Svatební cesta s ustřiženou občankou

Vím, že už se podobné věci řešily a že ideální je mít cestovní pas.... jenže ten já prostě nemám, takže otázka natvrdo - byl jste někdo po svatbě s ustřiženou občankou po EU? Matrikářka mi dnes řekla (svatba je 16.8.), že mi občanku ustřihnout musí. Cestovní pas bych narychlo ještě stihla, ale upřímně se mi nechce dávat 1.500,- Kč kvůli jednomu prodlouženému víkendu v Německu, když si po svatbě bude nechávat dělat nový (kvůli regulerní svatební cestě, na kterou pojedeme na podzim) Máte někdo zkušenost, jeli jste po svatbě s ustřiženou občanskou do zahr. a narazili jste případně při kontrole na problém? Díky...
Odpovědět
1
2
s ustrizeným rohem muzes ,ale opravdu jen po EU,ale mela by ti vystavit jeste potvrzeni o zmene OP,takovy mensi zluty orazitkovany papir,ktery ukazujes s OP....
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, my jsme na to tedy koukali před nedávnem přes ministerstvo vnitra a s ustřiženou občankou se nemůže nikam kromě ČR... Nevím tedy jak je to s tím potvrzení o změně OP, to jsme nikde nenašli, ani nám to nikdo neřekl.... Na pasech nám paní řekla ať se domluvíme ať nám občanku nestříhají a zároveň to nezadávali do systému. Naše matrikářka byla úplně v pohodě a zadá to do systému až se vrátíme ze Slovenska...=)...
Odpovědět
@genelady Ahoj, nemusí. Mně ji po domluvě neustřihne, protože jsme jí řekli, že za 2 dny po svatbě jedeme do Řecka, takže to jsou kecy a aby neměla problémy - tak jsem jí slíbila, že si ten roh pak sama odstřihnu.
Odpovědět
@genelady jo a po EU se prý dá i s řidičákem - tedy novým.
Odpovědět
S ustřiženou občankou a bez pasu nemůžeš ani po EU, mě na to matrikářka rovnou upozorňovala. Takže jsme byli domluvené, že si občanku ustřihnu poté sama...
Odpovědět
Mně ji prostě ustřihne, to je hotová věc, řekla mi, že prostě musí, že to vyplývá ze zákona a nedávno někde v okolí byl kvůli tomu "průser", takže si to nelajskne. Tečka. Na ministerstvu mi dnes řekli, že občanka spolu s tím papírkem je regulerní platný doklad, ale že cestování obecně nedoporučují, protože cizinci někdy nerozumí tomu, proč je roh ustřihnutý. Nicméně jednou jsme v EU, resp. v Schengenu, takže můžu cestovat jen na občanku a pokud ta je i s ustřiženým rohem spolu s lístečkem platná, tak nehodlám vyhazovat 1500,- Kč z okna. Jsem rozhodnutá jet s ustřiženou občankou, tím papírkem a s oddacím listem, předpokládám, že v systému už budu mít též nové jméno (oddací list mi dají hned po obřadě a odjíždíme až za 4 dny poté). Takže jak jsem psala v úvodním tématu, zajímají mne KONKRÉTNÍ ZKUŠENOSTI CESTOVÁNÍ S USTŘIHNUTOU OBČANKOU (ať vím, na co se připravit), nikoli jaké jsou jiné možnosti, protože ty už asi všechny znám a holt nepřichází v úvahu (tj. neustřižení OP nebo nový drahý pas). Děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
fotím na svatbách a nikdy jsem neviděla, že by měli problém roh nepřestříhnout.. vždy se domluvili právě kvůli té cestě :-) vím totiž, že s tím problémy bývají, nemusí tě nikam pustit ;-)
Odpovědět
Ale tady s tim proste problem maji, ustrihnou ji, takze to, ze to jinde jde, je mi celkem k nicemu.
Odpovědět
Muzes jet i na ridicak, to je normalni platnej doklad... kamosi z UK prileteli do Cech na UK ridicak... takze pokud mas ridicak, tak ti po EU staci..
Odpovědět
@karlajasmine Na řidičák bych to neriskovala, oficiálním cestovním dokladem je obcanka a cestovni pas
Odpovědět
@kacenkakaca ajo mas pravdu, ted jsem si to nasla na netu... tak nic no :) Ja mam nastesti pas, takze tohle neresim..
Odpovědět
@karlajasmine Já právě taky. A až budu mít v ruce novou občanku, jdu si udělat i nový pas
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
mluvila jsem s úřadem a na tuto občanku se nedá cestovat, protože už budeš v registru pod jiným jménem
Odpovědět
Od toho je prave ten doplnujici papirek,kde je uvedeno nove prijmeni a se kterym je obcanka platna. O to mi nejde, to mi je celkem jasny a koneckoncu to mam potvrzeny na MVCR. Jde mi o konkretni zkusenosti, jak to v realu probiha, tj. prosim o radu ty, kteri takto cestovali a absolvovali nejakou kontrolu, jsou-li tu taci.
