Svatební cesta přesně měsíc po svatbě - mezinárodní řidičák

ahoj, potřebovala bych radu ohledně svatební cesty do USA s odjezdem přesně měsíc po svatbě. To, že můžu cestovat na starý pas už mám potvrzené nejen z oficiálních informací u úřadu, ale i ze spousty diskuzí, na původní jméno mám i letenku, už jsem si na původní jméno nechala udělat i nový pas. Nyní jsem se ale zasekla na jiném problému o kterém jsem se nikde nedočetla. Jde o to, jak vyřešit abych mohla v cizině řídit. Myslela jsem, že si ještě před svatbou nechám udělat mezinárodní řidičák, ten by měl být na počkání. Pak mě ale napadla otázka, zda spolu s ním kontrolujou pas nebo náš eu řidičký průkaz, jde o to, aby mi na těchto dokladech sedělo jméno. Ale jak jsem zjistila, přimo na tom mezinárodním řidičáku je i číslo našeho řidičáku. O ten bych podle oficiálních údajů mělo zažádat do pěti pracovních dnů ode dne, kdy ke změně příjmení došlo (teď otázka, co to vlastně znamená, jestli za 5 dnů od vydání oddacího listu, nebo až OP). Budu navíc měnit i trvalé bydliště, tudíž se trochu obávám, aby se to vůbec vše stihlo. U toho ŘP možná maximálně s tím expres vydáním do 5 dnů za 500 Kč. Pak mi ale zase nebude sedět jméno v ŘP a pasu, což nevím zda může vadit, či ne. Otázka tedy je, jak to řešit? Udělat mezinárodní řidičák ještě nyní a pak nevyměnit ŘP ve stanovené lhůtě, ale až po měsíci a půl, mít tak na všech cestovních dokladech stejné příjmení, ale riskovat pokutu od úřadu, nebo se snažit co nejrychleji vyměnit řidičák ještě před odjezdem, ale riskovat, že by mohl vzniknout problém s jiným jménem v pasu? Řešil jste někdo něco podobného, či mate alespoň zkušenost s pozdní výměnou ŘP? Řešili to nijak, nebo to vůbec nevadí?
Odpovědět
@elee2 Taky řeším řidičák, protože po svatbě jedeme na dovolenou a budu ho potřebovat a na magistrátu mi řekli, že do vystavení nového řidičáku můžu jezdit na ten starý a vydání nového trvá cca měsíc. Asi bych byla opatrná na doklady na různá jména, v zahraničí by s tím mohl být možná problém.
Odpovědět
@elee2 nedalo by se to udělat tak, že si požádáš o nový řidičák až těsně před uplynutím lhůty, do kdy to musíš stihnout a vyzvedneš si ho po návratu? Tím pádem bys dodržela limit, mohla jezdit na starý a až se vrátíš, jenom si vyzvedneš nové doklady :-)
Odpovědět
@agtari Aha, pokud do vydání nového můžu jezdit na ten starý, tak pak je to v pohodě. Před odjezdem zažádám o nový a vyzvednu si ho až po návratu. To mě vůbec nenapadlo, nějak jsem předpokládala, že je to podobně jako s občankou, že je nějak označený, nebo že jezdíš na náhradní doklad. Ale co jsem se teď ptala kolegů v práci, tak máš pravdu. To jsem si neuvědomila :) Díky moc!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?