Váš názor na dvě příjmení po svatbě.

Byla jsem rozhodnutá, že po svatbě si nechám své příjmení plus manželovo. Najednou narážím na nepochopení ze strany rodiny. Mně to připadne přirozené a neberu to jako výstřelek módy. Jaký je Váš názor a zkušenosti? Ještě jsem se chtěla zeptat, zda je nutné, aby u obřadu matrikářka či oddávající sdělil na jakém se novomanželé dohodli příjmení. Musí to být? Myslím si, že se to uvádí v té části, jak se hovoří o zdravotním stavu.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Od pátku budu mít dvě příjmení, moje maminka souhlasí, snoubenec taky... kamarádky mi fandí a závidí, protože jim to jejich partneři dovolit vesměs nechtějí. A co se týče nepochopení ze strany rodiny, to bych nabrala v potaz, tohle je tvoje rozhodnutí a ty s těma dvěma příjmeními budeš žít. Takže zvol, jak uznáš ty za vhodné a na ostatní se vykašli :)
Odpovědět
Je to kazdopadne tvoje rozhodnuti :) Podle me zalezi na tom, jaky ty dve prijmeni jsou, jako ze treba pokud se nekdo jmenuje 'Novakova Dvorakova', tak moc nevidim smysl v tom, ty prijmeni mit dve (a doufam, ze se ted nikoho nedotknu, je to jenom muj nazor), ale treba znam lidi, kteri maji takovy 'originalni' rodny prijmeni, a pred to si dali prijmeni manzela v muzskem tvaru a zni to hezky..zalezi proste jaky ta prijmeni jsou a jak k sobe jdou, ale hlavne proste zalezi na tobe, takze i kdyby ses chtela jmenovat Novakova Novotna, pokud se to tobe libi a chces to tak mit tak bez do toho. Ja si osobne vezmu snoubencovo prijmeni a sveho se vzdam, protoze jeho se mi libi a pripada mi to prirozenejsi.. snoubencovi je to asi jedno, nevyjadroval se k tomu, ale ja to tak chci. Ale treba moje teta si nechala svoje a je za to rada :).. takze proste jak chces :)
Odpovědět
Profilova fotka
Téma přesně pro mě. :-) Já bych chtěla mít taky obě příjmení a moc by se mi líbila varianta Ganaj (po manželovi) Němcová (rodné). Na matrice jsem se ještě neptala, ale bylo mi řečeno, že to nejde.
Odpovědět
@nemcovakn to rozhodne jde, protoze presne tak to ma jedna moje znama :) Mozna by neslo Nemec Ganajova, ale mit manzelovo jmeno v muzskem tvaru jako prvni, a potom rodne s -ova, 100% jde. :)
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud to tak citis, tak si nech urcite obe. Ja jsem dlouhou dobu byla rozhodnuta, ze si necham obe prijmeni. Jeste nedavno jsem tu o tom take psala. Hodne jsem o tom premyslela a nakonec se rozhodla si nechat jen pritelovo. Neco se ve me zmenilo a citim, ze chci takto k nemu patrit. Fandim ale vsem holkam, ktere citi, ze je spravne si nechat obe jmena a udelaji to :)
Odpovědět
Profilova fotka
@karlajasmine Skvělá zpráva :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@anitals Spravne by mela rict obe, ale treba nase to zvrtala a rekla jen manzelovo, i kdyz jsme predtim vyplnili v papirech, ze chci mit obe prijmeni, nakonec byl i oddaci list vyplneny spatne, takze jsme s tim meli pak jeste nejake vyrizovani, ale s tim jsme byli asi unikat.. ja si na obe prijmeni nemuzu stezovat, moje rodice to naopak hodne potesilo, obcas jsme si sice nekde vyslechla nejakou poznamku ale vic si jich asi vyslechl manzel, hlavne inteligentni otazky tipu "a ty jsi ji to povolil?"
Odpovědět
Profilova fotka
@anitals ja budem mať dve, po manželovi bez -ova. Stretávam sa s pochopením, priateľovi by nevadilo, ani keby som si nechala len svoje priezvisko. Neviem, ako je to pri cirkevnom obrade v ČR, ale nám matrikárka v SR povedala, že pri cirkevnom obrade sa mená nevyhlasujú.
