Svatba v Čechách, pobyt v zahraničí

Profilova fotka
Ahoj, sice už jsme si ledasco zjišťovali, ale má-li někdo osobní zkušenost, ráda si ji vyslechnu! Totiž, žijeme a studujeme oba se snoubencem v zahraničí, ale brát se budeme v Čechách. Problém ale je, že vzhledem k cenám letenek a dlouhé cestě prostě nemůžeme jet do Čech víckrát během roku před svatbou a i na svatbu můžeme být pryč maximálně měsíc-pět týdnů. Zde je seznam věcí, co nás trápí: 1) Při objednávání termínu musí se musí oba snoubenci osobně dostavit na příslušný úřad s občanskými průkazy a rodnými listy: Tak tohle nepůjde. Budeme se brát v sezoně, termín musíme zamluvit dost do předu a do Čech se nedostaneme. Půjde jedna z následujících možností? a) Domluvíme to na dálku mailem, zaplatíme všechno předem, pošlem oskenované kopie dokladů a svoje občanky a rodné listy dodáme až na svatbě/pár dní před svatbou. b) Naše doklady donesou na ten úřad zplnomocněné osoby (naši rodiče mají úředně ověřené generelní plné moci, tak snad se to může vztahovat i na tohle???) 2) Doba vyřizování dokladů - bude nám stačit zůstat v čechách 3 týdny po svatbě, aby se vyřídily všechny doklady? Pokud jim fakt bude trvat vystavení oddacího listu týden (co na tom proboha je? Vytisknu papír a dám na něj kulatý razítko, ne? Co na tom trvá takovou dobu? Já myslela že ten dostanu hned na svatbě!) a vyřízení občanky tři týdny až měsíc tak jsem v pytli a asi budu platit 10k pokutu za nevyzvednutí občanky, protože to je pořád levnější než letenka. Nebo může mi i občanku vyzvednout zplnomocněná osoba? 3) cestovní pas Potřebuju si nechat starý pas, protože v něm mám vízum. Bez víza mě nepustí do země. Pas je ale prý platný jen 3 měsíce po svatbě! A co pak? Pak budu mít neplatný pas s platným vízem? Nebo si musím zažádat o nový pas. Jenže v zemi, kde žiju, nemá ČR ambasádu, jen konzulát. Na konzuláty prý pasy neposílají, takže bych musela s neplatným pasem vycestovat do zahraničí, vyzvednout si nový pas, a pak jet s platným pasem ale bez víza zpátky. Vízum mi můžou vlepit až do toho pasu, nemůžu zažádat o nové vízum bez pasu... Na konzulátu mě sice chlácholili, že jedinej, kdo ví, že ten pas je neplatnej, jsou Češi, takže s ním můžu cestovat kamkoliv kromě Českou republiku. To by bylo fajn, ale úplně se mi tomu nechce věřit. Na co by pak na letištích všechny ty pasy tak kontrolovali? Na co by byly ty kódy a hologramy a biometrické údaje, když by si kdokoliv mohl jezdit s neplatným pasem? Jsem v tom trochu ztracená. Byrokracie jak z Kafkova románu, fakt. Budu vděčná za každý postřeh a osobní zkušenost! Díky.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, ja se vdavam v CR ikdyz s pritelem nemcem trvale zijeme v Nemecku. To nejhorsi papirovani uz mam nastesti za sebou a pristi tyden vybojujeme ten zbytek ... osobni dostavenicko. Ale k Tvym dotazum: 1) pokud jste nekde v Thajsku/Australii vyplneni tzv dotazniku k uzavreni snatku muzou prijit jako zastupci podepsat zplnomocnene osoby - presne k tomuto ucelu - musi to byt notarsky overene. Dotaznik si muzes stahnout z ministerstva vnitra a predvyplnit. Pokud se berete nekde ve velkem meste Praha tak by eventuelne mohla jit i online varianta - ale to nevim, to druhy jsem od matrikare slysela - zplnomocneni 2) jak dlouho to trva vyridit novy doklady - proste tam hned po svatbe musis jit zazadat a vyzvednout to muze s plnou moci i zastupce - musi to jit(pro lidi co jsou treba trvale upoutani na luzko) 3)To samo pas, hned po svatbe v uredni den tam zajit, vyridit zadost a hlavne neodevzdavat stary pas a na ten vycestovat kdyz je jeste 3 mesice platny s platnym vizem. Az bude pas k vyzvednuti poslat zplnomocneneho zastupce. nacic, do cech muzes pri kontrole pouzit obcanku. Tak to tedy udelam ja, taky nemam cas ikdyz to mam rozhodne bliz furt jezdit sem a tam Na magistratu pod ktery spadas - kde si eventuelne jeste hlasena by ti to ale meli rict(ikdyz nekteri nevi temer nic)
Odpovědět
Profilova fotka
Ted jsem pokoukala na uradech. tak ti sem vlozim odkazy, pokud si to teda uz nezjistila sama :-) novej pas u nas v Prostejove, pokud chces mit platny pas atd da se vyridit i tzv Blesk ale je to docela drahy typuju ze u vas, ted nevim z kteryho okrasu jsi to budou mit taky tak prostejov je takova trochu vetsi dedina http://www.prostejov.eu/files/Urad/OO... normalni pas pisou toto: http://www.prostejov.eu/cz/obcan/magi... na obcanku - typ blesk - tedy tzv na rychlovku http://www.prostejov.eu/files/Urad/OO... na magistratu bud najdes i online formulare a pokud ne tak se da pres server www.mvcr.cz dost veci najit, jsou tam prave i situace a jake ma clovek moznosti se s tim vyporadat. Tak ti /Vam drzim pesti