Odpovědět
Profilova fotka
@1adriana1 Malá technická poznámka: Ten papír je zelený. Žlutý se dává u změny pobytu. @viki83 Já být na místě matrikářky, tak na tohle nepřistoupím. Kdybys pak na to zapomněla, tak by byl fakt průšvih. @genelady Já bych zkusila další kolo vyjednávání s matrikou. Protože vím, že TO JDE! Je to malá nebo velká matrika? Předpokládám, že malá, a tak bych se informovala u "nadřízené" matriky (myslím tím matriku na úřadu s rozšířenou působností, kam ta Tvoje matrika spadá; nikoli opravdu nadřízenou matriku, kterou je krajská matrika). Dělají více svateb, mají více zkušeností. Malé matriky se s nimi obvykle radí. Mohli by Ti poradit. Já osobně jsem se setkala s případem, že novomanželům nebyl vystaven papírek o změně, nebyl ustřižen růžek. ALE taky jim nebyl vystaven oddací list. Odjeli v pohodě na OP. Vrátili se, nechali si vystavit oddací list, ustřihli jim růžek OP, dali papírek. Tenhle postup je analogický k církevním svatbám, protože církev nemůže vystavit papírek o změně (a církevní oddávající buď po obřadu střihne růžek a předá jim papírek od matrikářky, nebo pošle novomanžele na matriku, že jim střihnou tam). Přesto je sňatek platný od datumu, který je na Protokolu o uzavření sňatku, nikoli od datumu, kdy jim matrikářka vystaví papírek. Uznávám, že to není úplně standardní postup. Nicméně to, že novomanželé dostanou oddací list až po návratu z ciziny, zaručí, že se na matrice zastaví a uvedou vše do správného stavu.
Odpovědět
"moje" matrikářka na moje naléhání ještě slíbila, že to zkusí nějak zjistit, jestli by to třeba nešlo... říkala jsem jí, že klidně oželím vydání oddacího listu na místě, když mi týden neustřihne občanku :-) Koukala jsem do zákona o občanských průkazech a je fakt, že tam není stanoveno, kdy to mají ustřihnout :-D Ale jako chápu, že z toho mají vítr, já bych na jejím místě jednala stejně, je to na její odpovědnost. Takže i nadále jsem rozhodnuta vycestovat s ustřiženou občankou, mám za to, že problém může být leda se zdlouhavým vysvětlováním německým policajtům, proč mám ustřižený doklad. A pořád čekám na ty konkrétní zkušenosti :-D
Odpovědět
@l_a_u nebyl, říkala, že by možná měli kecy na úřadě, ale že to problém není...
Odpovědět
@genelady z mé zkušeností - respektive známé vím, že ostatní státy to neuznávají. Z Čech ven to ani problém prý snad není, ale návrat byl peklíčko.
Odpovědět
@viki83 Ja pojedu autem, zadny odbavovani na letisti me neceka. Prosim te, ve kterem state to byl problem a jak to probihalo a dopadlo?
Odpovědět
@genelady To, že už nejsou hraniční kontroly neznamená, že můžeš cestovat bez platného dokladu. Kdykoli tě můžou zkontrolovat, co pak?
Odpovědět
Profilova fotka
@genelady no, asi takhle...my jsme nedávno jeli busem z mnichova do prahy, a zastavovala nás německá policie a vyžadovala od všech platný cestovní doklad. Takže nejde o to, jestli pojedeš autem nebo poletíš, platný doklad s sebou mít musíš - beru, že občanka s ustřiženým rohem a doplněná zeleným papírkem je v čr platný doklad, ale v zahraničí ho jako platný neberou
Odpovědět
Profilova fotka
@genelady každopádně jsem měla stejný problém, a nechala jsem si před svatbou vystavit nový pas, stojí 600 Kč - vyhotovení je běžně do tří týdnů. Bez platného průkazu bych to neriskla.
Odpovědět
@genelady Ja si myslim, ze asi takhle: Pokud pojedes bez pasu, tak se muze stat, ze te nikdo kontrolovat nebude a ze vsechno bude fajn, ale taky se muze stat, ze te kontrolovat budou, a pokud budete spat nekde v hotelu a budou tam po tobe tim padem nejspis chtit obcanku nebo pas, aby vas ubytovali, tak ja bych si proste ten rychlopas radeji poridila.. je to sice 1500Kc, ale budes mit 100% zaruku, ze budes mit klid.. za to bych ja osobne 1500Kc dala :) Anebo bych dovolenou odlozila, az budu mit zmeneny jmeno.
Odpovědět
@genelady Ustřižená občanka prostě není platný doklad a pochybuju, že bys to německým policjatům vysvětlila. Ti jsou dost nekompromisní.