Odpovědět
Pro dvě příjmení jsem byla rozhodnutá už dlouho. Půlku života používám své rodné příjmení a už jsem s ním tak nějak ,,srostlá". Připadne mi to hezké a jak jsem psala přirozené. Časem to bude úplně normální a asi to někdo nebude řešit. Bohužel teď je to tak půl na půl. Slyším často názory, které už tady byly taky napsány, že by si to nechalo více nevěst, ale potencionálním manželům se to nelíbilo, respektive jim to nedovolili. Tento problém naštěstí nemusím řešit. Často jsou dvě příjmení spojováno, alespoň jak jsem se s tím setkala, že žena je tím pádem ,,feministka". Pokud bych se rozhodla pro dvě příjmení, tak bych byla radši, kdyby se při obřadu nemusela číst. Nerada bych, aby se řešilo na svatbě, proč jsem si nechala dvě příjmení a časem si zvyknou.
Odpovědět
@nemcovakn Podle mého názoru jde Ganaj Němcová, pokud je manžel cizinec. Budu citovat, jak je to napsáno v dotazníku k uzavření manželství: Byli jsme poučeni o tom, že při zápisu uzavření manželství lze na základě žádosti ženy, jíž se uzavření manželství týká, uvést za stanovených podmínek v matriční knize příjmení, které bude po uzavření manželství užívat, v mužském tvaru. Žena předběžně žádá, aby její příjmení, vyplývající z dohody o příjmení po uzavření manželství, bylo v knize manželství zapsáno v mužském tvaru, protože je a) cizinkou b) státní občankou ČR, která má a nebo bude mít trvalý pobyt v cizině c) státní občankou ČR, jejíž manžel je cizinec d) statní občankou ČR, která je jiné než české národnosti
Odpovědět
A nebo nemusí být cizinec. Trošku mám chaos v matriční knize a knize manželství.
Odpovědět
@anitals Neni to z toho duvodu, ze by byl cizinec, stejne by se to uzivalo i kdyby byl Cech tzn. Novak Dvorakova. To, co jsi "vypichla" ze zakona hovori o tom, kdyz si chces nechat jmeno bez ova pouze v muzskem tvaru, napr. Anna Novak, to lze pouze za stavajicich podminek a) - d).
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@anitals myslím si, že se nemusíte "stydět" za to, že si přejete ponechat své rodné příjemní. Není to ostuda, ač se setkáváte s nepochopením, ze strany rodiny. Já na nepochopení spíše zlehčování zase narážím v práci, kde bych to neočekávala, ale to je věc jiná. Své rodné příjemní si nechávám a rozhodně chci, aby se to řeklo i veřejně, proč by ne. Nenechte se odradit:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@nemcovakn Mělo by to jít, mně na matrice nabízeli mužský tvar jména po manželovi, aniž bych ho chtěla využít.
Odpovědět
Pokud to tak cítíš, dej si obě jména. Ale bohužel se na nepochopení musíš připravit, zvlášť v zemi, kde je všeobecný problém nepřechylovat jména cizinek, nejvíc mě to uchvacuje u asiatek :D Chci tím říct, že jakmile se jmenuješ jinak než obyčejně "Nováková", tak to lidi nebudou chápat a budou na to stokrát a i nepříjemně narážet.
Odpovědět
Řekla bych, že jsem tolerantní člověk a respektuji ty nevěsty, které se rozhodly pro jakékoliv příjmení a jakoukoliv formu. Bohužel zatím to až tak ,,normální" není mít dvě. Dokonce už jsem se setkala s názorem, co tomu řeknou děti, že budu mít jiné příjmení. Jak jiné? Budu mít jedno stejné jako ony. Já bych byla naopak ráda, kdyby dcera chtěla mít dvě. Je předčasné řešit, co děti. Myslím si, že v jejich době už to bude normální. A jak to máte po praktické stránce se dvěma příjmeními. Spokojenost nebo je to problém? Děkuji za info.
