti se pak postarají o vyvěšení ohlášek ve Francii a na ambasádě. Vystavení nám trvalo asi měsíc a ohlášky musely být vystaveny 10 dni. Pak naše radnice poslala ambasádě, ze nikdo nebyl proti a oni nám pak vystavili to osvědčení. Česká strana: zajít na matriku, držím pěstičky, abyste padli na dobrou matrikářku, pokud vše zařizujete na dálku jako já. Vyzvednout složku k vyplněni: žádost o uzavření manželství + případně žádost o osvědčení k církevnímu sňatku. Oni vám přidají nějakou tu hudbu a co musíte dodat. My měli dodat naše rodné listy (ten Fr oficiálně přeložený), opět občanky nebo pasy, to osvědčení od ambasády... nějak si to nepamatuju, ale moc toho nebylo a většinou to člověk měl po ruce a je to asi všecko aý na potvrzení od cizinecké policie, které stejnak nesmí být starší než 7 pracovních dní a kde si vystojíte dlouhou frontičku. My platili za kolek 15 Kč a samozřejmě tam musel především přítel (teď už manžel). A to je vše. Matrika má ohlašovací povinnost, takže to ihned v pondělí nahlásí ambasádě (ale radši se přeptejte, kamarádka měla děsnou matrikářku, která ji donutila si koupit druhý originál Oddacího listu a poslat to sama!) a ambasáda vám přepíše všecko do francouzkých registrů. Měla jsem z toho hrozný vítr, ale začali jsme necelých 6 měsíců před svatbou sháněním rodných listů (pozor: pro žádost o ověření má platnost pouze 3 měsíce a to ověření snad 6, takže nespěchat) a měli jsme všecko hotové už 2 měsíce předem, až na tu cizineckou. Takže v poho, nenervovat! Teď mám problém s pobytovou kartou, ale o tom až příště, pokud se tu některá objevíte, jako ze doufám, že jo, páč bych ráda věděla, jak se to děje v jiných koutech téhle mé adoptivní země.
Odpovědět
1
2
30
Ahoj kulicko! To je skvele, ze se tu objevil nekdo z Francie :-) . Kde bydlis? Ja tretim rokem kousicek od Montpellier, predtim pul roku na severu v Lille. Papirovani pred svatbou u nas probihalo stejne jako u vas, nejvetsi nesmysl bylo to potvrzeni od cizinecke policie, kvuli kteremu musel muj manzel tyden predem do Cech. Pobytovou kartu zde pry nepotrebuji, protoze jsme clenem EU. Stejne tak neni nutny francouzsky ridicak, cesky tu diky EU staci. Alespon takhle nam to rekli na prefekture. Ty si vyrizujes pobytovou kartu? Nekdo ji po tobe vyzaduje? Ja jsem se jen nahlasila na mistnim urade a sice kvuli volebnimu prukazu. Pokud se volby tykaji EU nebo mistni obce, mam pravo volit. Zrovna tento tyden mi poslali postou muj volebni prukaz :-) . Jinak zdravotni pojisteni mam spolecne s manzelem (Francouz), v Cesku jsem jiz nekolik let z pojisteni odhlasena. Stejne tak neplatim ani socialni pojisteni. A jak to mas ty?
Odpovědět
Jee, ted koukam, ze jste meli svatbu tento mesic! Tak mooooc gratuluji a preji vam obema hodne lasky x-) Kulicko, jak dlouho tu zijes? Libi se ti tu?
