Svatba s Portugalcem/Španělem, problémy s příjmením

Ahoj, budu si v srpnu brat portugalce a mame neskutecne problemy s prijmenim. Chtela bych totiz prijmeni manzela, ale jizane maji prijmeni dve, a to po matce i otci. Ale jen to po otci by se davalo neveste. U nas to je pomerne problem, protoze kdybych si vzala ove jeho prijmeni, jsem jako jeho sestra, ne manzelka. Tak by me zajimalo, jestli mate nektera podobny problem a jak ho resite? Chtela bych totiz manzelovo prijmeni, at uz samotne nebo v kombinaci s mym vlastnim.
Odpovědět
1
2
A budete se brát tady nebo v Portugalsku? Trošku tomu nerozumím, když dostaneš jen jedno příjmení, tak nebudeš jako sestra, protože ta má po otci i po matce, ne? Jinak teda já jsem si brala Brazilce, kde to je se jmény úplně stejně, na matrice mi řekli, že si musím vzít obě příjmení, což jsme nechtěli, protože ani manžel ty dvě příjmení nemá rád. Existuje takový papír, na kterém může muž podepsat, že bude v ČR nadále používat pouze příjmení jedno, ale to zas po nás chtěli, že u toho musí být soudní překladatel, aby to manželovi oficiálně přeložil, tak jsem se jim trošku vysmála a zatím jsem si nechala svoje příjmení. Než to nějak vyřešíme, třeba to na jiné matrice půjde bez problémů.
Odpovědět
Tak jsem tím asi moc nepomohla, že?:)
Odpovědět
Zeptej se u vás na magistrátu a možná taky na ambasádě. Kamarádka se vdávala za Angličana a nechtěla ová, zeptala se na jednom z těchto úřadů a oni jí udělali výjimku :-)
Odpovědět
@magdabaez no prave jde o to, ze kdybych si vzala obe, coz po me chteji v pripade ze bychom spolecne chteli, tak bych byla jak segra. Prave ze bych si mela brat jen to po otci. A vedela bys jaky papir to byl, ktery mel udajne podepsat? Protoze nam by nevadilo, ze by v CR pouzival jen jedno. Nam nabidli jedine to, ze by od prijmeni matky musel upustit a pak bych si mohla vzit jen jedno. Coz je pro Portugalce technicky nemozne, kdyz uz pominu, ze je to nesmysl. A vy uz jste svoji? @lenickaka s ová neni problem, o to si muzes pozadat, ze ho za jmenem nechces, to jde vylozene o to, ze nechci obe jeho prijmeni, protoze to nedava smysl, ale diky
Odpovědět
@rebelka2012 já nevím, jak se ten papír jmenoval, je to prostě nějaké prohlášení, že v ČR bude používat jen to jméno po otci - to bude asi to stejné, co nabídli tobě. Zbavit se těch dvou jmen prakticky nejde,To máš pravdu, to už jsme taky zjistili, takže by to snad šlo leda takhle. Ale nevím, jak na to pak pohlížejí v Portugalsku/Brazílii. Už jsme svoji, ale já jsem si zatím nechala svoje příjmení, plánujeme v nejbližší době zajít na nějakou matriku zeptat se na ten papír, co nám nabízeli už před svatbou, a až jestli to jedno jméno půjde vynechat, tak pak si změním příjmení na manželovo.
Odpovědět
@magdabaez No oni mi nabidli jen to, ze by od toho jmena musel upustit uplne. I kdyz premyslim, jak by to potom prakticky resili, kdyz prohlasi, ze v CR bude pouzivat jen jedno, ale stejne bude mit obe ve svem portugalskem pase. Ale nadeje tu je, v pondeli volam znova na matriku :) Budu drzet pesti, at vam to vyjde, mam pres sebou cely zakon o matrikach, jmene a prijmeni a vypada to... zajimave. Diky moc a rada uslysim, jak jste dopadli!
