Svatba s Angličanem v ČR, výměna dokladů

Profilova fotka
Svatbu budeme mít až příští rok, ale už teď jsem z toho celého papírování nervozní... Naštěstí to, co budeme potřebovat před svatbou, jsem si už jakš takš pozjišťovala, kde co sehnat, v jakém předstihu... takže tohle nechám stranou. Spš mě trápí papírování po svatbě, výměna dokumentů a tak. Beru si tedy Angličana a bereme se v ČR, já jsem stále Češka s trvalým pobyten v ČR, ale samozřejmě po svatbě bych si ráda odhlásila trvalý pobyt (budu později žádat o britské občanství), takže to znamená odevzdat občanku. Nevím tedy, jestli si mám po svatbě všechny doklady nejprve vyměnit a posléze se odlásit a občanku odevzdat NEBO jestli je možné si vyměnit pouze pas a občanku jim odevzdat rovnou? Máte některá zkušenosti?? Nebo jak byste to řešili? Příjde mi to jako hloupost žádat o novou občanku a pak ji stejně odevzat, ale nevím, jestli je to takhle možné udělat?
Odpovědět
Profilova fotka
@millieh Já osobně bych ukončila pobyt v ČR na starou občanku. Neměnila bych ji, je stále platná, i s ustřiženým růžkem. A že si nenecháš do 15 dní udělat novou? No booože... (Zažila jsem borce, co s ustřiženou občankou a žlutým papírkem po změně trvalého pobytu fungoval asi rok.) A nebo hned po svatbě ukončit pobyt (jako myslím do těch 15 pracovních dnů po vyzvednutí oddacího listu). Potřebuješ ten pobyt k něčemu? Potřebuješ občanku k něčemu, když máš pas? Spíš mne zaujalo to britské občanství. Jde mít dvoje občanství - české i britské? Čech může mít dvoje (nebo více), ale může mít Brit dvojí občanství? K získání britského občanství je nutné nejprve zrušit trvalý pobyt v ČR? Nebo to je až následně, že s koncem českého občanství zároveň přijdeš o trvalý pobyt v ČR? A je nutné občanku odevzdat, nebo ji úřady prostě zneplatní a je to? Omlouvám se za zvědavost a spoustu dotazů, ale já jsem se s pozbytím státního občanství zatím nikdy nesetkala. Zatím pár lidí z okolí (Slováků, Ukrajinců), co chtělo české občanství získat, ale nikdo pozbýt, tak by mne zajímalo, jak to funguje.
Odpovědět
Profilova fotka
No je tady k tomuhle tématu spousta otázek i ode mě a popravdě v tom mám trochu guláš :D Já si právě nemůžu dovolit zůstat v Čechách moc dlouho po svatbě, prostě mi nedají dovolenou, takže budu muset nějak pořešit jak dlouho který doklad trvá udělat, jestli zažádat o novou občanku, odletět zpět a pak zase přiletět si ji jen vyzvednout a pak se odhlásit a občanku odevzdat.... Co se týče pobytu, tak ho chci zrušit, protože v Čechách nebydlím a bydlet nebudu, tak nač ho mít v ČR? Akorát zbytečně platím za odpady :D Jinak o tom občanství, dočetla jsem se, že od roku 2014 můžu mít opět dvě i více občanství ,Brit může mít také dvojí či víceré občanství. Co se týče trvalého pobytu: Co jsem tak četla, tak nezáleží na tom, jaké národnosti jsi, trvalý pobyt můžeš mít v kterékoli zemi EU, kde se zdržuješ po určitou dobu v roce. Hádám každá země má jiná pravidla. Momentálně pro české úřady mám trvalé bydliště/pobyt v ČR s tím, že dlouhodobě pobývám v zahraničí. Pro britské úřady mám trvalý pobyt tady v UK, protože tu pracuji a platím daně a zdržuji se tu déle než 183 dní v roce. Nastvává mi tedy komplikace teprve, až se vdám, protože budu muset změnit adresu trvalého bydliště, které bude v zahraničí, musím se tedy odhlásit z trvalého pobytu v ČR a odevzdat OP. Kdybych neodevzdala, tak ji sami zneplantí http://www.mzv.cz/london/cz/konzularn... Na Wikipedii jsem se ale dozvědla, že si můžu zažádat o e-OP, tak nevím : Nově je také e-OP k dispozici pro občany, kteří nemají trvalý pobyt na území České republiky. Správní poplatek činí 100,- Kč. V případě, že občan nemá trvalý pobyt v ČR nebo jej nelze zjistit, vydává e-OP Magistrát města Brna. Co se stane, kdybych se po nabytí britského občanství vzdala českého občanství, to netuším, ale budu to do budoucna muset zjistit, protože nevím co bude lepší, až jednou budeme mít děti. Nechat si obě občanství nebo jen britské? Aby totiž nebyly tahanice s českými úřady, jelikož já jako matka Češka mám povinnost registrovat své děti na zvláštní matrice v Brně, protože to budou napůl Češi. A pak dostanou občanku a tak vůbec, zas by se chudáci museli tahat s českými úřady oni. Ale to teď ještě řešit nebudu. To už je na mě moc :D Jen jsem se chtěla zeptat, jestli má někdo právě zkušenosti s odlhlášením trvalého pobytu, protože když budu žádat po svatbě o nový pas, tak musím předložit občanku, aby mi vystavili nový pas, bez OP to nejde, nebo ano? Tudíž budu asi muset nejdřív počkat na oddací list, pak zajít na úřad požádat o novou občanku a pak s novou občankou teprve zažádat o pas? Nebo můžu o občanku a pas zažádat naráz?? Kdyby to šlo takhle, tak bych asi nejspíš zažádala o všechny nové doklady a pak bych až zrušila ten pobyt, aby nebyly zbytečné tahanice. Sice by mi úřady úplně zbytečně vydaly novou občanku, kterou já bych hned obratem zrušila, ale asi by tohle bylo nejlepší řešení :)