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj Merunko, to jsem rada, ze se nekdo ozval. Prvni vlastovka?? x-) Ja ziju u Rennes, tak to jsme trosku daleko, ale na prefekture mi tvrdi to samy, co tobe, ze ji tu nepotrebuju. Ale az budu chtit pracovat tak to uz jako jo! A pritom na parizske prefekture davaji kartu "vie privée et familiale" hnedky po svatbe :-| tak fakt nevim a jdem se tam zeptat radsi osobne. Ja bych ji rada mela uz pro svuj pocit "bezpeci" a taky se mi nechce vsude na urady nosit justificatif de domicile a ostatni papiry. Kamoska se vdala sem pred 4 roky a taky ji mela hnedky. No uvidime. Tak se taky asi zkusim zapsat na mistnim urade, to ale pak budu muset v CR deklarovat trvaly pobyt tady ne? Jak je to vlastne? Zdravotni pojisteni mam stejne jako ty :-) to vis, musim to nejak pouzit heh :-) a v CR jsem taky odhlasena. A socialku si taky neplatim, pac s tim duchodem a zakony to zatim nejak moc nevidim. Ja tu ziju uz dva a pul roku, predtim pulrok, ale pak jsem musela dodelat skolu v CR. A ty? Nekde jsem to cetla a nebo mam pocit, ze 4 roky? Huh! Ja bych rada mela tu pobytovou kartu, abych pak nemusela o ni zadat az najdu pracu. Manza je casto na dlouhych sluzebkach a ja ho k ty zadosti potrebuju :-S Jsou to darebaci, kazdej si tu rika neco jinyho. A co ty? Hledas neco nebo mas nejakou pracu? Nebo na to prdis? Ja to nejak nemuzu skousnout... takovejch let skoly a ted tady takle krnim :-S Jinac dekuju za blahoprani, no doufame, ze nam to vydrzi. Holt se musime snazit no. Vy uz to mate nejakej ten patek za sebou ale taky gratuluju a preji hodne stesticka a lasky do manzelstvi. No a jak se mi tu libi? To vis, daleko od rodiny a od rodny hroudy, obcas je to tezky, ale mam tu novou rodinu a Bretan je velmi peknej kraj. Chvili jsme bydleli v Parizi, ale to je tak mesto pro turisty, my to proste doslova nevydejchali. Obcas se sklebim pod fousy, jak nekdo muze chtit na svatebni cestu do Parize. Ja bych tam nejela ani omylem :-N To jsem se zas rozkecala. Tak pisni, at vim, jak to chodi na jihu a jak to vidis ty, ju?
Odpovědět
Profilova fotka
Teda kočky, máte můj obdiv.Na druhou stranu, Francouzi jsou fajn(nejen chlapi, ale jako národ), tak vám držím moc moc palce ať se vám v této nádherné zemi líbí.Já ve Francii nežiji, ale už jsem tam párkrát byla a jednou jsem tam strávila dva měsíce a v Paříži jsme se zasnoubili s mým mužem ;-) .Ale jak píše kulicka, Paříž na bydlení asi moc není 8-) ...
Odpovědět
Profilova fotka
Consti diky. Jinak jsem jeste zapomnela rict, teda napsat :-) , ze jsem zadala o neprechylovani jmena jiz pred svatbou, abych pak na to nezapomnela a mohla se rovnou podepsat neprechylene :-)
Odpovědět
Kulicko, jsme od sebe dost daleko, to je skoda :-( . Na jihu se mi libi, k mori to mame 15 minut jizdy a plaze tu jsou nadherne. Zazila jsem tu teprve tri zimy, ale ani jednou jsme nemeli snih, coz mi naprosto vyhovuje. Na druhou stranu, cim vic na jih tim vic spiny a neporadku :-S . Manzel je taky casto sluzebne mimo domov a ja mam na starost dum, zahradu a hlavne dceru, kterou vozim do mezinarodni skoly a na krouzky, takze funguju predevsim jako ridic :-D . Mam taky za sebou studia v CR (dve VS), ale kariera me nijak netrapi a uzivam si to jako zena v domacnosti :-) . Mozna se casem po necem poohlidnu, ale momentalne to neni mozne. Jinak ja mam stale trvaly pobyt v CR, tim, ze jsem se zde ohlasila na mistnim urade se nic nezmenilo. Co se tyce Parize, tak tam by me manzel nedonutil bydlet ani za milion! Obcas tam zajedeme na vikend a to mi uplne staci. Kulicko, my jsme dostali hned v pondeli po svatbe tzv. "livret de famille" na ambasade v Praze. O te karte, co pises, nic nevim. Budeme se muset zeptat, ale to je tu tezke, protoze kazdy si stale mysli, ze jsem z Ceskoslovenska (!) a neveri, ze jsme clenem EU! Vzdy to hledaji a overuji v papirech :-D . V sobotu odletame na mesic do Ceska, uz se docela tesim. Ja ziju v zahranici 7 let, ze zacatku jsem se domu neskutecne tesila, ale ted jsem doma tady s mou rodinkou a do Cech se dostanu jednou za rok v lete. Musim rict, ze mi to tak staci. Ale je pravda, ze me obcas prijede navstivit nekdo z rodiny tady do Francie, takze to odlouceni nijak zvlast nepocituji.