Odpovědět
Já si taky rozhodně nechám obě příjmení. Snoubenec sice není cizinec, ale má cizí jméno a když se dá za to -ová, doslova se mi ježí chlupy :-D Nezvykla bych si ani náhodou a představovat se tak celý život??.. Takže jsem rozhodnutá pro mužský tvar a svoje si chci nechat z více důvodů. Snoubenec je v pohodě a nevadí mu to. Moji rodině se to tak taky líbí, dokonce kupodivu i starší generaci :-D Chvíli měla budoucí tchýňka řeči, že by to chápala, kdybych byla nějaká celebrita, ale pak pochopila, že je to moje rozhodnutí a nakonec se jí to líbí. Stejně si myslím, že ji spíš naštvalo to, že máme možnost výběru a ona v té době ne. Možná mě budete mít za blázna, ale jsem schopna změnit i místo svatby a matriku jen proto, abych se jmenovala tak, jak chci, když s tím ta daná matrika bude mít problém. A ať si ostatní klidně narážejí, můžou mi vlézt na hrb :-)
Odpovědět
Ahoj holky, ja si beru cizince a mohla jsem mit dve prijmeni, ale budu mit jenom jedno - a to z praktickeho duvodu...nechce se mi do vsech moznych formularu vyplnovat dvojite prijmeni, to je fakt neprakticke a navic to bude asi casto boj s dostatecnym poctem prazdnych kolonek ;-) Mam jednu znamou, ktera ma dve prijmeni a desne toho lituje a nadava, ze by do toho priste uz nesla...
Odpovědět
Ja si prave necham jenom manzelovo z toho duvodu, ze mi to pripada praktictejsi.. cely zivot mam dlouhy prijmeni a tesim se na kratky :D
Odpovědět
Mě osobně se moc nelíbí mít dvě příjmení. Uvažovala jsem o tom, že si nechám své, protože jsem na něj zvyklá a přítelovo se mi moc nelíbí, ale nakonec si beru jeho - nechtěla bych, aby se v budoucnu naše děti jmenovaly jinak a těším se, až na dveřích budeme mít naši společnou jmenovku :) Ale jinak si myslím, že je to ok mít dvě příjmení, jen je to docela nepraktické, jak už tu bylo zmíněno.
Odpovědět
Profilova fotka
Já byla vždycky přesvědčena, že si nechám svoje příjmení. Teď teda, že budu mít svoje a přítelovo. Nerada bych o to své přišla, moc lidí ho nemá. Ráda bych si ho proto nechala. Uvidíme jestli budu s přítelem svádět nějaký tuhý boj :-D Ale zas ta praktická stránka, už tak mám dlouhé jméno a pak to bude stokrát horší :-S
Odpovědět
já mám podobný problém.. mám tatínka cizince, takže moje křestní jméno i příjmení je cizí a beru si ryze české příjmení. Takže jsmenovat se kupříkladu místo Chuanity Rodrigezová-->Chuanita Nováková je prostě divné.. varianta Chuanita Nováková Rodriguezová mi přijde sice dlouhé, ale aspoň pak dává smysl s tím nečeským křestním jménem :-) (omlouvám se, že jsne neuvedla svoje jméno, mám k tomu své důvody .-) ) ještě víc je to zkomplikované tím, že můj partner před tím, než mě požádal o ruku, si nechal změnit příjmení po svém dědovi (špatné vztahy s otcem ho vybičovali), takže nevzít si jeho příjmení vůbec, to nechci...
Odpovědět
@lissandra tak to ja bych si naopak na tvem miste klidne vzala to Chuanita Novakova :).. nevim, me se proste vic libi mit jedno prijmeni :).