Odpovědět
@rebelka2012 já jsem to pochopila tak, že by prostě v ČR používal jen to jedno jméno, podle mě je to spíš taková formalita, ti naši úředníci či kdo to vymýšlí to mají moc rádi. Kdyby seš něco dozvěděla, tak dej prosím vědět... Já kdyžtak ozvu ;) tak to ti přeju hodně sil, já takhle studovala ty zákony o cizincích a myslela jsem, že se z toho po... 8-( :-D
Odpovědět
@magdabaez Tak budu mit jen jedno jeho prijmeni :) Jenze ja budu mit jeho na zacatku a on na konci, bo u nas je jmeno manzela prvni, takze koncime oba s dvema prijmenimi a to hlavni na jinem miste... ale snad to vsichni pochopi, ze jsme manzele :)
Odpovědět
@ díky za zprávu;) a mohla bys mi říct, jak jste to teda vyřešeili s tím, že budeš mít jen jedno jeho příjmení? Myslím jako jestli jste na to museli něco podepisovat nebo tak...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
ahoj vim,ze uz je pozde ti to psat,kdyz svadbu mas asi za sebou..ale nevadi,jsem rada,ze jsem nasla nekoho kdo ma take portugalce :-)..s jmenama je to tak,ze si vemes jeho jmeno jen jedno a ktere je jen na tobe.To same potom u deti,pokud uz jste manzele tak samozrejme by jsi mela dat to,ktere jsi si sama vzala.Zijete v C.R.???A kde???My jsme spolu uz 9 let,mame dve holcicky a zili jsme uz i v PT...nechteli by jste se treba nekdy sejit??Ozvi se mi na mail/pkenina@seznam.cz Nikol
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
Profilova fotka
Ja taky resila a delala jsem si srandu, ze se vezmeme, necham si svoje jmeno a pak si ho zmenim na matrice uredne. V Anglii na to nemusis mit zadny duvod, jen zaplatis maly poplatek a je to :-) Mohla bych mit jeho prijmeni i bez svatby!
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
@magdabaez Ahoj, mam na tebe prosbu. Precetla jsem si tu, ze sis vzala brazilce. Svatbu jste meli v Cesku? Jen jsem se chtela zeptat co se tyce potrebnych dokumentu z jeho strany... docetli jsme se, ze prakticky staci jen rodny list a cestovni doklad, plus potvrzeni od cizinecke policie. K tomu rodnemu listu... musel to mit overene z brazilie, nebo staci vzit ho a nechat ho overit na ceskych uradech popr. brazilskem konzulatu?? Chystam se v nejblizsi dobe na matriku zjistit vsechny potrebne informace ale i tak, kdyby jsi mela nejake zajimave poznatky, vedela o nejakych prekazkach ci zdrzovackach, budu rada za kazdou radu. Dekuji. Romana
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 7 měsících
@rebelka2012 Ja se ted budu vdavat za Spanela a resim ten samy problem co ty. Rada bych si ponechala jeho prvni prijmeni a take svoje. Jedina varianta, kterou mi nabizeji je, ze budu mit jeho dve prijmeni + to svoje, takze dohromady tri. Jak jsi prosim te docilila toho, ze jsi mohla mit pouze jedno jeho prijmeni?!
Odpovědět
Ahojky, mam jen jedno prijmeni + svoje. Je to jedna z legalnich moznosti. Zkusim Ti poslat dokumenty, co jsem mela ohledne pravidel. S tim, ze to jedno jeho prijmeni je tim padem pak vase spolecne. @sturdee
Odpovědět
Profilova fotka
@rebelka2012 Ahojky, narazila jsem na tvoji konverzaci, ze sis vzala Portugalce? Beru si prave taky Portugalce v Česku svatba je v srpnu. Chci se zeptat, jak jsi to měla s papirovanim? Vim ze dokumenty pro portugalskou ambasádu potřebuji apostilovat a přeložit. Ne pamatuješ si náhodou jestli jsi i po tom prekladu potřebovala pro portugalskou stanu znovu ten preklad apostilovat? Díky moc
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Ahoj holky, to jsem ráda, že jsem narazila na někoho kdo měl podobný problem - beru si za dva týdny španěla u nás a na matrice mi tvrdí, že na příjmení máme pouze 3 možnosti - každý si nechá svoje, já si vezmu OBĚ dvě jeho, nebo si vezmu obě dvě jeho a nechám si svoje....prosím prosím, jaké dokumenty jsou potřeba abych mohla mít pouze jedno jeho (naše společné) a pak na druhém místě svoje? Mít tři je opravdu bláznovství ! Dííík - kdyžtak můžete i na mail: Pavlinka.F@seznam.cz
Odpovědět
Profilova fotka
@serpav Nooo, já si myslím, že u nás nemůžeš mít víc než 2 příjmení. Zkus se poptat na Ministerstvu vnitra - JUDr. Jana Hálová, případně na matrice Vašeho kraje - určitě budou vědět a poradí.
Odpovědět
nečetla jsem celé vlákno...ale můj tatínek je Kubánec a taky má dvě příjmení. mamka normálně převzala pouze jedno a nic zvláštního k tomu nepotřebovali.. jen v té době nebylo možné si ho nechat bez ová, ale to už je dneska jinak... takže držím palce!!! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@serpav Sňatky s cizinci jsou složitá věc... Podle infa na stránkách Ústavu pro jazyk český můžete mít i jen jednu část společného příjmení: http://prirucka.ujc.cas.cz/?ref=700&i... "...lze jako společné přijmout jen jednu část ženichova složeného příjmení, u španělských jmen ženichovo dědičné příjmení po otci: Braulio Morales Morejon + Eva Dvořáková – Eva Moralesová, resp. Morales." Když bude matrikářka neoblomná, budete muset nejspíš doložit znalecký posudek, že takto to lze.