Odpovědět
Consti, taky dekuji :-) . Nestudujes nahodou francouzstinu? Mam pocit, ze jsem na to nekde v diskusi narazila. Zasnoubeni v Parizi muselo byt romanticke x-) . Ale presne jak pises, Pariz na bydleni neni. Na druhou stranu, dost zalezi na tom, ve ktere ctvrti bydlis a kolik casu denne musis stravit dojizdenim v preplnenem a spinavem metru.
Odpovědět
Kulicko, ja jsem taky zadala o neprechyleni jmena pred svatbou, ale zaroven jsem si ponechala sve prijmeni s -ova. Takze mam prijmeni dve, jedno neprechylene manzelovo a jedno s -ova stejne jako dcera :-) . Pekne to zni, neni to prilis dlouhe a zadne problemy s tim nemam. V beznem zivote pouzivam jen to francouzske prijmeni a podepisuji se ceskym :-D . Pri urednich ukonech musim samozrejme vypsat obe prijmeni, ale to neni casto. A stale se podepisuji jen ceskym. Jeste stesti, ze podpis muze byt jakykoliv, tezko bych si zvykala na novy :-N
Odpovědět
Ahoj do Francie. ja neziji ve fr., ale ve Spanelsku- kousek od fr. hranic.Kdyz jsme nemeli jeste dceru, tak jsme casto jezdili do fr. , treba jenom na kaficko. jak pisete s prijmenim, tak ve sp. si manzelka nechava svoje, nebere si bohuzel manzelovo. spanelky jsou na to pysne, mne se to nelibi. na schrankach potom deset prijmeni, kazdy clen rodiny to svoje. ja jsem si alespon nechala pres ambasadu zrusit to ova. merunka - mluvis s dcerou jen cesky? ja jen cesky a rikam ji ohledne tatinka- to je tatinek a tatinek to a ono. rozumis, pouzivam ceske osloveni. premyslela jsem, jestli bych ji nemela rikat papi, aby potom na tatinka volala papi, ze by z toho asi mel vetsi radost. mama se rekne vsude skoro stejne, mne by se asi nelibilo, kdyby mne dcera oslovovala nejak jinak, nez mama. jak to mate vy? kolik jazyku uz tedy zvlada dcera a kolik ma roku?
