Svatba s Portugalcem

Profilova fotka
Ahojky holky, vim, že podobná diskuze taky již je, ale psala jsem tam a nikdo mi neodpověděl. Tak snad mi tady poradíte. Přítel je z Portugalska a ma samozrejme, jak to byla i ve Španělsku jméno po matce a otci tedy dvě. Ja si chtěla nechat své a vzít si i přítelovo. Jenže na matrice mi řekli ze to již není možné, ze přítel uz dvě jména má a já si třetí připojit nemůžu. Jedině, ze by se přítel vzdal toho prostredniho jména. Nemáte někdo zkušenosti? Moc se mi nelíbí, ze budu muset si vzít ty jeho dvě a tím padem i děti. Ale zase nevím, kdyby se přítel toho jména vzdal, jestli by nemel nějaké velké problémy v Portugalsku . Nějaké zkušenosti? Díky :-)
Odpovědět
osobni zkusenost nemam, ale moje kamaradka si vzala portugalce a vzala si jeho dve jmena.. takze se obavam, ze to mozna opravdu nejde..
Odpovědět
Na to si davej pozor - pokud si vezmes cele jeho prijmeni, tak v Portugalsku a Spanelsku pro ne budes jeho sestra a ne manzelka. Pokud si pamatuju dobre od kamaradky - manzelkam se ''davalo'' tatinkovo (tchanovo prijmeni). Pak si muzes nechat i svoje. Zaroven pozor na tvar tveho soucasneho (ceskeho) prijmeni, po svatbe. Pokud byste totiz chteli stejny tvar pro sve deti, tak i budouci syn bude (napr.) Joseph Novakova Fernandez.
Odpovědět
To je pravda no.. ta moje kamaradka se v Portugalskupredstavuje porad rodnym prijmenim, aby si nekdo nemyslel, ze je jeho sestra.. A v Cechach je teda stejne jako manzel ''Garcia Fernandez'' (davam priklad, maji jine jmeno), ale v Portugalsku je pro ne porad ''Novakova''. A jejich deti budou v Cechach take ''Garcia Fernandez'', ale v Portugalsku budou ''Garcia Novak'', protoze to prej jinak udelat nejde.. takze ty deti budou mit dvoji obcanstvi, ale v kazde zemi trochu jine jmeno. Uz tohohle duvodu mi pripada jednodussi do toho nemotat moc jeste to tvoje rodne prijmeni :-)..abyste pak fakt nemeli dite, ktere bude v Portugalsku ''Josef Novakova Fernandez''..
Odpovědět
Profilova fotka
No my prave porad uvažujeme, ze by se přítel vzdal toho sveho prostredniho příjmení. Protože ani on ani ja nejsme moc nadšeni z toho ze by děti a ja měli převzít ty jeho dvě - přece jen nechci vypadat jako jeho sestra :-) prave , ze moje matrikarka mi řekla, ze si musim vzít jeho dvě, když se nevzdá toho svého prostredniho a i deti budou mít stejne. Chjo jsem z toho celkem zklamaná další potíž. Mame uz problém s dokumenty. Pro deti bych chtěla prave jen jeho poslední jméno nebo oboje. Ale děkuji za rady :)
Odpovědět
@verunka26 ahoj, beru si Španěla a vyřešilo se to takto: sepíšete čestné prohlášení, že po dobu pobývání v čr se zříká svého druhého příjmení a bude používat jen jedno. Matrikářka bude mít řeči, ale musí to uznat. Tohle prohlášení nemá vůbec žádnou legální hodnotu mimo Čr (to nám potvrdil i velvyslanec), tudíž v Portugalsku problém nebude, protože tam se bude jmenovat pořád stejně. Ty pak do žádosti o manželství uvedeš, že si chceš nechat svoje i manželovo, ve tvaru Rodriguez Nováková. S dětmi je to složitější. Ale (opět rada od ambasády): nechat dítě zapsat s manželovým (jedním) příjmením. Pak na ambasádu zapsat dítě jako Portugalce, tam on automaticky dostane jméno po otci i matce. Zpátky na matriku požádat o změnu zápisu, jelikož se jedná o dítě cizince. Je to komplikovaný, ale jde to. :-) Přeju pevné nervy. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, jj povedlo se nám to vyřešit. V Česku má manžel pouze dvě jména, jakože se vzdal toho svého prostředního a v Portugaslku se nic nemění. Podle matrikářky jsem si mohla nechat jeho jména všechny ale to jsme nechtěli. Takže jsem Ferreira Málková a děti budou jen Ferreira, což jsem chtěla. Nechtěla jsem ať mají mé. Takže v pohodě. Naštěstí matrikářka byla podctivka, takže si to všechno našla a obvolala :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?