Odpovědět
Profilova fotka
@millieh Pas je doklad totožnosti stejně jako OP, je mu naprosto rovnocenný. Pas je platný 3 měsíce po svatbě, tedy. po změně příjmení při svatbě. Takže by neměl být problém s tím, zda jde žádat o nový pas se starým pasem. (Chceš-li si být jistá, zeptej se na úřadě, kde Ti pas vydali nebo kde si budeš žádat o nový. Měli by být schopni Ti odpovědět i po emailu. Od nového roku je v platnosti novela zákona o OP a CD a dělali tam poměrně velké změny, tak bych se raději informovala na úřadu.) Po svatbě si klidně ukonči pobyt v ČR a odevzdej OP. Budeš mít o starost méně. Ale občanství bych se asi nevzdávala, nechala bych si obě. Třeba se to bude někdy někde hodit ;) A děkuji za zevrubnou odpověď. Ani jsem v takovou nedoufala ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Taky si myslím, že by neměl být problém, ale já se radši 3x zeptám a ujistím se, než to jednou udělat špatně a ještě si nadělat problémy :) Asi bude ale opravdu nejlepší se zeptat přímo na úředě, snad mi poradí :) Já vím, s tím občanstvím je to takové složité, spíš myslím do budoucna na děti, no holt si to budou kdyžtak muset jednou vyřídit :) Nemáš zač děkovat, to spíš já děkuji, že se mi aspoň někdo ozval s názorem a ochotou poradit ;-)
Odpovědět
Trvalý pobyt v ČR a britské občanství spolu nemá nic společného. Trvalý pobyt si ale v ČR zruš, je to přítěž a požádáš si občanku bez uvedeného trvalého pobytu. Napíšu ti postup, jak bych to udělala já hned po svatbě, až budeš mít v ruce oddací list: 1) Dojdeš si na ohlašovnu pobytů v místě trvalého bydliště a požádáš o zrušení trvalého bydliště na území ČR https://www.brno.cz/sprava-mesta/magi... 2) Na stejném místě požádáš o zadání tvé nové britské adresy jako doručovací pro evidenci obyvatel (když by tě nějaká instituce hledala, tak tě první musí kontaktovat na té adrese) https://www.brno.cz/sprava-mesta/magi... 3) Požádáš si o vydání nové občanky bez uvedeného trvalého pobytu. Občanku si můžeš nechat poslat například na radnici, která je cestou na letiště, aby sis jí hned někdy při další návštěvě vyzvedla 4) Úplně stejné platí pro pas, zase si ho můžeš nechat doručit jinam To všechno uděláš s prstem v nose za 90 minut ;-) 5) Na oddací list pro Velkou Británii potřebuješ tzv. apostilu. To se dá vyřídit všechno poštou do Anglie. Není třeba někam běhat. 6) Už z Anglie si poštou požádáš o duplikát rodného listu (na matrice v místě narození) a o duplikát oddacího listu (matrika v místě svatby), abys měla pěkné české originály. Správní poplatek prostě vložíš do dopisu, není potřeba ověřený podpis 7) Za 1 až 2 měsíce se proletíš do ČR k vyzvednutí občanky a pasu (uděláš si prodloužený víkend, abys třeba v pondělí stihla otevírací dobu na doklady) Pojištění v ČR ti skončí na konci měsíce, kdys ukončila trvalý pobyt. Nemusíš to hlásit pojišťovně, sama si to z evidence obyvatel vytáhne. V Anglii je všeobecné zdravotní pojištění. Bydlíš tam, tak jsi "pojištěná"... V Anglii se po příjezdu přihlaš na electoral roll už na nové příjmení. Bankovní účet, doktora, zubaře, evropskou kartičku pojištění atd radši zařizuj, až budeš mít nové doklady z ČR právě za ten měsíc nebo 2. Pokud máš řidičák, tak budeš potřebovat v ČR taky nový a v Anglii si ho pak vyměnit na britský :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@lenkara Děkuji za opravdu vyčerpávající odpověď :) Netvrdím, že to má něco společného, jen jsem uvedla, že bych později chtěla zažádat o britské občanství, ani nevím, proč jsem to uváděla. Každopádně trvalý pobyt si zruším tak jako tak. Třeba moje kamarádka tu žije léta, je tu vdaná, pracuje, ale trvalý pobyt má stále hlášen v ČR, což mě docela dost zarazilo, protože jsem očekávala radu od ní a ona na mě s tímhle. Děkuji za radu ohledně změny adresy pro doručování, ani jsem nevěděla, že by mě kvůli něčemu mohli chtít kontaktovat? Myslela jsem, že když se odhlásím, tak to tím hasne, ale jestli to takhle funguje, tak proč ne :) Já právě přemýšlela, jestli si nechat tu občanku bez adresy nebo se na občanku vyprdnout, ale tak uvidíme. Jinak nechat si poslat OP a pas na jiný úřad si myslím nemá moc smysl. prostě si to vyzvednu na našem :) Jednoduché, bez problémů. Na apostille a žádost o duplikáty už jsem také koukala, tažke buď to stihnu v ČR a když ne, tak není problém to vyřídit písemně. Jinak tady na změnu nikterak nespěchají, takže ostatní nechám, jak říkáš ty, až budu mít nové doklady :) Jen s řidičákem mít problém nebudu, ten už britský mám :D Tak ještě jednou děkuji za ochotu mi odpovědět :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?