Odpovědět
Profilova fotka
merunka ano studuji a v září snad dostuduji...ale pořád je dost co zlepšovat.Jak jste s francouzštinou bojovaly vy?Už jste uměly, než jste se seznámily s partnery? ;-)
Odpovědět
Ahoj doubku! Tak my to k sobe mame docela blizko :-) . Dcerce je 13 let, mluvi perfektne anglicky, francouzsky a cesky. Nikdy nechodila do ceske skoly, takze psani ji dela trochu problemy :-D . Hlavne "i" a "y", ale s tim maji problem i deti v ceske skole :-D . To je dobre, ze s dcerkou mluvis cesky! Moje dcerka mi nekdy rika "merunko" a ja ji "broskvicko" :-N Consti, tak to uz mas tu skolu "za par" ;-) . Docela ti tu znalost francouzstiny zavidim, ja jsem ze zacatku neumela rict ani slovo! Vystudovala jsem totiz rustinu a nemcinu, domluvim se anglicky. S manzelem od prvniho dne seznameni mluvime anglicky a tak je tomu i dnes po 4 letech :-D . Ja uz se sice domluvim docela dobre, muzeme zajit i do kina na film ve francouzstine, ale nejak jsme si tu anglictinu zautomatizovali a uz nam to nejde "preladit" na franinu :-D . Navic jsme si vytvorili takovou nasi upravenou rec, coz je smes anglictiny, franiny, nemciny a cestiny a tu bezne pouzivame. Pokud nas nekdo posloucha, asi se dost divi, jakou reci to vlastne mluvime :-N . Nam to ovsem plne vyhovuje, vubec nepotrebujeme slovnik :-D
Odpovědět
Jo, jeste jsem zapomnela, ze dcerka se uci nemecky :-) . Doubku, jak dlouho zijes ve Spanelsku? A kolik roku ma tvoje dcerka?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Merunko, ja uz si ohledne administrativy iluze nedelam. Tehda mi prisoudili narodnost ceskoslovenskou, kamarada se ptali, estli je u nas jeste valka (pletli si nas s Cecnou) no a nakonec se ptali (v roce 2003) jestli je Spanelsko taky v EU (a to prosim ve Versailles, kde je hafo studentu z cele zemekule a kde jsou specializovani pro celou Pariz na cizince). Ach jo. No uvidime, zatim mi tvrdili to samy, co Tobe, jenze me zatim laka nejaka ta kariera, i kdyz miminko uz taky zacina vrtat v hlave... ale baracek se zahradkou jeste nemame, takze jedina vec, ktera me zamestnava je nase chodska slecna chlupata ocasata zubata a pak hledani prace. S tm je to ouvej, ale pokud nebude prace brzo, asi taky rezignuju a poridime si diblika. Tak ti celkem zavidim, ze uz te tto netahne dom, ale to asi bude tim etat d'esprit. Ja jsem tady nakrknuta, pac doma bych mela pracu hned, ale to si nesmim rikat. Franinu jsem mela 4 roky na gymplu a naucila jsem se z ni snad vic, nez z cely angliny za 9 let. Tu jsem ale ted taky diky francouzstine pekne pozapomnela :-| Pak jsem 4 roky vubec nesprechtila no a pak blazen odjedu na pul roku studovat do Parize... ale celkem se mi to vsecko vratilo. No a ted mi stve, ze nemam narok na zadny poradny zlepseni, protoze ustni projev umim prilis dobre na to, aby mi byl poskytnut nejaky vzdelavaci kurz ale pisemne zas umim mizerne (ach ten rozdil ]-( ) a to abych sla studovat rovnou vysokou skolu literatury 8-( Tak asi tak. Obdivuju tvoji dcerku, merunko, tolika jazayku! Ale bude dobre vybavena do zivota. To je fajn. Taky budu mluvitkovat s detma cesky, at si pak muzou prarodice vubec pokecat. Oni z toho maji hrozny strach, chudacci x-) A stim oslovovanim? To je tady celkem sranda, pac "mami" je "babicka/babicko". Ale my si to nejak preberem :-D Ja bych asi nechala na diteti, jak si bude oslovovat rodice, ale vedla bych si stale svou, ze tatinek udelal tohle a "jdi to rict tatinkovi". Mluvis na ni cesky, tak i osloveni tatinka by melo byt ceske, no ne? :-) Kazdopadne jsem rada, ze muzu s vama pokecat. Merunko - hezkou dovolenou na rodny hroude! Ja dycky kdyz prijizdim, tak bulim jako zelva a kdyz odjizdim, tak taky... chjo ;-)
