Svatba s cizinkou - pobyt, pojištění atd., co mám čekat?

Dobrý den, S mojí snoubenkou jsme spolu dva roky. Žije v (a pochází z) Jihoafrické Republice. Chtěli by jsme mít svatbu v létě 2014 s obřadem na Karlštejně. Problém je v tom že ona tady nemá žádný pobyt. Dosud jsme se vídali jen na pár týdnů nebo měsíců (krátkodobé vízum) tak, že jsme se navštěvovali, ale pak se třeba půl roku nevidíme. Po sňatku bych ale chtěl aby tady bydlela a měla tady trvalý pobyt a po čase i občanství. Chtěl jsem se zeptat jaké máte zkušenosti s vyřizováním pobytu po sňatku. Co mám očekávat a tak dále. Našel jsem si informace o tom co je potřeba k tvralému pobytu ale většinou je to psané pro cizince co sem jedou za prací nebo z jiného důvodu než sňatek. Vím že se sňatkem je to trošku jinak (doufám jednodužší), mohou tam být různé vyjímky a tak dále. Taky bych rád věděl jak platíte pojištění vašeho cizince/cizinky do doby získání trvalého pobytu? Chceme jenom konečně být spolu bez toho aniž bychom museli čekat dlouhé měsíce a vše pro nás bylo jednodužší. Prosím poraďte a napiště jak to řešíte vy. Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, velice ráda bych Vám ve vaši situaci pomohla. Nejprve si zavolejte nebo osobně dojděte na Velvyslanectví Jihoafrické republiky v Praze. Tam by Vám měli říci vše co je nutné pro Vaši svatbu a co vše pro to musí udělat Vaše snoubenka. Svatby pro cizince děláme často, ale bohužel z Jihoafrické Republiky, jsme ještě neměli. Pokud byste potřeboval další info, neváhejte mě kontaktovat třeba emailem. Hezký den. Kamila :-)
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj. partner je cizinec (Peru), takze v tomhle to mame stejne, ale my se budeme brat v zahranici. napisu Ti, jak to resime my, mozna Ti to pomuze. nechame se oddat pred peruanskymi urady, potom si na ambasade pozadam o zapsani snatku do zvlastni matriky v Brne a dostanu cesky oddaci list. takze muj muz bude rodinny prislusnik obcana EU a je jedno ze on je obcan zeme "tretiho" sveta. Ty mas vyhodu v tom, ze se budete brat tady, takze cesky oddaci list dostanes hned. akorat musis mit na svatbe tlumocnika, pokud Tvoje snoubenka nerozumi cesky. ale tohle by Ti meli rict na matrice. nebo i na strankach ministerstva vnitra to je myslim. svatba s cizincem u nas. zjisti si na jeji ambasade, jake vsechny dokumenty potrebuje nebo na matrice a hlavne musis mit povoleni od cizinecke policie, a to se vyrizuje par dni pred svatbou. to je ke svatbe tak asi vsechno. bud stranky ministerstva nebo matrika. tam by Ti meli rict vic. no a pak po svatbe, normalne ziskava cizinec povoleni k trvalemu pobytu po 5 letech ziti u nas, ale pokud je to Tvoje manzelka, a zije tady bez prestavek 2 roky, a jste sezdani minimalne rok, tak ziskava povoleni k trvalemu pobytu po 2 letech. tohle bych pak zjistovala na cizinecke policii. ona asi dostane vizum na 3 mesice, a pak si budes zadat o vizum k dlouhodobemu pobytu za ucelem spojeni rodiny nebo jak se to jmenuje. ja se jdu ptat na cizineckou v pondeli, tak Ti kdyztak potom napisu, co mi rekli. jen u me pozor, muj muz prileti do ČR uz jako muj rodinny prislusnik, svatba nebude tady. mozna ze se to v detailech meni. nebo zkus i ministerstvo zahranicnich veci. viza dlouhodobeho pobytu. nebo jim rovnou napis. no a pojisteni musis platit Ty, dokud nebude zamestnana, potom pojisteni za ni plati zamestnavatel. a po dvou letech, kdyz ziska trvaly pobyt, uz spada do verejneho systemu pojisteni. myslim zdravotni pojisteni. jak je to se socialnim, to Ti nedokazu rict, tohle budu zjistovat az s manzelem tady. co se tyka obcanstvi, myslim ze se musi delat nejake zkousky, znalost jazyka, mozna historie. netusim, tohle jsem nikdy neresila. cizinci by melo teoreticky stacit povoleni k trvalemu pobytu. to je asi tak vsechno :-) kdybys chtel jeste neco vedet, napis mi zpravu.
Odpovědět
http://www.mvcr.cz/clanek/uzavreni-ma... pokud to chcete na Karlštejně,musíte si tam zamluvit datum a dojít na matriku pro kterou spadá oddací místo,kde by Vám měli poradit.. vše musíte mít přeložené a orazítkované do češtiny a z cizinecké policie nesmí byt papír před sňatkem starší než týden. Vím že u nás je to vždy na celý den,takže mnohde bývá možnost se objednat na den a čas....
Odpovědět
Jo děkuju vám za informace. Musim se ještě poptat na těch úřadech. Ale pro zatim vim, které dokumenty potřebujou. Jen si ještě nějak musim utřídit co se jak bude vyřizovat. Něco si asi vyřídí ona v Africe a něco se vyřídí tady. Na té jejich ambasádě jak sem to pochopil si asi bude jen dělat ten dokument o tom že ji v tom JAR nijak nebrání, je svobodná atd... Na ten Karlštejn už sem psal aby se to zamluvilo tak uvidim co mi napíšou, ale tak snad tam budou mít volno někdy na konci července. Datum kdyžtak přizpůsobim podle nich, hlavně aby to bylo léto. Asi pak nejhorší to bude všechno zařídit před tou svatbou, protože budeme na to mít asi jen měsíc od doby co přijede. Asi pak teda budu muset žádat o to dlouhodobé vízum, nebo snad přechodné bydliště (nevím jaký je mezi tím rozdíl, někde píšou to a jinde ono). A po dvou letech pak dlouhodobý pobyt. Jen u těch dvou let toho nepřetržitého pobytu, znamená to že nemůže třeba vycestovat na dovolenou k rodině do JARu? To tady musí ty dva roky sedět v čechách a nikam se nehnout? Nebo to myslej jen tak, že nebude mít jetšě jiná povolení k pobytu vázaná na jiná místa? Trochu mě to děsí vzhledem k tomu že by dva roky neviděla rodinu, aby dostala trvalý pobyt to by pro ni bylo těžké, a přijde mi to dost drastické.
Odpovědět
Nebo to znamená jen to že to povolení k přechodnému bydlišti se během těch dvou let nesmí přerušit? Ale nemá to žádný vliv na to zda někam pojede na dovolenou, protože to přechodné bydliště stále trvá a přerušilo by se pouze, kdyby třeba z nějakého důvodu chtěla ukončit nebo jí byl ukončen ten trvalý pobyt. Myslím tím 2 roky nepřetržité platnosti povolení o přechodném bydlišti, ne však 2 roky nepřetržitého fyzického pobytu v ČR (tedy že by se nesměla ani na chvilku podívat do Afriky).
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?