Odpovědět
Profilova fotka
@lissandra Ja bych asi byla pro obe, presne jak pises, dava to pak jako celek aspon logiku a nevzbuzuje to tu domnenku, ze se tvoji rodice zblaznili, kdyz ti dali takove cizi jmeno :-D
Odpovědět
Holky a přemýšlely jste některá o tom, že si dvojité příjmení za nějakou dobu po svatbě změníte na jedno? (nevím, jestli to vůbec jde..?) Taky uvažuju o mužské variantě příjmení (snoubenec je cizinec), ale chtěla jsem si za ním nechat i své dívčí (čistě kvůli komolení cizího jména u nás a komolení mého jména v zahraničí - prostě bych při neoficiálních představováních používala to, které by se mi hodilo :-D ). Jenom jsem měla představu, že si třeba za 5, 10 let po svatbě nechám vymazat své dívčí a nechám si jen jeho.. nevíte jestli to jde? Asi s tím bude problém, ne? Protože oddací list je vydaný na určité příjmení a potom když bych si ho měnila, tak oddací list nebude platný.. nebo existuje nějaký dodatek či výpis, který doplňuje, že příjmení bylo dodatečně změněno? P.S. docela mě pobavila představa, že by naše dcera měla dvě příjmení (což mají dnes asi jen děti celebrit) a kdyby se vdávala přibrala by si ještě manželovo :-D
Odpovědět
@veronikec Teď nevím, jestli jsem Tě pobavila já s tím, že dcera by měla dvě příjmení plus manželovo. Tak jsem to nemyslela. Myslím si, že děti mají jen jedno buď po matce nebo po otci a že nejde mít dvě. I kdyby to šlo, to bych nechtěla. Já myslela, že kdybych jednou třeba měla dceru a přišla za mnou s tím, že by si nechala své rodné příjmení plus manželovo, tak by mě to jako rodiče potěšilo a byla bych ráda.
Odpovědět
jen pro představu, jak se to dělá ve španělsku .-) Ve Španělsku, Portugalsku a v španělsky a portugalsky hovořících zemích se používají dvě příjmení, první po otci a druhé po matce – např. José Luis Rodríguez Zapatero, kdy José Luis jsou dvě křestní jména, Rodríguez je příjmení po otci (první z jeho příjmení), který se jmenoval Juan Rodríguez García-Lozano, a Zapatero je příjmení po matce. Sňatkem nepřichází žena o svá dosavadní příjmení, nýbrž je doplní o slovo „de“ (v portugalštině „da“) spolu s (prvním) příjmením manžela. Sonsoles Espinosa Díaz by tedy provdáním za José Luise Rodrígueze Zapatera měla změnit své jméno na Sonsoles Espinosa Díaz de Rodríguez (v běžném styku však používá například jen Sonsoles Espinosa de Rodríguez).
Odpovědět
@anitals ne, ne, neber to nijak zle, já jsem se opravdu upřímně zasmála když jsem si představila úředníka jak říká: Marie Dvořák Novotná berete si zde přítomného Josefa Nováka ... snoubenci budou užívat příjmení Novák - Novák Dvořák Novotná :-D u nás to opravdu snad ani nejde, ale vybavuju si, že děti Jolie a Pitta mají obě příjmení.. ale fakt by mě zajímalo, jak se to dělá po svatbě, pokud chce nevěsta po nějaké době změnit příjmení ze dvou na jedno..
Odpovědět
@veronikec Neboj, neberu to zle. Jen jsem si říkala, jestli jsi to nepochopila špatně a mě nepovažuješ za blázna. :-N Jinak k Tvému dotazu jsem našla něco, co psala Trissie na jiné diskusi. Cituji: Po dobu trvání manželství se souhlasem manžela se můžeš vzdát svého původního příjmení a nechat si jen to společné. Po rozvodu (vím, že takhle neuvažuješ, ale je to zákonná možnost) si můžeš sama vybrat, že se jednoho jména vzdáš (buď svého, nebo jeho), nebo že si obě jména necháš (platí totiž, že pokud někdo používá dvě jména, může se prohlášením na matrice jednoho jména vzdát, ale nemůže to být společné jméno manželů za trvání manželství a současně u osoby vdané/ženaté s tím musí souhlasit manžel/ka).
Odpovědět
To, jak to maji Portugalci a Spanele se mi vzdycky moc libilo :) Ale u nas by to neslo ''Jana Novotna Novakova da Dvorakova'' :D :D. Me tady teda silene vytaci to neustaly prechylovani vseho na -ova... treba znamy (francouzi) Dupont, narodila se jim tady dcera, a hned ji na rodny list cpali ''Dupontova'', presto, ze oba rodice jmenuji Dupont a ta holka ani v Cechach nebude vyrustat. Nebo v televizi takovy to 'Kurnikovova...'' nebo ''Spencerova''. hrozny :) Nemam nic proti '-ova', sama jsem '-ova' a budu i po svatbe, ale myslim, ze -ova nema na cizich prijmenich co delat :)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?