Odpovědět
Ahoj, tak dcera uz skoro dospela. :-) Ja mam dospeleho syna a ted malinkou holcicku, bude mit pristi tyden 3 mesice. Vecer se zapojim do debaty vic, ted musim jit do kostela ohledne krtin. V CR pred dvema lety na poste taky nevedeli, jestli je Spanelsko v EU. Ale prece jenom, Sp. a Fr. jsou sousedi. Ted jsem to cetla manzelovi, ze ve fr. nevi, ze sp. je v EU. Tady francouzum rikaji francute. c s hacekm. AHOJ VECER
Odpovědět
Kulicko, to je fakt, nesmis si rikat "v Cesku bych mela praci hned, v Cesku je to tak a tak"... Ted jsi tady a nic nemuzes lamat pres koleno. Az budete mit mimco, budes mit doma dost prace a karieru na cas odlozis ;-) . Jestli jsem dobre pochopila, tak vy mate pejska? Jak se jmenuje? To, ze ses ucila franinu na gymplu, je tady velke plus. Co ja bych za to ted dala! Pamatuji si, ze franinu se nikdo nechtel ucit, tak se losovalo, kdo bude mit na ctyri roky nemcinu a kdo franinu :-D . Ja jsem delala nemcinu jiz na zakladce, tak me na ni nechali bez losovani :-N Doubku, jeee, ty mas dospeleho syna a ted malinkou holcicku x-) . To musis byt strasne stastna! A co syn, pomaha vam s hlidanim? Ja jsem dneska trochu nervozni, protoze dcerka pise statni srovnavaci testy (psala je uz i vcera). Vysledky budou na internetu az za tyden,ale verim, ze to dobre dopadne :-) . V podstate ten diplom na nic neni, na lyceum uz je prijata, ale prece jen... Tak jsem ji dnes nakoupila par blbustek za odmenu x-)
Odpovědět
tak uz jsme doma. myslela jsem, ze tam v tom kostele usnu. jsem stastna,jsme z ni celi pokakani :-D :-D syn uz zije sam se svym devcetem, nezije tady, ale v cr, jeste ji nevidel, za mesic za nim jedeme. ziji tady 3 roky. statni srovnavaci testy - nic mi to nerika, jenom se mi zda, ze se o tom v cr taky mluvilo, ze by se to melo delat, ale jinak nic nevim. tak to urcite dobre dopadne. :-) s franinou jsem to mela jako ty merunka, chteli jsme anglictinu a nemcinu. ti, kteri se prihlasili na nemcinu, tak dali na franinu, protoze jsme byli anglicko-francouzska trida. To jsme ale nevedeli. Takze podraz a taky ta franina podle toho vypadala. Ja neumim nic, nic.
Odpovědět
Profilova fotka
No ja uz pomalu prestavam takle uvazovat, pac clovek pak i tu zemi idealizuje a to bych radsi nemela. Tuhle nas chteli pekne natahnout v autoservisu, tak nas celkem mrzelo, ze jsme tu praci dali Cechum, za ty nervy to fakt nestalo :-S Jinak mame fenku Chodskeho psa. Ano ano, toto plemeno existuje a je moc prima. Jmenuje se Vega a 2. kvetna ji byly 3 roky. Uz ji mame i uchovnenou, takze mozna az bude baracek budou zaroven s nasim detatkem i detatka psi :-) Jinac nase francouzstinarka byla fakt klasa. Narvala toho do nas moc, takze ji patri velky dik. Nemcinu jsem se ucila kdyz jsem byla mala, ale co jsem se jeden den naucila, druhy den uz jsem nevedela a tak furt dokola, takze ve me zustalo jenom eine katze, die tziege und das hund, nejakyho er sie est ist, aber das is venig a to je vse :-D Takze prvni jazyk anglina byla jasna volba. Druhy jazyk bylo slozitejsi, ale Nemcina vyrazena ihned, Spanelsko na me bylo moc daleko, Rustinu jsem nechtela, tak na me zbyla ta franina. Kdo mohl tusit, jak to dopadne?? :-D x-) Ty jo, kamoska i s mamcou (coz me hodne prekvapilo) me uz lamou na miminko... tak se asi nastvu a poridime si nejaky, pokud ta desna prace bude porad delat takovy cavyky. Tak!