Odpovědět
Profilova fotka
No tak to je perfektní, díky moc!!! Aspoň s tim zamlouvánim se mi ulevilo. Ten rychlopas je problém, má platnost půl roku, takže to vízum by to nevyřešilo :( Ale u nás na imigračním mi sdělili, že bych měla přinýst starý a nový pas a že mi pak vlepí nový vízum do starýho pasu, takže pokud mi ho vydají a pošlou na ambasádu do Sydney během těch tří měsíců platnosti, tak mi starej neseberou a pak přijedu do země se dvěma pasy - starým s vízem a novým paltným. Tak to snad půjde a já přestanu panikařit :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
Profilova fotka
Znovu otviram diskuzi s novym problemem. Zarizeni pasu probehlo v poradku, vystavili mi novy pas s novym prijmenim a stary s vizem mi ponechali, takze jsem se bez problemu mohla vratit zpatky. Jenze. Stary pas mi dle ceskych zakonu vyprsi 3 mesice po svatbe, tedy zacatkem zari. Jenze na tom pasu to nikde neni napsane, na tom pasu je napsana platnost, kterou tam dali pri vydani pasu. No a me ted nechteji dat vizum do noveho pasu, protoze ten stary je platny. Takze jsem v prekerni situaci - musim cestovat na stary pas, na kterem je napsane ze je platny, i kdyz platny za chvili nebude, ale oni mi to neveri. Takze co s tim? To si na letisti jako nevsimnou ze pas, ktery skenujou, neni platny? Pokud ne tak potom chapu proc ma kazdy takovy vitr z falsovani dokladu... a pokud to zjisti, nepusti me ze zeme, protoze nemam platny pas. A s novym pasem me nepusti zpatky, protoze v nem nemam platne vizum. Ja jim potrebuju dokazat, ze dle ceske legislativy je pas po trech mesicich po svatbe neplatny. Da se nekde sehnat oficialni vyjadreni ministerstva vnitra, nejlepe v anglictine, o tom jak to chodi? Printscreen diskuze z beremka kde jedna pani povidala ze to tak je, asi stacit nebude :-S
Odpovědět
Domluv se s ambasadou/ministerstvo zahranici, ty by ti meli pomoc od toho jsou (sesmolit nejaky papir) a taky jste mohli podat zadost o nove pasy v Australii a oni by vam je pak i vydali...
Odpovědět
Profilova fotka
@amenophus primo na konzulatu mi rekli,ze pas je dle uradu sice tri mesice platnej,ale nikdo to vicemenne nezjisti. Ten pas ti nezrusi ci neznehodnoti jako obcanku,takze ti plati do doby platnosti. Mne by zajimalo jak ti ho "zrusi", pochybuju ze na ceskym urade kde sotva neco delaj budou zjistovat,ze zrovna nekdo kdo se vdal ma pas aby mu ho presne po 90 dnech zrusili :-D BTW da se to vubec teoreticky provist? Ze ho zrusi v systemu? PRotoze pas ma na sobe data z vyroby a kdyz ti ho oskenujou na druhym konci sveta tak urcite nezjisti,ze je 91 dni po svatbe a uz neplati.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucineni Tak já myslela že důvodů pro zneplatnění pasu musí být spousta a tím, že tam jsou ty elektronický informace, tam snad musí bejt i ta informace o platnosti, ne? Pokud třeba pas ztratíš tak ti ho taky zneplatní, aby ti na něj necestoval někdo jinej... Pokud tyhle údaje o platnosti nikde nejsou tak se asi začnu bát :D Ale ok, asi se domluvim s konzulátem... (protože minimálně v čechách asi budou vědět že je ten pas neplatnej a nedostala bych se pak domů...)
Odpovědět
@amenophus pokud jde o to zneplatneni - v CR se to skutečně stane, nikdo to nemusí "hlídat", prostě ve chvíli, kdy to matrika vyznaci v centrálním registru, tak se to zaznamená i k cestovním dokladum. Ale z pasu to poznat není. Ty údaje, co jsou na něm nahrane, se nemění. Hlavně jsou tam údaje biometricke. Když příjdeš na pasovou kontrolu u nas, tak se jim v systému sparuje informace z registru s číslem pasu a poznají, ze je neplatný. V zahraničí ale bude ten přístup do toho registru nemají, takže se jim to nesparuje. Bezpečnostní riziko v tom není, protože nejsi terorista, jen jsi se vdala, biometricke údaje ti sedí atd. A pokud jde o to, jak dokázat úřadu, ze ti fakt neplatí. Zkusila bych konzulát. Když nezafunguje konzulát, zkusila bych přímo MZV. No a když ani to ne, tak bych asi zkusila nechat úředně přeložit příslušnou pasáž zákona.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?