Svatba s Americanem

Ahoj, muj pritel je American, ktery zije v USA, ja momentalne ziju v UK a chteli bychom se vzit. Zvazujeme svatbu v Cechach a jelikoz jsem nikdy v podobne situaci nebyla, chtela bych pozadat o radu. Hledala jsem nejake informace, co je pro snatek zapotrebi. Zajimalo by me, jestli nekdo nevite, o jaka viza by se mel pritel hlasit, kdyz jde o svatbu? Kdybych zvazovala svatbu v US, tak musim zazadat o snoubenecka, ale po svatbe chceme zit v Evrope, nejlepe v UK a tak by me zajimalo, jake kroky je pro to nejlepsi podniknout. Dekuji za jakekoliv rady ci odkazy.
Odpovědět
Ahoj a ptáš se co potřebujete na svatbu nebo na život po svatbě? Nějak jsem to nepochopila. Pokud budete po svatbě žít v UK, tak se musíš zeptat tam, jaká víza on potřebuje, aby tam mohl žít. Co se týká svatby v ČR, přítel potřebuje duplikát rodného listu s apostilou (získá na matrice v místě narození + na úřadě, kde dělají apostily, to bývá obvykle v hlavním městě státu). Pak to v ČR musíte celé nechat úředně přeložit (překlad s razítkem). Poté potřebuje prohlášení, že se může oženit, je to ale dokument, které USA nevydávají. Takže musí někde (??? Tady v ČR na americké ambasádě, ale pokud žije v USA, tak nevím kde) získat papír, že přísahá, že se může oženit (ten papír nechát úředně přeložit do čj) a pak na matrice v ČR vyplnit dokument, že žádá o prominutí tohoto potvrzení (a pak čekat 14 dní, jestli mu to schválí). Akorát teda nevím jak to chodí, když tady nemá povolení k pobytu, ale zašla bych si v ČR na matriku (nebo tedy tam napiš email, když žiješ v UK) a zeptala bych se. Můj snoubenec tu má trvalý pobyt, tak je to trochu jiné. Je toho opravdu hodně a nedovedu si představit, jak to budete vyřizovat z ciziny.... Budete se brát na úřadě nebo v kostele? Protože s kostelem je další XY papírování. Kdyžtak napiš.
Odpovědět

Odpovědět
Profilova fotka
Já jen dodám k @taptap82, že ten dokument, co USA nevydávají je "doklad o právní způsobilosti k uzavření manželství". Je obecně známo, že USA tenhle dokument nevydávají, takže matrika povolí prominutí předložení. (Jen ta žádost o prominutí předložení musí proběhnout. Někde ji vyřídí i na počkání.) A potvrzení z cizinecké policie ne starší 7 dnů před uzavřením sňatku bude snoubenec potřebovat určitě. To nepředkládají jen občané EU. Má to omezit účelové sňatky cizinců, aby se stali rodinnými příslušníky občanů EU a z tohoto titulu získali určitá privilegia. (Je to hlavně namířeno proti cizincům z Východu a Asiatům. Bohužel to postihne i ty cizince, kde účelovost moc nepředpokládám - např. občany USA, Kanady, Austrálie, apod.)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?