Odpovědět
tak to je velka pravda s idealizovanim si ceska. ja uz jsem tam dlouho nebyla, takze obcas mam taky sklony videt veci ruzove.
Odpovědět
Dobre rano, holky! Vcera jsem se tu uz nedostala, protoze jsme koukali na film. Dneska to nebude asi o nic lepsi, protoze v sobotu odjizdime a ja musim jeste zaridit plno veci, vyprat, uklidit, nabalit... Vsak to znate! Dcerka ma konecne prazdniny, testy snad dopadly dobre :-) . V historii si vybrala tema "Konec komunismu v Evrope", tak to se povedlo! Matematika byla docela lehka, ve fyzice byla elektrina a chemicke reakce (ja bych asi mela problem :-D ), franina byla dost tezka, na biologii se tesila, ale zdala se ji nakonec jedna z nejtezsich. No a anglictina, to byla lahudka na zaver :-N . Mela ji za pul hodiny, tak tam pak jeste hodinu sedela a koukala po ostatnich. Tri roky v kanadske skole jdou na ni znat :-D Doubku, teda to bude syn koukat, az uvidi sestricku x-) . Holcicka musi byt strasne roztomila :-) Kulicko, musim se priznat, ze nevim, jak vypada Chodsky pes. Vase Vega je velka? Az vase miminko povyroste, bude si mit s kym hrat ;-) . Ja bych nejakeho pejska brala, ale dost cestujeme a nevim, kdo by se nam o pejska staral. Navic manzel je spise na kocky (myslim ty ctyrnohe :-D ) Preji hezky slunecny den a mozna sem jeste dneska na chvili zavitam. Papa!
Odpovědět
Profilova fotka
Dobre poledne, tak jsme se prave vratili z Prefektury a je to tak. Pry nepotrebuju, pokud nepracuju. Tj jsem tady jako conjoit de Français. Hm, ale pry az najdu nejakou pracu, tak mam prijit na radnici a tam zazadat, tak to je prima, ze nemusim se nikam strachat. oni mi vydaj Recepise a ja budu vlastne moct nastoupit hned, tak to se mi ulevilo. Radnice to potvrdila, takze ted jsem klidnejsi. Kdyby se o to nekdo zajimal, tak je potreba: -livret de famille samozrejme - pas nebo obcanka obou - tri fotky stejne a ne starsi nez pul roku - justificatif de domicil, asi jeden a co nejmladsi - promesse d'embauche - declaration de communauté de vie (formular k vyzvednuti) nebo manza osobne Mno, tak to jsu rada :-) V patek jdu na Assedic (tj urad socialniho zabezpeceni), tak jsem zvedava, jestli me nechaj zapsat, kdyz nemam jeste vlastni no Secu social. To byla moc dobra otazka meho doprovodu :-|
Odpovědět
Profilova fotka
Jo, jinak chodsky pes je totok: :-) [IMG]http://img170.imageshack.us/img170/7121/vegaavatar7pz5.jpg[/IMG] kdyby ses chtela juknout http://www.vegachp.estranky.cz/ Velka je presne ke koleni tj 51 cm v kohoutku. Tak akorat, a vazi "jen" 20 kg, takze kdyz na me hupsne z radosti, tak me aspon nepovali :-) My taky cestujeme, ale zatim jsme nastesti pokazde mohli tu nasi chlupatici vzit s sebou. Do letadla bych ji ale nikdy nedala :-| pejsci od 10kg vys musi do kufru a kdyz vidim, jak se zachazi s baglama, tak je mi z toho soufl :-S takze eventuelne dame ke tchyni, asi aby si zvykla az budou vnoucatka :-D Ale kdyzby jste si poridili neco malyho, tak to se da vzit s sebou do kabiny a je fakt, ze lidi i v kempech nebo hotelich skousnou spis mrnavyho (ale nervniho) nez vetsiho klidase. Jinac co se tyce francouzskych formuli, BB a tak, tak nikdy nebyl problem a zadnej priplatek jsme neplatili.