Odpovědět
Uf, dekuji za odpovedi, jeste se kouknu na stránky ministerstva - matrikarka mi dokonce tvrdila, ye muzu mit tri prijmeni ! Coz mi teda pripada divny..no, uvidime co najdu ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@serpav Obávám se, že na stránkách ministerstva nic nenajdeš (pokud jsi nemyslela kontakt na JUDr. Hálovou). Tohle je tak specifický případ, že běžně dostupné informace na netu k němu nejsou a běžná matrikářka bez zkušeností s cizinci si s nimi neporadí. Osobně bych to postavila tak, že dle § 69 odst 1 "Příjmení žen se tvoří v souladu s pravidly české mluvnice." A podle vyjádření Ústavu pro jazyk český (vedle Knapové jediní, kdo jsou schopni v ČR napsat odborný posudek) si může žena vzít od španělského manžela jen příjmení po otci. No, přeju hodně štěstí.
Odpovědět
Děkuju ! Napsala jsem paní Hálové mail, snad se mi co nejdřív ozve, kdyžtak bych zkusila zavolat a podle její odpovědi odpovím matrikářce ;)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@serpav @rebelka2012 Jak jste prosím situaci vyřešili? Je možné odkázat na nějaký dokument? Teď neřeším jméno pro sebe, ale pro dítě. Přítel je z Mexika a pokud se má dítě jmenovat po něm, chtějí,a by měo obě příjmení...
Odpovědět
Ahojky, ja sama mam prijmeni dve, portugalske a ceske (prvni je prijmeni spolecne, takze portugalske, ano, jedno). Pro ceskou matriku bude rozhodujici, co je na oddacim liste. Pokud mate prijmeni spolecne, tak bude mit dite automaticky vase spolecne prijmeni, v jakemkoli tvaru jste se pro nej rozhodli. Jina moznost je dite pojmenovat v Mexiku (Mexicky pas) a nechat si to prijmeni podle mexickych pravidel (prijmeni matky i otce) uznat na matrice vzhledem k situaci (to jde bud kvuli dlouhodobemu pobytu v zahranici nebo v pripade rodice cizince).
Odpovědět
@javakava mimochodem jsem take ohledne nasich trabli s prijmenim psala pani Halove a predlozila odpoved matrice ;)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
Ahoj, znate prosim nekdo nekoho kdo mel svatbu v zahranici s cizincem- nas pripad Velka Britanie- a pokousel se dosahnout zmeny prijmeni ceskymi urady ve forme se s spojovnikem( pomlckou)? Na britskem oddacim liste kolonka o zmene prijmeni neni :/
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
Ahoj, pred mesicem jsme se vzali s manzelem v UK. Je portugalec. Tedka si zarizuju cesky oddaci list pres Brno a chteji abych si vzala obe jeho prijmeni. Vyresili jste to jak si muzete vzit jenom jedno manzelovo prijmeni? Diky moc!
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Není to sice úplně přesně to samé, ale nevíte někdo, zda je nějaká možnost, abychom oba mohli mít obě příjmení - já první přítelovo a druhé si nechat svoje (což je normálně možné), a on ten samý tvar - první svoje a druhé moje? Chceme mít oba obě příjmení a mít je i ve stejném sledu. Ve formuláři jsme zaškrtli možnost, že budeme mít oba stejné příjmení a napsali obě - X..... Y...., a na matrice nám řekli, že to nejde, takže zatím to řešíme tak, že já budu mít obě a přítel si to později změní v Holandsku (je Holanďan), kde to takto je možné. Kdybyste ale někdo věděl, jak to vyřešit už v ČR, abychom měli stejná příjmení už po svatbě, byla bych moc vděčná! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@qetinka86 Tady v ČR to podle zákona o matrikách, jménu a příjmení nejde.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
@l_a_u a ostatní, prosím radu. Muž je Španěl. byli jsme dneska na matrice a matrikářky obě velmi neoblomně, že prostě musím převzít obě jeho jména. Což mě docela vykolejilo, těšila jsem se, že konečně budu mít kratší jméno :D navíc dvě.. vyplňování kolonek na úřadech etc... prostě podle mě dlouhé a zbytečné. Jak to tedy je? Můžu převzít jen příjmení po otci, tedy jen jedno? @serpav odpověděla ti paní Hálová něco? :) @rebelka2012 nemáš tu odpověď paní Hálové? Díky všem!
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?