Odpovědět
@xpila o platnosti dokladu tu nediskutuji, ustrizena obcanka spolu s potvrzenim je platna, na to jsem 5 let nestudovala, abych nedokazala precist zakon o OP. Porad jsem nikde nenasla, proc by mela byt platnost omezena na uzemi CR, nebo proc by se platnost dokladu mela posuzovat podle jineho pravni radu nez podle pravniho radu statu, ktery doklad vydal. Ad pas - klasicky nestiham a rychlopas stoji 1500,-,coz se mi davat nechce. Ze s tim muzou byt problemy pri vysvetlovani je mi jasny, ale me zajima konkretji zkusenost, tj ze nekdo dostal bez debat pokutu apod.
Odpovědět
No vsude na netu pisou tohle (vložila jsem to níže) Podle mě je to stejný, jako kdyby např. někdo z Anglie přiletěl do ČR na líbánky a měl ustřižený roh pasu...(Vím, že tohle se v Anglii nedělá, ale dávám to jenom jako příklad) dávalo by smysl, že naši policajti by to neuznali... Jde o to, že každá země má jiné zákony a jiné procedury po svatbě, a nemůžeme chtít po jiných zemích, aby uznávali naše praktiky, stejně, jako my nemusíme uznávat ty jejich.. Prostě můžeš narazit na milé úředníky, kteří ti nic neřeknou, anebo na nějaký hajzlíky, kteří ti řeknou, že máš průšvih.. nevím no. ........................ Upozornění: nedoporučuje se cestovat s občanskými průkazy, které mají odstřižený roh a tedy v podstatě jen omezenou platnost před vydáním nového dokladu (například v důsledku sňatku a změny jména). Takovýto průkaz by v zahraničí mohl být pokládán za neplatný. ................. Občanský průkaz musí platit minimálně po tu dobu, kterou chcete v dané zemi strávit. Nesmí mít ustřižený roh, a to ani z důvodu změny bydliště. Cestujete-li s dětmi mladšími 15 let, musí mít buď svůj cestovní pas, nebo je musíte mít vy ve svém pase zapsány. Zápis v občanském průkazu v tomto případě nestačí. ............... Pozor si musíte dát v případě, pokud máte ustřižený roh občanského průkazu. České úřady roh ustříhávaly při změně bydliště nebo po sňatku a občanský průkaz byl i bez jednoho rohu dále platný. V unii však mohou policisté takovýto průkaz považovat za znehodnocený. Pokud tedy máte třírohý občanský průkaz, používejte při cestování raději pas.
Odpovědět
@genelady mno, asi tak. Pracuji v advokátní kanceláři a samozřejmě Ti nevyvracím to, že si dokážeš přečíst zákon, nicméně ten zákon je platný pouze pro ČR, nikoli pro EU či ostatní státy. To je ten problém. Není to nikde jinde závazné. Ostatní bývá upraveno dalšími smlouvami mezi jednotlivými státy. Zkus se podívat na Ministerstvo zahraničních věcí ČR. OP s odstřihlým rohem není kromě ČR platným dokladem.
Odpovědět
Na netu je spousta kravin, zarucenych rad atd. Az mi nekdo ukaze pravni predpis, kde je stanoveno, ze takovy OP plati jen nauzemi republiky, nebo az mi nekdo vysvetli, proc by se platnost dokladu mela posuzovat podle pravniho radu jineho statu, nez ktery doklad vydal, mozna zmenim nazor. Do te doby me zajimaji jen prakticke zkusenosti :)
Odpovědět
@viki83 a ja zase na soude ;) takze az pojedu na Bora Bora, budu si muset nejdriv overit, jestli cesky pas vyhovuje pravnimu radu na Bora Bora? Predpokladam, ze jejich cestovni pas bude vypadat jinak nez ten nas a budou tam treba i jine udaje, ktere nas cestovni pas nema. Vzdyt je to blbost:)
Odpovědět
@genelady No v podstate ano.. protoze 'Bora Bora' nemusi uznat cesky pas jako platny dokument pro vstup do jejich zeme, a proto k tomu pasu pozaduji vizum.. ktere si musis vyridit, pokud tam chces jet. Nenajdes nikde napsano, ze obcansky prukaz s prestrizenym rohem neni platny doklad pro vycestovani ze zeme, ale ani nenajdes obcansky prukaz s prestrizenym rohem v seznamu platnych cestovnich dokladu. Je to znehodnoceny doklad, ke kteremu se priklada vysvetleni, proc je doklad znehodnoceny a do kdy si musis vyridit novy doklad. Pokud by ti obcansky prukaz ukradli a tys mela potvrzeni o kradezi obcanskyho prukazu, tak ti to v CR taky na chvili postaci, ale v zahranici by te s tim poslali do haje. A tohle je proste uplne to samy.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?