Odpovědět
Kulicko, teda ja ziram, Vega ma vlastni stranky :-N . Jsou uplne senzacni a Vega samozrejme taky ;-) . Ale ja bych si predstavovala nejakeho mensiho hafanka :-D . Stejne mi to ale doma neprojde :-S . Tak uz jdu zase neco delat, nakoukla jsem tu jen na chvilku. Jakou praci shanis? Mas nejakou predstavu?
Odpovědět
Ahoj francouzsky, hlasim se sice jako Doubek ze Spanelska, Francii mam ale tak trochu u srdicka, vystudovala jsem franinu na VS, mela bych bejt ucitelka, no ale nikdy jsem to nedelala, nastoupila jsem po skole do fr. firmy, kde jsem zjitila, ze francouzsky vlastne neumim mluvit (na VS se ucis vse okolo, jenom ne mluvit :-S ). No frantici stejne brzy odjeli dom, kdyz zjistili, ze cesi to zvladnou taky dobre a za min penez.... Pak jsem delala jeste v jedny fr. firme, kde uz byl francouz jen reditel. Tady ve Spanelsku jsem se snazila najit uplatneni v mem oboru (reklama, marketing), ale bohuzel, ziju na jihu, mozna v Madridu by to bylo neco jineho. No, tak jsem se tu za ty tri roky, co tu jsem, naucila aspon spanelsky, udelala MBA a pak poridila mimco :-) :-) :-) .
Odpovědět
Profilova fotka
No ja jsem ing ekolog :-D ne, ne, zelena palice opravdu nejsem a uz me s tim v CR celkem lidi i stvali (napr s dalnici pres stredohori, to se sekli jak jedni tak druzi, ale to je na jinou debatu). Ale vim, jaci jsou, ve tride jsme taky meli jednoho takovyho =-) No potes koste se s nim nekde sejit a chtit rozumne diskutovat. Ani omylem 8-( Takze hledam tak nejak. Specializaci mam na les, ale rekneme ze oba obory tu jsou jaksi v upadku. Les skomira a zivotni prostredi, jako jeden z oboru, ktery je dulezity pro nasi budoucnost... ? o tom se tu bohuzel taky jenom keca :-( Alespon zatim jsem si nejak nevsimla, ze by byla politicka vule nebo dokonce penizky a tudiz nejaka ta mista. A to pry meli odchazet zdejsi silne rocniky do duchodu. No snad se neco najde. Merunko: tak kup malyho pejska a preslec ho za kocku :-) nakonec manza zjisti, ze je to preci jen lepsi, ze to nedrape, neni to vztekly, kdyz to clovek hladi mimo jeho chut na hlazeni, ze to dokonce je i pritulny, ohlida barak, protahne dcerku na prochazce, ze to dokaze strcit hlavu do klina, kdyz je cloveku ouvej a rozesmat, pac nekteri umi delat takovy skopiciny, az me obcas boli brisko :-p Takovej se pak vejde do batohu, ani moc nevazi, da se tam i schovat, kdyz by nemel bejt videt a je to vernej kamarad. Ja jsem proste pejskar, kocicky moc nemusiiim ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Rketko, jazykovy zacatky byly velmi krusne, i pres solidni vybavu ze skoly. Lidi neco placali a ja nez pochopila o cem a dala v duchu jednu srozumitelnou vetu dohromady, uz se bavili o necem uplne jinum :-D takze pak rikali, ze jsem pekne zamlkla :-| a tedy asi nezabavna. Postupne s cvikem (hlavne radio a telka) mi to zacalo rozumet lepe, pricemz souvisle poznamky ve skole jsem byla schopna si delat az na konci semestru =-) a rozumela jsem take jen "vyvolenym", kteri zrovna nemeli nejaky ten desny jizni prizvuk (zdravim do Montpellier :-D ) nebo nepolykali polovinu slov. Ted