Svatba v ČR, ale žijeme v zahraničí

Zdravím všechny. Potřebuji poradit - máme za 14 dní svatbu v České republice, potom ještě týden dovolenou a pak odjíždíme zpět do Německa za prací a já teď nevím, jak to bude s dokladama. V pondělí bychom se snažili vše potřebné zařídit, otázka je, když bychom měli ustřihnuté občanky, jestli můžeme vůbec vycestovat do zahraničí?? Pas ani jeden nemáme. A nevím, jestli se dá stihnout vyřídit občanky za týden... Ještě něco - k zařízení nové občanky a všechno potřebuji vždycky oddací list nebo stačí nahlásit, že jsem vdaná a hotovo? Díky za odpovědi :)
Odpovědět
Profilova fotka
K žádosti o novou občanku oddací list nepotřebuješ. ALE sňatek už musí být zadán v základním registru, aby to na občankách už "viděli". Domluv se na oddací matrice, zda by Tvůj sňatek mohli zpracovat co nejrychleji. Klasické OP se vyrábějí centrálně v Praze, trvá to 2-3 týdny. Expresní OP za příplatek Ti udělají rychleji, ale jak je to s platností, to nevím. S ustřiženými OP bych do zahraničí nejezdila. Těžko vysvětlovat, proč je ustřižená, když si česky v přiloženém papírku moc nepočtou...
Odpovědět
Ahoj, nas se pani matrikarka ptala, jestli nam smi ruzek odstrihnout, takze by to mozna slo i bez toho. Pak nikdo nemuze zjistit, ze jsi vlastne vdana. S tou zadosti je to jak pise l_a_u, brali jsme se v sobotu, v pondeli jsem se byla ptat na urade, ale bylo jeste brzo. K zarizeni obcanky potrebujes starou obcanku a papirek s novymi udaji, ten dostanes pred obradem. Oddaci list po nas nechteli (ale meli jsme ho uz hotovy). Jinak mam v teto souvislosti taky dotaz, nevite nekdo, jestli se da v Cechach vyridit mezinarodni oddaci list? Taky ziju v Nemecku, brali jsme se v Cechach, a ted po me ruzne istituce chteji overeny preklad nebo prave ten mezinarodni. Google mi nic nenasel, coz nemusi nic znamenat, na matriku muzu zavolat nejdriv v pondeli. Zvladnu zaridit i ten preklad, ale rikala jsem si, ze by se ten mezinarodni oddaci list mohl hodit i v budoucnost (nevim, kam nas jeste vitr zavane). Diky!
Odpovědět
Profilova fotka
@manitram Ne, naši matrikáři nic jako mezinárodní oddací list vystavit neumí. Ani jsem neslyšela, že by to uměl nějaký jiný úřad.
Odpovědět
Profilova fotka
@manitram Správně by měli papírek dostat až po obřadu. Co když někdo řekne ne??? :-D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?