uz je to lepsi, ale stejnak se citim unavena a obcas proste doslova vypnu. Zlaty cechy, to si vzpominam, jak sem na VS byla schopna si delat superrychly poznamky, souvisly, prehledny a krasne se ucici aniz bych vlastne prednasejiciho poslouchala a nebo dokonce premyslela, co chce rict. To tady nende :-| Takze ja se nedivim, zes i po VS mela problem. Doma se mluvi pomalicky s nasim hezkym prizvukem a normalnim R a tady kazdej blaboli rychle jak F1. Taky jsem mela problem rozlisit urcita slova jak oni tad vsecko svazujou, tak ty vyslovnosti jsou casto stejny. No a nebo s tema jejich eckama 8-( vyslovit rozdil mezi é è e ê to je fakt hrozny. Nebo "un" je pro me zatim nevyslovitelny v nejaky prijatelny forme. Ve vete se to ztrati, ale jinak kdyz jsem delala fonetiku, tak ucitelka protacela oci :-N
Odpovědět
Kulicko, ty jsi opravdovy pejskar, tak krasne jsi to napsala! Musela jsem si to precist hned dvakrat :-) . S tou praci je to tu dost tezke, starym se do duchodu moc nechce, odbory drzi i lidi nekvalitni a mladi odchazeji za praci do Anglie :-| . Drzim ti palce, at se ti podari neco najit. A kdyz ne, tak mimco to jisti, ne? :-D Ahoj rketko, zdravim z Montpellier :-N . Tak ty jsi toho za tri roky ve Spanelsku stihla docela dost :-) . A copak vlastne mate, chlapecka nebo holcicku? Umela jsi predtim trochu spanelsky nebo jsi to zvladla za ty tri roky? Ja mam porad problem s vyslovnosti, hlavne nosovky jsou vdecnou zabavou pro manzela :-D . Pokud chci neco rict ja, tak to jde, ale pokud nekdo na me rychle spusti s tim jizanskym prizvukem, tak prichazi na pomoc dcerka :-D . Nejhorsi je ovsem telefon :-N. Problem taky je, ze ja jsem samouk, nechodim na zadne kursy a doma mluvime anglicky. Za ty tri roky se toho moc stihnout nedalo.
Odpovědět
Nemam ale problem povidat si s rodinou ci navstevou, akorat nerozumim vsem vtipkum a pokud vpadnu do rozjete debaty, trva mi nez se zorientuji. To se casem podda :-D . Tak a ted jdu zehlit :-( . Zatim!
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj holky, francouzsky!! Moc Vás zdravím z Čech... Říkala jsem si, že vám písnu, protože vás fakt obdivuju, že žijete ve Francii, v tak konzervativní zemi, daleko od přátel, rodiny. No, fakt máte můj obdiv. Já fr studovala na vejšce, teď jí učím, ve firmách, na gymplu a tak všude možně, kde se dá. Mám takovou jednu praktickou otázečku - nevíte, co znamená ivre comme un porte-paix??? Být ožralý jako co?? Nevím, co to znamená "porte-paix", zpívá to Edith Piaf.. Díky moc za překlad, fakt si s tím nevím rady, ale vůbec! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ve Francii je krásně, moc se mi tam líbí ("skoromanžel" tam jezdí služebně každých 14 dní. Dokonce jsme uvažovali, že bychom se tam na čas přestěhovali... Těší mě, že že kulička je pejskař-já taky. Momentálně mám doma dvě štěňátka Americkýho kokršpaněla s PP. Jednoho pořád volnýho...
Odpovědět
Profilova fotka
Holky, taky jsem pejskařka, máme maďarskýho ohaře-fenku a v srpnu si chceme pořizovat pejska té samé rasy...
Odpovědět
1
2
30
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?